стрічка

У Луцьку журналіст видання «Локальна історія» розповів, як писати про минуле

30 Листопада 2021, 15:15
Як більш цікаво та атрактивно розповідати про минуле: журналіст видання «Локальна історія» 4117
Як більш цікаво та атрактивно розповідати про минуле: журналіст видання «Локальна історія»

У Луцьку відбувся шостий міжнародний West Media Forum-2021. Він проходив під лейтмотивом «Правді потрібні медіа».

Захід проводили 26-27 листопада. Про це повідомила кореспондентка Район.in.ua.

Спікерами були журналісти та редактори національних та локальних медіа, а також приєдналися онлайн колеги з Франції, Нідерландів, Литви та Польщі. 

West Media Forum-2021
West Media Forum-2021

Другий день заходу складався з кількох блоків. Один із них пройшов під лейтмотивом «Своя правда: якість і роль історичних наративів у медіапросторі», модерував його шеф-редактор програми «Зворотний відлік» на Суспільному Дмитро Крапивенко.

Одним зі спікерів був журналіст видання «Локальна історія» Володимир Молодій. Розповів про такий жанр в журналістиці, як історичний репортаж та власне видання. 

Володимир Молодій. West Media Forum-2021
Володимир Молодій. West Media Forum-2021

Зі слів спікера, основною метою їхнього журналу є показати читачам, що писати про історію можна цікаво.

«Наше видання – ініціатива, яка виникла у Львові сім років тому. Спочатку ми просто ходили по Галичині і записували свідчення старих людей про міжвоєнний період та їхнє життя під час Другої світової війни», – розповів Володимир Молодій.

Спікер на West Media Forum-2021
Спікер на West Media Forum-2021

Зі слів медійника, потім виникло питання, що робити з цими спогадами. Так виникла ідея видати журнал. Вже три роки успішно його видають. Йдуть до того, щоб видання стало великим майданчиком інформації на історичну тематику.

Пан Володимир додає, що працівники також роблять книжкові огляди на історичну тематику. Та найбільший акцент ставлять все ж на журналі.

West Media Forum-2021 проходив в Луцьку
West Media Forum-2021 проходив в Луцьку

«Від самого початку ідею нашого видання бачили в жанрі художнього репортажу. Адже він активно розвивається в Україні близько шести років. Студенти-журналісти в вишах інтенсивно вчаться такому напрямку», – поділився спікер.

З його слів, у журналі «Локальна історія» виокремили цілий жанр такого репортажу. Досвід запозичили в польських колег.

На West Media Forum-2021 виступив журналіст зі Львова
На West Media Forum-2021 виступив журналіст зі Львова

На думку Володимира Молодія, показати подію, яка відбулася 100 років тому або ж героя, який помер пів століття тому – досить складно. Це і виклик, і справжнє мистецтво. Тут важливим є поєднати історію та журналістику. 

«Один з наших перших текстів – репортаж про нащадків шляхтичів. Адже про них часто можна почути певні стереотипи. Наприклад, що вони – це завжди поляки, а українці – переважно селяни. Ми ж дослідили, що українська шляхта існувала», – ділиться досвідом спікер.

Він пригадує, як команді вдалося поспілкуватися з подружжям пенсіонерів, які дуже часто згадували про поняття «гідність», «честь». Показали свій родинний герб. Помітними були їхні незвичні манери в повсякденних речах, спілкуванні з дітьми.

На думку пана Володимира, гідність – поняття, про яке часто забувають. Також є припущення, що повпливав на це саме Радянський союз.

Зі слів спікера, зараз часто говорять про історичні травми. Про те, як же їх пропрацьовувати. Яскравим прикладом такого досвіду є ще один текст видання «Локальна історія».

Журналіст видання «Локальна історія»
Журналіст видання «Локальна історія»

Це репортаж з села Борщовичі, що на Львівщині, де проживав вбивця Степана БандериБогдан Сташинський

«Коли ми приїхали до них, місцеві сприймали нас з іронією. Це не дивно. До них щороку приїжджають журналісти, питають і пишуть те ж саме. Ми спілкувалися з кількома десятками людей: на вулиці, в хатах, на городі. Поспілкувалися з селянами, які проживали в хаті самого Сташинського», – зазначив журналіст.

Він наголошує, що ці люди були дуже комунікабельними, легко йшли на контакт. Вони відверто спілкувалися з журналістами. 

Жінка в будинку, де народився Сташинський, припустила, що, можливо, вбивця просто рятував свою родину. Це на думку пана Володимира, приклад, як люди пропрацювали свої історичні травми. 

Видання «Локальна історія»
Видання «Локальна історія»

Основний момент в художньому репортажі, на думку спікера, – текст, має бути дуже добре та цікаво написаним.

Один з яскравих таких прикладів – проєкт «Села, які зникають».

«Для репортажу ми поїхали на престольний празник у село, де є три двори. В одному домі живе молодий пасічник з дітьми. В церкві його наймолодший син бігав, хотів вийти на двір. Це той момент, де в чомусь маленькому хочеш показати щось велике. Адже в наш час є багато можливостей проявити себе. Може, і не так погано, що села вимирають», – додав журналіст.

На кінець Володимир Молодій зазначив, що в їхньому виданні працюють професіонали-історики. Основною метою видання є писати цікаві тексти про те, як було колись. І нагадувати, що це зовсім не нудно, а навпаки – так, щоб захоплювало дух!

Читайте також: 

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024