стрічка

«Локальним медіа варто знати, які наративи просуває Росія», – фахівець з дезінформації на West Media Forum

26 Листопада 2021, 19:16
Керівник команди з вивчення дезінформації texty.org.ua Петро Боднар 2956
Керівник команди з вивчення дезінформації texty.org.ua Петро Боднар

У Луцьку триває шостий West Media Forum. Він проходить під лейтмотивом «Правді потрібні медіа».  

26 листопада у блоці «Дослідження», який модерувала медіаекспертка, авторка влогу «По той бік новин» Альона Романюк, виступив Петро Боднар, керівник команди з вивчення дезінформації texty.org.ua. Він розповів про російські наративи в локальних українських медіа.

Петро зазначив, що його команда займається журналістикою даних, вони намагаються використовувати методи комп'ютерних наук, зокрема обчислювальні підходи, для того, щоб створювати журналістські історії та досліджувати суспільні явища.

Одним з таких проєктів стало дослідження дезінформації. Спікер розповів про створення бази з такими псевдоновинами. За три роки у ній налічується вже понад 10 мільйонів публікацій.

Кореспондентка Район.in.ua зафіксувала цікаві тези доповіді. 

«Досліджуючи ці новини ми поміти, що дезінформація дуже часто групується на конкретні теми: економічні питання, зовнішнє управління.

***

Ми розбили медіа, які моніторимо, на категорії: відносно чисті, респектабельні та маніпулятивні. Та слідкували, з якою частотою і коли висвітлюють різні теми.

Кількість публікацій в маніпулятивних медіа про загострення між Україно та Росією, в певний період, різко збільшилася. 

***

Ми проаналізували локальні медіа, де раніше зустрічали російські наративи, та помітили, що в цих виданнях вони групуються на три великі групи: місцева політика, економічні труднощі та коронавірус.

Коронавірус перекрив собою всі інші теми, за ним важко розгледіти, що ще відбувається. З іншої сторони, це добре відображає, які пріоритети є в людей та журналістів.

***

У місцевих медіа є важлива роль, з одного боку вони найближчі до людей та відображають щоденні потреби та проблеми. Не треба недооцінювати їхню впливовість.

Локальним медіа варто знати, які наративи просуває Росія, для того щоб не повторювати та не підсилювати їх».

Читайте також: Правді потрібні медіа: у Луцьку стартував шостий West Media Forum.

У перший день форуму відбудеться дискусійна панель за участі європейських спікерів. Обговорення 26 листопада складається з кількох блоків:

  • Дослідження;
  • Дезінформація в Україні: хто, звідки, як;
  • Ефективні кейси протидії дезінформації у локальних медіа.

На завершення першого форумного дня відбудеться відкриття фотовиставки робіт репортера Андрія Дубчака, автора проєкту Donbas Frontliner у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків. 

Повна програма форуму доступна на сайті. За перебігом West Media Forum можна спостерігати онлайн.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024