стрічка

Реакція світу на війну Росії проти України 28 лютого

28 Лютого 2022, 23:18
Реакція світу на війну Росії проти України 28 лютого ОНОВЛЮЄТЬСЯ 11781
Реакція світу на війну Росії проти України 28 лютого

Видання Район.in.ua збирає усі найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення Росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

28 лютого

22:55

Інтернет-книгарня Yakaboo зупиняє співробітництво з будь-якими російськими компаніями, видавництвами тощо. 

Менеджери, які мають доступ до комп'ютерів, вилучають видання країни-агресора з сайту, повідомляє Yakaboo. Пише УП.

«Перемога України, мир та свобода у нашій державі – це єдине, що сьогодні має значення для кожного українця!», – кажуть вони.

Книгарня заявила, що спрямовує 3 мільйони гривень на підтримку Збройних Сил України, фонду «Повернись живим» і на цільові програми тероборони.

22:33

Супутниковий зв'язок Starlink від компанії Ілона Маска вже прибув, – повідомляє міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Повідомляє ТСН.

Прийшла перша партія станцій супутникового інтернету.

Starlink допоможе підтримувати на території України стабільний та швидкісний інтернет, доступний усім.

22:22

Міжнародні та локальні провайдери вимикають російські новинні телеканали, при цьому ввімкнули в етери український маратон «єдиних новин». Про це повідомила пресслужба 1+1 media.

22:20

В Офіційному журналі Європейського Союзу опубліковано рішення щодо нового пакету санкцій проти Росії у зв'язку з вторгненням в Україну. Про це пише «Європейська правда». До списку санкцій додано 26 росіян, зокрема високопосадовців і військових, бізнесменів, пропагандистів.

Обмежувальні заходи торкнулися прессекретаря президента РФ Дмітрія Пєскова, мільярдера Алєксєя Мордашова, голову «Роснєфті» Ігоря Сечина, голову наглядової ради «Альфа-Груп» Михайла Фрідмана, голову «Транснафти» Ніколая Токарєва, олігархів Алішера Усманова, Петра Авена, Генадія Тимченка.

Санкції запровадили проти Сергія Пінчука — віцеадмірала, першого заступника головкому Чорноморського флоту РФ, Олексія Авдєєва та Рустама Мурадова — заступників командувача військ Південного військового округу Росії, Андрія Сичового — генерал-лейтенанта, командувача 8-ї гвардійської загальновійськової армії.

Також у списку ведуча кремлівського телеканалу «Росія-1» Ольга Скабеєва та представники російської пропаганди Аркадій Мамонтов, Антон Красовський, Роман Бабаян, Тигран Кеосаян.

У списку одна юридична особа – Акціонерне товариство «Страхове товариство газової промисловості» АТ «СОГАЗ».

22:18

Партнери України передають нам Міг-29 та Су-25! У разі потреби, вони зможуть базуватись на польських аеродромах, з яких українські пілоти виконуватимуть бойові завдання. Про це повідомляє ТСН.

Нам передадуть:

Болгарія (Міг-29) - 16 шт
Болгарія (Су-25) - 14 шт
Польща (Міг-29) - 28 шт
Словаччина (Міг-29) - 12 шт

22:10

США оголосили 12 російських дипломатів при ООН персонами нон грата, повідомив представник РФ в ООН Небензя.

21:59

Британія заборонила російським суднам заходити до своїх портів – повідомляють у ЗСУ.

21:57

Нідерланди, країна, громадяни якої загинули в лайнері, збитому російським «Буком» у 2014 році, направляють до України протиповітряні комплекси «Stinger» та протитанкові «Panzerfausts», вчора була перша відправка. Про це повідомляють у ЗСУ.

21:55

Уряд Норвегії ухвалив рішення відправити Україні 2 тисячі протитанкових гранатометів M72 для захисту від російської агресії. Про це повідомляє Reuters.

Норвегія з 1950-х років відмовлялася від постачання зброї до країн, які не входять до НАТО, які перебувають у стані війни або під загрозою збройного конфлікту.

21:48

Європейський парламент у вівторок ухвалить резолюцію, яка закликає інституції ЄС працювати над наданням Україні статусу кандидата на вступ, а тим часом продовжувати працювати над інтеграцією в єдиний ринок ЄС. Про це пише «Українська правда».

Заклик євродепутатів пов’язаний із фотографіями з Києва, на яких президент Володимир Зеленський підписує офіційний лист-заявку на членство в ЄС.

21:44

Президенти восьми країн-членів ЄС оприлюднили спільну заяву, в якій закликали Євросоюз негайно розпочати перемовини, щоб надати Україні статус країни-кандидата на вступ. Серед країн: Болгарія, Польща, Латвія, Литва, Естонія, Словаччина, Словенія та Чехія.

21:37

Литва направляє в Україну військову і гуманітарну допомогу. Про це повідомляє глава МЗС України Дмитро Кулеба у Facebook.

21:31

США ввели санкції проти Центробанку, Мінфіну та суверенного інвестфонду РФ.

Сполучені Штати опублікували новий пакет санкцій проти Росії, які націлені на центральний банк РФ, Мінфін та суверенний інвестфонд. Про це йдеться у заяві Держсекретаря США Ентоні Блінкена, Мінфін США – повідомляє «Економічна правда».

США заборонили громадянам США здійснювати будь-які операції за участі Центрального банку РФ, Фонду національного багатства або Міністерства фінансів.  Крім того, блокувальні санкції запроваджуються проти Російського фонду прямих інвестицій, двох його дочірніх компаній і генерального директора Кирила Дмитрієва. Цей фонд підконтрольний президенту Путіну та його найближчому оточенню.

20:41

ФІФА та УЄФА виключили збірні Росії та її клуби з усіх турнірів. Повідомили НВ.

20:30

Хорватія надасть Україні зброї за засобів захисту на 16,5 мільйона євро у кількості, якої вистачить на чотири  бригади. Про це у телеграм-каналі повідомив Андрій Цаплієнко.

18:54

Президент Росії Владімір Путін у розмові з французьким лідером Еммануелем Макроном назвав умови припинення війни проти України.

У Кремлі висунули три умови:

  • визнання російського суверенітету над Кримом
  • вирішення завдань щодо «демілітаризації та денацифікації української держави»
  • забезпечення її «нейтрального статусу».

18:23

Президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі.

Про це повідомив заступник керівника ОП Андрій Сибіга, пише УП.

«Щойно президент України В.Зеленський підписав історичний документ – заявку на членство України в Європейському Союзі. Разом із Головою ВРУ Р.Стефанчуком та Прем’єр-міністром країни Д.Шмигалем підписано також Спільну заяву. Документи вже по дорозі в Брюcсель», – йдеться у дописі.

Відповідно до процедури, заявка на членство у ЄС повинна бути направлена головуванню Ради Євросоюзу. Зараз Раду очолює Франція.

Процедура розгляду заявки України може бути важливою для президента Зеленського з огляду на те, що це питання може бути потенційно використане на переговорах з РФ, оскільки Євросоюз – це проєкт, який базується на основі миру та вирішення конфлікту шляхом діалогу.

17:59

Британське мінтранс проінструктувало британські порти не надавати доступ російським суднам. 

Про це пише телеграм канал Антона Геращенка.

17:40

Президент Франції Еммануель Макрон провів окремі телефонні розмови з президентом України Володимиром Зеленським і президентом Росії Владіміром Путіним. Про це пише «Європейська правда»

Розмова з Путіним тривала одну годину 30 хвилин. Макрон попросив Путіна припинити удари по цивільному населенню та убезпечити основні дороги в Україні. За даними офісу французького президента, російський президент «підтвердив свою готовність до цього». Макрон заявив, що наполягає на «необхідності негайного припинення вогню»

Президент Макрон також кілька разів поговорив з Володимиром Зеленським впродовж останніх годин, заявили у президента Франції.

17:22

Угорщина не відправлятиме війська або зброю в Україну і не дозволить транзит летальної зброї через свою територію.

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на Reuters та заяву міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто 28 лютого.

«Причина прийняття цього рішення полягає в тому, що такі поставки можуть стати об'єктами ворожих військових дій, і... ми повинні забезпечити безпеку Угорщини... щоб ми не втягувалися в цю війну», – сказав Сійярто після зустрічі з косовським главою МЗС Донікою Герваллою.

14:50

Прем'єр-міністр Петр Фіала заявив у понеділок, що підтримує зусилля України щодо вступу до Європейського Союзу.

Про це, як пише Європейська правда, повідомляє видання Rosered.

За словами Фіали, необхідно дати чітко зрозуміти, що Україну вітають у європейській спільноті демократичних країн.

«Хоча я прихильник стандартних процедур, ми зараз не в стандартній ситуації», – сказав Фіала.

14:40

Люксембург відправляє в Україну протитанкову зброю, транспортні засоби та інші припаси.

Про це, як пише «Європейська правда» повідомляє видання Luxembourg Times.

«Зіткнувшись із невідкладністю та погіршенням ситуації, уряд без вагань виявляв солідарність і надав ці засоби для підтримки української армії в боротьбі з російським загарбником», – заявив міністр оборони Люксембургу Франсуа Бауш.

Армія Люксембургу передасть українській армії 100 одиниць легкої протитанкової зброї разом із повнопривідною технікою та 15 військовими наметами.

Люксембург також відправив у понеділок двох додаткових солдатів до Литви, які мають приєднатися до чотирьох інших, які вже знаходяться в країні, у складі сил НАТО, спрямованих на захист країн-членів Балтії, які межують з Росією.

11:54

Україна подає заявку на вступ до ЄС за спеціальною процедурою.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Прийняти Україну в Євросоюз за новою особливою процедурою запропонував Прем'єр Словаччини Едуард Геґер. Вночі 28 лютого Президент України Володимир Зеленський мав відповідну розмову з Президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

«Дії загарбника отримали небачений опір. Українці вже давно зробили свій цивілізаційний вибір. Ми розраховуємо, що рішення буде ухвалено невідкладно. Як зазначив Президент, це і можливо, і справедливо», – зазначає прем’єр.

10:30

Туреччина закриває Босфор і Дарданелли для військових кораблів.

Туреччина буде прозоро виконувати положення конвенції Монтре – відповідно до дії положень конвенції Монтре в умовах війни, коли Туреччина не є воюючою стороною. Конвенція забороняє проходження проток військовими кораблями країн, які є учасниками війни за деяких винятків.

Про це в ефірі телеканалу CNN Türk сказав міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу, повідомляє власкор Укрінформу.

«Це вже зараз переросло у війну… Це не військова операція, це офіційно воєнний стан. У цьому випадку, звичайно, хто б з нас це не був, як то Росія чи Україна, ми будемо виконувати положення конвенції Монтре відповідно до цього», – сказав Чавушоглу.

Відповідно до положень конвенції Монтре, військові кораблі воюючої держави не мають право проходити через протоки. При цьому військові кораблі воюючих держав, прибережних чи неприбережних по Чорному морю, можуть повернутися до портів стоянки. Також військовим кораблям воюючих держав забороняється здійснювати в протоках будь-які захоплення, здійснювати огляди чи здійснювати будь-які ворожі дії.

08:15

З Хорватії до України воювати проти російської армії вирушають перші добровольці. Про це повідомляє телеграм-канал Оперативний ЗСУ

6:06

У  пресслужбі прем'єр-міністра Канади повідомили, що 28 лютого у форматі відеоконференції відбудеться зустріч лідерів США, ЄС, НАТО, а також Канади, Японії та шести європейських держав для обговорення ситуації в Україні. Про це пише Суспільне.

5:32

Центр протидії дезінформації при РНБО з вдячністю інформує, що за останню добу, західні партери надали допомогу Україні:

  • Італія – 110 млн євро;
  • Австралія – летальна військова допомога;
  • Бельгія – 3 тисячі автоматичних гвинтівок та 200 одиниць протитанкової зброї;
  • Німеччина – протитанкова зброя та 500 зенітних ракет Stinger;
  • Чехія – зброя та техніка на суму 18 млн доларів;
  • Швеція – 5 тисяч одиниць протитанкової зброї;
  • ЄС – летальна зброя на суму 450 млн євро.
  • Норвегія – 230 млн доларів гуманітарної допомоги.

5:29

З опівночі 28 лютого набули чинності австралійські цільові фінансові санкції та заборони на в'їзд  щодо президента Росії та постійних членів Ради безпеки Росії: міністра закордонних справ Сергія Лаврова, міністра оборони Сергія Шойгу, прем'єр-міністра Михайла Мішустіна та міністра внутрішніх справ Володимира Колокольцева

5:22

Європейський Союз ухвалив рішення заборонити операції, пов'язані з управлінням резервами та активами Центрального банку Російської Федерації Рішення опубліковано в журналі ЄС, –повідомляє Радіо.Свобода.

Згідно з документом, обмеження також стосуються будь-яких юридичних осіб, які діють від імені або за вказівкою ЦБ РФ. У виняткових випадках можуть бути дозволені операції з Банком Росії, якщо вони необхідні для забезпечення фінансової стабільності ЄС в цілому або його держав-членів

5:06

ЦПД при РНБО підтверджує той факт, що українці з Французького іноземного легіону зможуть поїхати в Україну в повній бойовій екіпіровці.Французький іноземний легіон, який складається з висококваліфікованих піхотинців, відпускає українців, які хочуть захищати свою Батьківщину. При цьому їм залишають повне екіпірування. Президент України також повідомив, що Україна сформує додатковий легіон територіальної оборони з іноземців. «Так що в полку інтербандерівців прибуло. Начувайтесь варвари!»,– написали в ЗСУ.

4:42

Канада розвернула рейс з Москви просто посеред океану.Літак вилетів з Москви до Нью-Йорка і був один з останніх подібних рейсів, через закриття країнами повітряного простору для росіян. Але Канада відмовилась пускати літак і закрила небо. Тому російський рейс повернувся назад. Про це пише Еспресо.

3:42 

Пресслужба Бориса Джонсона повідомляє: «Президент Зеленський сказав, що вважає, що наступні 24 години будуть вирішальними для України, і прем'єр-міністр заявив, що зробить все можливе, щоб забезпечити Україні оборонну допомогу з боку Великобританії та союзників»

03:57

Австралія ввела санкції проти Путіна, глави російського МЗС Лаврова, міністра оборони Шойгу, прем'єр-міністра Мішустіна та міністра внутрішніх справ Колокольцева.  Обмеження набувають чинності з 28 лютого. Про це пише Укрінформ.

Крім того, США запроваджують обмеження проти 11 російських чиновників – членів Радбезу РФ і наближених до кремлівського лідера осіб. Серед них:

  • Валентина Матвієнко, голова Ради Федерації;
  • Сергій Наришкін, директор зовнішньої розвідки Росії;
  • В’ячеслав Володін, спікер Державної думи;
  • Сергій Іванов, спецпредставник президента РФ;
  • Ніколай Патрушев, секретар Радбезу РФ;
  • Володимир Колокольцев, міністр внутрішніх справ;
  • Олександр Бортніков, директор ФСБ;
  • Ігор Краснов, генпрокурор;
  • Ігор Щеголев, повноважний представник президента в Центральному окрузі РФ;
  • Володимир Устінов, повноважний представник президента в Південному окрузі РФ;
  • Віктор Золотов, керівник Нацгвардії РФ.

02:52

Кіпр закрив авіасполучення з Росією

2:50

Україна подала позов проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН з проханням оголосити ухвалу про тимчасові заходи проти Росії.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця під час засідання Радбезу, який розглянув питання щодо проведення спеціальної сесії Генасамблеї щодо російської війни проти України.

«Україна домагається проведення екстреного слухання і постанови суду про те, що Росія повинна припинити свій незаконний напад на Україну. Росії доведеться відповісти за свою поведінку в Міжнародному суді в Гаазі», - сказав Кислиця.

Відповідно до процедури суд має встановити, що агресія Росії проти України ґрунтується на брехні та грубому порушенні міжнародного права й має бути зупинена.

У міру того як український народ продовжуватиме мужньо протистояти російській агресії, брехня Росії викриватиметься дедалі більше, як і зневага Москви до міжнародного права, додав Кислиця.

«Україна притягне Росію до відповідальності», – наголосив він.

Кислиця повідомив, що за даними міністра охорони здоров'я України Віктора Ляшка, за три дні війни під час обстрілів було вбито 16 дітей. 26 лютого року померла 7-річна дівчинка, яка отримала важкі поранення під час обстрілу дитячого садка «Сонечко» в місті Охтирці. Того ж дня в результаті обстрілу Національної дитячої лікарні «Охматдит» у Києві загинула дитина і двоє отримали поранення, нагадав постпред.

Українські діти народжуються в бомбосховищах, додав він.

Постпред повідомив, що довів ці жахливі факти до відома ЮНІСЕФ та просив негайно відреагувати на ситуацію, дати належну кваліфікацію діям Російської Федерації і вжити всіх можливих заходів для припинення подальших смертей і насильства щодо дітей в Україні через російську агресію.

Кислиця також зазначив, що російський план бліцкригу провалився, і «криваве і божевільне російське керівництво віддає наказ про масований обстріл житлових районів, об'єктів критичної інфраструктури та сховищ небезпечних матеріалів як помсту за стійкість і опір України».

За словами постпреда, велику тривогу викликає відкритий ядерний шантаж президента Росії. Світ має поставитися до цієї загрози дуже серйозно, зауважив він.

Україна засуджує Білорусь, яка бере активну участь у збройній агресії проти України. З початку російської агресії ця країна забезпечила на своїй території наступ Росії. Сьогодні аеропорт Житомира був уражений ракетами «Іскандер», запущеними з території Білорусі, розповів Кислиця членам Радбезу.

Як повідомлялося, Рада Безпеки ООН в неділю проголосувала за проведення спеціального засідання Генеральної Асамблеї ООН для засудження агресії Росії проти України, яке розпочне роботу в понеділок о 10:00 за східноамериканським часом (о 17:00 за київським).

2:42

Світ допомагає Україні боротися проти Росії

Зброєю: 

  • Бельгія вирішила надати Україні 3000 автоматів та 200 протитанкових гранатометів – додатково до вчорашніх 2 тисяч кулеметів та майже 3800 тонн палива. 
  • Данія надасть українській армії 2700 одиниць протитанкової зброї. Таке рішення прем'єр-міністерки Метте Фредеріксен підтримала більшість парламенту. 
  • 5 тисяч протитанкових гранатометів, 5 тисяч бронежилетів, 5 тисяч шоломів та 135 тисяч сухпайків передасть Швеція, заявила прем'єр-міністерка Магдалена Андерссон. 

 Обмеженнями: 

  • Туреччина закриває Босфор і Дарданелли для російських кораблів. Про це заявив міністр закордонних справ країни Мевлют Чавушоглу. 

 Реакцією на війну: 

  • Норвезький нафтовий фонд заморожує свої інвестиції в Росії й планує продати всі куплені російські акції. 

Найбільший іноземний інвестор «Роснефти» – транснаціональна нафтогазова компанія ВР – продала свій пакет акцій, а два її представники виходять із ради директорів «Роснефти». 

Схоже, ми спостерігаємо майстер-клас від путінської Росії, як стати країною-вигнанцем на світовій мапі. І корупційні гроші від нафти й газу не допомогли.

2:20

"Україна має вступити до ЄС, ця країна — одна з нас, і ми хочемо бачити її у європейській сім'ї", – заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн

1:38

Голова комітету Бундестагу із закордонних справ Норберт Реттген заявив про необхідність додаткового посилення санкцій проти РФ.  Про це він написав на своїй сторінці у Twitter – повідомляє «Європейська правда»

Зокрема, політик закликав до енергетичного ембарго РФ, а також до повного відключення країни-агресора від платіжної системи SWIFT.

1:17

Постійна представниця Сполучених Штатів при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що російських військових притягнуть до відповідальності за вбивства людей і руйнування міст в Україні.

Джерело: Томас-Грінфілд на засіданні Ради Безпеки ООН у неділю, цитує Укрінформ

«Російським офіцерам і солдатам я скажу таке: весь світ спостерігає за вами, документуються всі фото, відео, і ви будете покарані за свої діяння. Ми не залишимо подібні дії безкарними», – йдеться у повідомленні.

1:04

Влада трьох американських штатів: Огайо, Юти та Нью-Гемпшира, закликає алкогольні магазини прибрати з полиць продукцію російського виробництва або російських брендів. Про це повідомляє «Європейська правда» із посиланням на CNNЦі кроки значною мірою є символічними — насправді частка продукції з РФ на ринку горілки у США займає лише 1%.

 

0:44  

ФІФА оголосила про введення санкцій проти Росії через вторгнення цієї країни в України. Ці санкції були введені Виконавчим комітетом ФІФА на спеціальному засіданні. Рішення було прийнято одноголосно шістьма членами Виконавчого комітету ФІФА, зважаючи на рекомендації МОК щодо санкцій проти Росії.

Які санкції будуть застосовані щодо Росії:

  • назви «Росія», гімну та прапора цієї країни не буде на матчах під егідою ФІФА. Натомість команда називається «РФС» (Російський футбольний союз).
  • Росію позбавили усіх міжнародних матчів на її території, а «домашні» ігри будуть проводитися без глядачів на нейтральній території.

0:16

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що сумнівається у щирості мирних переговорів, запропонованих Росією для завершення війни Україні. Про це пише Sky News, повідомляє «Європейська правда».

«Те, що відбувається на європейському континенті, це абсолютна катастрофа. І президент Путін вирішив провести війну вибору проти народу України. Він завдає невимовних страждань, насильства абсолютно безневинному населенню», - сказав Джонсон.

«Якщо він хоче зупинитись, якщо він хоче піти, якщо він хоче вести переговори, це дуже хороші новини. У мене є сумніви, я мушу вам сказати. Поки я не бачив нічого в його поведінці, що змусило б мене думати, що він може бути щирим. Але якщо це так, то ми маємо використати всі можливості, але ясно, що йому потрібно вивести свою військову машину з України», - додав прем'єр.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024