стрічка

Фейки війни, провокації про біженців, маніпуляції «гарячими» темами: деза на Волині у березні

01 Квітня 2022, 15:03
Деза на Волині у березні 3078
Деза на Волині у березні

Упродовж березня команда проєкту «Брехунець» активно спростовувала фейки, досліджувала сліди російської пропаганди в інфопросторі Волині. Звісно, маніпулятори зосередилися на темі війни України з росією. Адже відбувається і інформаційна війна між державами. 

Маніпулятори різними вкидами «за методичками» мають на меті дезорієнтувати українців, створити умови для недовіри як один до одного, так і до державних інституцій. Найпоширенішими темами фейкоробів були: маніпуляції про мобілізацію, перетин кордону чоловіками, відкриття додаткових напрямків бойових дій, гуманітарна допомога та провокації, що мали на меті створити недовіру до ЗСУ і влади. 

Фейки про відкриття нового фронту на Заході, білоруських десантників і диверсантів

У волинських телеграм-каналах і вайбер-чатах у березні активно поширювали повідомлення про  ізраїльську розвідку, яка повідомляє, що росія нарощує військовий контингент у Бресті. І що це може означати, що окупанти готуються взяти контроль над дорогою Брест-ЛуцькТернопіль-Чернівці, щоб відрізати постачання озброєння з Польщі та Румунії. Виявилося, що це фейк. А спростував його радник Міністерства оборони України Олексій Арестович, який звернувся до мешканців західних областей. Він зазначив,  що російській армії просто не вистачить ресурсів, щоб атакувати ще один додатковий напрямок. І цим заспокоїв українців.

На хвилі тривог про участь білорусів у воєнних діях, вночі з 4 на 5 березня начальник Департаменту патрульної поліції Національної поліції України Євгеній Жуков поширив інформацію, що на Шацькому напрямку затримали білоруського десантника, який прийшов в Україну здаватися. Насправді це виявилося фейком. У Волинському загоні ДПСУ розповіли, що інцидент з перетину кордону мав місце, але чоловік не десантник і зараз перебуває в Любомлі в суді. Він звичайний громадянин Республіки Білорусь, який утік з рідної країни. На цього склали матеріали по ст.204-1 КУпАП і справу передали до суду.

Писали і про те, що на Рожищенщині затримали сімох диверсантів у селі Копачівка, що є центром однойменної громади. І це виявилося фейком. Інформацію не підтвердили ні у місцевому відділенні поліцейської діяльності, ні у секторі комунікації поліції Волинської області.

Додамо, що нещодавно у луцькій телеграм-спільноті «4Lutsk» поширили інформацію про затриманого підлітка з Луцька, який за грошову винагороду «зливав» ворогам важливу інформацію. Як виявилося, це фейк. На відео – не лучанин. Журналістка «Брехунця» дослідила, що першоджерелом фейку став білоцерківський ютуб-канал bctv, який перезалив відео від Харківського управління СБУ, в опис і назву публікації додавши, що підліток з Луцька. Далі неправдива інформація разом зі справжнім відео відомства перекочувала у цілу низку анонімних телеграм-каналів. Неповнолітнього коригувальника й справді днями затримали правоохоронці. Однак хлопець не має жодного стосунку до Луцька. Він – з Харкова. Відео допиту опублікували на сторінці Управління служби безпеки України у Харківській області.

Петиції до НАТО і «нові мітки окупантів»

Зважаючи на складну ситуацію в Україні, тисячі рад від місцевого рівня від обласних рад до громад 5 березня прийняли рішення просити НАТО закрити небо над Україною. Так, на Волині такі рішення підтримали ЛуцькаКовельськаНововолинська, Володимир-Волинська Горохівська міські ради, Шацька селищна рада та інші. Рівненська обласна рада також підтримала звернення. У Костопільській і Здолбунівській міськрадах збирали підписи жителів громади. Аналогічне рішення приймали і в інших куточках України. Журналістка проєкту «Брехунець» звернулася  за коментарем до директора аналітичного центру «Школа політичної аналітики «ПОЛІС» Віталія Лебедюка. На його думку,  такі рішення є суто політичними і найкраще працюватимуть разом із тиском дипломатії на країни-члени НАТО.

Не полишали маніпулятори й теми міток для коригування вогню. Під час моніторингу ми звернули увагу на  інформацію, що начебто на Волині почали знаходити мітки окупантів біля блокпостів і мають вони інший вигляд, ніж раніше. У повідомленні, яким активно ділилися люди, йшлося про нові мітки окупантів – паперові тарілки, прикріплені до землі дерев’яними шпажками, які до того ж світяться у темряві. До інформації додавали відповідне фото. Однак, як повідомили «Брехунцю» і в пресслужбі СБУ у Волинській області, і в поліції Волині, таких фактів у нашій області не фіксували. Тому повідомлення про нові мітки окупантів на блокпостах виявилося фейком.

Фальшиві банкноти, листівки з вірусами і гроші на рахунок кожному абоненту

У березні наганяли паніку в мережі  й  фейковими повідомленнями про фальшиві банкноти з однаковим номером.  Те, що повідомлення, яке поширюють  користувачі Viber – неправда, підтвердили у Національному Банку України. Там зазначили, що саме провокування панічних настроїв серед українців є головною метою ворога, тому попросили зберігати спокій.

А напередодні свята 8 березня користувачі соцмереж і месенджерів активно поширювали фейкове повідомлення про те, що хакери начебто оголосили війну й у відкритках до 8 березня будуть заховані віруси, які назавжди виведуть з ладу телефон.  «Брехунець» з’ясував, що це повідомлення – чиста брехня, адже через зображення (формати .jpg, .jpeg, .png, gif тощо) вірус неможливо поширити. Месенджер одразу показує користувачу, що перед ним саме зображення, а не програма. А  «віруси» можна набагато легше підчепити, якщо, наприклад, відкрити підозріле посилання з електронного листа.

Додали до безкінечного потоку дезінформації і відомого українського мобільного оператора.  У березні  у всеукраїнських і деяких волинських телеграм-каналах поширювали інформацію про те, що мобільний оператор «Київстар» роздає 250 гривень  кожному абоненту. Як виявилося, клієнти «Київстару» дійсно можуть додатково отримати 250 бонусних гривень, але не кожен абонент.  Такою послугою можуть скористатися лише ті, хто переїздить у Польщу, Словаччину, Молдову, Угорщину, а також Німеччину, Італію, Литву та Чехію. Загалом, в одну із дев’яти країн.

Розпалювання ворожнечі і маніпуляції з виїздом за кордон чоловіків

У поле зору «Брехунця» потрапили два провокаційні дописи, які «гуляли» у волинському сегменті Fecebook. Їхня мета –  роз’єднання українців і дискредитація ЗСУ. Перший вкид стосувався працівників військкомату, які буцімто «відправляють на війну лише хлопців із Західної України». А другому дописі автор засуджував чоловіків-біженців з інших областей України, які буцімто не хочуть захищати свої домівки. 

Такі дописи апелюють до свідомості українців, викликають негативні реакції та емоції. Провокатори зумисно створюють такі вкиди, аби створити напруження в суспільстві. Задля цього вони використовують чутливі теми, які здатні привернути увагу. У двох описаних вище випадках застосували вірусні повідомлення, які викликали реакцію  у вигляді коментарів та поширень.

Скористалися маніпулятори і однією з найгарячіших тем, яка є досить чутливою для українців – перетин кордону чоловіками. Досить часто у волинському сегменті Facebook у березні можна було бачити повідомлення про те, що Україна під час воєнного стану, розширила перелік чоловіків призовного віку для виїзду за кордон. Насправді телеграм-канали маніпулювали такою інформацією. Тому що вона наразі актуальна як ніколи. Станом на 18 березня, спрощення перетину кордону не стосувалося абсолютної більшості, мова йшла про людей з інвалідністю. Саме для них уряд розширив перелік документів, які підтверджують групу інвалідності, і можуть бути підставами для пропуску на кордоні. 

 Фейки про здорожчання і блокування ліків на кордоні

У волинському сегменті фейсбук у березні поширювали повідомлення про підняття цін на таблетки «Цитрамон» і спиртовий розчин йоду у мережі аптек «Волиньфарм». Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і з’ясували, що повідомлення ˗ ФЕЙК! У мережі аптек «Волиньфарм» підтвердили, що ціни саме на ці товари не піднімали.

До теми забезпечення усіма необхідними медикаментами військових залучили і голову Волинської обласної ради Юрія Погуляйка.  Користувачі Facebook активно поширювали відео, на якому чоловік емоційно розповідає, як «губернатор Волинської області не пропускає з Польщі ліки військовим». Ролик поширила понад 21 тисяча людей. Ще понад дві тисячі залишили «лайки». Дослідивши меседж журналісти «Брехунця» зробили висновок, що це маніпуляція. Автор відео і раніше записував відео з сумнівною інформацією, і навіть балотувався у депутати. Цього разу зманіпулював, записавши емоційне відео і звинувативши Погуляйка у держзраді. Уряд навпаки спростив процедуру, за якою перевозять гуманітарні вантажі через кордон.

Моніторинг здійснювався у 58 волинських групах мережі  Facebook (від 10 до 50 дописів на день), 15 каналах Telegram, 13 новинних сайтів Волині, трьох телевізійних каналах, 10 офіційних сторінках депутатів місцевих рад та 5 народних депутатів.

 

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар