стрічка

«Потрібно інвестувати в кібербезпеку, чого б це не коштувало», – Вайдас Салджаніус на West Media Forum

26 Листопада 2021, 18:45
Вайдас Салджаніус 2279
Вайдас Салджаніус

У Луцьку триває шостий West Media Forum. Він проходить під лейтмотивом «Правді потрібні медіа».  

26 листопада у дискусійній панелі за участі європейських спікерів, яку модерувала співзасновниця проєкту з протидії кремлівській пропаганді StopFake, авторка посібника для Глобальної мережі журналістів-розслідувачів (GIJN) Ольга Юркова, виступив Вайдас Салджаніус із видання Delfa media із Литви з темою: «Дурна брехня, кібершпигуни і статистика: дезінформація в Литві».

Вайдас зазначив, що часто є багато накладань з дезінформації: якщо щось з'являється в Україні чи Литві, те ж саме згодом неодмінно з'являється і в іншій країні. Кореспондент Район.in.ua записав найцікавіші тези.

«Є багато цілей дезінформації у Литві. Пригадаємо Другу Світову війну, її наслідки і причини. І те, що сталося після неї. Бачимо, що деякі наклади чинилися знову й знову. Як приклад – події січня 1991 року, навколо якої є багато теорій змови, коли «совіти» штурмували телевізійну вежу, де загинули багато людей. Потім це все відтворилося знову під час революції 2016 року».

***

«Кілька років тому партизанів литовських у Кремлі називали нацистами. Литовці у відповідь створили онлайн-кампанію проти міністерства закордонних справ Росії. Тоді була функція, де можна було ставити зірочки від 5 до 1, де тисячі литовців зайшли і поставили рейтинг «1». Відповідно, рейтинг міністерства закордонних справ РФ впав до найнижчого й вони були відключені фейсбуком. Це приклад згуртованості литовського суспільства».

***

«В останні роки з'явилися нові напрямки дезінформації. Один з таких з'явився, коли Литва прийняла війська НАТО на своїй території. Тоді невідомий розіслав депутатам, урядовцям лист, що нібито німецькі солдати згвалтували 15-річну дівчинку. Важливий не зміст цієї історії, а як її поширювали. Для початку була спроба видати цей допис як справжній. Кілька медіа були зламані, і намагалися на їх сайтах викласти цю інформацію. Спроба виявилася неуспішною».

***

«Що турбує найбільше – це кібернапади. На наше видання Delfi їх створювали неодноразово, зламуючи сайт та вставляючи дезінформацію. Одного разу у такій дезінформації йшлося про отруйний газ, який ніби використовувався у Литві. Воно протрималося лише кілька хвилин, поки ми його не зняли, але це вже привернуло увагу наших служб безпеки. Такі напади повторювалися з року в рік, і ці дії не тільки дезінформували, а й підривали довіру сайту».

 

Читайте також: Правді потрібні медіа: у Луцьку стартував шостий West Media Forum.

У перший день форуму відбувається дискусійна панель за участі європейських спікерів. Обговорення 26 листопада складається з кількох блоків:

  • Дослідження;
  • Дезінформація в Україні: хто, звідки, як;
  • Ефективні кейси протидії дезінформації у локальних медіа.

На завершення першого форумного дня відбудеться відкриття фотовиставки робіт репортера Андрія Дубчака, автора проєкту Donbas Frontliner у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків. 

Повна програма форуму доступна на сайті. За перебігом West Media Forum можна спостерігати онлайн.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024