стрічка

На West Media Forum журналіст з Польщі розповів про виклики для ЗМІ, які спричинила міграційна криза

27 Листопада 2021, 09:25
Журналіст «Gazeta Wyborcza» Міхал Кокот 2137
Журналіст «Gazeta Wyborcza» Міхал Кокот

У Луцьку триває шостий West Media Forum. Він проходить під лейтмотивом «Правді потрібні медіа».  

26 листопада у блоці «Європейська панель» – включення (Польща, Франція, Литва, Нідерланди), який модерувала співзасновниця проєкту StopFake Ольга Юркова, виступив Міхал Кокот – журналіст, щоденної польської газети «Gazeta Wyborcza».

Міхал розповів про державні органи Польщі та Угорщини, зміну влади, кризу довіри до ЗМІ та про те, як державні ЗМІ Польщі та Угорщини стали рупорами пропаганди.

На початку розмови спікер навів приклад з Польщі, пов'язаний із ситуацією на польсько-білоруському кордоні. 

Редактор Район.Камінь-Каширський зафіксував цікаві тези спікера.

Європейську панель модерувала співзасновниця проєкту StopFake Ольга Юркова
Європейську панель модерувала співзасновниця проєкту StopFake Ольга Юркова

«Про міграційну кризу писали, як про вторгнення. Буквально, що мігранти вторгнуться до Європи, і що лише Польща захищає європейську політику. Такі факти протипоставляють політиці Німеччини. А про мігрантів міністр внутрішніх справ говорив, як про терористів. Також про те, що вони вдаються до якоїсь дикої незрозумілої сексуальної поведінки. Журналісти дізнались, знайшли на телефонах мігрантів інформацію та довели, що це був фейк, підробка, інформація була взята із якогось фільму для дорослих. 

***

У Польщі було запроваджено надзвичайний стан, і тому туди не пускають журналістів. І звісно Лукашенко цим користується, тому що він запрошує BBC та CNN на свій кордон і показує те, що хоче показувати.

***

«Gazeta Wyborcza» в Польщі, власне, розширила свою аудиторію, її тираж складає близько 60 тисяч. І це велика перемога, тому цифра значно змінилась за три останні роки. 

***

Видання «Gazeta Wyborcza» не вважають традиційним ЗМІ, яке обслуговує традиційні інтереси політиків, тому влада намагається боротися з нами, і тому вона знищує рекламу з державних підприємств. Але люди все одно нас читають...

Читайте також: Правді потрібні медіа: у Луцьку стартував шостий West Media Forum.

У перший день форуму відбулася дискусійна панель за участі європейських спікерів. Обговорення 26 листопада складалося з кількох блоків:

  • Дослідження;
  • Дезінформація в Україні: хто, звідки, як;
  • Ефективні кейси протидії дезінформації у локальних медіа.

На завершення першого форумного дня відбулося відкриття фотовиставки робіт репортера Андрія Дубчака, автора проєкту Donbas Frontliner у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків. 

Повна програма форуму доступна на сайті. За перебігом West Media Forum можна спостерігати онлайн.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024