стрічка

На Волині поширюють провокації про військкомати і біженців

24 Березня 2022, 17:08
На Волині поширюють провокації про військкомати і біженців 4592
На Волині поширюють провокації про військкомати і біженців

У волинському сегметі Fecebook з’являються провокативні дописи, що мають на меті роз’єднати українців і дискредитувати ЗСУ.

Журналісти проєкту «Брехунець» проаналізували ці «вкиди» і ось що можемо про них розповісти.

Перше інформаційне повідомлення стосується працівників військкомату, які буцімто «відправляють на війну лише хлопців із Західної України». Мовляв, потрібно пройтися по «кав’ярнях і піцеріях, де сидять мажори і вони можуть поповнити лави ЗСУ». Увесь текст надрукований на картинці, якою можна легко поділитися і переслати. Очевидно, що це – ПРОВОКАЦІЯ.

Вона має на меті роз’єднати українців, викликати недовіру до військкоматів, спровокувати хвилю суспільного незадоволення. Цікавим є і той факт, що  цей вкид з’явився після того, як в Україні було оголошено про запуск другої хвилі мобілізації. І таким чином провокатори, можливо, хотіли підірвати бойовий дух українців. Адже біля військкоматів утворилися чималі черги з охочих поповнити лави ЗСУ. 

У містах Західної України справді зросла кількість населення, адже сюди приїхала величезна кількість переселенців. Проте, мери міст у своїх офіційних зверненнях до громадян озвучували вимоги про те, що чоловіки-переселенці повинні стати на облік у місцевих військкоматах. Не забуваємо і про батальйони місцевої територіальної оборони, які теж постійно поповнюються новими учасниками. 

Ще один із вкидів, на які натрапив «Брехунець», стосується чоловіків-біженців з інших областей України. Сам текст повідомлення звучить досить агресивно і підсилюється ненормативною лексикою. Звертаються до жителів міста Луцька, мовляв, «скільки можна те терпіти, що псевдочоловіки біженці ходять по «Порт Сіті», відпочивають у своє задоволення не цураючись на весь Луцьк розмовляти цією ...мовою». Для підсилення меседжу додають і слова Тараса Шевченка про рідний край. Також йде заклик до того, аби відправити їх «боронити їх рідний край», бо вони ще й можуть «пустити коріння на Волинській землі». За невелику кількість часу допис встиг набрати чимало коментарів, проте невдовзі зник.

Саме таким вкидами  маніпулятори намагаються створити ворожнечу, налаштувати місцевих жителів проти біженців з інших областей і тим самим деморалізувати українців в тилу. Автор допису апелює до культурних цінностей, традицій, а також мови. Проводить паралель з «любителями совка» залякуючи, що вони привезли його з собою.

Такі дописи апелюють до свідомості українців, викликають негативні реакції та емоції. Провокатори зумисно створюють такі вкиди, аби створити напруження в суспільстві. Задля цього вони використовують чутливі теми, які здатні привернути увагу. У двох описаних вище випадках застосували вірусні повідомлення, які викликали реакцію  у вигляді коментарів та поширень. 

Читайте також: У соцмережах поширюють маніпуляції про виїзд чоловіків призовного віку

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024