стрічка

Реакція світу на війну Росії проти України 2 березня

02 Березня 2022, 13:02
Російсько-українська війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 9112
Російсько-українська війна

Видання Район.in.ua збирає усі найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення Росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

13:03

Лондонська біржа зунила торги акціями 27 емітентів із вагомими зв’язками з Росією, Morgan Stanley виключив їх з індексів країн, що розвиваються, адже країна тепер «не придатна до інвестицій».

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на заяву LSE в четвер, заява Morgan Stanley, пише Економічна правда.

Серед компаній, які виключені з торгів на біржі – En+, Сбєрбанк, Газпром, Лукойл і Полюс. LSE повідомилв, що їхнє виключення з торгів пов'язано з війною в Україні.

Індексний бізнес LSE, FTSE Russell, заявив, що російські акції будуть вилучені з усіх його індексів акцій після початку торгів 7 березня. Financial Times пише, що такий крок знаменує собою різкий розрив з останніми двома десятиліттями, коли Лондон став основним офшорним центром для ведення бізнесу російських компаній і олігархів.

FTSE Russell заявив, що складові російського індексу, які котируються на Московській біржі, будуть вилучені за нульовою вартістю. Будь-які російські глобальні депозитарні розписки — сертифікати, які дозволяють інвесторам робити ставки на російські акції на світових ринках — також будуть видалені з нульовою вартістю.

 

Крім того, за пісумками консультацій, проведених MSCI, інвестори назвали російські активи «непридатними для інвестицій» та закликали вилучити російські цінні папери з індексів Morgan Stanley для ринків, що розвиваються.

23:35

Росії може загрожувати дефолт. 

Міжнародні санкції, запроваджені проти рф, значно підвищили ймовірність дефолту країни щодо свого державного боргу. Про це повідомляє «Економічна правда». 

Цього місяця Росія має виплатити державні облігації на суму понад 700 мільйонів доларів. 

«Хоча теоретично вона має достатні резерви для покриття боргів, на практиці заморожування деяких активів та інші заходи можуть вплинути на її здатність здійснювати платежі», – йдеться у повідомленні.

Центральний банк РФ  і міністерство фінансів не відповіли на запит Reuters щодо можливості дефолту.

При цьому, загальні державні борги Росії становлять 40 мільярдів доларів, що небагато для її економіки, проте  навіть один дефолт за зовнішніми виплатами може спричинити ланцюгову реакцію. 

23:22

38 країн передали дані про злочини Росії в Україні до Міжнародного кримінального суду, – Борис Джонсон.

23:20

Президент Франції Еммануель Макрон виступив з промовою щодо війни РФ проти України, зазначивши, що Франція зараз «не воює з Росією» і він хоче зберегти можливість діалогу з очільником Кремля.

Як пише «Європейська правда», фрагменти виступу президента наводить Le Figaro. 

Промова Макрона адресована радше французькому суспільству, аніж зовнішній аудиторії.

Він назвав «провісником зміни епохи» події, що почали розгортатися з нападом Росії на Україну, зазначивши, що у Європі знову війна і демократію знову ставлять під питання.

Макрон зазначив, що Франція при цьому «не воює з Росією». 

«Ми знаємо, що нас пов’язує із російським народом, який багато пожертвував у роки Другої світової війни. Ми солідарні з тими росіянами, які зараз мають сміливість боротися за мир», – зауважив президент Франції.

Еммануель Макрон сказав, що прагне і надалі зберігати контакт з Кремлем і намагатися таким чином зупинити війну.

«Я постійно проводжу розмови із Зеленським, і так само вирішив тримати контакт із Путіним, щоб постійно намагатися його переконати відмовитися від військових засобів, щоб стримати ескалацію конфлікту, доки це можливо», – зазначив він, ймовірно пояснюючи свою розмову з Путіним цього тижня.  

Він додав, що Франція готова подбати про українців, які через війну шукатимуть притулку у Європі. 

Макрон попередив, що деякі сфери французької економіки відчують на собі наслідки останніх подій і санкцій, зокрема ті, що залежать від сировини з Росії та України, або експортували туди. Він пообіцяв, що уряд спробує пом’якшити для громадян наслідки зростання цін на енергоресурси і для цього буде створений «план економічної та соціальної стійкості, щоб реагувати на всі ці труднощі». 

Він похвалив єдність, яку продемонструвала Європа у цій ситуації.

«Потрібно змиритися з необхідністю платити ціну за мир, за свободу, за демократію. Вона (Європа) надалі повинна більше дбати про те, щоб менше залежати від інших, стати потугою більш незалежною і більш суверенною», – сказав президент, продовживши, що йдеться передусім про незалежність економічну та енергетичну, але й зміцнення обороноздатності. 

«Не можна, щоб наша безпека залежала від когось. Наша європейська оборона повинна вийти на новий рівень», – зазначив Макрон. 

21:55

У Білому домі розкрили деталі нових санкцій проти Росії та Білорусі у відповідь на вторгнення президента Владіміра Путіна в Україну.

Деталі опубліковані на сайті Білого дому, пише «Європейська правда».

Зокрема, міністерство торгівлі США поширить сувору політику експортного контролю, встановлену для Росії, на Білорусь. 

Цей крок допоможе запобігти перенаправленню предметів, технологій та програмного забезпечення через Білорусь до Росії та значно знизить здатність обох країн підтримувати свою військову агресію.

Державний департамент США запровадить санкції проти оборонного сектора Росії, щоб ще більше обмежити військову машину Путіна. Всього до списку будуть включені 22 російські оборонні підприємства, у тому числі фірми, що виробляють бойові літаки, бойові машини піхоти, системи радіоелектронної боротьби, ракети і безпілотні літальні апарати для російських збройних сил.

Крім того, США запроваджують щодо Росії заходи експортного контролю на обладнання з видобутку нафти та газу.

США введуть санкції проти структур, що підтримують російські та білоруські збройні сили, російські та білоруські служби безпеки, військовий та оборонний сектори та/або військові та оборонні дослідження. Завдяки санкціям  військовий, а також аерокосмічний, морський та високотехнологічний сектори не отримають американські технологічні товари та технології.

Також США заборонять російським літакам входити та використовувати внутрішній повітряний простір США.

20:50

Генеральна асамблея ООН ухвалила 2 березня резолюцію, в якій засуджує вторгнення Росії в Україну і закликає Москву негайно вивести всі сили з України.

Про це пише «Європейська правда».

За резолюцію проголосувала 141 країна, п’ять були проти і 35 утрималися. Проти документа проголосували сама Росія, Білорусь, яка залучена до вторгнення, Сирія, Еритрея та КНДР.

Результати голосування в ГА ООН
Результати голосування в ГА ООН

«Генеральна асамблея вимагає, щоб Російська Федерація негайно припинила застосування своєї сили проти України і утримувалася від незаконних погроз чи застосування сили проти будь-якої держави-члена ООН», – йдеться у документі.

«Вимагає від Російської Федерації негайно, повністю та безумовно вивести всі свої збройні сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів», – йдеться у резолюції.

Резолюція засуджує рішення Російської Федерації від 21 лютого щодо статусу окремих районів Донецької та Луганської областей України, яке порушує територіальну цілісність та суверенітет України та суперечить принципам Статуту Організації Об’єднаних Націй;

Генасамблея вимагає від РФ негайно та безумовно скасувати рішення щодо статусу окремих районів Донецької та Луганської областей України.

16:44

Євросоюз заборонив експорт євро до Росії. Про це пише НВ

16:02

Міністерство інфраструктури України направило офіційні листи до 11 найбільших організацій світу у сфері інфраструктури.

Про це повідомили у відомстві.

Йдеться про звернення до міжнародної спільноти вжити необхідних заходів із закриття для країни-агресора авіаційного простору, доступу до морських портів, а також виключення РФ зі складу міжнародних організацій.

Серед адресантів — найбільші та найвпливовіша світові структури у сфері авіаційного, морського, залізничного транспорту, а також будівництва та туризму:

  • Міжнародна асоціація мостів, тунелів і магістралей (IBTTA)
  • Міжнародна Рада Аеропортів (ACI)
  • Всесвітня туристична організація ООН (UNWTO)
  • Міжнародний союз залізниць (UIC)
  • Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO)
  • Міністерство транспорту Великобританії
  • Європейська економічна комісія ООН (UNECE)
  • Дунайська комісія
  • Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA)
  • Федеральне авіаційне управління США
  • Міжнародний транспортний форум (ITF)

Нагадаємо, що світ закриває повітряний простір для російських літаків, зокрема це вже зробили ЄС, Канада, США, Австралія, Фінляндія та інші. Великобританія та Канада закрила свої порти для суден Росії, а також пов’язаних з нею компаній. У портах Бельгії не обробляють вантажі для РФ, а Туреччина закрила протоки Босфор і Дарданелли для військових кораблів.

Також до блокування країни-агресора долучаються найбільші світові компанії. Зокрема, данська судноплавна компанія Maersk тимчасово зупиняє всі контейнерні перевезення в Росію та з неї. Логістичні компанії DHL та FedEx перестали постачати товари з та до РФ. Ці кроки вже стають потужним ударом по економіці окупанта.

15:47

Глава Казахстану Касим-Жомарта Токаєва поспілкувався з Путіним і наголосив на важливості досягнення компромісних угод у ході переговорів, – пише Українська правда.

У той час ексглава комітету Нацбезпеки Казахстану Альнур Мусаєв повідомив, що Таджикистан і Киргизстан нададуть Путіну допомогу у війні проти України.

15:42

В офісі президента України заявили, що у вчорашньому рішенні Європарламенту щодо України відсутні сміливі політичні дороговкази, які повинні бути взяті до уваги всіма інституціями ЄС та надання державами-членами щодо надання Україні статусу кандидата на вступ. Про це пише Українська правда.

15:11

Данія доправила в Україну 2700 одноразових протитанкових гранатометів та пересувний госпіталь. Про це пишуть у ТГ каналі оперативний ЗСУ.

Зараз Данія регулярно отримує від України списки того, що потрібно

13.20

Країни світу після повітряного простору закривають свої морські порти для Росії. Рішення вже ухвалили у Великій Британії. Канада та ЄС анонсували заборону. Повідомляє НВ.

12:50

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що наразі невідомо, коли відбудуться нові переговори з Росією, – пише Європейська правда.

«Ми готові до переговорів, але не готові до будь-яких російських ультиматумів», – заявив Кулеба.

12:35

Міжнародна комgанія доставки DHL призупинила доставку вантажів і документів до Росії і Білорусі, – інформує Оперативний ЗСУ.

12:32

Глава російського МЗС Сергій Лавров заявив, що третя світова війна була б ядерною.

Про це заявив Лавров, якого цитують «РИА Новости».

«Третя світова війна була б ядерною та руйнівною», – заявив Лавров.

Він також зазначив, що Росія «не дозволить Україні» отримати ядерну зброю.

Він також висловився про санкції, заявивши, що РФ «багато друзів», тому її не можна ізолювати.

Також нібито росіяни були готові до санкцій, але не очікували, що їх запровадять проти спортсменів, журналістів та представників сфери культури.

11:57

Перелік країн, які закрили своє небо для Росії.

08:42

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Євросоюз має розробити план відбудови України після війни на 100 мільярдів євро коштом ЄС. Про це пише Українська правда.

8:02

Сбербанк оголосив про рішення піти з європейського ринку. Банк повідомив, що його структури зіткнулися з «аномальним відпливом» коштів та загрозою безпеці працівників та відділень.

7:42

Wizz Air надасть безкоштовно 100 тисяч квитків для українців, що тікають від війни, яку розпочала Росія в Україні

7:35

Американський авіаційний гігант Boeing припиняє підтримку російських авіакомпаній і операції в Москві через вторгнення Росії в Україну

5:46

Джо Байден виступив у Конгресі США та оголосив про закриття неба для РФ. Американський президент Джо Байден розпочав свій виступ «Про стан держави» перед Конгресом США зі слів підтримки українській державі. Він заявив, що Володимир Путін прорахувався, коли думав, що захопить Україну, та оголосив про закриття повітряного простору США для російської авіації. 
Головне із заяв Байдена:

  • США закриває небо для РФ, але не відправить американських військових до України
  • Путін прорахувався і не чекав на такий опір українців.
  • Володимир Зеленський зараз надихає весь світ.
  • Буде створено групу для розслідування злочинів російських олігархів.
  • Війна Путіна в Україні зробить Росію слабшою, а решту світу – сильнішою.
  • Путін спочатку планував вторгнення, воно було підготовлене і нічим не спровоковане

2:20

159 нобелівських лауреатів висловили свою підтримку українському народу та перед лицем російської агресії. Про це пише Європейська правда.

1:42

Велика Британія ввела нові санкції проти Росії, включаючи заборону відвідання портів російським кораблям.

Про це повідомляє Європейська правда, посилаючись на повідомлення британського уряду.

Заборона відвідувати британські порти поширюється на будь-які судна, якими володіє чи керує будь-яка особа, пов’язана з Росією. На додачу, посадові особи отримають додаткові повноваження щодо затримання таких суден.

1:38

В Universal заявили про призупинення показу своїх фільмів в кінотеатрах Росії.

Про це повідомляє Інтерфакс.

1:23

МВФ наступного тижня розгляне запит України щодо екстреного фінансування. Також разом зі Світовим банком МВФ готує пакет підтримки у 3 мільярди доларів у найближчі місяці. Перший транш має бути 350 мільйонів. 

Про це інформує Громадське

1:15

Росія «насолоджується» статусом вигнанця у футбольній спільноті.

Усі 7 представників країни агресора позбавлені членства, інформує офіційний сайт Асоціації європейських клубів, передає Футбол24.

Ця структура представляє інтереси клубів в УЄФА. Сьогодні ЕСА проводила засідання, на якому ухвалила жорстке рішення щодо росіян. Своє місце в Асоціації втратили Зеніт, ЦСКА, Спартак М, Ростов, Краснодар, Локомотив М і Рубін.

00:25

Зірка «Шерлоку» Бенедикт Камбербетч висловився про війну Росії проти України та підтримав українців. Про це пише НВ.

Під час церемонії вручення іменної зірки на Алеї слави Камбербетч у своїй промові висловився на підтримку українців, назвавши російське вторгнення ідіотизмом.

Він також закликав світ підтримати дітей та сім'ї України, які наразі борються за виживання під ракетними дощами.

00:21

Ford заявив, що зупиняє діяльність у Росії. Повідомляє ТСН.

00:15

Останні дані Пентагону та розвідки США про стан російської армії розповів Остап Яриш на своїй сторінці в фейсбуці.

 Військовий конвой РФ, який вирушив до Києва, за останню добу суттєво не просунувся вперед. За даними Пентагону, у російських військових падає бойових дух. Є докази, що деякі підрозділи цілком здаються в полон та покидають техніку. Дехто навіть навмисне пошкоджує свою техніку чи зливає пальне, щоб уникнути бою.

 За оцінками США, наразі Росія не змогла досягти переваги в небі над Україною через опір авіації та протиповітряної оборони.

Водночас Росія залучила до наступу приблизно 80% зібраних довкола України військ. В Пентагоні вважають, що в РФ беруть до уваги відсутність бажаного прогресу, і можуть перегрупувати війська чи внести зміни до своєї тактики наступу.

00:09

В адміністрації турецького президента Реджепа Таїпа Ердоґана не мають упевненості, що українська та російська делегації проведуть черговий раунд перемовин на польсько-білоруському кордоні 2 березня.

Повідомив речник Ердоґана Ібрагім Калін. Пише Українська правда.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024