стрічка

Лукашенко хоче розмістити на кордоні з Україною російські зенітно-ракетні комплекси

13 Вересня 2021, 19:42
Російські військові, які беруть участь у навчаннях "Захід-2021" покладають квіти до Вічного вогню Брестської фортеці. Фото зроблене 13 вересня 5731
Російські військові, які беруть участь у навчаннях "Захід-2021" покладають квіти до Вічного вогню Брестської фортеці. Фото зроблене 13 вересня

Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко заявив про наміри розмістити на білорусько-українському кордоні російські зенітно-ракетні комплекси C-400.

Як повідомляє видання «Європейська правда» з посиланням на білоруське державне інформагентство БЕЛТА, про це Лукашенко заявив під час візиту на полігон у рамках військових навчань «Захід-2021».

Нагадаємо, Район.in.ua повідомляв, що 22 липня 200 тисяч російських і військових і техніка прибули в Брест для участі в спільному стратегічному навчанні «Захід-2021». 

Протяжність спільного кордону України і Білорусі становить 1084 км, з них у Волинській області майже 215 кілометрів, у Рівненській – 234. 

А 12 вересня Лукашенко розповів про наміри придбати у Росії озброєння на загальну суму понад 1 млрд доларів США, і саме обговоренню цього питання була присвячена значна частина його розмови з президентом РФ Владіміром Путіним.

«У тому числі я йому ще раз нагадав про С-400, розповів йому, де ми хочемо поставити ці комплекси. Слава богу, зараз у нас повністю комплексами С-300 перекритий периметр на західному напрямку. Але, як ви знаєте, у нас додався і південний напрямок. Ми з білоруськими генералами і росіянами обговорювали цю тему. Нас починають з півдня підігрівати. А що ще буде... Ми повинні готуватися - 1200 км кордону з Україною, тому нам доведеться закривати і цей периметр. І ми якраз говорили про те, що С-400 нам дуже згодяться. І він (Путін - ред.) дав доручення міністру оборони, щоб з нашими пропрацювали ці питання для того, щоб можна було поставити ці комплекси нам», – сказав Лукашенко.

За словами диктатора, вони з Путіним погодили список озброєння, який Білорусь отримає до 2025 року. 

«Це близько десятка літаків, частину яких ми вже отримали, кілька десятків вертольотів, Тор-М2… Це свідчить про те, що і ми, і РФ дуже серйозно сприймаємо західний напрямок, де ми безпосередньо межуємо з військами НАТО», – заявив Лукашенко.

Ще одне провладне білоруське медіа «БелНовости» з посиланням на пресслужбу Міністерства оборони 12 вересня повідомило, що  після закінчення навчань «Захід-2021» російські війська залишаться на території республіки і військові відомства «союзних держав» узгодили місця дислокації військових частин і їх чисельність. Однак, ця інформація швидко зникла і видання і з сайту Міноборони Білорусі, хоча залишився кеш у веб-архіві.

До того, 9 вересня незалежне Білоруське медіа Zerkalo цитувало начальника департаменту міжнародного військового співробітництва Міністерства оборони Білорусі генерал-майор Олега Воїнова (з посиланням на російське інформагенство ТАСС), що військові частини і підрозділи Збройних сил Росії, які беруть участь в навчанні, покинуть територію Білорусі. 

Тим часом на сайті єдиної інформаційної системи у сфері закупок Російської федерації до 16 вересня, дати початку (!) навчань Захід-2021, триває прийом заявок на «надання послуг з організації та проведення комплексного обслуговування казармено-житлового фонду військових містечок Міністерства оборони Російської Федерації, розташованих на території Республіки Білорусь». Бюджет цієї закупівлі 146,6 мільйона рублів (1,9 мільйона доларів, або 52,3 мільйона  гривень).

13 вересня «Белта» процитувала заяву прессекретаря РФ Дмитра Пєскова, що Росія і Білорусь будуть продовжувати практику спільних навчань.

 

Довідково: 

Навчання «Захід-2021» пройдуть 10-16 вересня на дев'яти полігонах, розташованих на території Російської Федерації, в акваторії Балтійського моря, а також на п'яти полігонах Збройних сил Білорусі.

Всього в навчанні «Захід-2021» на території Росії і Білорусі буде брати участь до 200 тисяч осіб особового складу, близько 80 літаків і вертольотів, до 760 одиниць бойової техніки, в тому числі 290 танків, 240 знарядь, реактивних систем залпового вогню і мінометів, а також до 15 кораблів.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024