стрічка

Фейк про скасування виплат лікарняних та декретних допомог за кордоном

22 Серпня 2022, 20:55
Фейк про скасування виплат лікарняних та декретних допомог за кордоном ФАКТЧЕК 2167
Фейк про скасування виплат лікарняних та декретних допомог за кордоном

На Волині поширюють повідомлення про те, що начебто державні служби почали відбирати матеріальну допомогу на дітей. Мовляв, у тих, чиї діти не мешкають за місцем реєстрації, а вивезені батьками за кордон.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і виявилося, що це ФЕЙК! 

ФЕЙК

На Волині державні служби почали відбирати матдопомогу на дітей. Зачепило тих, у кого діти не мешкають за місцем реєстрації, а вивезені батьками за кордон. Полєшуки задаються логічними питаннями: «А за кордоном дітей годувати не треба?..Що тут хотіти...Грошей на простих людей уряд не має...»

СПРОСТУВАННЯ

Ми одразу звернули увагу на те, що  інформацію у повідомленні подають дуже узагальнено. Окрім емоційної складової («забирають гроші у дітей»)  вона не містить конкретики, про яку ж саме допомогу йде мова. Оскільки пишуть про державну допомогу, то її надають відповідно до затверджених нормативних актів. Проте жоден з них вказаний не був.

Державними виплатами, що стосуються  страхового захисту переміщених осіб, опікується Фонд соціального страхування України. На урядовому порталі зазначено, що з першого дня повномасштабного вторгнення рф фахівці Фонду почали роботу над адаптацією порядків призначення допомог до умов воєнного стану – це дозволило ФССУ нарахувати напряму вже понад 19,5 мільйонів гривень лікарняних і декретних для евакуйованих працівників.

Надання таких допомог здійснює Фонд без залучення роботодавця на особисті банківські картки працівників.

Реалізували і можливість отримати допомоги від Фонду в разі евакуації працівника за кордон.

Попри вимушену евакуацію за кордон, українці не втрачають свого права на соціальний захист та забезпечуються допомогами від Фонду соціального страхування України. Зокрема, для працівників, які виїхали за кордон через війну, ФССУ фінансує лікарняні та декретні допомоги. На офіційній сторінці фонду надали роз’яснення як отримати допомогу від Фонду з-за кордону.

Тобто лікарняні і декретні допомоги виплачують і розробили для цього спеціальні інструкції навіть на випадок евакуації за кордон.

Для вагітних працівниць, які виїхали за кордон через війну, Фонд соціального страхування України профінансує декретні допомоги, навіть якщо вони не встигли оформити лікарняний в Україні. Детальніше тут.

Усім, хто не застрахований, виплати здійснюються відповідно за Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми».

ВИСНОВОК

Фонд соціального страхування України не припиняв виплат лікарняних і декретних допомог для евакуйованих за кордон працівників. Фахівці Фонду почали роботу над адаптацією порядків їх призначення до умов воєнного стану. До прикладу, для того, аби захистити вагітних працівниць, які виїхали за кордон через війну, Фонд соціального страхування України профінансує декретні і допомоги, навіть якщо вони не встигли оформити лікарняний в Україні.

Аби це стало можливим, фахівці Міністерства охорони здоров’я спростили процедуру формування медвисновків – отримати е-лікарняний після настання 30 тижня вагітності тепер можна дистанційно.

Повідомлення про те, що державні служби почали «відбирати допомогу від дітей»  – ФЕЙК!

Читайте також: Допомога для переселенців від Норвегії: як ЗМІ зманіпулювали актуальною темою

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024