стрічка

Реакція світу на війну Росії проти України 4 березня

04 Березня 2022, 23:32
Війна в Україні 7151
Війна в Україні

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення Росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:30

Бренд Louis Vuitton в неділю, 6 березня, зачиняє свої магазини в Росії. 

Про це повідомляє Reuters, передає ТСН.

 

Загалом в понеділок більше не відкриють свої двері 124 магазини.

22:55

Борис Джонсон заговорив українською!

Про це повідомляє ТСН. 

«Я хочу звернутися безпосередньо до українців тут, у Великій Британії, й до тих, хто знаходиться в Україні та сусідніх країнах», – почав він.

Потім продовжив англійською. Основні тези:

  • Мені важно уявити, що ви переживаєте зараз. Все, що ви любите, розбите.
  • Всі у Великий Британії підтримують Україну.
  • Ми робимо все можливе для підтримки і тиску на Путіна.
  • Разом з США та ЄС ми запровадили найбільші санкції против Росії.
  • Ми продовжимо збільшувати санкції, доки Росія не зупинить агресію.
  • Майже кожного дня розмовляю з Зеленським, дивуюся його спокою та героїзму українського народу.

22:07

Booking припинив показувати місця для розміщення у Росії.

Про це повідомляє ТСН.

21:00

Чорногорія приєдналася до країн-членів Європейського Союзу, закривши свій повітряний простір для всіх російських літаків.

Про це повідомляє «Європейська правда» із посиланням на чорногорський суспільний мовник RTCG.

 

Наразі, у Європі небо для росіян залишається відкритим лише у Сербії, Боснії і Герцоговині, Білорусі, Молдові, Туреччині, а також у частково визнаному Косово.

20:40

Компанія Porsche оголосила про припинення постачання автомобілів до Росії у зв'язку з війною в Україні. На офіційному сайті німецького автовиробника зазначено, що рішення набуває чинності негайно.

Про це повідомляє РБК-Україна Авто з посиланням на прес-службу Porsche.

«У зв'язку зі сформованою ситуацією компанія негайно припинила постачання своїх автомобілів в Росію. Porsche засновує свої рішення на загальній ситуації, яка характеризується великою невизначеністю і нинішніми потрясіннями», — туманно заявили в Porsche. Але всі все зрозуміли.

20:30

Серед країн G7 є згода на необхідність відмовлятися від російського газу, – глава МЗС Британії Ліз Трасс.

«Ми разом підтримуватимемо Україну, підриватимемо економіку Росії санкціями і працюватимемо над тим, щоб Путін програв», – заявила вона.

16:13

Міністр юстиції Великої Британії підтримав ідею розмістити українських біженців в конфіскованих особняках російських олігархів. Про це пише НВ.

15:33

НАТО не погоджується забезпечити безпольотну зону над Україною.

На екстреній зустрічі НАТО у Брюсселі 4 березня ставили питання про створення над Україною безпольотної зони, проте згоди на цей крок серед союзників немає.

Як повідомляє Європейська правда, про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. 

«Про це згадували. Але союзники погодилися, що нам не потрібно, щоб літаки НАТО перебували в українському повітряному просторі, або щоб війська НАТО заходили на територію України», – сказав він

14:48

Кремль відмовився від прямої розмови путіна з Володимиром Зеленським. Про це повідомив речник Кремля Пєсков. Також він заявив, що росія не відмовляється від вимог «денацифікації України». Про це пише Бабель.

14:20

У НАТО обговорять введення забороненої для польотів зони над Україною. Обговорення відбудеться 4 березня під час саміту військового альянсу під приводом США.

13:10

Американський сенатор виступив за фізичну ліквідацію Путіна. Найпростіший спосіб завершення агресії РФ – фізична ліквідація Владіміра Путіна кимось із його найближчого оточення. Про це на своїй сторінці у twitter написав американський сенатор-республіканець Ліндсі Грем.« Чи є у Росії Брут? Чи є в російській армії успішніший полковник Штауффенберг (німецький військовий, організатор замаху проти Гітлера)? Єдиний спосіб, яким це може закінчитися, це щоб хтось у Росії прибрав цього хлопця. Ви надасте своїй країні та світу велику послугу», — пише він. Про це інформує  УП.

13:07

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що Росія намагається зруйнувати Україну такою ж тактикою, якою вона зруйнувала Сирію. «Наша держава готова воювати, ми продовжуємо боротися проти російської навали, але ми потребуємо негайної допомогти у відбитті російських атак у повітрі. Якщо ви цього не зробите, вам доведеться розділити відповідальність за життя та страждання  цивільного населення України, які гинуть від ракетних обстрілів російських літаків», – каже Кулеба. Він вчергове закликав НАТО вжити термінових заходів задля закриття українського неба від нападів Росії в повітрі, а також попросив передати Україні бойові літаки, за допомогою яких Повітряні сили Збройних сил України зможуть ефективно протидіяти російській військовій авіації. «Війна Путіна проти України розвивається таким чином, що настане момент, коли країни НАТО будуть готові забезпечити Україну буквально всім, аби зупинити Росію від нападу на всю Європу та перетворення життя європейських країн на жахіття». Про це пише УП.

12:30

Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель засудив обстріл окупаційними військами РФ Запорізької АЕС. «Атаки російських військ у безпосередній близькості до атомної електростанції можуть мати катастрофічні наслідки, це має негайно припинитися. Обстріл і спричинена ним пожежа на ЗАЕС можуть створити загрозу для всієї Європи. ПІдтримую заклик про негайне засідання Ради безпеки ООН», – заявив Жозеп Боррель. Перед цим з закликом скликати Радбез ООН звернулася Чехія. Обстріл Запорізької АЕС засудили вже низка країн. Про це пише Європейська правда.

8:00

Адміністрація президента США Джо Байдена надасть тимчасове послаблення вимог щодо депортації та дозволи на роботу десяткам тисяч українців, які вже перебувають у США, але не можуть повернутися в Україну через війну з Росією, пише УП.

Цей крок дозволить українцям у Сполучених Штатах з 1 березня залишатися та легально працювати у країні протягом 18 місяців. Приблизно 75 000 українців матимуть право подати заявку на участь у цій програмі.

07:51

Нові санкції Заходу щодо Москви скасують у разі припинення Росією військових дій в Україні. Російське керівництво зараз фактично «заперечує саме право України на існування».

Про це пише НВ.

«Санкції закінчаться, якщо Росія закінчить цю війну і допоможе відбудувати Україну, відновить мир і визнає суверенітет та територіальну цілісність даної країни, а також її «право на існування», – сказала заступник глави американського зовнішньополітичного відомства. У зв’язку з цим вона висловила думка, що російське керівництво зараз фактично «заперечує саме право України на існування».

Вікторія Нуланд уникла прямої відповіді на питання, чи збираються взагалі США визнавати червоні лінії Росії і те, що певні вимоги забезпечення її безпеки, у тому числі відмови НАТО від надання членства Україні та подальшого розширення на схід, не можуть підлягати обговоренню.

6:55

Через серйозну ситуацію на Запорізькій атомній електростанції, МАГАТЕ переводить свій Центр інцидентів та надзвичайних ситуацій у режим цілодобового реагування.

6:46

Рада країн Балтійського моря (CBSS)  зі свого складу виключила Росію, а Білорусь – відсторонили.

Таке рішення підтримали 11 членів організації. Уточнимо, що у білорусів там був статус спостерігача.

6:32

Airbnb призупиняє усі операції в РФ та Білорусі.

6:31

Міжнародний кінофестиваль у Торонто цього року не запрошуватиме представників Росії, натомість збільшивши представництво України.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив оргкомітет фестивалю.

«Міжнародний кінофестиваль у Торонто припиняє участь кіноорганізацій та ЗМІ, підтримуваних російською державою, а також російських культурних послів та делегацій, пов’язаних із Фестивалем. Втілюючи це, ми намагатимемося посилити голоси українських та незалежних російських кіновиробників, які продовжують поглиблювати наше розуміння конфлікту в регіоні», – йдеться у поширеному повідомленні.

Організатори фестивалю заявили що «виступають проти російського вторгнення до України».

4:38

Укрінформ повідомляє, що Міністерство торгівлі США вводить експортний контроль на обладнання для видобутку нафти й газу, яке підтримує нафтопереробні потужності Росії.

3:14

Червоний хрест виступить нейтральним посередником для того, щоб допомогти гарантувати безпеку громадян, яких евакуйовуватимуть з місць, де ведуться бойові дії.

2:50

Співробітники Офісу Прокурора Гаазького трибуналу Каріма Хана виїхали до України, щоб розпочати розслідування військових злочинів росії проти нашого народу.

Прокурор Карім Хан заявив, що вони розпочнуть розслідування та збір доказів воєнних злочинів та злочинів проти людяності в Україні.

2:33

Компанія Boeing надасть Україні пакет екстренної гуманітарної допомоги на суму два мільйони доларів.

Про це йдеться в пресрелізі компанії.

«Конфлікт, що розгортається в Україні, веде до серйозної гуманітарної надзвичайної ситуації, і Boeing вживе заходів для підтримання українського народу», — йдеться в повідомленні.

Boeing також компенсуватиме всі внески співробітників, зроблені на підтримку гуманітарної допомоги Україні, у рамках благодійної програми компанії.

Зазначено, що один мільйон доларів буде спрямовано CARE для допомоги в роздаванні продуктів харчування, води та гігієнічних засобів, а також грошової допомоги та психосоціальної підтримки постраждалих українців, з особливою увагою до жінок, дітей та людей похилого віку.

Американському Червоному Хресту буде виділено 500 тисяч доларів, ще 250 тисяч доларів підуть для допомоги у дистрибуції ліків, предметів медичного призначення та надання критичної медичної допомоги та ще 250 тисяч доларів — для організацій, які працюють із вразливими переміщеними особами в Україні та сусідніх країнах.

01:30

У Канаді затримали приватний літак з росіянами. Про це повідомляє УНН.

Нагадаємо: нещодавно Канада закрила повітряний простір для російських літаків.

01:00

Росію виключили з Ради держав Балтійського моря. Про це пише Європейська правда.

0:59

Україну запросили на термінову зустріч НАТО, де вона проситиме про протиповітряну оборону, зокрема, нові комплекси протиповітряної оборони.

Як повідомляє «Європейська правда», про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Відбудеться  зустріч 4 березня. Це означає, що Угорщина, яка тривалий час блокувала участь України в зустрічах НАТО на високому рівні, цього разу погодилася зняти блокаду.

 

Дмитро Кулеба наголосив, що проситиме союзників надати Україні новітні системи протиповітряної оборони, здатні відбивати ракетні та інші повітряні атаки агресора. 

0:54

Нідерланди будуть надавати притулок українцям, які тікають від російського вторгнення. Як повідомляє Європейська правда, відповідне відео звернення прем’єр-міністра Марка Рютте розміщено на його сторінці у twitter. За словами Рютте, потік біженців є «дуже помітним наслідком» війни, яку Росія веде проти України. 

«Наразі Польща приймає їх переважну більшість, але Нідерланди також здатні впоратися з цим. Ми щедро запропонуємо притулок. Першу хвилю ми вже приймаємо», – заявив він.

0:47

Війна в Україні йде не так, як планував Путін, заявив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес.

«У Росії накопичується значна частина не лише загиблих, а й дезертирів та тих, хто здався в план. Знищена значна частина бронетехніки», – сказав він.

0:44

Фронтмен гурту Rammstein Тілль Ліндеманн скасував свої концерти в Москві та Новосибірську, які були заплановані на грудень 2022 року, пише оперативний ЗСУ. 

0:41

Росію виключили з Ради держав Балтійського моря. Члени Ради держав Балтійського моря (CBSS) одноголосно вирішили відсторонити Росію від подальшої участі в діяльності Ради, повідомляє Європейська правда із посиланням на повідомлення на сайті уряду Норвегії, яка з липня 2021 року головує у Раді.   

Як зазначається, призупинення дії Росії залишатиметься в силі до тих пір, «поки не вдасться відновити співпрацю на основі поваги до фундаментальних принципів міжнародного права». Також було прийняте рішення по Білорусі, яка має статус спостерігача у CBSS. Через її роль у нападі на Україну, Білорусь відсторонена від участі в діяльності CBSS.

0:37

В Україні супутниковий інтернет Маска ловитиме навіть в машині. Для цього Ілон Маск для України оновив програмне забезпечення для супутникового інтернету Starlink. Тепер ним можна користуватися на ходу:  Starlink тепер можна живити від автомобільного прикурювача. Для цього зменшити пікове споживання енергії, оновивши ПЗ.  Включили мобільний роумінг, і тепер антена триматиме сигнал навіть під час руху авто.

00:20

Канада вимагає виключення Росії із Інтерполу. Про це пише Оперативний ЗСУ

00:16

У Вільнюсі вулицю, де розташоване російське посольство, назвали Героїв України. Про це повідомляє Оперативний ЗСУ.

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024