стрічка

У соцмережах поширюють маніпуляції про виїзд чоловіків призовного віку

18 Березня 2022, 14:08
У соцмережах поширюють маніпуляції про виїзд чоловіків призовного віку 114232
У соцмережах поширюють маніпуляції про виїзд чоловіків призовного віку

У волинському сегменті Facebook часто трапляються повідомлення про те, що Україна під час воєнного стану розширила перелік чоловіків призовного віку для виїзду за кордон. Поширюють цю інформацію різні Telegram-канали, а щоб дізнатися деталі, звісно, потрібно на них підписатися.

Де правда, а де маніпуляція, розбирався «Брехунець».

ПРАВДА

Питання виїзду чоловіків призовного віку за кордон як ніколи актуальне. Адже під час воєнного стану перевагу на пунктах пропуску мають жінки з дітьми. Чоловіки ж вигадують чимало різних способів, аби його перетнути. Хтось переодягається у жіноче вбрання, хтось їде в багажнику авто, а дехто навіть ховається у бейбі-бокс.

Такі маніпуляції вони вигадують тому, що не потрапили до переліку категорій, яким відповідно до законодавства виїзд під час воєнного стану дозволили. За інформацією  Державної прикордонної служби України винятками є чоловіки призовного віку  від 18 до 60 років, які:

  • мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік;
  • висновок військово-лікарської комісії про непридатність;
  • особи, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  • ті, хто самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • на утриманні яких є дитина з інвалідністю;
  • хто є усиновителем, опікуном;
  • чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції.

Також слід додати, що уряд спростив перетин кордону для окремих категорій людей з інвалідністю і їхніх супроводжуючих. Простіше на митниці стало і водіям, які здійснюють міжнародні вантажні перевезення, перевезення для потреб ЗСУ, медичних вантажів і гуманітарної допомоги. Відбувається своєрідне бронювання водіїв, які здійснюють міжнародні перевезення. А відповідальність за повернення водія на територію України після виконання перевезення лежить на перевізнику.

МАНІПУЛЯЦІЯ

У чималій кількості повідомлень від телеграм-каналів йдеться про те, що «перелік чоловіків призовного віку, які зможуть виїхати за кордон розширено», «додано категорії чоловіків, виїзд яких буде дозволений навіть у воєнний час».

Насправді мова не йде про розширення категорій, чи переліку. Адже й надалі  винятків щодо обмеження виїзду залишається вісім. Уряд лише спростив умови перетину для окремих категорій людей з інвалідністю, тому що вони під час термінової евакуації не мали військових квитків. 

У мирний час у них просто не було потреби їх оформляти або проставляти відмітку про непридатність до служби. Це було й так очевидним.  А прикордонники, відповідно до процедури,  не пропускали їх через кордон та направляли на медкомісію у військкомати для отримання довідки про непридатність до військової служби. 

Така проблема виникла у чималої кількості чоловіків з інвалідністю І та ІІ груп (повністю незрячі, чоловіки, які пересуваються на колісних кріслах або постійно пересуваються за допомогою милиць). Тому уряд розширив для них  перелік документів, які підтверджують групу інвалідності, і можуть бути підставами для пропуску на кордоні. 

Отже, цілком очевидним є той факт, що така категорія чоловіків ніколи і не стояла на військовому обліку. І призовний вік тут теж не грає ніякої ролі. Спрощення перетину кордону не стосується абсолютної більшості, мова йде про людей з інвалідністю.  Таким повідомленнями телеграм-канали навмисно заманювали користувачів, аби ті підписалися на їхній канал і прочитали очевидні речі.

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024