стрічка

Російські пропагандисти продовжують поширювати наратив, що Польща планує «загарбати» Західну Україну

27 Травня 2022, 16:43
Російські пропагандисти продовжують поширювати наратив, що Польща планує «загарбати» Західну Україну ФАКТЧЕК 4120
Російські пропагандисти продовжують поширювати наратив, що Польща планує «загарбати» Західну Україну

Чергову рашистську нісенітницю доручили озвучити топ-агітаторам кремля. А приводом для оновленої хвилі москальської пропаганди став візит в Україну польського президента Анджея Дуди.

Нещодавно він відвідав Верховну Раду України, де зустрівся з Володимиром Зеленським. Ще більше «масла у вогонь» підлив законопроєкт Зеленського про особливий правовий статус громадян Польщі в Україні. Звісно, на болотах не змогли оминути увагою таку ініціативу.

Всім відома топ-пропагандистка ольга скабєєва в одному із еферів заявила, що Зеленський віддає в управління Дуді територію України, яка ще залишилася, думаючи, що це його врятує.

«Насправді українську колонію польська шляхта оформляє законодавчо, офіційно прописуючи статус холопа як і 500 років тому. Нічого принципово нового поляки не вигадали. Всі ці домовленості відкривають для Варшави величезне вікно можливостей. Розв’язують руки для безпосереднього вторгнення на територію сусідньої держави. При тому, що законодавча база уже підготовлена, нічого не буде заважати Польщі прямо відправити свої підрозділи в Україну. А також залишити їх на невизначений час і планово інтегрувати українські землі в складі Польщі», – сказала скабєєва.

Як і очікувалось, поширила пропагандистський наратив і офіційна представниця російського мзс марія захарова. Вона заявила, що Зеленський де-факто легалізує захоплення своєї країни.

«Київський режим, затверджуючи особливі права для польських громадян, передає їм права на територію своєї держави і легалізує де-факто захоплення України», – написала у своєму телеграм-каналі Захарова.

А далі пішла в хід «важка артилерія» – самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко. Під час зустрічі з путіним в Сочі він сказав, що Польща хоче загарбати територію Західної України, як до 1939 року. 

«Є цікаві якісь речі, неочікувано в Україні. Ви це прекрасно знаєте. Нас, та й вас, це повинно турбувати, що вони (очевидно, політики) уже роблять кроки, аби розчленувати Україну. Нас турбує, що вони готові – поляки, НАТОвці вийти і «допомогти» таким чином забрати, як до 1939 року Україну. Нас це насторожує не тільки з точки зору сьогоднішньої безпеки. Це їхня стратегія і по Західній Білорусі. Тому ми насторожі», – заявив лукашенко.

За його словами, це проблеми, які доведеться вирішувати Білорусі. А ще він нафантазував, що буцімто українці ще будуть просити, щоб білоруси не допустили, аби Західну Україну «не відірвали» від інших частин України.

Не зрозуміла для лукашенка і поведінка Анджея Дуди в Києві. На його думку, він практично нічого в Польщі не вирішує, а «займається цими фейками».

Насправді, черговий рашистський наратив про захоплення Польщею Західної України – повна нісенітниця. Дуже вже «палає» на болотах від такої підтримки, яку надає для України польська сторона. На думку Зеленського, дзеркальна повага повинна бути продемонстрована від українців.

«Сама ідея щодо законопроекту про дзеркальну повагу з сусідами – така ідея виникла ще у нас, якщо чесно, задовго до війни. Я б дуже хотів, щоб відповідні закони, відповідні договори були підписані, або якщо це потрібно – проголосовані чи ратифіковані в парламентах сусідів України. Так, Польща в цьому списку сьогодні номер один. І я буду робити все, щоб відповідні договори були підписані з усіма нашими сусідами», – оголосив Зеленський.

А ще додав, що не йде мова, звісно ж, про сусідів, які «вважають себе не сусідами, не дружніми, а господарями на нашій землі». В свою чергу Анджей Дуда подякував за таку ініціативу і сказав, що це буде символом поваги між країнами.

Слід додати, що польсько-українські відносини є одними із ключових аспектів російської пропаганди. За час війни ми спостерігали, як в інформаційному просторі «гуляли» десятки вкидів, що мали на меті поширення наративу загарбання Польщею Західної України. Ще до початку війни рашисти поширювали дезінформацію, що Польща, Угорщина, Румунія мають намір розділити між собою території Західної України.

Згадаймо і фейк про фальсифікований наказ про напад Польщі. Вкид складався з того, що головне розвідувальне управління України добуло документ, із начебто наказом генерального командувача Збройних сил Польщі генерала Jaroslaw Mika про те, щоб довести до особового складу певних підрозділів інформацію про готовність взяти під контроль стратегічні об’єкти двох областей – Львівської та Волинської. ГУР одразу констатувало, що це фальсифікація. Але фальсифікація зроблена з натяком на ретельність. 

А у березні 2022 року польський уряд ініціював на рівні НАТО ідею введення саме польських миротворців на Захід України. Але пропозиція була відхилена. Рашистська пропаганда тоді кричала про наміри Польщі таким чином загарбати західні області.

Наратив мав продовження і у квітні. Темою для пропаганди стали військові навчання НАТО Defender Europe 2022 та Swift Response 2022, які відбуваються на території Польщі та ще восьми країн Альянсу. Тоді рашисти говорили, що під приводом навчань готується окупація Заходу України польськими підрозділами.

У травні довго чекати не довелося і ми отримали чергову порцію пропагандистських заяв з боліт. Адже візит Президента Польщі Анджея Дуди не міг залишитися непоміченим і став приводом для подальшого поширення наративу про загарбання західних областей України.

 Читайте також: У білорусі заявили, що «бандерівці» мріють захопити дві їхні області

 

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проєктів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024