стрічка

Регіональні видання можуть стати провідником, – Валерій Болган про трансформацію медіа

22 Січня 2024, 13:00
Валерій Болган 4635
Валерій Болган

Восьмий West Media Forum під девізом «Хай живе життя» зібрав у Луцьку журналістів, редакторів, медіаекспертів та численних зацікавлених.

З-поміж іншого фахівці на прикладі окремих видань обговорили, яких трансформацій зазнали медіа впродовж 2023 року та як це вплинуло на ринок. Зокрема, своїм досвідом поділився Головний редактор видання «Інтент» з Одеси Валерій Болган.

«Ми – не дуже велике медіа, яке має зворотну історію. Спершу ми були громадською організацією, а потім стали медіа. Ми були Одеським комітетом виборців України через багато років роботи вирішив створити спочатку газету, а потім сайт», – поділився Валерій Болган.

Видання із назвою «Ізбєрком» спеціалізувалося на висвітленні виборів, а згодом додатково зайнялося журналістськими розслідуваннями саме в політичній сфері. 

«У нас був специфічний жарт, що ми провадимо політиків від виборів до СІЗО», – зауважив пан Валерій.

Працюючи над новими форматами й розробляючи жанрове розмаїття, «Ізбєрком» звернув увагу на болюче питання щодо незалежності медіа. Та демонструвати власну незалежність видання вирішило не читачам, а колегам.

Читайте також: Єноти зайшли туди, куди я не доходила: фактчекерка Альона Романюк розповіла, як зробити медіаграмотність не нудною

«Результат мав почекати, та згодом нас почали приносити публікації, які «знімали» в інших регіональних медіа на  «прохання» певних рекламодавців… От видалили там інформацію, а через дві – три годинки ця публікація з’являється у нас. Мені вже можна телефонувати, дзвонити, писати… Це не дуже допомагає чомусь. І це було для мене дуже великим розумінням того, що колеги можуть визначати незалежністю», – наголошує Валерій Болган. 

Ще одну трансформацію «Ізбєрком» пережив на старті 2020 року. Тоді редакція ухвалила рішення цілком відмовитися від російськомовної версії. «Програмісти на нас подивилися, як на ідіотів. Але просять – гаразд», – згадує Валерій.

І ось як тільки сайт став україномовним, трапилося падіння трафіку. «Десь місяці чотири ми дуже сильно жаліли про це рішення. Бо Одеса, бо більшість сайтів російською. Бо нас не читають. А як ми будемо показувати комусь ці показники відвідуваності, які наче не потрібні нікому чомусь їх питають», – каже редактор. Та за квартал видання повернуло аудиторію і продовжило ріст.

Читайте також: Трансформація медіа у період війни: як відродити газету редакторства Олени Пчілки

Наступним кроком став ребрендинг. 

«Саме обрання назви насправді зайняло 95 хвилин. Тобто, це – не трагедія. Трагедія буде потім, що з цією назвою робити. Бо це треба змінити сайт. Змінити реєстрацію. Змінити сторінки в соцмережах. До речі, сторінки в соцмережах закінчували змінювати десь тільки буквально кілька місяців тому. Бо фейсбук дуже не любить, коли сторінка з майже сорока чи п’ятдесятьма тисячами підписників раптово починає змінювати назву», – поділився досвідом Валерій Болган.

Читайте також: Досвід, який здобули українські журналістки через війну: гендерна дискусія на West Media Forum

Отримавши новий сайт, у жовтні «Інтент» увійшов до п’ятірки онлайн-медіа Одеси за кількісними показниками трафіку. Це, на думку, редактора, свідчить, що трансформація була виправданою, ба більше – потрібною. 

«Незалежні регіональні медіа, приймаючи виклики, можуть стати не лише рушієм змін, а й своєрідним дороговказом, провідником. Бо в нас досі залишається така кількість декомунізованих ЗМІ в регіонах, які не знають, що робити, які хочуть закриватися, не розглядаючи трансформацій, що їм треба показувати інший шлях», – підсумував Валерій Болган.

А майданчиком, де можна поділитися досвідом, є такі заходи як West Media Forum.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024