стрічка

Як висвітлює війну в Україні державне телебачення Білорусі

23 Серпня 2022, 13:22
Як висвітлює війну в Україні державне телебачення Білорусі ФАКТЧЕК 3026
Як висвітлює війну в Україні державне телебачення Білорусі

Після України «наступною має стати Польща», а Арестович є «співробітником спецслужб».

Таку чергову білоруську ПРОПАГАНДУ спростували в опозиційному Telegram-каналі «Беларускі Гаюн».

Про це і не тільки розмірковував так званий депутат так званого парламенту Сергій Клішевич: 

«Коли українську армію буде знищено, друга черга буде за поляками, в яких американці вкладалися не просто так. На польський народ їм, як і на всі інші, начхати. А ось використати його – цілком. […] Польські війська можуть вступити на територію України. Отже, другим етапом може стати військове протистояння Росії з Польщею на території України», – таку пропаганду озвучив Клішевич.

Нагадаємо, що, за версією пропаганди, війна в Україні – це не війна Росії та України, а війна Росії проти всього Заходу та США. Захід та США в цьому випадку використовують Україну, спеціально постачають їй зброю, щоб війна не закінчилася швидко. Мета – начебто «вимотувати» Росію.

Як наслідок, наступними американці «кинуть у топку» польську армію, яка битиметься з Росією на території України. Адже якщо формувати картинку світу за зведеннями мо рф, то ЗСУ були вже «багаторазово розгромлені».

Вже довгий час одним із важливих наративів пропаганди є бажання Польщі анексувати західну частину України та ввести туди свої війська. Ось і виникла нова теорія, що американці руками поляків продовжать воювати проти Росії.

Пропагандисти будують свої теорії на публічній інформації, що Польща збільшує кількість своїх збройних сил та активно закуповує військову техніку за кордоном. У пропагандистів не закрадається думка, що ці заходи спрямовані на забезпечення військової безпеки. З такими сусідами, як Росія, порох треба тримати сухим.

«Яку б громадянську посаду не обіймав Олексій Арестович (https://www.sb.by/articles/klishevich-o-deyatelnosti-arestovicha-on-koordiniruet-informatsionnuyu-borbu-po-linii-ukrainskikh-sp.html), це тільки прикриття. Ми пам'ятаємо його нещодавні заяви, що, у разі чого, він готовий стати президентом України. […] Це співробітник спецслужб. Після Бучі він сам публікував документи про надання йому чергового звання. Він відповідає у спецслужбах за інформаційні провокації, є бійцем інформаційного фронту, на якому Україна досить успішно веде боротьбу».

Ось не дає спокою особистість Арестовича пропагандистам! В такому випадку немає особливого значення, якою посадою пропагандисти позначають Арестовича. Головне – це визнання успіхів боротьби України на інформаційному фронті та висока оцінка діяльності власне Арестовича. До речі, режим Лукашенка і раніше відпускав реверанси у бік Арестовича. Нагадаємо, що наприкінці липня суд визнав його соціальні мережі в Білорусі екстремістськими (тепер за поширення інформації з них загрожує штраф від $127 до $380). А у березні 2022 року на Арестовича завели кримінальну справу. Значить, допекло.

Ну і на десерт – два пропагандистські сюжети з вечірнього випуску новин, присвячених Україні:

«Два мирні жителі загинули, 19 поранені за останню добу в невизнаній ДНР. ЗСУ продовжує обстрілювати Донбас. Рано-вранці було випущено не менше 10 снарядів по Донецьку. «Київський режим» не гидує використанням забороненого озброєння. Мирні жителі продовжують вибухати на протипіхотних мінах «Пелюстка».

Управління верховного комісара ООН з прав людини 8 серпня заявляло про 5401 підтверджений випадок загибелі цивільних осіб в Україні. З 1 по 7 серпня повідомлялося про загибель 62 людей. Це неповні дані, бо отримувати інформацію із зони ведення бойових дій та територій, окупованих Росією, дуже складно. Однак на держТБ є лише «київський режим» та «ЗСУ обстрілює Донбас».

«Зеленський продовжує загрожувати Росії відмовою від мирних переговорів. Останньою межею в цьому випадку може стати проведення суду над захисниками Маріуполя. На думку Зеленського, суд порушить усі домовленості та міжнародні правила», – про які порушення йдеться – не зрозуміло.

Злочинці повинні відповідати за усією суворістю закону. Ультимативний тон Зеленського назвали «тупиковим». «Зеленський загрожує відмовою» від мирних переговорів... Чим Росія загрожує Україні, не повідомляється.

Це була невелика замальовка щодо ситуації з висвітленням війни в Україні на держТБ.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024