стрічка

Повідомлення-лякалки, пропаганда і шахрайства: деза на Волині у серпні

01 Вересня 2022, 20:30
Повідомлення-лякалки, пропаганда і шахрайства: деза на Волині у серпні ФАКТЧЕК 4881
Повідомлення-лякалки, пропаганда і шахрайства: деза на Волині у серпні

Упродовж серпня команда проєкту «Брехунець» активно спростовувала фейки, досліджувала сліди російської пропаганди в інфопросторі Волині. Звісно, маніпулятори часто зосереджувалися на темі війни України з росією. Адже відбувається й інформаційна війна між державами.

Фейкороби різними вкидами «за методичками» мають на меті дезорієнтувати українців, створити умови для недовіри як один до одного, так і до державних інституцій. Найпоширенішими темами були: пропаганда, що виправдовує участь нашої недружньої сусідки білорусі у війні, залякування українців ракетними ударами та згадування трагічних подій, що вже відбулися, фейки і шахрайські розіграші.

Залякування і гучні повідомлення

У західних областях України на початку серпня у соцмережах активно поширювали допис про похорон «айдарівців». Наші фактчекери дослідили, що ці пости розповідають про трагічні події загибелі воїнів у 2014 році на Луганщині.

Зважаючи на те, що нещодавно російські загарбники підірвали приміщення з українськими військовополоненими в Оленівці, подібні дописи про смерть українських захисників покликані вкрай негативно впливати на бойовий дух наших військових та цивільне населення. А це – ні що інше, як чергова хвиля ІПСО (інформаційно-психологічних операцій). Аби компенсувати невдачі на фронті, росіянам потрібна прицільна психологічна зброя, яка б могла залякати та деморалізувати українців. Дописи про масову загибель військових з використанням відомих назв батальйонів (наприклад «Айдар») – один з елементів ІПСО.

«Azov приговорили до страти!  Не мовчіть! SOS» – такі гучні повідомлення у серпні масово поширювали в сторіс користувачі соціальних мереж Instagram та Facebook. Фактчекери проєкту «Брехунець» проаналізували публікації та дійшли висновку, що вони також можуть бути елементом ворожої ІПСО. До цих повідомлень давали і фото залізних кліток, які російські окупанти дійсно облаштовують у місцевій філармонії міста Маріуполь. Зазначалося, що у місті готуються до «трибуналу» над українськими воїнами, який загарбники планують провести у вересні.

Напередодні, під час і після свята Дня незалежності України, наші  фактчекери фіксували справжній «бум» лякливих і панічних повідомлень про можливі ракетні обстріли у волинських і рівненських телеграм-каналах. Фейкороби ловили «хайп» і збільшували активність своїх чатів, граючи на нервах користувачів. Ми сформували навіть підбірки таких «лякалок». Перша – про високий ризик масштабного ракетного обстрілу. Повідомлення з таким вмістом активно поширювали в Telegram, маючи на меті створити ефект «сарафанного радіо». Друга – фейковий список куди будуть летіти ракети. Третя – фейкові вибухи в місті Рівне.

Серпневі шахрайські розіграші від шахраїв

Шахраї не втомлювалися упродовж спекотних літніх днів вигадувати все нові та нові схеми виманювання коштів. Під час моніторингу ми зафіксували повідомлення у волинському сегменті Facebook, що начебто відомі виробники побутової техніки розігрують холодильники. Мовляв, Beko і SAMSUNG хочуть «ощасливити» такими щедрими подарунками чимало щасливчиків. Але… безкоштовний сир буває лише… самі знаєте де. Ми перевірили і виявилося, що обидва розіграші фейкові. Шахраї використали назву відомих брендів побутової техніки, аби привернути увагу довірливих українців. Фейкові розіграші не мають нічого спільного з офіційними сторінками і представництвами згаданих компаній в Україні. Вкотре застерігаємо перевіряти інформацію і не переходити за підозрілими посиланнями

А ще активно поширювали у волинських месенджерах  посилання на шахрайський сайт, на якому користувачам пропонують виграти від 5 до 6 тисяч фейкових гривень.

Шахраї прикриваються логотипом і назвою «ПриватБанку» та начебто Фондом державної підтримки, Фондом державної субсидії. Ми перевірили цей розіграш на правдивість і виявилося, що ми вчергове маємо справу з шахрайським виманюванням коштів і фішингом. Про те, що у мережі поширюється посилання на фейковий розіграш від ПриватБанку нашим фактчекерам повідомили читачі. Насправді сайт, на який у мережі поширюють посилання – підробка. Він не справжній, а шахрайський. Спростували фейковий розіграш і в самому ПриватБанку, пояснивши на що потрібно звернути увагу, аби не попастися на гачок до шахраїв.

Фейковий Залужний і брехня про скасування виплат

Наприкінці серпня фейкороби скористалися «гарячою темою» і поширили в мережі скріншот допису начебто Головнокомандувача Збройних сил України генерала Валерія Залужного про звільнення селища Сухий Ставок на Херсонщині. Цей допис «рознесли» різними пабліками та телеграм-каналами. Згодом цю інформацію поширили й деякі центральні видання. Насправді це виявилося фейком, а допис – несправжнім. І поширили його через один з фейкових телеграм-каналів Залужного. 

Не забули маніпулятори підкинути фейків і про українських біженців за кордоном. До прикладу,  на Волині поширили  повідомлення про те, що начебто державні служби почали відбирати матеріальну допомогу на дітей у тих, чиї діти не мешкають за місцем реєстрації, а вивезені батьками за кордон. Наші фактчекери перевірили цю інформацію і виявилося, що це ФЕЙК! Фонд соціального страхування України не припиняв виплат лікарняних і декретних допомог для евакуйованих за кордон працівників. Фахівці Фонду почали роботу над адаптацією порядків їх призначення до умов воєнного стану і роблять все можливе, аби допомогти.

Пропаганда від недружньої сусідки білорусі

Після України «наступною має стати Польща», а Арестович є «співробітником спецслужб». Таку чергову білоруську пропаганду спростували в опозиційному Telegram-каналі «Беларускі Гаюн». Вже довгий час одним із важливих наративів пропаганди є бажання Польщі анексувати західну частину України та ввести туди свої війська. Ось і виникла нова теорія, що американці руками поляків продовжать воювати проти Росії.

Пропагандисти будують свої теорії на публічній інформації, що Польща збільшує кількість своїх збройних сил та активно закуповує військову техніку за кордоном. У пропагандистів не закрадається думка, що ці заходи спрямовані на забезпечення військової безпеки. З такими сусідами, як Росія, порох треба тримати сухим.

Упродовж останнього часу збільшується кількість охочих повідомити про начебто перемоги росії у «спецоперації», а також пояснити, чому війна так довго триває.

До прикладу, так званий політолог Юрій Шевцов теж став одним із поширювачів пропагандистських висловлювань. Він каже, що «росія упевнено перемагає». Необхідність пояснення настільки тривалого продовження війни зумовлена тим, що існує запит у російському суспільстві. Адже всім розповіли, які у росії (образно) начебто «класні танки», найнеповторніші у світі. Але на практиці ці самі танки ефектно виглядають лише на парадах, а в боях можна побачити здебільшого спадок ВПК СРСР. Тому, абсолютно логічним є формування запиту на колективну психотерапію для проговорення, чому російський триколор досі не поставили на будівлю Верховної Ради у Києві.  «Але спецоперація іде, як іде», що ж тут ще сказати.

Моніторинг здійснювався у 60 волинських групах мережі  Facebook (від 10 до 50 дописів на день), 20  каналах Telegram, 13 новинних сайтів Волині, трьох телевізійних каналах, 10 офіційних сторінках депутатів місцевих рад та 5 народних депутатів.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

 

 

 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024