стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 7 березня

07 Березня 2022, 22:20
Мітинг біля Білого дому 8218
Мітинг біля Білого дому

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення Росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

7 березня

22:46

22:20

Президент Чехії Мілош Земан вирішив нагородити Володимира Зеленського найвищою державною нагородою Чехії. Про це пише Українська правда.

21:54

Члени Конгресу США тиснуть на адміністрацію президента Джо Байдена, аби той сприяв негайній передачі винищувачів в Україну з країн НАТО і Східної Європи. Про це пише Українська правда.

21:51

Аудиторська «Велика четвірка» покидає Росію та Білорусь. Про це пише Держспецзв"язку.

Глобальні аудиторські компанії PricewaterhouseCoopers (PwC), Ernst & Young (EY), KPMG та Deloitte оголосили про остаточний вихід з російського та білоруського ринку. 

Остання вагалась довше за всіх, але надвечір оголосила, що відокремлює свою практику в Росії та Білорусі від глобальної мережі фірм-членів. У KPMG вважають, що разом з іншими глобальними компаніями вони несуть відповідальність за те, щоб відреагувати на російську військову агресію проти України.

США та ЄС 7 березня припинили постачання в РФ готівкових доларів та євро. В РФ зараз можна купити валюту тільки на «чорному» ринку. Різниця між реальним та офіційним курсами рубля становить 35%.

Великий російський бізнес поки більш за всіх відчуває початок кінця. Мільярдер Олег Дерипаска втрете за останній час виступив за припинення воєнних дій в Україні. «Мир потрібен якнайшвидше, тому що ми вже давно пройшли точку неповернення», – заявив він

21:45

Інтернаціональний легіон в дії і вже боронить Київ.

Інтернаціональний легіон
Інтернаціональний легіон

 

Працюють добровольці з США, Великої Британії, Швеції, Литви, Мексики та Індії, – інформує Держспецзв"язку.

18:45

У Польщі створили штаби з евакуації  та розміщення дітей.

18:24

Постачання енергоносіїв з Росії навмисно було виведено з-під санкцій, оскільки інших способів забезпечити енергобезпеку Європи зараз немає — про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

18:16

Угорщина заборонила доставляти Україні зброю через свою територію.

17:50

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда у ході парламентських дебатів назвав південну частину Курильських островів «споконвічними територіями» Японії

17:49

Компанія Deloitte заявила, що відмовляється від компаній-членів РФ та Білорусі — таким чином вона стала останньою з аудиторських компаній "Великої четвірки", яка оголосила про вихід з Росії після вторгнення РФ в Україну

16:33

 Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що заявку України щодо членства в Євросоюзі обговорять найближчими днями.

Про це написав у Twitter, повідомляє «Європейська правда».

«Солідарність, дружба та безпрецедентна допомога ЄС Україні непохитні. Найближчими днями ми обговоримо заявку України на членство», – написав Мішель.

16:30

Levi Strauss зупиняє роботу в Росії.

Фешн-рітейлер Levi Strauss припиняє комерційну діяльність у Росії, включаючи будь-які нові інвестиції. Про це йдеться у заяві компанії.

«З огляду на величезні потрясіння, що відбуваються в регіоні, які роблять нормальний бізнес неможливим, LS&Co тимчасово зупиняє комерційну діяльність у Росії, включаючи будь-які нові інвестиції», – йдеться у заяві.

У компанії додали, що у 2021 році виручка у Східній Європі становила близько 4% загальної чистої виручки компанії. При цьому половина виручки регіону припадала саме на РФ.

Також компанія виділить $300 000 гуманітарної допомоги для біженців у Східній Європі. Зокрема, компанія та Levi Strauss Foundation виділять $200 000 Міжнародному комітету порятунку, який допомагає підтримувати людей та сім'ї, переміщені внаслідок конфлікту. Бренд компанії Beyond Yoga виділить $100 000 організації CARE, що допомагає українським біженцям.

Окрім цього, Levi Strauss & Co. передадуть піджаки, рюкзаки та теплий одяг для біженців.

16:26

ЄС просить ООН забезпечити безпеку українських АЕС

Європейський Союз звернувся до наглядового органу ООН з питань ядерної безпеки з проханням забезпечити безпеку українських АЕС, пише Reuters.

Також ЄС закликав росію повернути Україні контроль над її ядерними об'єктами.

15:11

10 березня в Анталії ймовірно відбудеться тристороння зустріч голів МЗС України, Росії та Туреччини, повідомив очільник МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу. Про це пише НВ.

14:54

Поромна переправа між Україною та Румунією стала безкоштовною для людей. На поромній лінії Орлівка – Ісакча в Одеській області введено безоплатний проїзд для всіх пішоходів та пасажирів транспортних засобів. «Поромний комплекс Орлівка повідомляє, що у зв'язку з військовою агресією РФ проти Української держави та українського народу на поромній лінії Орлівка (UA) - Ісакча (RO) введено безоплатний проїзд для всіх пішоходів та пасажирів транспортних засобів, оплата проводиться тільки за сам транспортний засіб (легковий, автобус, мікроавтобус та вантажний транспорт)», – йдеться у повідомленні. Також звільняються від оплати вантажні транспортні засоби (мікроавтобуси, вантажівки та фури), що здійснюють постачання гуманітарної допомоги в Україну.Про це повідомляється на сторінці переправи, пише Економічна правда.

14:51

Будапешт змінив думку і дозволив розміщення сил НАТО в Угорщині. Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан підписав указ уряду про дозвіл на розміщення військ НАТО в Угорщині. Указ, опублікований у понеділок, також підтверджує заборону уряду на транспортування летальної зброї в Україну через Угорщину. Разом з тим, на відміну від багатьох інших східноєвропейських держав-членів Північноатлантичного договору, уряд Орбана спеціально не звертався до військ НАТО для захисту східного кордону, заявляючи, що має достатні військові ресурси. Раніше в угорському уряді заявляли, що не хочуть розміщення сил НАТО у своїй країні, в той час як низка східноєвропейських членів Альянсу виступили за це на тлі повідомлень про очікуване вторгнення Росії в Україну. Про це, як пише «Європейська правда», повідомляє Bloomberg.

 

14:47

Китайське товариство Червоного Хреста вже незабаром надасть Україні надзвичайну гуманітарну допомогу. У країні заявили, що важливо вийти з кризи, дотримуючись цілей та принципів статуту ООН, – повідомляє Інтерфакс Україна.

За інформацією посольства Китаю, відповідну заяву зробив член Держради, міністр закордонних справ Китаю Ван І, виступаючи на пресконференції у межах 5-ї сесії Всекитайських зборів народних представників.

14:10

Міністр оборони Естонії Калле Лаанет сказав, що особисто підтримує запровадження над Україною безпольотної зони.

Як пише Європейська правда, про це повідомляє ERR. 

«Якщо відправити винищувачі справді захищати повітряний простір, то це додатковий аргумент для втручання у війну. Не можу сказати, яким у підсумку буде рішення. Але якщо запитувати мою особисту думку – я б пішов на такий крок», – сказав Калле Лаанет в ефірі ETV.

Він додав, що фактично забезпечення НАТО безпольотної зони над Україною буде означати вступ НАТО у війну.  Він також не погодився з критикою позиції НАТО і твердженням, що Альянс діє недостатньо рішуче.

«НАТО і увесь Захід швидко прийняли рішення, мене це позитивно здивувало… Два тижні важко було уявити, що рішення будуть прийматися так швидко і рішуче», – зазначив міністр. 

Він додав, що нові рішення можуть очікуватися 16 березня, після зустрічі міністрів оборони союзників у НАТО, а перед тим відбудеться також зустріч міністрів закордонних справ.

13:54

Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що у четвер, 10 березня, в Анталії відбудеться тристороння зустріч глав МЗС Туреччини, України та Росії.

Про це повідомило державне агентство Туреччини Anadoluпише Європейська правда. 

Міністр пояснив, що зустріч пройде в рамках Дипломатичного форуму в Анталії, згоду на участь у якому дали і Сергєй Лавров та Дмитро Кулеба.

«Лавров та Кулеба прибудуть до Анталії. Зустріч відбудеться з моєю участю. Ми доклали великих зусиль для її організації», – сказав турецький міністр.

Чавушоглу висловив надію на внесок майбутньої зустрічі у мир та стабільність у регіоні. Абсолютний пріоритет – припинення військових дій, наголосив Чавушоглу.

13:42

Глава МЗС України Дмитро Кулеба виступає за те, щоб заявку України на членство в Європейському Союзі розглядали окремо від заявок Грузії та Молдови.

Про це йдеться у заяві глави МЗС, яку надали Європейській правді.

Кулеба наголосив, що українці захищають мир та безпеку Європи ціною власних життів, і зараз Україна фактично перетворилася на форпост Європейського Союзу, який зупиняє руйнівне російське зло від просування вглиб європейського континенту. 

«При всій повазі до наших грузинських та молдовських партнерів, подання Молдовою та Грузією заявок на членство в ЄС саме зараз виглядає як спроба причепити свої два вагони до швидкісного українського потяга, який рухається до Брюсселя. 

Заявка України на прискорене отримання членства в ЄС має розглядатися окремо від заявок Грузії та Молдови», – переконаний міністр закордонних справ України.

Він підкреслив, що Україна підтримує європейську інтеграцію Грузії та Молдови, але не бажає грузинському та молдовському народам пережити жахіття, через які зараз проходять українці.

«Ми цінуємо солідарність грузинів і молдован з Україною, вдячні за гуманітарну допомогу Грузії і Молдови для українців, які потерпають від російської збройної агресії. Проте, на превеликий жаль, наразі ані Грузія, ані Молдова не підтримали нові санкції ЄС проти Росії за її воєнні злочини проти України. Така позиція не відповідає партнерським відносинам України, Грузії та Молдови в рамках Асоційованого Тріо та яскраво ілюструє наразі неготовність Тбілісі та Кишенева стати реальним контриб‘ютером безпеки в Європі», – йдеться у заяві міністра.

13:37

Глава МЗС Канади Мелані Жолі заявила, що незабаром західні країни оголосять про нові санкції проти росії.

Про це, як пише Європейська правда з посиланням на Reuters, вона оголосила під час візиту в Румунію.

«Ми разом з Румунією через ЄС запровадили дуже важливі, суворі санкції, і дуже скоро буде оголошено більше санкцій», – сказала Жолі, додавши, що країни G7 і Європейський Союз розглядають подальші обмеження, але не уточнивши, про які саме обмеження ідеться.

За її словами, метою санкцій є задушити економіку Росії та змусити її змінити курс в Україні.

 

Міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску у свою чергу повідомив що зараз обговорюються різні варіанти обмежень.

13:27

Російський уряд затвердив список іноземних країн, які «здійснюють щодо Росії недружні дії». 

Про це повідомляє Українська Правда.

До списку увійшли: Австралія, Велика Британія, країни ЄС, Ісландія, Канада, Ліхтенштейн, Монако, Нова Зеландія, Норвегія, Корея, Сан-Маріно, Сингапур, США, Тайвань, Україна, Чорногорія, Швейцарія, Японія.

11:37

У Міжнародному суді ООН почалось засідання за позовом України до Росії у справі про звинувачення в геноциді.

10:24

Данія значно збільшить свій оборонний бюджет і буде позбуватися від російського газу на тлі вторгнення Росії в Україну. Про це повідомляє Економічна Правда.

«Безглуздий і жорстокий напад Путіна на Україну ознаменував нову еру в Європі, нову реальність», – розповіла прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен.

Данія поступово збільшуватиме видатки на оборону, щоб досягти 2% ВВП до 2033 року, що еквівалентно зростанню щорічних витрат на оборону приблизно на 18 мільярдів данських крон (2,65 мільярда доларів). Ідеться про найбільші інвестиції в оборону Данії за останній час.

Фредеріксен сказала, що основні парламентські партії домовилися про те, що Данія повинна стати незалежною від російського газу «як можна швидше».

8:32

Уряд Нової Зеландії вирішив заборонити в’їзд до країни 102 високопосадовцям росії та Білорусі, причетним до збройної агресії проти України. Про це повідомляє Міністерство закордонних справ та торгівлі країни.

«Нова Зеландія заборонила російським та білоруським особам, відповідальним за вторгнення в Україну, в’їздити до Нової Зеландії», — йдеться у повідомленні.

6:15

Перше засідання Міжнародного кримінального суду у Гаазі у справді проти Росії та війни проти України відбувається у понеділок, 7 березня. Про це повідомив нардеп Веніславський: «є ціла низка міжнародних кваліфікацій злочинів Росії, які будуть обов'язково надані». Про це пише 24 канал.

6:10

Французькі дипломати нині вивозять з України 300 французів. На одинадцятий день російського вторгнення на українській території залишалося близько 300 французів. Про це BFMTV повідомив Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен. «На початку війни в наших реєстрах було зареєстровано 1000 французів. Виявилося, що там було 1700 французів», – розповів дипломат. За його словами, 300 французів наразі «виїжджають з усіма зусиллями, які ми докладаємо». Проте деякі громадяни Франції вирішили залишитися в Україні. За словами Етьєна де Понсена, у Києві залишилося «близько півсотні» французів. «Якщо вони передумають, і буде ставати все складніше, ми зробимо все, щоб їм допомогти», – сказав дипломат. З 19 січня французів закликають залишити Україну, а також росію, нагадує BFMTV. Про це пише Суспільне.

6:00

 

Аудиторські компанії KPMG та PricewaterhouseCoopers залишають ринок Росії. Одні з найбільших у світі аудиторських компаній KPMG та PricewaterhouseCoopers залишають ринок Росії через вторгнення до України. KPMG повідомила, що її російські та білоруські підрозділи вийдуть зі складу глобальної мережі. «У KPMG працюють понад 4500 людей у Росії та Білорусі, і припинити наші робочі відносини з ними, багато з яких упродовж багатьох десятиліть були частиною KPMG, неймовірно складно», – повідомила компанія у Twitter.

5:56

Південна Корея приєднується до глобального руху запровадження фінансових санкцій проти Росії за напад на Україну. Сеул зупиняє операції з Центральним банком Росії. Уряд Південної Кореї, втім, зазначив, що деталі рішення будуть трохи згодом. Після консультацій із профільними державними установами. Про це інформує 24 канал

5:15

Японія наполегливо радить своїм громадянам утриматися від поїздок до Росії. Тим, хто зараз перебуває в областях, які межують з Україною рекомендують негайно евакуюватися. Про це інформує 24 канал

Загалом Росію внесли до країн третього рівня небезпеки для подорожей. Області, які межують з Україною – до найвищого, четвертого. Японія підтримала Україну та приєдналася до тих країн, які ввели санкції проти Росії за розв'язану нею повномасштабну війну. 

5:05

Біля Білого дому відбулася масштабна акція за безполітну зону над Україною і посилення санкцій проти Росії. Джерело: Укрінформ

«На тлі руйнівних бомбардувань цивільних територій, а також загрози ядерного армагедону на Запорізькій АЕС з боку військ РФ українська громада та небайдужі союзники вимагають збільшити допомогу США для України», – заявили організатори мітингу.

Вони також звернули увагу на посилення гуманітарної кризи, яка зараз виходить за кордон України й поширюється на інші європейські держави, що потребує нагальної відповіді.

Акція під Білим домом стала продовженням серії маніфестацій, що тривають уже другий тиждень.

У неділю люди вийшли з плакатами «Забезпечте безполітну зону!», «Зупиніть війну в Україні!», "Закрийте наше небо!", "Підтримайте Україну!".

Мітинг в Америці
Мітинг в Америці
 

 
Мітинг у Вашингтоні, який пройшов під загальним гаслом "Stand With Ukraine", відбувся на тлі глобального однойменного флешмобу. Учасники акцій у всьому світі вимагають закрити небо над Україною та зробити більше, аби змусити Путіна припинити агресію.

3:46

Велика Британія надасть Україні 100 мільйонів доларів через Світовий банк, щоб підтримати основні державні функції та пом'якшити фінансовий тиск, спричинений вторгненням Росії, повідомили в офісі прем'єр-міністра Бориса Джонсона. Про це передає Reuters, пише Суспільне.

Ці кошти можна буде використати на оплату працівникам державного сектору в Україні або фінансування пенсій та виплат соціального страхування.

«Хоча лише Путін може повністю припинити страждання в Україні, сьогоднішнє нове фінансування продовжить допомагати тим, хто стикається з погіршенням гуманітарної ситуації», — сказав Джонсон.

Гроші будуть виплачені через Мультидонорський трастовий фонд Світового банку, який призначений для прискорення пожертв в Україну і вже використовується деякими іншими країнами.

3:36

Найближчими днями Ізраїль розверне в Україні польовий шпиталь, а також передасть кілька великих генераторів, які забезпечать безперебійне харчування лікарні у Львові. Про це повідомило ізраїльське міністерство закордонних справ, про це пише НВ з посиланням CNN.

Де саме розгорнуть госпіталь, не уточнюється. Шість великих генераторів мають забезпечити безперебійне живлення головної лікарні Львова (у повідомленні не вказується, про яку саме установу йдеться). 

Окрім того, Ізраїль пообіцяв організувати кілька центрів сприяння біженцям на кордоні України. Там роздаватимуть людям, які рятуються від російської агресії, теплий одяг та їжу.

У МЗС Ізраїлю також повідомили, що з моменту вторгнення Росії з України змогли виїхати щонайменше 10,2 тис. ізраїльських громадян.

 

2:35

Росія вербує сирійців, які вміють вести бойові дії в умовах міста, для війни в Україні Про це пише 24 канал з посиланням на  Wall Street Journal. Скільки саме сирійських найманців можуть відправляти до нас, американські офіційні особи не уточнили. З іншого боку, за даними арабських ЗМІ, багато сирійців відкликалися на призов Зеленського приїжджати добровільно та воювати на стороні України. Цю інформацію вже підтвердили Французькій ГО «Сирійці за правду і справедливість» (Syrians for Truth and Justice (STJ).

2:31

Сполучені Штати і їхні європейські союзники ведуть  «активну дискусію» про заборону імпорту російської нафти. Про це пише Українська правда.

2:08

До Білого дому несуть іграшки та фото дітей, які загинули від рук Росії. Активісти вимагають закрити небо над Україною.

Міністерка внутрішніх справ Великобританії Пріті Пател вимагає виключити росію з Інтерполу. Вона вважає, що жії Росії становлять пряму загрозу безпеці людей та міжнародному співробітництву правоохоронних органів.

00:00

Росія анонсувала нові обстріли: світ не зреагував 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що анонсовані Міністерством оборони Росії обстріли українських підприємств оборонно-промислового комплексу є «свідомим вбивством» з огляду на те, що поруч із цими підприємствами живуть тисячі людей.

«На завтра Росія офіційно анонсувала обстріли нашої території, наших підприємств оборонного комплексу. Більшість збудовані десятки років тому, ще радянською владою, збудовані у містах. Зараз вони серед звичайного міського середовища, там працюють тисячі людей, сотні тисяч живуть поруч. І це вбивство, свідоме вбивство», – сказав Зеленський у відеозверненні.

Він також розкритикував західних лідерів через відсутність реакції на такий анонс Росії.

Читайте також: 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024