стрічка

Огляд білоруської пропаганди про війну в Україні

31 Серпня 2022, 12:43
Огляд білоруської пропаганди про війну в Україні 652
Огляд білоруської пропаганди про війну в Україні

Упродовж останнього часу збільшується кількість охочих повідомити про начебто перемоги росії у «спецоперації», а також пояснити, чому війна так довго триває. Спростування чергової білоруської ПРОПАГАНДИ публікує опозиційний Telegram-канал «Беларускі Гаюн».

До прикладу, так званий політолог Юрій Шевцов теж став одним із поширювачів пропагандистських висловлювань. Він заявляє, що «росія упевнено перемагає».

«Стратегія, прийнята російськими збройними силами, не відповідає багатьом стереотипам, які поширені в суспільстві стосовно будь-якої війни. Значна частина росіян була б налаштована на війну Вітчизняну, всенародну, проти того, що вважає нацизмом в Україні. Та війна з нацизмом (ВВВ) була всенародна, і автоматично мається на увазі багатьма, і зараз така ж потрібна. рф не здійснює мобілізацію суспільства, а веде локальну війну силами 20% своїх збройних сил. Тому, нам часто дуже складно зрозуміти, чому спецоперація йде так повільно. Але як іде, так іде», – просуває пропаганду Шевцов.

Ви взагалі зрозуміли, чому за версією так званого політолога Шевцова війна триває не 3-4 дні, як планувалося спочатку, а сьомий місяць? Ось і ми не зрозуміли. Але спробуємо розібратися. Спікер начебто міркує про «спецоперацію» росії. Проте, наприкінці все ж таки каже, що йде «локальна війна» (хоча в росії війну в Україні війною назвати не дозволено). Сюрреалізм ситуації у тому, що у текстовій версії виступи спікера слова «війна» замінювали на  «боротьба»  і «спецоперація». На відміну від оригінального відео на YouTube.

Забули погодити методичку та проінструктувати спікера. Якщо міркувати логічно, необхідність пояснення настільки тривалого продовження війни зумовлена тим, що існує запит у російському суспільстві.

Адже всім розповіли, які у росії (образно) начебто «класні танки», найнеповторніші у світі. Але на практиці ці самі танки ефектно виглядають лише на парадах, а в боях можна побачити здебільшого спадок ВПК СРСР. Тому, абсолютно логічним є формування запиту на колективну психотерапію для проговорення, чому російський триколор досі не поставили на будівлю Верховної Ради у Києві. Проте пояснення експерта просто вкидає у ступор.

Ну добре, якщо більшість суспільства в росії спочатку налаштовувалась на війну у форматі «Вітчизняної» (нагадаємо, що ВВВ, яка почалася 22 червня 1941 року і закінчилася 9 травня 1945 року, тривала майже 4 роки – 1418 днів). То народ налаштовувався зупиняти українські танки під москвою та ціною нелюдських зусиль перемагати у війні.

Але натомість, мо рф запропонувало таку маленьку локальну затяжну війну... Зауважимо, що обидва так звані формати війни припускають її тривалий перебіг і відсутність швидкої перемоги. У зв'язку з цим, постає питання: чому росіяни переживають за тривалість війни в Україні, якщо вони нібито спочатку були налаштовані на довгу-довгу війну? Ох, нічого ви не розумієте! Це просто стереотипне уявлення про сучасну війну.

За словами російської пропаганди,  росія задіяла тільки найменшу частину своєї армії, всього 20%. Ось зараз якщо ще натисне своїми потужними резервами – ЗСУ у попіл зітруть. Та й взагалі це «локальна війна», чого напружуватися.

Такі висловлювання схожі на чергову демонстративну зміну реальності. Ось тільки росія навіщось вербує зеків у російських колоніях для війни в Україні. І саме через залучення 20 %  армії знадобилося збільшувати її чисельність на 137 тисяч військових. Але ж російська пропаганда каже, що  «все йде за планом».

Читайте також: Як висвітлює війну в Україні державне телебачення Білорусі

Коментар