стрічка

На Волині поширюють фейковий розіграш від «ПриватБанку»

18 Серпня 2022, 14:49
На Волині поширюють фейковий розіграш від «ПриватБанку» ФАКТЧЕК 58259
На Волині поширюють фейковий розіграш від «ПриватБанку»

На Волині у месенджерах активно поширюють посилання на шахрайський сайт, на якому користувачам пропонують виграти від 5 до 6 тисяч фейкових гривень.

Шахраї прикриваються логотипом і назвою «ПриватБанку» та начебто Фондом державної підтримки, Фондом державної субсидії.

Фактчекери проєкту «Брехунець»  перевірили інформацію і виявилося, що ми вчергове маємо справу з шахрайським виманюванням коштів і фішингом.

ШАХРАЙСТВО

Про те, що у мережі поширюється посилання на фейковий розіграш від ПриватБанку нашим фактчекерам повідомили читачі. Насправді сайт, на який у мережі поширюють посилання – підробка. Він не справжній, а шахрайський.

Перейшовши за посиланням бачимо начебто сторінку банку. І там нібито розігрують кошти від  «Фонду державної підтримки», або «Фонду державної субсидії» і сума «виграшу» від 5000 гривень до 6000.

На фейковій сторінці присутній логотип і корпоративні кольори ПриватБанку. Шахраї використали їх для того, аби розіграш здавався справжнім. Аби ще більше ввести людей в оману, додали навіть декілька брехливих коментарів від так званих клієнтів, які «отримали» кошти.

Користувачу пропонують пройти так зване «опитування», яке містить чотири примітивні запитання на кшталт «Скільки Вам років?». І опісля з’являється фейкове оголошення, що ви «можете отримати подарунки». Для цього начебто необхідно «обрати правильний ящик зі своїм призом всередині».

СПРОСТУВАННЯ

Ні в якому разі не рекомендуємо брати участь у таких «опитуваннях», тому що, пройшовши його, ви не отримаєте коштів, а навпаки, гроші можуть навіть зникнути з вашої банківської картки.

Чому такий розіграш шахрайство, пояснили і в самому ПриватБанку, звернувши увагу на основні маркери, які свідчать про це.

По-перше, у банку кажуть, що своє 30-річчя уже пережили. Святкування перенесли, адже воно було не на часі.

По-друге, посилання на сайт. Він не справжній!  У фінустанові зазначають, що купа незнайомих літер з відомим логотипом ще не гарантує правдивість. А навіть якщо літери здаються знайомими, то АБСОЛЮТНО ВСІ акції банк висвітлює на своїй офіційній сторінці – https://newpromos.privatbank.ua/

Чи правда, що «ПриватБанк» має власні фонди державної підтримки, чи державної субсидії? Звісно, що це брехня, яка покликана дискредитувати банк. На офіційному сайті ми не знайшли інформації про вищезгадані фонди.

У «ПриватБанку» є благодійний фонд «Допомагати просто!», фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим», а також Help Ukraine Center – доставка в Україну всього, що рятує життя.

Саме такі відомі компанії часто обирають шахраї, щоб привернути увагу довірливих українців і нажитися на суспільно важливій та актуальній темі. Так нещодавно було із мережею АТБ, чиє брендування теж використали, але для створення фейкового розіграшу, або фейковий розіграш від начебто «Нової пошти».

Відповіді на найпоширеніші питання стосовно грошових виплат шукайте на сайті Мінсоцполітики. Якщо з вами стався кіберінцидент, повідомте про це на сайті CERT-UA, що функціонує в складі Держспецзв’язку.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024