стрічка

Войовнича українофобія. Як російська пропаганда реагувала на День Незалежності України

03 Вересня 2021, 19:00
Військовий парад до 30-річчя Незалежності України 22299
Військовий парад до 30-річчя Незалежності України

Масштабне святкування 30-тої річниці відновлення незалежності України стало для російських сайтів, орієнтованих на мешканців окупованих територій, приводом вкотре повторити майже всі основні пропагандистські тези і повправлятися у мові ненависті.

Наведемо сім ключових тез, що найчастіше звучали серед 15 тисяч новин на більше ніж сотні новинних сайтах:

 

  1. Дискредитація приводу для святкування: мовляв, немає чого святкувати взагалі. Ось, наприклад, один із заголовків: «Украина 1991-2021 – страна, которую мы потеряли: Вы ЭТО называете НЕЗАВИСИМОСТЬЮ?»

  2. Нагадування, що Україні немає чим пишатися, бо «христианство на территорию нынешней Украины пришло из Византии, а варяги прибыли на княжение «куда севернее Киева», а «Антонов» достался Украине по наследству от СССР». 

  3. Висміювання військового параду: про нову техніку або взагалі не згадували, або описували її в такому ключі: «на последних совместных учениях НАТОвцы столько своего секонд-хенда бедным родственникам надарили».
    Особливо до вподоби їм була репліка депутата ОПЗЖ Ківи, присвячена польоту Мрії: «полет вызвал гордость и огромные эмоции у зрителей, отобразив превосходство “оккупационного” советского времени, технологий и промышленности над “жалкой действительностью” сегодняшней Украины».

  4. Агресія щодо іноземних військових на параді: «Нечего им делать, этим натовцам, на Крещатике, по которому в свое время маршировали войска Красной Армии».

  5. Традиційна теза про Україну під зовнішнім управлінням: «Украинцам в День независимости страны праздновать нечего, ведь, по сути, за последние годы Незалежная превратилась в колонию Запада». Цим же пояснювали відсутнє (насправді ні) власне військове виробництво: «Запад дал команду: никакого развития машиностроения, всё, что надо, вы у нас купите».

  6. Залякування - чи то нацистами, чи то ЛГБТ спільнотою: «Ни один праздник на Украине не обходится без националистов». В текстах під заголовками на зразок «Украину превращают в экспериментальный гибрид фашистского режима и Содома» автори ніяк не могли визначитись, ким залякувати своїх читачів — нацистами чи ЛГБТ спільнотою.

  7. Прогноз занепаду і розпаду України. Це класична теза, яку російська пропаганда просуває роками. Причому пропагандисти намагаються перекрити факт реальної російської окупації українських територій фантазіями, що «отдельные части страны уже присмотрели Румыния, Польша и Венгрия».

 

Висміювання, глузування і знецінення усього, що стосується сучасної України - ключові прийоми, що прослідковуються у російській пропаганді: це і новини на маніпулятивних сайтах, і публікації у російських та проросійських Телеграм-каналах.

Подібна інтонація та оцінки часто трапляються і на українських сайтах, де часто публікують дезінформацію та неякісні новини; такі тези звучать із уст українських «політичних експертів» з телеекранів.

Коли почуєте чергового такого експерта чи політика, який розганяє суцільну антиукраїнську «зраду», зауважте, чи не повторює він один зі згаданих вище наративів - програмних тез російської пропаганди щодо України.

Подивитися ключові теми пропагандистів можна на дашборді «Свіжа деза з Росії», ознайомитися з переліком скомпрометованих експертів - у базі псевдосоціологів та політичних піарників «Продавці рейтингів»

***

Аналітики українського центру дата-журналістики Texty.org.ua відстежують, що просуває російська пропаганда в українських і російських медіа. За допомогою методу машинного аналізу щотижня аналізують 15-20 тисяч новин, опублікованих на майже 400 інтернет-сайтах та у сотні українських телеграм-каналів. 
Подивитися, які теми піднімаються найчастіше, можна на дашборді “Свіжа деза з Росії” (як шукати на ньому інформацію, читайте тут).

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024