стрічка

За який контент платять читачі: поради на West Media Forum від редактора з Вінниці

03 Грудня 2021, 11:11
За який медіаконтент платять читачі: поради від редактора з Вінниці 3857
За який медіаконтент платять читачі: поради від редактора з Вінниці

У Луцьку відбувся шостий міжнародний West Media Forum-2021. Він проходив під лейтмотивом «Правді потрібні медіа».

Захід проводили 26-27 листопада. Про це повідомила кореспондентка Район.in.ua.

Одним зі спікерів другого дня був головний редактор вінницького онлайн видання RIA/20minut.ua Вадим Павлов. Він розповів про paywall на 20minut.ua. Тема його доповіді «За який контент платять читачі? Поради і спостереження».

Зі слів спікера форуму, він третину життя працює у своєму медіа. Разом з колегами в роботі використовують систему «Paywal», основою якої є модель заробітку на медіаконтенті. Словом, деякі тексти у виданні Вадима Павлова платні, інші ж є у вільному доступі, безкоштовні. 

Редактор пояснив, як це працює.

«Читач має після авторизацюії через фейсбук у нас на сайті на вибір п'ять новин. Це авторські, ексклюзивні тексти. За які ми і ввели плату. Всі решта (рерайти, швидкі новини) – безкоштовні. Є три пакети: преміум, преміум без реклами, преміум плюс. Вартість підписки приблизно 50 гривень», – ділиться досвідом спікер.

З його слів, нещодавно він мав вебінар з популярним медіавиданням «Деньги.ua». Там експерти зазначили, що кількість підписників у RIA/20minut.ua – чудовий результат. До слова, це – 739 підписок в цілому. За місяць в середньому – 200 підписок. 

Уривок з презентації на West Media Forum-2021
Уривок з презентації на West Media Forum-2021

Вадим Павлов також розповів, що його редакція використовує для планування роботи сучасну та зручну, на його думку, програму  планування «Тревел». Вона працює в режимі онлайн. Там є функція планування своїх робочих справ. Можна це робити як для усієї команди, так і індивідуально кожному працівнику.

«Щоб зацікавити читача, наша команда вже перевіряла воду на якість, чи працює вайфай у трамваях. Писали історії неординарних людей, робили експерименти, проводили соціальні кампанії, серії публікацій про закрите і невідоме, репортажі з тюрми, психіатричних лікарень. Люди готові за це платити, адже це цікаво», – зазначає редактор з Вінниці.

Він наголошує, що пакет їхніх послуг «топ-преміум» зібрав найбільше підписок. Найпопулярніші тут – тексти з журналістськими розслідуваннями.

RIA/20minut.ua: «Paywall на 20minut.ua.
RIA/20minut.ua: «Paywall на 20minut.ua.

Спікер навів приклад такої статті. 

«Загинуло дві молоді людини. Через три години ми знали, хто ці люди. Мали відео з камер спостереження в той час, як поліція ще нічим не володіла. Знайшли фото, все, що могли. Кожна новина про цю подію зібрала до 150 000 переглядів», – ділиться Вадим Павлов.

Також додає ще одну розповідь про резонансну новину. Історія про валютника з Вінниці, який в людей вкрав значну суму коштів та переховувався в одному з готелів Луцька. 

Також спікер розповів, що люди дуже люблять читати різні рейтинги. Наприклад, відгуки про лікарів.

Не менш популярними він вважає ексклюзивні репортажі. 

«Якось ми спочатку робили безоплатний матеріал про те, що Вінниця входить в червону зону. А вже подробиці, що буде працювати, що ні – ми зробили платним. Тут головне – оперативність», – наголосив гість форуму.

Презентація Вадима Павлова
Презентація Вадима Павлова

Люди люблять читати інтерв'ю на релігійну тематику: які хрестики можна носити, які ні, що не можна класти в труну з померлим. 

Також спікер рекомендує публікувати тести онлайн. Наприклад, їхня редакція публікувала тест про десять старовинних вінницьких слів. 

Уривок презентації Валима Павлова
Уривок презентації Валима Павлова

Також він додає, що теми про які говорить вся Україна, у редакції не закривають.

«Найбільше за цей рік пишаюсь історією про розпивання алкоголю вінницьким керівником поліції в дитячому таборі. Ми з журналістами прийшли туди, запитали, що вони тут роблять. Вони і не приховували свої дії. Вся область говорила про те, як поліція може дбати про безпеку населення, якщо вони навіть розпивання алкоголю не можуть приховати», – зазначив Вадим Павлов.

Уривок з тексту RIA/20minut.ua
Уривок з тексту RIA/20minut.ua

Спікер додав, що в їхній роботі діє принцип спроб і помилок. Якось робили матеріал про молодого хлопця. Загальну інформацію про нього зробили відкритою. А де вже більш детально йшлося про зниклого – приховали. Тоді отримали обурливий фідбек від читачів за перші години. 

Редактор зазначив, що головні теми, на які підписуються: кримінал (з історіями, розслідуванням), медицина, феміда (соціальна справедливість), місцева інфраструктура, гроші (де що купити), релігія, освіта, ретро (наше минуле).

«Поради та застереження, якщо плануєте впровадити «Paywall» – це, по-перше, гнати геть всі страхи. Нам теж так кричали колеги, що ми втратимо читачів. А від нас ніхто не пішов, більше мільйона людей заходить на наш сайт щомісяця», – розповів Вадим Павлов.

Уривок з тексту RIA/20minut.ua
Уривок з тексту RIA/20minut.ua

З його слів, і рекламу не втратили. Систему оплати рекомендує LiqPay. Також в команді має бути аналітик, дизайнер, щоб це просувати. Адже потрібно слідкувати, на що підписуються. 

Вадим Павлов зазначає, що впровадження системи платних матеріалів – грав в довгу. Він прогнозує, що через два роки редакція зможе досягти того рівня, що система «Paywall» буде повністю фінансово утримувати редакцію. Видання зможе стати незалежними ні від кого ЗМІ.

Читайте також: 

Віктор Павлов
Віктор Павлов

Віктор Павлов на West Media Forum-2021
Віктор Павлов на West Media Forum-2021

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024