стрічка

У Луцьку поширили фейк про затриманого підлітка, який зливав ворогам координати

30 Березня 2022, 11:47
У Луцьку поширили фейк про затриманого підлітка, який зливав ворогам координати 3620
У Луцьку поширили фейк про затриманого підлітка, який зливав ворогам координати

У волинському сегменті Telegram нещодавно поширили інформацію про затриманого підлітка з Луцька, який за грошову винагороду «зливав» ворогам важливу інформацію.

Допис, зокрема, опублікували у спільноті «4Lutsk».  

Журналісти фактчекерського проєкту «Брехунець» перевірили опубліковану інформацію, та дійшли висновку, що це – ФЕЙК. На відео – не лучанин.

А першоджерелом фейку став білоцерківський ютуб-канал bctv, який перезалив відео від Харківського управління СБУ, в опис і назву публікації додавши, що підліток з Луцька. Далі неправдива інформація разом зі справжнім відео відомства перекочувала у цілу низку анонімних телеграм-каналів.

До речі, канал bctv, який працює уже 8 років, позиціює себе як «суспільне телебачення міста Біла Церква». Це виглядає як мімікрія під Суспільного мовника. Але насправді «Суспільне» працює лише в обласних центрах. України.

ФЕЙК

Автори повідомлення зазначають, що затриманому підлітку є 13-14 років. Він – з Луцька. Начебто, за 500-1000 гривень винагороди хлопець надсилав російським окупантам дані геолокацій та фотографії. 

Пообіцяв згодом виставити відео, як неповнолітній інформатор на колінах просить вибачення у Луцької громади, а також опублікувати його особистий номер телефону.

ПЕРЕВІРКА

Неповнолітнього коригувальника й справді днями затримали правоохоронці. Однак хлопець не має жодного стосунку до Луцька. Він – з Харкова. Відео допиту опублікували на сторінці Управління служби безпеки України у Харківській області. 

Хлопець зізнався, що координував вогонь за гроші у телеграмі. Про «підробіток» дізнався також з телеграму, побачив російську рекламу. Додав, що отримавши координати позицій, окупанти не заплатили йому грошей. 

На камеру підліток визнав свою вину та закликав інших не працювати на ворога. 

Згодом почали поширювати ще одне фейкове повідомлення буцімто про затримання 12-річного інформатора ворогів у Луцьку. Нібито хлопець за 500 гривень здавав рашистам координати об'єктів, а йому також за «роботу» не заплатили. 

«З огляду на ці факти, Служба безпеки України просить батьків проводити зі своїми дітьми профілактичні бесіди, аби вони не ставали координаторами окупантів та не наражали на небезпеку Збройні сили України», – приправляють фейк назвою офіційної структури.

ВИСНОВОК

Справді, українські правоохоронні структури викрили неповнолітнього коригувальника ворожого вогню. Однак хлопець не має жодного стосунку до Волині чи Луцька. Він – з Харкова. Тому опублікована в луцькому телеграм-каналі інформація – ФЕЙК! 

Читайте також:  У соцмережах використовують новий спосіб інформаційної розвідки

 

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024