стрічка

Допомога для переселенців від Норвегії: як ЗМІ зманіпулювали актуальною темою

12 Серпня 2022, 18:13
Допомога для переселенців від Норвегії: як ЗМІ зманіпулювали актуальною темою ФАКТЧЕК 44996
Допомога для переселенців від Норвегії: як ЗМІ зманіпулювали актуальною темою

Деякі інтернет-видання поширили публікацію, що Норвезька рада у справах біженців готова надати фінансову допомогу для внутрішньо переміщених осіб – по 2200 гривень на кожного члена родини протягом трьох місяців.

Новину, зокрема, розмістили сайти «РадіоТрек» та «Апостроф».

Журналісти фактчекерського проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію та дійшли висновку, що наведені в матеріалі дані є МАНІПУЛЯЦІЄЮ.

МАНІПУЛЯЦІЯ

Як йдеться в матеріалах обох видань, Норвезька рада у справах біженців готова фінансово підтримати українських біженців. Грошову допомогу можуть оформити всі без виключення внутрішньо переміщені особи. Протягом трьох місяців кожен із членів родин-переселенців, а також ті, хто залишається в постраждалих від війни районах, отримуватиме по 2200 гривень.

Проте, зазначають автори публікації, пріоритетними для фінансових донорів залишатимуться найвразливіші категорії з-поміж тих, хто зареєструвався.

Також в матеріалі наведена покрокова інструкція, як саме потрібно реєструватися на цю допомогу.

«Заявку розглядають протягом 10 днів, після чого у WhatsApp надійде повідомлення про нарахування чи ненарахування коштів. Якщо людині схвалили заявку, то гроші надійдуть протягом місяця після реєстрації», – йдеться у повідомленні.

ПЕРЕВІРКА

На гарячій лінії Норвезької ради у справах біженців нам повідомили, що наразі вони не здійснюють жодної реєстрації на грошову допомогу для внутрішньо переміщених осіб. Тому наведена в інтернет-виданнях інформація – МАНІПУЛЯЦІЯ. Перший етап реєстрації завершися ще 25 травня і він передбачає 2200 гривень на кожного члена родин-пересенців. Гроші нарахували за три місяці – 6600 гривень й ця сума надійде одним платежем.

Також в організації додають, що зараз очікують другого етапу реєстрації на допомогу для українських переселенців. Втім, коли саме він розпочнеться – не відомо. Як, власне, поки що не зрозуміло, протягом скількох місяців здійснюватимуть виплати біженцям наступного разу.

Про старт реєстрації, а також детальні умови обіцяють повідомити на офіційній сторінці організації у фейсбуці.

ВИСНОВОК

Норвезька рада у справах біженців справді надає фінансову допомогу тим, хто змушений був залишити домівки через війну. Протягом трьох місяців на кожного члена родини передбачено по 2200 гривень. Втім, перший етап реєстрації на цю виплату вже закінчився, а другий ще не почався. Тож автори матеріалу МАНІПУЛЮЮТЬ, стверджуючи, що на отримання грошової допомоги можна реєструватися й зараз.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментарі
03 Березня 2023, 21:42
я переселенец с Угледара
03 Березня 2023, 21:46
Жила в г.Угледар , в результате боевых действий наш дом сгорел , мы сейчас бездомные.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024