стрічка

Львівський медіафорум: як це було

10 Вересня 2021, 15:45
Район на Львівському медіафорумі 22960
Район на Львівському медіафорумі

Наприкінці серпня у Львові відбулася масштабна подія – Lviv Media Forum, тема якого була «Справжня журналістика має значення», який відвідали і журналісти видання Район.in.ua.

Тривалий час у медіажитті України всі заходи були лише онлайн і це позбавляло можливості бачитися з колегами, комунікувати та планувати спільні проєкти. Тому ЛМФ став ковтком свіжого повітря, можливістю послухати понад сто відомих журналістів і медіаменеджерів, які ділилися досвідом. 

Під час заходу розглянули теми медіаграмоті, критичного мислення, дезінформацію та як їй протидіяти, роботу журналістів-розслідувачів.  Розповідали, як долати професійні виклики, розвивати себе, власні проєкти, дбати про репутацію та аудиторію. У рамках події обговорили війну на Донбасі, події в Білорусі та фейки про COVID-19.

 

Важливо відзначити високий рівень організації було враховано все:

  • Безпека – перед початком заходу всі учасників, які не мали ковідних сертифікатів, пройшли тест на коронавірус
  • Чайлфрендлі – батьки мали змогу відвідувати лекції, а в цей час за їхніми дітьми доглядали професійні педагоги
  • Харчування – смачні перекуси й обіди і професійний кейтерінг
  • Трансфер – вранці та вечері усі охочі могли приїхати на локацію з центру міста автобусами.

Під час форуму працювало 4 потоки лекцій і це було найсумніше, адже фізично не можливо було встигнути послухати всіх спікерів, яких хотілося, тому доводилося обирати.

У перший день були дуже потужні спікери, про яких варто згадати.

Другою лекцією у перший день форму була розповідь Станіслава Асєєва, українського журналіста та письменника про те, як він 2,5 роки провів у полоні  ДНР. Він говорив про поняття свободи і про те, як воно може трансформуватися відповідно до обставин.

«Якби у 2015 році мене запитали, що таке свобода, я б сказав щось про політику, пов’язане з вибором. Але у 2021 році, я маю прожитий досвід і досвід тих журналістів, які загинули за те, що писали. Або заарештовані за це, я знаю, що свобода слова це щось, що стоїть за крок до власної смерті. Але, коли це усвідомлюємо можемо робити речі, які змінюють Україну або світ».

Очі на події у Білорусії та роботу у тих умовах відкрив білоруський медіаконсультант Франак Вячорка він розповідав про арешти, про те, як ЗМІ трансформувалися, щоб вижити, як створювали телеграм-канали і збирали інформацію в умовах повної відсутності інтернету в країні. Про нелегке виживання незалежної преси Білорусі.

«Кризова ситуація у Білорусі підсилила солідарність між журналістами. Була кампанія впродовж декількох місяців, коли популярний портал почав використовувати білоруську мову у неділю. Білоруська мова теж є протестом у Білорусі. І дуже класно, що це підтримали найбільші й найпотужніші медіа-портали».

ЛМФ - 2021 наповнив журналістів та редакторів новими знаннями та подарував нові знайомства. Тепер залишилося лише втілити у життя ті ідеї та колаборації, які утворилися після нього.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора (авторки) з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику (НАЗВА медіа). Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Усі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є винятковою відповідальністю авторів та необов'язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024