стрічка

Район.in.ua запускає розділ про Білорусь

14 Вересня 2021, 10:30
Наталія Пахайчук та Павел Свердлов на березі Київського моря під час Mezhyhirya Fest 2021 17242
Наталія Пахайчук та Павел Свердлов на березі Київського моря під час Mezhyhirya Fest 2021

– Чим ми можемо вам допомогти?

– Пишіть про Білорусь!

Такий діалог відбувся під час білоруської панелі на Львівському медіафорумі-2021. Питання поставили українські журналісти, відповів головний редактор Euroradio Павло Свердлов.

З Павлом ми знайомі пару років, востаннє нагода бачитися була наприкінці 2019 року. Відтоді понеслося: пандемія, революція в Білорусі, перекриття наземних кордонів, заборона перельотів…

І попри всі ці перешкоди організатори ЛМФ запросили до Львова чи не всіх зірок білоруської журналістики. Страшно, але у XXI столітті більшість незалежних медійників зараз перебувають якщо не в тюрмі, то в екзилі, або ж, як вони самі кажуть, відбулася релокація редакцій.

Одинці залишилися працювати в Білорусі на свій страх і ризик. Колеги щодня живуть з усвідомленням, що по них можуть прийти у будь-який момент, кожен має спакований екстрений рюкзак – на випадок тюрми або еміграції.

В Білорусі зараз наша професія під забороною. Редакції незалежних медіа оголошені екстремістськими, їхні сайти заблоковані, а найвпливовіші видання повністю знищені: майже 40 медіаорганізацій закриті.

Журналістів і редакторів репресують: садять в тюрми, катують, залякують. За ґратами зараз перебуває три десятки білоруських журналістів і журналісток, але ця цифра змінюється щодня. 

Потерпають і блогери: у в’язницях перебуває понад півсотні білорусів, які публікували незручну режиму інформацію в Instagram, Telegram та YouTube. Сотні журналістів виїхали в Польщу, Україну і Литву.

І Павло правий: все, що ми можемо зараз зробити для Білорусі – писати про неї, про боротьбу білоруського народу проти диктатури, спільно протидіяти дезінформації. Це зараз важливо і в цілях національної безпеки України, адже за волинським лісом у Бресті зараз перебуває зо 200 тисяч російських військових з технікою, які прибули на навчання «Захід-2021» і навряд виберуться звідти після закінчення тренувальних стрільбищ.

Читайте детально: Лукашенко хоче розмістити на кордоні з Україною російські зенітно-ракетні комплекси

До речі, під вплив державної білоруської пропаганди піддаються і жителі прикордонних українських територій, де добре ловить лукашенківське телебачення. Тож не дивно, чому серед українців тривалий час таким популярним був самопроголошений диктатор.

За даними соціологічної групи «Рейтинг», ще у 2019 йому симпатизувало 67% українців. Зараз це зачарування суттєво спало, але все ще 34% респондентів ставляться позитивно до Олександра Лукашенка. Попри все, що він накоїв у Білорусі лише за останній рік.

Але є і гарні новини. У той час, коли білоруські медіа заблоковані і для доступу до них потрібно вживати зусиль (але на це не всі готові), доступними залишаються українські ЗМІ.

У пошуках вільного слова і правдивої інформації білоруси заходять на українські інформаційні сайти. Навіть на локальні. За рік (від серпня 2020 року до вересня 2021-го) на мережу Район.in.ua заходило майже 8 тисяч користувачів з Білорусі, з яких 54% - з сусідньої Брестської області. І це ще ми не знаємо і скільки користувачів до нас зайшло через VPN і гугл-аналітика порахувала цих читачів, як заходи з Індії, Чилі чи інших екзотичних країн. При цьому наша редакція самостійно не працювала над дистрибуцією контенту для білоруської аудиторії: читачі прийшли самі.

Білоруси на Районі
Білоруси на Районі

… Під час Львівського медіафоруму ми з Павлом Свердловим спродукували ідею, що було б непогано запустити розділ про Білорусь на Район.in.ua, адже через тиждень у нас була нова зустріч – на журналістському фестивалі у резиденції президента-втікача Межигір’ї.

У цьому символічному для українських журналістів місці, ми продумали концепцію спеціального розділу.

Для боротьби з брехнею найкращим способом є публікація правди.І в наших силах розказувати для читачів з транскордонних територій важливі для них новини.

Ти паче, що редакція Району і так не оминала важливих для своєї аудиторії тем і подій, які відбуваються в Білорусі. Зараз час цю діяльність підсвітити.

На титульному сайті Районів розділ «Білорусь» буде оновлюватися частіше, ніж зазвичай. Партнером мережі стало Euroradio, журналісти якого продовжують працювати на території Білорусі і мають можливість безпосередньо бути свідками подій, підтверджувати чи спростовувати інформацію. Сподіваємося, з часом станом можливими і спільні матеріали.

А поки що підписуйте на сторінку Район.Закордон у фейсбуці, де ми будемо публікувати білоруські новини.

Слава Україні

Живє Бєларусь!

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024