стрічка

Як телеграм-канали «лякали» волинян і рівненчан на День Незалежності України

26 Серпня 2022, 19:26
Як телеграм-канали «лякали» волинян і рівненчан на День Незалежності України 514
Як телеграм-канали «лякали» волинян і рівненчан на День Незалежності України

Напередодні, під час і після свята Дня Незалежності України, фактчекери проєкту «Брехунець» фіксували справжній «бум» лякливих і панічних повідомлень про можливі ракетні обстріли у волинських і рівненських телеграм-каналах. Фейкороби ловили «хайп» і збільшували активність своїх чатів, граючи на нервах користувачів. 

Про те, як маніпулятори «попереджали», «застерігали» і навіть писали список міст, де можливі обстріли, розповідаємо у нашій підбірці «лякалок».    

Лякалка перша: з 00:00 24.08 оголошено високий ризик масштабного ракетного обстрілу

Напередодні свята у місцевих телеграм-каналах почали масово з’являтися повідомлення про те, що, починаючи з 00:00 24 серпня, «джерела у розвідці» повідомляють про високий ризик масштабного ракетного обстрілу України. Мовляв, відомі міста, об’єкти та навіть координати!

Текст повідомлення:

ВАЖЛИВО! Попередження. Завтра з 00:00 24.08 оголошено високий ризик масштабного ракетного обстрілу України.  Джерела Insider  в розвідці опублікували ВЕСЬ СПИСОК міст, по яких можуть вдарити російські ракети. Відомі координати й об’єкти. Читайте та відправте рідним.

Звісно, що для того, аби ж дізнатися «таємні розвіддані» треба підписатися на новий телеграм-канал, який розкручують у такий спосіб. Маніпулятори скористалися високим рівнем напруги, який панував напередодні головного свята усіх українців. Про те, аби не нехтувати повітряними тривогами і ретельніше дбати про свою безпеку саме на День Незалежності ми чули як від влади, такі й від лідерів думок. Тому повідомлення про «масштабні обстріли» спрямовані на те, аби викликати паніку, страх, вплинути на суспільні настрої. 

Можливо, ми маємо справу і з елементом ІПСО (інформаційно-психологічна операція метою якої є вплив на настрої груп у суспільстві). Адже у тексті фейкороби зазначають: «читайте і відправляйте рідним», тобто хочуть домогтися масовості, залякати якнайбільше людей, щоб страх поширювався і ставав «вірусним». Ще ми помітили, що текст перекладений з російської мови («по яким можуть вдарити російські ракети»), а ми ж знаємо, що ворожа пропаганда погано знає українську граматику. Невідомо і яка «розвідка» публікує свої дані, зазначивши ще й координати, об’єкти, міста. Очевидно, що метою повідомлення є сіяння паніки. А його подача типу «баба бабі сказала» небезпечна тим, що люди звикли довіряти інформації, яку поширює більшість. А інколи й вірити «сарафанному радіо» більше, ніж офіційним джерелам. 

Лякалка друга: фейковий список куди будуть летіти ракети

У інформаційному просторі Волині та Рівного упродовж 24 серпня «гуляв» список, де противник зосередив увагу на розвідці об’єктів критичної й цивільної інфраструктури у таких районах. У ньому зазначені міста та об’єкти у різних областях, з начебто знімками цих територій. Мовляв, саме їх рашисти обрали для ракетного обстрілу.  

Насправді походження такої інформації невідоме, адже ніде не вказане її джерело. Жодне з офіційних джерел не повідомляло про список територій, чи знімків, які зробив ворог. А отже інформація – неправдива.

У так званому списку зазначена територія «між с.Томашовка та с. Запашня (Волинська область)». Ми перевірили ці назви й виявилося, що фейкороби погано знають не тільки українську граматику, а й географію. За запитом  село Томашовка (якщо перекласти на українську – Томашівка) видає декілька результатів: село з такою назвою  є у Київській, Житомирській, Хмельницькій областях. Але аж ніяк немає у Волинській області! А села з назвою Запашня взагалі немає у пошуку. Тому одразу бачимо, що інформація недостовірна.

Звісно, що мета такого списку «розгойдування психіки» українців,  навіювання страху і паніки, аби ми чинили менший супротив ворогові.    

Лякалка третя: фейкові вибухи в Рівному

Під час однієї із тривог деякі з місцевих телеграм-каналів почали розповсюджувати вкид про начебто вибухи у місті Рівному. Писали навіть, що «був настільки потужний, що дребежали будинки у передмісці».

Вибухи виявилися фейковими. Їх миттєво спростував начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль  у своєму телеграм-каналі. Він наголосив, що повідомлення про вибухи не відповідають дійсності та ситуація в районі спокійна.

«Ще раз наголошую: довіряйте лише офіційній інформації. Ми на зв‘язку 24/7.  Бережіть себе. Тримаймося! Переможемо», – йдеться у повідомленні. 

 ВИСНОВОК

Не забуваємо, що кожного дня ми воюємо ще й на інформаційному фронті. Під час національно-патріотичних свят ворожа пропаганда посилює свої зусилля, аби зробити все для того, щоб залякати українців. За допомогою різноманітних вкидів, ІПСО, дезінформації та фейків ворог намагається посіяти паніку і невпевненість. Тому варто довіряти лише офіційним джерелам інформації й ні в якому разі не піддаватися  впливу окупантів.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром