стрічка

Реакція світу на війну Росії проти України 5 березня

05 Березня 2022, 23:53
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 7965
Війна

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення Росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

5 березня

23:53

Євросоюз виділяє перший транш допомоги біженцям з України у розмірі 500 млн євро.

Про це голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила у Twitter.

Крім того, ЄС визначило, що українські біженці можуть отримати посвідку на проживання на території країн блоку терміном на щонайменше рік.

«Біженці з України заслуговують на нашу солідарність і підтримку, як і країни, які їх вітають», – написала фон дер Ляєн.

23:29

Прем"єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннет таємно прибув до росії, аби обговорити війну, яку та розв"язала проти України. Про це пише Українська правда.

22:59

Близько 40 тисяч мітингарів вийшли 5 березня на площі французьких міст, щоб висловити обурення агресії РФ проти України.

Про це повідомляє Європейська правда із посиланням на Figaro.

Лише у Парижі на мітинг, що пройшов між площею Республіки та площею Бастилії прийняло участь  16 тисяч людей, які скандували «Путін, ми не хочемо вашої війни».

За даними Міністерства внутрішніх справ Франції, в цілому у країні у суботу на мітингах на підтримку України прийняло участь біля 40 тисяч осіб. Багато хто з них вийшов із українськими прапорами та плакатами «Путін вбивця» або «Врятуйте Україну».

22:47

Канада не може терміново передати Україні бойові літаки для оборони від Росії, оскільки не має в своєму арсеналі техніки, з якою знайомі українські військові.

Про цеповідомив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, передає УП.

22:15

Сервіс оренди житла Airbnb прийняв замовлення майже на два мільйони доларів в Україні від людей, які не збираються зупинятися у житлі, а просто хочуть підтримати грошима змучених війною українців.

Про це пише Економічна правда.

За словами генерального директора Airbnb Брайана Ческі, на 2-3 березня в Україні було заброньовано близько 61 тисячі ночей. На користувачів у США, Великій Британії та Канаді припадає майже три чверті від загальної кількості бронювань.

Сама Airbnb у свою чергу тимчасово відмовилася від комісійних платежів з гостей та господарів під час бронювання в Україні.

22:06

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорив з державним секретарем США Ентоні Блінкеном термінове посилення оборонних спроможностей України.

Перемовини пройшли на кордоні України та Польщі, – пише Держспецзв"язку.

Сторони обговорили термінове посилення оборонних спроможностей України, зокрема у захисті неба від російської авіації та ракет, які бомблять житлові квартали міст і цивільних людей.  

«Україна переможе у цій війні, бо українці піднялися на Народну війну за свою землю, і правда на нашому боці. Питання у ціні перемоги. Якщо партнери продовжать діяти рішуче, збільшувати економічний і політичний тиск на РФ, надавати необхідну нам зброю, ціна буде нижчою для України. Це врятує багато життів», — заявив Дмитро Кулеба. 

Дмитро Кулеба та Ентоні Блінкен узгодили подальші кроки для посилення оборони України від варварських дій Росії в повітрі. 

Державний секретар підтвердив, що Сполучені Штати готові продовжити оборонну підтримку України та розглядають можливості додаткового посилення її оборонних спроможностей. Він звернув увагу на безпрецедентну глобальну хвилю на підтримку України в світі. 

«Путін зробив жахливу, жахливу помилку в багатьох сенсах. Він вважав, що України не існує як незалежної держави. Український народ нині щодня доводить прямо протилежне. Сила, рішучість та цілеспрямованість українців з підтримкою США та всього світу врешті-решт переможе. Я кажу це прямо. Я погоджуюся з міністром Кулебою, шо питання у ціні перемоги. США налаштовані докласти максимум зусиль, щоб вона була якомога меншою», — підсумував Ентоні Блінкен.

21:14

Компанія PUMA оголосила про припинення поставок до Росії, закриття магазинів і завершення співпраці з російською баскетбольною асоціацією. Про це пише Оперативний ЗСУ.

19:44

Платіжна система Payoneer зупиняє роботу в Росії, – пише ТСН.

19:34

Польща «ніколи не визнає територіальних змін», спричинених російською агресією в Україні, заявив міністр закордонних справ Збігнєв Рау.

 Про це повідомляє «Європейська правда» із посиланням на сайт польського МЗС. 

Ця заява була зроблена після зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном у місі Жешув (Ряшів).

У розмові з пресою Блінкен і Рау підтвердили свій єдиний підхід у наданні допомоги біженцям і протидії вторгненню Росії в Україну.

Рау підтвердив підтримку своєї країни народу України, додавши важливість евакуаційного коридору, «який сприятиме евакуації українських громадян».

В свою чергу держсекретар Блінкен підтвердив прихильність своєї країни до народу України та подякував Польщі за її роботу щодо розміщення численних біженців з України.

19:29

Німецька компанія Puma припиняє постачання продукції в Росію та зупиняє роботу місцевих магазинів, пише ТСН.

19:07

 Американський виробник боєприпасів Remington надсилає мільйон патронів до України.

Про це повідомило агентство Bloomberg, передає ТСН.

18:51

 МЗС РФ погрожує країнам НАТО Литві, Латвії та Естонії через їх підтримку України, пише УП.

«Попереджаємо Вільнюс, Ригу і Таллінн про відповідальність за наслідки розв’язаного ними антиросійського психозу. Від компетентних органів цих країн вимагаємо вжити негайних заходів щодо захисту російських дипломатичних та консульських представництв та їх співробітників», – заявили в МЗС Росії.

18:35

Американський письменник Стівен Кінг заявив, що більше не укладатиме контрактів з російськими виданнями.

Також він закликав бойкотувати компанію Coca Cola, яка досі не вийшла з російського ринку.

18:14

Російську та білоруську залізниці відсторонили від участі в Міжнародному союзі залізниць (UIC) до повернення мирної ситуації в Україні.

Як передає УП, про це повідомляє Мінінфраструктури України.

«2 березня Міністерство інфраструктури направило офіційні листи до 11 найбільших та найвпливовіших організацій світу у сфері авіаційного, морського, залізничного транспорту, а також будівництва та туризму. Сьогодні надійшла офіційна відповідь від Міжнародного союзу залізниць (UIC) про відсторонення російської та білоруської залізниці від участі в організації до повернення мирної ситуації в Україні. UIC повідомили, що слідкують за ситуацією та виразили солідарність з Українською залізницею у складні для країни часи», – йдеться у повідомленні.

Міжнародний союз залізниць (Union internationale des chemins de fer) – всесвітня асоціація торговельно-економічного співробітництва між основними суб'єктами міжнародного залізничного сектора. Союз заснований у 1922 році, штаб-квартира знаходиться у Парижі, членами UIC є 204 організації.

18:00

Перші добровольці з Бельгії вже вирушили захищати Україну, пише «Рубрика».

Станом на сьогодні 84 особи виявили бажання захищати Україну від російської агресії.  З цих 84 людей 39 вже пройшли співбесіду та відповідають необхідним критеріям. 

16:53

Останній живий прокурор Нюрнберзького процесу над нацистам 101-річний Бенджамін Ференц заявив, що Путін має бути «за ґратами» за злочини проти людства, пише УП.

16:50

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Corp призупиняє комерційну діяльність у росії.

Про це повідомляється у пресрелізі компанії, передає Інтерфакс.

Призупинення поширюється як на операції міжнародного рейтингового агентства Moody's Investors Service (MIS), так і діяльність Moody's Analytics (MA).

16:07

Президент Туреччини завтра спробує переконати Путіна зупинити війну в Україні та розпочати переговори.

Як пише Рубрика, про це повідомив речник Адміністрації президента Туреччини Ібрагім Калин в ефірі одного з місцевих телеканалів.

15:53

Держсекретар США Ентоні Блінкен, що адміністрація президента Джо Байдена має намір пожертвувати 2,75 мільярда доларів на підтримку гуманітарних служб в Україні та Польщі, пише «Рубрика».

15:35

Україна вимагає позбавити РФ  статусу члена Ради Безпеки ООН.

Про це повідомляє «Рубрика».

Міністр закордонних справ Кулеба вважає, що в ООН існує змова щодо прикриття членства Росії у Раді Безпеки. Завдяки цьому РФ може блокувати будь-яке рішення, яке їй не подобається.

15:13

Група Світового Банку невідкладно зупиняє реалізацію всіх своїх програм у Російській Федерації та Білорусі.  

Як передає Укрінформ, про це повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет в Телеграмі.

Він зазначив, що Світовий Банк також підтвердив готовність надати негайну допомогу Україні та почав розробляти різні варіанти інструментів такої підтримки, включно з механізмами прискореного фінансування.

14:41

Італія заморозила дві вілли російського олігарха Володимира Соловйова вартістю 8 мільйонів євро, а також віллу олігарха Алішера Усманова, пише УП.

14:32

Розробник ігор Rockstar Games припинив продажі на території РФ!

Rockstar Games, зокрема, володіє франшизою на гру Grand Theft Auto. Також компанія відома за серіями ігор Midnight Club, Max Payne, Manhunt та Red Dead.

«При спробі купити продукт компанії на її сайті з'являється повідомлення про недоступність товару в Росії. При цьому раніше куплені ігри працюватимуть і продовжуватимуть отримувати оновлення», – йдеться у повідомленні.

14:22

5 березня у Вашингтон із Росії вилетів літак Іл 96-300 спецзагону «Росія» – це президентський борт Кремля. Як повідомили в МЗС Росії, борт з Петербурга до Вашингтона летить за російськими дипломатами, яких США висилають із країни, пише УП.

13:22

В Ризі відбувається акція «Разом з Україною! Разом проти Путіна!», яку організувала спільнота «Латвійській громадянський альянс». Про це пише Суспільне.

Біля пам'ятника Свободи зібрались люди, які з прапорами пройшли ходою до посольства України. 

13:16

Україна приєдналася до кіберцентру при НАТО – крок, який раніше блокувала Угорщина. Повідомляє Українська правда.

«Участь і присутність України в CCDCOE включатиме обмін досвідом у галузі кіберзахисту між Україною та іншими державами-членами центру. Україна має великий безпосередній досвід боротьби з низкою великомасштабних кібератак. Її внесок важливий у дослідженнях та навчаннях», – сказав директор Центру співробітництва в галузі кіберзахисту Яак Тарієн.

12:47

Європейський суд наперед ухвалив рішення на користь України по майбутніх позовах проти росії.

12:42

Компанія Inditex, яка зокрема володіє такими брендами як Zara, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius, припиняє діяльність в росії. Повідомляє Громадське.

9:13

Activision Blizzard, видавець таких ігор, як «Call of Duty» і «Diablo» слідом за Electronic Arts припиняють продаж ігор в росії.

8:25

Група компаній Kering, якій належать бренди Gucci, Balenciaga та Yves Saint Laurent, вирішила закрити свої магазини в росії.

8:15

Держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен переконаний, що Україна здатна перемогти у війні, яка пішла не за планом Путіна. Повідомляє УП.

8:09

74% американців – прихильники як демократів, так і республіканців - вважають, що США та НАТО мають оголосити зону закритого неба над Україною.

80% – теж виборці обох партій - підтримують відмову від імпорту нафти з Росії.

81% опитаних американців виступили за додаткові санкцїї проти РФ. 

77% – за вилучення активів російських олігархів у США.

72% – за надання Україні необхідної зброї. 

74% – за прийняття в США українців, які шукатимуть притулку. Дані від Reuters. Пише Sternenko.

6:44

Два ічкерійські батальйони: імені шейха Мансура та Джохара Дудаєва вже беруть участь у захисті Києва

Про це повідомляє Оперативний ЗСУ. 

Вони будуть знищувати кадирівців з якими вже воюють більш як 20 років.

6:34

Росія направить до України ще близько 1000 найманців «найближчими днями та тижнями» – офіційний представник США у CNN.

6:25

Ілон Маск підтримав Україну. «Також висловлюю моє співчуття видатним людям Росії, які все це не підтримують», – додав засновник Tesla та SpaceX.

4:52

Сінгапур запровадив санкції проти російських банків та заборонив експорт до Росії продукції подвійного призначення, – пише Оперативний ЗСУ.

4:41

Російський ринок продовжують залишати великі іноземні компанії та ЗМІ. Про це повідомляє Українська Правда.

Слідом за CNN та Bloomberg мовлення з РФ припинили телеканали ABC, CBS, BBC, CBC, NBC. Бренд Marks & Spencer припиняє постачання своєї продукції до РФ, а також заявляє про перерахування грошей на потреби українських біженців.

Японська корпорація Hitachi зупиняє виробництво в Росії та експорт техніки до країни. Electronic Arts зупиняє продаж ігор та контенту для Росії та Білорусі. Виробник ювелірних виробів Cartier закрив свої магазини в РФ. 

Також виконавчий комітет Міжнародної федерації гімнастики відсторонив (російських і білоруських спортсменів від змагань.

3:06

Путін під час телефонної розмови 4 березня сказав канцлеру Німеччини Шольцу, що третій раунд переговорів між Україною і росією відбудеться на цих вихідних.

2:35

Королева Іспанії Летиція одягнула вишиванку на підтримку Україні, – пише НВ.

2:32

Британський прем'єр Борис Джонсон заявив, що все закінчиться поразкою Путіна, скільки часу б це не тривало.

Про це повідомляє Оперативний ЗСУ.

«Разом із США та ЄС ми запровадили найбільший пакет санкцій і підемо далі доти, доки ця агресія не припиниться», – уточнив він.

1:40

CNN призупиняє роботу у Росії після ухвалення там закону про «фейки».

Про це повідомляє представник CNN у The Hollywood Reporter, передає УП

1:21

Компанія Samsung призупиняє постачання телефонів та чіпів до РФ.

Про це повідомило агентство Bloomberg, передає ТСН.

00:34

Посольство України в Нігерії повідомило про 200 добровольців, які бажають воювати на боці України.

Про це пише УП посилаючись на Державне турецьке інформаційне агентство «Анадолу». 

Станом на зараз, приблизно, 200 добровольців звернулися до посольства та їх кількість зростає.

Водночас другий секретар посольства України в Нігерії Богдан Солтис заявив, що витрати на візи та переліт можуть становити 1000 доларів.

00:20

Bloomberg зупиняє свою роботу в Росії.

Про це компанія повідомила у твітері.

00:05

Компанія Kering оголосила про закриття бутіків своїх брендів у Росії.

Про це повідомляє ТСН.

Компанії належать такі люксові бренди як: Gucci, Balenciaga, Bottega Veneta, Saint Laurent, Alexander McQueen, Brioni та Pomellato.

00:00

«До війни в Україні думали, що НАТО — це сила, а ЄС — слабкий і нерішучий. Війна показала, що все навпаки. ЄС сильний і має характер, а НАТО не може вирішити нічого», — сказав очільник МЗС Дмитро Кулеба про позицію щодо закриття неба над Україною.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024