стрічка

Реакція світу на війну Росії проти України 3 березня

03 Березня 2022, 22:30
Російсько-українська війна 11071
Російсько-українська війна

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення Росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

22:33

Шведи зголосилися воювати за Україну в інтернаціональному регіоні. Повідомляють про близько 400 військових, – інформує Оперативний ЗСУ

22:30

Біженцям з України дозволили жити в Євросоюзі до трьох років.

22:27

Королева Єлизавета ІІ зробила пожертву Комітету з надзвичайних ситуацій Великобританії у зв"язку з російським вторгненням в Україну. Про це пишуть Економічні новини.

21:57

Сумарно міжнародна фінансова, технічна та гуманітарна підтримка для України сягає понад 15 мільярдів доларів в еквіваленті, з них понад 5 мільярдів – безпосередньо в бюджет.

Про це розповів очільник Національного банку України Кирило Шевченко, передає Слово і Діло. 

«Система державних фінансів України працює без перебоїв, зокрема завдяки значним обсягам фінансування на зміцнення обороноздатності, підтримку економіки України та гуманітарні питання з боку міжнародних організацій та країн-партнерів, які оцінюються у сумі понад $15 млрд», – розповів він.

За його словами, багато українських підприємств продовжують сплачувати податки до державного бюджету, а деякі навіть сплатили їх заздалегідь, а Національний банк достроково перерахував до держбюджету частину прибутку на суму майже 19 млрд грн.

«Додатковим джерелом фінансування потреб української армії стали кошти, зібрані організаціями та громадянами України та інших країн на рахунках НБУ», – розповів Шевченко.

21:25

США введуть 4 березня санкції проти низки російських олігархів і прессекретаря Кремля. Таким чином Вашингтон вкотре «вдаряє» по наближеним до президента Росії Володимира Путіна у відповідь на вторгнення Москви в Україну.

Про це повідомляє пресслужба Білого дому, пише Суспільне. 

«Сьогодні Сполучені Штати, у координації з союзниками та партнерами, «приділять» увагу наступним представникам російської еліту та членам їх сімей, які продовжують підтримувати президента Путіна, незважаючи на його жорстоке вторгнення в Україну. Ці особи збагатилися за рахунок російського народу, а деякі просунули членів своїх сімей на високі посади. Інші очолюють найбільші російські компанії і відповідають за надання ресурсів, необхідних для підтримки вторгнення Путіна в Україну», – ідеться у заяві Білого дому.

Серед підсанкційних олігархів можна побачити братів Ротенбергів, Пєскова, «кухаря путіна» Пригожина, президента «Транснафти» Токарєва та інших.

Зазначається, Сполучені Штати та уряди всього світу працюватимуть над виявленням та заморожуванням активів російських еліт та членів їхніх сімей – їхні яхти, розкішні апартаменти, гроші та інші «брудні» надходження.

17:47

Україна хоче отримати від держав НАТО принципово нові комплекси протиповітряної оборони.

Як повідомляє «Європейська правда», про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у ефірі телеканалу 1+1.

Кулеба повідомив що Україну запросили взяти участь у міністерській зустрічі НАТО, що відбудеться 4 березня та буде присвячена загрозам, пов’язаним з російською агресією проти України. 

«Я візьму зустріч у ній по відеозв’язку», – заявив міністр.

Це означає, що Угорщина, яка тривалий час блокувала участь України в зустрічах НАТО на високому рівні, цього разу погодилася зняти блокаду.

Дмитро Кулеба наголосив, що проситиме союзників надати Україні новітні системи протиповітряної оборони, здатні відбивати ракетні та інші повітряні атаки агресора. Постачання зенітних ракетних комплексів Stinger та «Стріла», як відомо, цю проблему не вирішує, особливо що стосується протиракетної оборони.

«Треба говорити не лише про закриття неба, але і про системну і серйозну підтримку протиповітряної оборони України, тобто про надання серйозного важного протиповітряного озброєння. Одна справа, коли нам передають Стінгери та інші ПЗРК, але нам потрібна набагато серйозна протиповітряна оборона і ми над цим активно працюємо», – заявив міністр.

Кулеба відмовився прогнозувати успішність цих переговорів, заявивши, що не хоче ані обнадіювати, ані розчаровувати до того, як будуть досягнуті домовленості.

17:00

Після розмови з президентом РФ Владіміром Путіним президент Франції Еммануель Макрон вважає, що Путін прагне захопити всю Україну, і що «найгірше ще попереду».

Про це, як повідомляє «Європейська правда» з посиланням на BFMTV, заявили у Єлисейському палаці за підсумками розмови Макрона і Путіна.

За словами палацу, Путін висловив Макрону велику рішучість продовжувати наступ з метою «взяти під контроль» всю країну.

Під час цієї півторагодинної розмови російський президент сказав Макрону, що операція російської армії розвивається за планом Москви. Він сказав, що ситуація буде загострюватися, якщо українці не приймуть його умови.

«Президент Макрон очікує, що найгірше ще попереду, враховуючи те, що сказав йому президент Путін», – повідомили у Єлисейському палаці.

16:12

Президент Росії Володимир Путін, який розпочав війну проти України, стверджує, що жодного ракетного обстрілу Києва немає – це все «антиросійська дезінформаційна кампанія».

Про це пише «Українська правда».

Окупанти заявляють, що Путін докладно виклав Макрону російські умови: «насамперед демілітаризація та нейтральний статус України – щоб із її території ніколи не було загрози для Росії».

Путін заявив Макрону, що інформація про ракетні обстріли Києва це неправда: «Твердження про ракетні обстріли і бомбардування Києва, що нібито ведуться, та інших українських міст не відповідають дійсності і є елементами антиросійської дезінформаційної кампанії».

Також у Кремлі повідомили, що Путін заявив Макрону, що завдання війни, яку він розпоча в Україні, будуть виконані, а «спроби виграти час шляхом затягування переговорів призведуть лише до того, що у переговорній позиції РФ з'являться додаткові вимоги до Києва».

Крім того, Путін знову заявив, що «істотну роль у державній політиці Києва відіграють «неонацисти».

16:08

Північноатлантична рада збирається на позачергову зустріч у штаб-квартирі НАТО.

Про це повідомляє «Європейська правда». 

У зустрічі візьмуть участь міністри закордонних справ членів Альянсу і генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Запрошені також міністри закордонних справ Фінляндії і Швеції, які не є членами НАТО, і головний дипломат ЄС Жозеп Боррель.

Україну на зустріч не запросили, проте зазвичай консультації з українською стороною проводяться наперед. Зокрема, так було і перед позачерговим віртуальним самітом 25 лютого. 

15:01

Президент Франції Еммануель Макрон у четвер провів телефонну розмову з президентом РФ Владіміром Путіним, а потім зателефонував президенту України Володимиру Зеленському.

Про це повідомили у Єлисейському палаці, пише «Європейська правда».

Розмова з російським президентом тривала 1 годину 30 хвили. Вона стала третьою розмовою між президентами РФ і Франції з початку вторгнення російської армії в Україну 24 лютого.

Напередодні у зверненні до Французів Макрон сказав, що прагне і надалі зберігати контакт з Кремлем і намагатися таким чином зупинити війну.

 

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан висловив припущення, що Росія у війні проти України надалі спробує вдаватися до облог після того, як не змогла реалізувати наміри блискавичного наступу.

14:38

Автоконцерн Volkswagen оголосив про те, що припиняє виробництво транспортних засобів у РФ (Калуга, Нижній Новгород) на тлі російського вторгнення в Україну – до подальшого повідомлення.

Про це повідомляє Volkswagen Group у Twitter, передає Економічна Правда.

«Також буде негайно припинено експорт автомобілів до Росії», – йдеться у повідомленні.

Автоконцерн пообіцяв виплатити допомогу всім постраждалим внаслідок цього рішення співробітникам.

14:34

Європейський Союз щойно підписав Меморандум із Україною про надання 1,2 мільярда євро макрофінансової допомоги.

Про це повідомляє премєр-міністр України Денис Шмигаль.

14:00

Близько 16 000 військових добровольців різних країн скоро прибудуть до України аби допомогти нам боротися з російською навалою 

Про це повідомляє Інформагентство АрміяInform.

Сьогодні у виданні Шпігель з посилання на владу Німечмеччини побачила світ стаття в котрій йдеться, що «Німеччина не буде принципово перешкоджати» тим хто захоче відправитись до України та воювати за її свободу.

Також заступник міністра оборони Ганна Маляр 28 лютого заявила, що кілька тисяч іноземців висловили бажання вступити до Міжнародного легіону.

13:32

Франція порадила своїм громадянам, які перебувають на території Російської Федерації, виїздити з країни.

Як пише «Європейська правда», про це повідомляє France Bleu.

Громадянам Франції наполегливо радять їхати з Росії «якщо їхня присутність або членів родини не обов’язкова», з огляду на зміни ситуації, викликані вторгненням РФ до України та фактично припиненням авіасполучення між Росією та країнами ЄС.

«У контексті, створеному вторгненням Росії до України та застосування щодо РФ міжнародних санкцій важливо зберігати підвищену пильність», – попередили в МЗС.

13:20

Лондонська біржа зунила торги акціями 27 емітентів із вагомими зв’язками з Росією, Morgan Stanley виключив їх з індексів країн, що розвиваються, адже країна тепер «не придатна до інвестицій».

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на заяву LSE в четвер, заява Morgan Stanley.

Серед компаній, які виключені з торгів на біржі – En+, Сбєрбанк, Газпром, Лукойл і Полюс. LSE повідомилв, що їхнє виключення з торгів пов'язано з війною в Україні.

Індексний бізнес LSE, FTSE Russell, заявив, що російські акції будуть вилучені з усіх його індексів акцій після початку торгів 7 березня. Financial Times пише, що такий крок знаменує собою різкий розрив з останніми двома десятиліттями, коли Лондон став основним офшорним центром для ведення бізнесу російських компаній і олігархів. 

FTSE Russell заявив, що складові російського індексу, які котируються на Московській біржі, будуть вилучені за нульовою вартістю. Будь-які російські глобальні депозитарні розписки — сертифікати, які дозволяють інвесторам робити ставки на російські акції на світових ринках — також будуть видалені з нульовою вартістю.

Крім того, за пісумками консультацій, проведених MSCI, інвестори назвали російські активи «непридатними для інвестицій» та закликали вилучити російські цінні папери з індексів Morgan Stanley для ринків, що розвиваються.

13:15

Компанія IKEA призупинила експорт та імпорт в Росію та Білорусь. Також вона пожертвувавала 20 мільйонів євро на гуманітарну допомогу тим, хто був примусово переселений.

Про це повідомляє на компанія на своїй сторінці в інстаграмі.

13:05

Міжнародний суд в Гаазі починає розслідування воєнних злочинів РФ в Україні.

Про це повідомив прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан. Про це повідомляє Держспецзв'язку.

Він заявив, що після звернення 39 держав-учасниць його офіс розпочинає розслідування:

«Ці звернення дають змогу моєму офісу розпочати розслідування ситуації в Україні з 21 листопада 2013 року, охоплюючи, таким чином, будь-які попередні та поточні звинувачення у військових злочинах, злочинах проти людства чи геноциді, скоєних на будь-якій частині території України будь-якою особою».

Карім Хан закликав усіх, хто бере участь у бойових діях в Україні, суворо дотримуватися чинних норм міжнародного гуманітарного права.

«Жодна особа в ситуації в Україні не має ліцензії на вчинення злочинів під юрисдикцією Міжнародного кримінального суду».

12:35

Голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь та Віцепрем’єр-міністр Михайло Федоров звернулися до французьких уряду та адміністратора зв’язку з проханням припинити трансляцію російських телевізійних каналів супутниковим оператором Eutelsat і таким чином зупинити розповсюдження неправдивої інформації стосовно перебігу подій в Україні.

Про це повідомляє Держспецзв'язку.

Цей захід допоможе запобігти пропаганді та дезінформації. Лідери, уряди та організації в усьому світі виступають за запровадження санкцій щодо Російської Федерації, оскільки їхньою метою є припинення агресії щодо України та інших країн.

«Я переконливо прошу вас серйозно розглянути такий захід і реалізувати його якомога швидше. Допоможіть врятувати життя людей в нашій країні», – зазначає він. 

У листі також підкреслено, що Російська Федерація порушила численні положення міжнародного права.

Вторгнення Росії в Україну є явним актом агресії і очевидним порушенням статті 2.4 Статуту ООН, яка забороняє «застосування сили проти територіальної цілісності або політичної незалежності будь-якої Держави».

Також Росія використовує свою зброю для ураження об'єктів цивільної інфраструктури, таких як житлові будинки, дитячі садки, лікарні тощо, що заборонено статтею 51(3) Додаткового протоколу I і статтею 13(3) Додаткового протоколу II до Женевських конвенцій.

Ці жахливі злочини стали можливими головним чином завдяки російській пропагандистській машині, що використовує телебачення як інструмент для поширення дезінформації, розпалює ненависть, пропагує насильство і приховує правду про війну в Україні.

07:18

США запроваджують додаткові санкції проти Росії та Білорусі через напад на Україну.

Про це інформує Радіо Свобода.

Всього до санкційного списку включать 22 російські оборонні підприємства, у тому числі фірми, що виробляють бойові літаки, бойові машини піхоти, системи радіоелектронної боротьби, ракети і безпілотні літальні апарати для російських збройних сил.

Запроваджується експортний контроль щодо технологій, необхідних Росії на підприємствах у сфері нафто- і газопереробки. Це допоможе запобігти перенаправленню предметів, технологій та програмного забезпечення через Білорусь до Росії.

Військовий, аерокосмічний, морський та високотехнологічний сектори не отримають американські технологічні товари та технології, які можуть бути використані для підтримки російського технічного обслуговування та інновацій.

06:37

Європейський інвестиційний банк планує виділити Україні 2 мільярди євро.

Екстрений пакет підтримки для України мають схвалити 4 березня. Про це інформує 24 канал з посиланням на Reuters.

700 мільйонів євро направлять на негайну підтримку ліквідності. Ще 1,3 мільярда спрямують на критично важливі інфраструктурні потреби.

Підтримка ліквідності здійснюватиметься шляхом перенаправлення чинних кредитних ліній. За словами голови ЄІБ Вернера Гойєра, після схвалення пакета гроші надійдуть на банківські рахунки в Україні протягом 3 днів.

05:50

У Сенаті представили законопроєкт HEROIAM SLAVA про санкції проти всіх держпідприємств Росії.

Йдеться про широкі обмеження проти всіх державних підприємств Росії. Про це повідомляє 24 канал.

Зокрема «Газпром», «Роснефть», «Росатом», «Аерофлот» та RT.  В тексті йдеться, що жодне російське державне підприємство не повинно мати доступу до американського капіталу, доки триває агресія проти України.

05:30

Японія заморозить активи ще 4 російських банків. У результаті загальна кількість фінансових установ держави-агресорки, щодо яких Токіо ввели такі санкції, сягне 7. 

Про це інформує 24 канал з посиланням Today Online.

Відповідну заяву про розширення санкцій проти Росії 2 березня зробив міністр фінансів Японії Шунічі Судзукі. Обмеження стосуватимуться банків. 

Японська влада заморозить активи ще 4 банків Росії. Раніше Токіо ввів такі обмеження щодо 3 фінансових установ держави-агресорки: Центробанку, "Промсвязьбанку" та "Внешэкономбанку".

Уряд поки не розголошує назви нових банків, проти яких запровадять санкції. Водночас російські ЗМІ пишуть, що одним із ним буде ВТБ.

05:22 

Маємо першого російського топового чиновника, який пішов у відставку через вторгнення Росії в Україну. Мовиться про Бориса Львіна. Про це інформує 24 канал з посиланням на Financial Times.

Львін – російський радник зі Світового банку. Він знайшов у собі сміливість виступити проти політики (якщо його божевільну поведінку так можна назвати) путіна.

Росіянин звільнився зі Світового банку у протест через війну в Україні Борис Львін, радник директора Світового банку від Росії, став першим російським чиновником, який пішов у відставку на знак протесту через напад Росії на Україну. Перший пішов, знайшов сміливість – шкода тільки, що аж тиждень думав.

05:08 

Влада столиці Канади Оттави прикріпила жовто-блакитні таблички «Вільна Україна» поруч з іншими дорожніми вказівними знаками на вулиці, де знаходиться посольство РФ. Як повідомляє кореспондент Укрінформу, до символічної акції солідарності долучився особисто мер міста Джим Уотсон.

За його словами, місто зробило такий символічний крок, «аби засудити дії російського уряду та виявити солідарність із народом України».

Хоча офіційно назва вулиці не змінилася, муніципальні служби прикріпили нові вказівники поруч із наявними на тому відтинку вулиці, де знаходиться російська дипустанова.

Разом із мером, участь у церемонії «перейменування» взяли радник-посланник посольства України в Канаді Андрій Буквич та член міськради від цього району Метью Флорі.

04:08 

Іноземці з усього світу готові битися за Україну.

Про це в ефірі заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. 

У перший день створення Інтернаціонольного легіону, надійшло близько 2 тисяч дзвінків від іноземців. 

«Спочатку призначили дві контактні особоби, які мали приймати дзвінки від іноземців. Але виявилося, що цих дзвінків тисячі. До нас дзвонять не тільки хтось персонально від себе, а цілі групи іноземців», – розповіла Маляр.

У четвер, 3 березня, запрацює колцентр, щоб можна було багатоканально опрацьовувати всі дзвінки. 

Зазначимо, що у МЗС заявили, що добровольці їдуть з 16 країн світу. 

03:50

Влада Грузії не випустила з Тбілісі декілька десятків добровольців, які прямували до України для боротьби з російським агресором. 

Про це пише Цензор.Нет з посиланням на власні джерела. 

Посадка в літак в аеропорту Тбілісі була заборонена урядом Грузії. Добровольців зупинили та провели допит працівники державної безпеки країни. 

Також була припинена дія їхніх закордонних паспортів, з них взяли підписку про нерозголошення та невиїзд.

03:40

США запроваджують новий пакет санкцій проти Росії, – Блінкен.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив про впровадження нових санцій проти Росії, які стосуються 22 стріктур, які стосуються сектору оборони. Також санкції введуть проти Білорусі.

Про це інформує Укрінформ.

Загалом до списку буде внесено 22 компанії, які виготовляють бойові літаки, БМП, ракети, безпілотні літальні апарати, системи радіоелекронної боротьби. 

Блінкен підкреслив, що США також запроваджують експортні обмеження на Білорусь, щоб притягнути до відповідальності режим Лукашенка, який виступає на боці Росії проти України.

«Ми задушимо здатність Білорусі імпортувати ключові технології, і якщо Лукашенко й надалі підтримуватиме цю війну, наслідки для режиму загостяться», – розповів держсекретар Штатів.

02:57 

Прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хам повідомив керівництву про своє рішення негайно розпосати активне розслідування ситуації в Україні, у зв'язку з вторгенням Росії. 

Про це пише Радіо.Свобода

«Наша робота зі збору доказів розпочалася», – повідомив пан Карім. 

Нагадаємо, що 2 березня 39 країн звернулися до МКС у зв'язку з ситуацією в Україні. 

02:48

Російських командирів переслідуватимуть за виконання військових злочинів – Британія.

Відповідну заяву зробив Міністр юстиції королівства Домінік Рааб, повідомляє sky.news.

Пан Рааб додав, що Британія допоможе у зборі вирішальних доказів для ідентифікації, розшуку та притягнення до суду військових злочинців Росії. 

02:09 

Компанія H&M зупинила всі продажі в Росії. 

Шведський рітейлер H&M призупинив свою діяльність у Росії, у зв'язку з повномасштабною війною в Україні. 

Про це повідомили на офіційному сайті компанії. 

«H&M Group прийняла рішення тимчасово призупинити всі продажі в Росії. Магазини в Україні вже тимчасово закриті з міркувань безпеки продавців та покупців», – йдеться у повідомленні. 

01:53

Байден переконаний, що Росія свідомо цілиться по цивільних об'єктах в Україні.

Про це пише Укрінформ.

Державний секретар США Ентоні Блінкен розповів, що у минулому Росія не раз демонструвала, що один з методів ведення нею війни є абсолютна звірячість. 

«Це включає як мінімум невибіркові обстріли, а також потенційно свідомі обстріли [ред. цивільних об'єктів]», – зауважив Блінкен. 

Окрім цього, він додав, що Сполучені Штати ретельно стежать за обстановкою та документують усі порушення, аби притягнути Росію до відповідальності. 

01:00

Європейський Союз оголосив про санкції щодо 22 представників силових структур Білорусі через допомогу Росії у вторгненні.

Рішення опубліковане в Офіційному журналі ЄС, пише «Європейська правда».

Санкції стосуються командувача військ Північно-західного оперативного командування Білорусії Олександра Науменка, начальника штабу-першого заступника командувача Північно-західного оперативного командування Вадима Шадуру, начальника Управління озброєння Північно-західного оперативного командування Дмитра Суровича, а також першого заступника начальника головного фінансів управління Міністерства оборони Дмитра Заброцького.

Крім того, під санкціями опинилися помічник міністра оборони з ідеологічної роботи у військах генерал-майор Леонід Касинський, помічник міністра оборони з фінансово-економічної роботи генерал-майор Ігор Можиловський, помічник міністра оборони з міжнародної співпраці генерал-майор Олег Воїнов, заступник команд військами ППО полковник Дмитро Міхолап.

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024