стрічка

Тактика дрібних капостей: що означає обстріляний стовп на українсько-білоруському кордоні

16 Вересня 2021, 20:04
Застава Сваринь 15568
Застава Сваринь

Прикордонний знак у Сварині, покоцаний мисливськими кулями, може  стати символом військових навчань «Захід-2021», де  Росія на пару з Білоруссю брязкає зброєю біля кордонів України та Європейського Союзу. 

Редакція Район.in.ua  зібрала усе, що відомо про ситуацію, адже Сваринь – то сусіднє село. До найближчого населеного пункту на Волині – села Ветли – всього 10 кілометрів через ліс, чагарі, болото і канал.

Завозити військову техніку під Брест та на інші білоруські полігони РФ почала ще посередині літа, а проводитися мали 13-16 вересня. Щоправда, їх довелося завершити на день раніше. 

Якщо вірити повідомленням російських ЗМІ, то в середовищі військових, які беруть участь у навчанні, лютує коронавірус. Навіть Володимир Путін після відвідин заходу пішов на самоізоляцію, бо інфікувалися десятки людей з оточення президента РФ. 

Російській військові на меморіалі у Бресті
Російській військові на меморіалі у Бресті

Оскільки у стилі Росії війни гібридні, то українські спецслужби прогнозували в рамках цих навчань різного штибу інформаційні провокації. 

Читайте також: Войовнича українофобія. Як російська пропаганда реагувала на День Незалежності України

Одна з них і прокотилася 15 вересня. На офіційному сайті Державного прикордонного комітету Республіки Білорусь розмістили фото обстріляного стовпа. 

У повідомленні йшлося, що «прикордонники Пінського загону біля застави «Сваринь» виявили пошкодження прикордонного стовпа і щитка із зображенням Державного герба Республіки Білорусь у вигляді пробоїн від дробу, імовірно, пострілом з мисливської рушниці. Результати проведеної зустрічі з українською стороною показали, що постріли робилися з території України». 

Це коротке повідомлення передрукували державні білоруські інформагентства, а звідти воно миттєво перекочувало в російські медіа. 

Коли ж українські журналісти звернулися за офіційними коментарями, то з’ясувалося, що це чергові луцького прикордонного загону, які патрулювали місцевість на човні, виявили обстріляний знак

Як Району прокоментували у Луцькому прикордонному загоні, знак могли пошкодити, якщо пересувалися на човні, а сам інцидент відбувся в поблизу саме того каналу, який розділяє території України і Білорусі.  Гільз, до речі, на місці події не знайшли.

При цьому, обстріляний стовп виявили ще 11 вересня і відразу ж про це повідомили білоруських колег. З якої сторони могли стріляти по стовпу, невідомо, тож зафіксували, що жодна зі сторін претензій не має. 

Українсько-білоруський кордон на волинській ділянці проходиль уздовж водного каналу
Українсько-білоруський кордон на волинській ділянці проходиль уздовж водного каналу

Але через чотири дні новина про «обстріляний з України» стовп рознеслася просторами Інтернету фоновим шумом під заяви самопроголошеного президента Білорусі Олександр Лукашенка 15 вересня в столиці Таджикистану Душанбе на саміті Організації Договору колективної безпеки (до ОДКБ входять РФ, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргистан і Таджикистан). 

Як передає слова Лукашенка видання Reformation, не вщухає ґвалт сусідніх країн на навчання «Захід-2021», а загрози від Білорусі сусідам уявні.

«Наші сусіди – країни Балтії, Польща і Україна – вельми нервово реагують на планове білорусько-російське навчання «Захід-2021». Вони вже фактично закінчилися, а гамір з території Заходу досі розноситься по всьому світу. Хоча ці навчання мають виключно оборонну спрямованість», – сказав Лукашенко.

Диктатор додав, що РФ і РБ хоча б проводять навчання там, де вони розташовані, а ось США прилетіли в Україну за тисячу кілометрів. Особливо Лукашенка обурили висловлювання Володимира Зеленського.

«Український президент взагалі договорився до того, що на білорусько-російські навчання відпрацьовуватимуться варіанти захоплення Києва, Одеси, Харкова. Водночас сама Україна постійно бере участь в натівських маневрах, явно мають не оборонну тематику», – сказав він.

Можливо, Лукашенко натякає, що це солдати НАТО з мисливською зброєю підкралися на човні по канаві, пульнули у Свароні і сховалися у волинському лісі? 

Від Ветел до Сваринь 10 кілометрів навпростець
Від Ветел до Сваринь 10 кілометрів навпростець

А тим часом навчання «Захід-2021» направду тривожить Євросоюз. Як передає литовське видання Delfi, у Ризі 13 вересня вперше відбулася зустріч міністрів закордонних справ та оборони країн Балтії та Польщі.

Урядовці розцінюють спільні військові навчання РФ і РБ як гібридну загрозу безпеці зовнішньому кордону ЄС, адже Литва, Латвія і Польща уже натерпілися від нашестя мігрантів, яких переплавляє Мінськ.

Того ж дня Лукашенко на полігоні заявив про наміри розмістити на білорусько-українському кордоні російські зенітно-ракетні комплекси C-400.

У Міністерстві закордонних справ України теж стурбовані безпекою українсько-білоруського кордону, протяжність якого складає понад тисячу кілометрів. 

«Ми недостатньо інвестували в кордон, і зараз ми бачимо його ідеальну вразливість для диверсійних груп або мігрантів, яких Лукашенко може переслати», – сказав міністр МЗС Дмитро Кулеба британському виданню Independent.

Та найбільшу загрозу російська присутність на кордоні з Україною становить для суверенітету самої Білорусі. 

Білоруське медіа Euroradio, яке є партнером мережі Район.in.ua, пише, що навчально-бойові центри, які створює РФ, створюють можливості для постійної і головне безконтрольної присутності російських військових на території РБ.

Видання опублікувало інтерв’ю з директоркою з досліджень міжнародної безпеки Європейської експертної асоціації iSANS Марією Авдєєвою, яка вважає, що градус напруги підніматимуть постійно, бо ЄС і Україна не можуть не реагувати на те, що російська база фактично буде створена близько до їх кордонів.

«Тактику дрібних капостей Росія завжди успішно використовувала», – каже експертка.

З огляду на ще те, що в Криму і на сході України  є велика кількість російського озброєння, територія України виявляється в повній доступності для російських засобів ППО.

«Якщо це не офіційна військова база, то вони не зобов'язані звітувати, скільки людей туди приїхало, які там є логістичні можливості і в принципі яка їхня роль, крім того, що вони там вчать білоруських військових.

Росія має на меті «закріпитися» в Білорусі, поки там є Лукашенко. Він слабкий, надає підтримку. У відповідь на цю підтримку, на те, що він продає частину суверенітету Білорусі, йдуть домовленості про те, щоб збільшити військову присутність. Фактично це повзуча анексія. Але це все потрібно зробити так, щоб потім це було складно відіграти. Щоб, коли зміниться Лукашенко, наступний, хто прийде, не міг скасувати ці домовленості», - пояснює Марія Авдієва. 

Про те, що побоювання експертки, що російські війська після навчань з Білорусі нікуди не виїдуть, свідчить і тендер,  на сайті єдиної інформаційної системи у сфері закупок Російської федерації.  

Там до 16 вересня (дня планового завершення «Захід-2021») тривало приймання заявок на «надання послуг з організації та проведення комплексного обслуговування казармено-житлового фонду військових містечок Міністерства оборони Російської Федерації, розташованих на території Республіки Білорусь». 

Коментарі
20 Вересня 2021, 11:57
Цей "обстріл" може бути як провокативний збоку проросійських громадян сусідньої держави, так і недалекоглядним вчинком, м'яко кажучи інтелектуально примітивних чи п'яненьких наших місцевих горе-мисливців. Здавна були писаки на штахетах заборів, в туалетах, на стінах та деінде. На такі штуки багато розуму не треба
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024