стрічка

Українців лякають новою ІПСО про страту бійців «Азову»

12 Серпня 2022, 16:00
Українців лякають новою ІПСО про страту бійців «Азову» 17908
Українців лякають новою ІПСО про страту бійців «Азову»

«Azov приговорили до страти!  Не мовчіть! SOS» – такі гучні повідомлення протягом кількох днів масово поширювали в сторіс користувачі соціальних мереж Instagram та Facebook.

Фактчекери проєкту «Брехунець» проаналізували публікації та дійшли висновку, що вони можуть бути елементом ворожої ІПСО (інформаційно-психологічної операції).

ІПСО

Першоджерелом цього гучного повідомлення є канал ptencoff_ua. На чорному фоні білими літерами в сторіс написані всього кілька гучних фраз про те, що окупанти в Маріуполі планують провести самосуд над українськими захисниками. Аби привернути якомога більше уваги користувачів, автори супроводжують його яскравими смайлами, червоними знаками оклику.

Зазвичай до таких методів вдаються, аби привернути увагу, зіграти на емоціях читачів і зібрати більше охоплення. До того ж згодом цей допис зник зі сторінки.

ПЕРЕВІРКА

Почнемо з того, що канал ptencoff_ua не має нічого спільного з рідними захисників «Азовсталі». На додаток, ресурс може бути пов'язаний із росіянами, а подібні «вкиди» роблять навмисне, аби відвернути увагу населення від того, що відбувається насправді та збурити людей на внутрішні протести.

Близькі «азовців» поширювали інформацію про воїнів, які боронили Маріуполь, через сторінку «Асоціація родин захисників «Азовсталі». Втім Instagram видалив цей ресурс. Як припустила дівчина одного з «азовців» Дмитра Данилова Ганна Науменко, їхній ресурс могли видалити саме через скарги підписників ptencoff_ua. Наразі сім'ї військових діляться інформацією через Telegram.

Як повідомляли на офіційному телеграм-каналі Маріупольської міської ради, російські окупанти дійсно готуються до «трибуналу» над українськими воїнами. У місцевій філармонії облаштовують залізні клітки, де й мають намір провести самосуд над захисниками міста Маріуполь. За інформацією мерії, показовий «суд» загарбники планують провести у вересні.

Разом з тим, колаборант денис пушилін в інтерв’ю пропагандистському каналу «Россия 1» заявив, що на сцені камерної філармонії триває збір тюремних кліток.

«Підготовка до трибуналу триває, трибунал неминучий! І так, один з перших трибуналів буде в Маріуполі», – заявив ватажок терористів у прямому ефірі кремлівського каналу.

Втім, окупанти ще не судили українських захисників!

Натомість в телеграм-каналі «Асоціації родин захисників «Азовсталі» з'явився допис, у якому рідні оборонців Маріуполя просять людей не вестися на гучні заголовки та не поширювати фейки. Вони також звертаються до президента України, а також до міжнародних організацій, зокрема гарантів безпеки захисників «Азовсталі» з проханням завадити проведенню фейкових трибуналів, які загрожують бійцям полку «Азов».

«Всіх небайдужих закликаємо перевіряти інформацію, яку ви поширюєте, та не вестися на гучні пости з фейковою інформацією. Наш ворог підступний – всі вкиди він робить з метою подальшої дискредитації «Азову» і введення аудиторії у свою підлу оману. Сьогодні пост з подібною неправдивою інформацією зібрав понад 170 тисяч вподобань в Інстаграмі. Водночас реальні новини про захисників «Азовсталі» не збирають і десятої частини такої підтримки. Пам’ятайте про медіагігієну та шукайте правду в надійних джерелах!», – йдеться у повідомленні.

 

ВИСНОВОК

В окупованому Маріуполі російські загарбники справді розпочали підготовку до «трибуналу» над українськими військовими. Однак, на щастя, «суду» над «азовцями» не було. До того, згідно з нормами міжнародного права, показові шоу з судами та трибуналами суперечать правилам поводження з військовополоненими.

Слід зауважити, що допис про страту бійців полку «Азов» почали масово поширювати у соцмережах після того, як підірвали приміщення з українськими військовополоненими в Оленівці.

З огляду на це, подібні публікації мають на меті розбурхати українське суспільство з середини: викликати недовіру до влади, підірвати бойовий дух військових, а цивільних підняти на масові протести. Відповідно, описаний допис є нічим іншим як елементом ворожого ІПСО (інформаційно-психологічної операції).

Нагадаємо, схожу операцію ми спростовували у попередньому матеріалі: У західних областях України поширили ІПСО зі згадкою загибелі айдарівців у 2014 році

 ***


Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024