стрічка

Російський наратив «А то Дуда нападе»: природа походження і шляхи поширення

29 Червня 2022, 14:01
Президенти Володимир Зеленський та Анджей Дуда у Верховній Раді України 7989
Президенти Володимир Зеленський та Анджей Дуда у Верховній Раді України

Маніпуляції та фейки про польсько-українські відносини є однією із ключових складових російської пропаганди. Останнім часом вона найбільше поширює наратив про вигадані плани Польщі захопити Західну Україну.

Заяви з такими твердженнями  оприлюднили як топ-агітатори кремля, так і наші недружні сусіди білоруси. Жодних підтверджень таких пропагандистських припущень немає. 

Тому можна припустити, що їхня причина – в тому, що дуже вже «палає» у кремлі від такої значної підтримки, яку нам надає Польща. І москва всіма доступними їй методами, як методичка пише, намагається очорнити цю співпрацю, дискредитувати польські ініціативи, які стосуються України.

Також цей наратив став одним з виправдань російської військової агресії проти Західної України та постійної присутності білоруських військ неподалік українських кордонів.

З чого усе почалося

Створювати підґрунтя для майбутніх маніпулятивних заяв проти Польщі кремлівська пропаганда почала ще до початку широкомасштабного вторгнення росії в Україну. 

В інформаційному просторі поширювалися  різноманітні вкиди з твердженнями, начебто поляки прагнуть захопити Захід України. До прикладу дезінформація про те, що Польща, Угорщина, Румунія мають намір розділити між собою цю територію.

 Жодного доказу таким припущенням не надавалося.  Цей фейк був спрямований на дискредитацію відносин України з Західними партнерами.

А уже  під час бойових дій, багато галасу здійняв і фальсифікований наказ генерального командувача Збройних сил Польщі генерала Jaroslaw Mika про те, що  він начебто доводить до особового складу певних підрозділів інформацію про готовність взяти під контроль стратегічні об’єкти двох областей – Львівської та Волинської.  

ГУР України одразу констатувало, що це фальсифікація і підробка. В Головному командуванні Збройних сил Польщі цей наказ теж назвали фейком. Приводом для маніпуляцій стала і реальна ініціатива польського уряду ввести польських миротворців на захід України в рамках співпраці з НАТО. 

Це була пропозиція створити гуманітарні коридори і закриту для польотів зону, хоча б в обмежених районах. 

В НАТО пропозицію відхилили, а російська пропаганда тоді кричала, що це була чергова спроба загарбати захід України і загроза Третьої світової війни.

Озвучення наративу кремлівськими топ-пропагандистами

Черговим приводом для активного поширення рейкового наративу став візит до України Президента Польщі Анджея Дуди. Під час свого перебування він відвідав і парламент, де висловив слова підтримки українцям. 

Володимир Зеленський натомість запропонував надати особливий правовий статус громадян Польщі в Україні, адже, на його думку, така ініціатива продемонструє дзеркальну повагу від українців. Такий жест викликав миттєву реакцію у кремлівських топ-агітаторів.

В одному з своїх ефірів ольга скабєєва нафантазувала, що Зеленський віддає в управління Дуді територію України, яка ще залишилася, думаючи, що це його врятує.

 «Насправді українську колонію польська шляхта оформляє законодавчо, офіційно прописуючи статус холопа як і 500 років тому. Нічого принципово нового поляки не вигадали. Всі ці домовленості відкривають для Варшави величезне вікно можливостей. Розв’язують руки для безпосереднього вторгнення на територію сусідньої держави. При тому, що законодавча база уже підготовлена, нічого не буде заважати Польщі прямо відправити свої підрозділи в Україну. А також залишити їх на невизначений час і планово інтегрувати українські землі в складі Польщі», – сказала скабєєва.

Чергова пропагандистська брехня від відомої псевдожурналістки скабєєвої немає нічого спільного з реальністю. Адже Польща, починаючи з 2020 року є членом НАТО. А відповідно до статутних документів Альянсу вона не може вводити свої війська на територію іншої країни. НАТО створене не для нападу, а задля оборони, дотримання демократії, забезпечення свободи та безпеки країн-членів, мирного розв’язання суперечок. 

Для того, аби одна з країн, які входять до складу Альянсу, змогла приймати рішення потрібна згода усіх членів НАТО. Не забуваймо, що Польща є також членом Європейського Союзу політика якого не спрямована на загарбницькі дії стосовно інших країн. ЄС пропагує забезпечення вільного руху людей і товарів, послуг і капіталу, підтримку спільної торгівлі  і розвитку регіонів.

Представниця російського мзс марія захарова також не змогла залишитись осторонь і написала , що Зеленський де-факто легалізує захоплення своєї країни.

«Київський режим, затверджуючи особливі права для польських громадян, передає їм права на територію своєї держави і легалізує де-факто захоплення України», – висловилась Захарова у своєму телеграм-каналі.

Знову ж таки чергова брехня. Адже мови про передачу прав на територію України взагалі не було. Прессекретар Володимира Зеленського Сергій Никифоров зазначав, що закон буде подібним до того, який прийняв польський сейм, де фактично українці отримали майже такі ж права, як поляки, але без права брати участь у голосуванні. 

Тобто ініціатива президента Зеленського має на меті посилити дружні відносини з Польщею, висловити таким чином свою вдячність за підтримку. 

Ні в якому разі не йдеться про передачу прав на територію чи зазіхання на державний суверенітет.

Продовженням пропагандистського наративу стало висловлювання міністра мзс росії сєргєя лаврова. Він нещодавно заявив, що «Польща активно освоює українську територію».

«Для мене важко коментувати висловлювання багатьох європейських політиків, зокрема і українських. Польща і ті її керівники, які допускають подібні сентенції (сентенція – вислів повчального характеру, – ред.), то напевно їм краще порадити займатися вивченням історії. Своєї власної історії. Тих подій, які лежать в основі польської історії. Тепер ми бачимо, що в розмовах про недопущення будь-якого діалогу з росією польські колеги розпочинають активно освоювати українську територію», – сказав лавров.

Уже не вперше лавров поширює чергову брехню кремля. Звісно, окупантів дуже турбує польсько-українська співпраця, зміцнення відносин та посилення підтримки зі сторони Польщі. 

Тому російська пропаганда робить усе можливе, аби дискредитувати Польщу, звинуватити її в реалізації неіснуючого плану «захоплення» і тим самим посилити недовіру.

Польські політики неодноразово висловлювали свою підтримку Україні. Під час виступу у Верховній Раді України Президент Польщі Анджей Дуда вкотре висловив свою підтримку українцям.

«Ви – українці. Ви не біженці. Ви – наші гості. Польща зробить усе можливе, щоб допомогти Україні стати членом Європейського Союзу. Сьогодні настав час, на моє глибоке переконання, для нового польсько-українського трактату, договору про добросусідство, який врахує, чого ми разом досягли у наших відносинах лише за останні місяці», – зазначив Дуда.

Під час дискусії над законом  про надання допомоги громадянам України в польському сеймі заступник міністра Мацей Вонсік сказав, що Польща зацікавлена у вільній Україні.

«Вільна і незалежна Україна – це те, у чому зацікавлена Польща. Коли її захищають солдати, ми повинні подбати про тих, хто втікає від жахів війни, – висловився політик.

А наратив про начебто «освоювання української території» робить спробу принизити українців, створити враження, що нами керують, захоплюють, забруднити репутацію поляків. 

Таким чином росія намагається змістити акценти і відвернути увагу українців та світової спільноти від того, що насправді це вона захоплює наші території.

Які справжні плани Польщі щодо України

Насправді Польща була і залишається нашим надійним партнером. Адже починаючи з 24 лютого поляки активно взялися допомагати Україні. 

А польський сейм прийняв закон про допомогу громадянам України, який гарантує безпеку жінкам, дітям, а також особам похилого віку. 

Відповідно до документа українці можуть перебувати у Польщі легально впродовж 18 місяців, можуть розраховувати на допомогу воєвод та органів місцевого самоврядування (поселення, щоденне харчування, працевлаштування). Кожному українцеві, який перебуває у Польщі легально, буде гарантовано доступ до державної системи охорони здоров’я на таких самих засадах, як громадянам Польщі. 

Польська держава виконуватиме також відповідні дії, що стосуються гарантування одержання освіти і виховання дітям або учням, які є громадянами України, і яких стосуються положення закону. І аби цей крок не був одностороннім, президент Зеленський запропонував оформити відповідний правовий статус і для громадян Польщі. 

Про «вторгнення», або присутність військових польських формувань взагалі не йдеться. Все це залишається лише черговою видумкою російської пропаганди. 

Міф про польський наступ від олександра лукашенка

У віп-пропагандиста кремля перетворився і самопроголошений білоруський президент олександр лукашенко. З його вуст часто можна почути різноманітні фейкові виправдання участі Білорусі у російсько-українській війні. 

Зокрема, однією з основних причин постійних білоруських військових навчань, за його словами, є побоювання, що Польща загарбає Захід України, а там і до Білорусі недалеко.

На його переконання, які нічим не підтвердженні,  Польща хоче загарбати територію Західної України, як до 1939 року. 

«Є цікаві якісь речі, неочікувано в Україні. Ви це прекрасно знаєте. Нас, та й вас, це повинно турбувати, що вони (очевидно, політики) уже роблять кроки, аби розчленувати Україну. Нас турбує, що вони готові – поляки, НАТОвці вийти і «допомогти» таким чином забрати, як до 1939 року Україну. Нас це насторожує не тільки з точки зору сьогоднішньої безпеки. Це їхня стратегія і по Західній Білорусі. Тому ми насторожі», – заявив лукашенко.

Створюючи проблеми для України, беручи участь у вбивстві її громадян і намагаючись відвернути від цього увагу, лукашенко говорить неправду про позицію Польщі.

Для підтримки цього наративу білоруські пропагандисти нещодавно створили фейк, що «бандерівці» планували захопити Брестську і Гомельську область.

Звичайно, нападати на білорусь Польща не збиралася, і не збирається – для неї це неможливо, так само як і нападати на Україну. 

Водночас є багато фактів на підтвердження того, що білоруські війська нарощують свою присутність неподалік українських кордонів, прикриваючись навчаннями. 

З території білорусі ворог обстрілює цивільні об'єкти інфраструктури: СТО, мийку та підприємство, що займалось ремонтом автомобілів.

За допомогою чергової брехливої заяви білоруський диктатор знову намагається виправдати  нескінченні білоруські навчання неподалік українського кордону, зняття з довготривалого зберігання законсервованої техніки, мобілізацію резервістів та перевірку військових резервів.  

Не забуваємо і про те, що російські ракети летять на територію України в тому числі і з білорусі. Кремлівський наратив про буцімто загарбання Польщею Західної України працює своєрідним «прикриттям» для загострення ситуації біля українських кордонів з боку білорусі. 

Постійна дилема про те, чи перейдуть білоруські військові кордон, працює як інформаційно-психологічна операція. 

Адже кожен рух білоруських військ, техніки викликає тривогу в межуючих областях і підвищує градус напруги.

Чергову згадку про пропагандистський наратив лукашенко озвучив під час семінару «Актуалізація методів і форм роботи з населенням на місцевому рівні». Він завив, що білорусі, можливо, доведеться воювати за Західну Україну, щоб її не «відтяпав» Захід.

«Вони (Захід, – ред.) досі не відійшли від мети вирівняти фронт, щоб він проходив: Смоленськ-Псков, Смоленськ-Брянськ-Курськ і туди до Ростова. Їм треба вирівняти фронт. А ми, тисячу майже кілометрів, цей балкон, його треба зрізати», – сказав «бацька».

І додав, що «вони (Захід, – ред.) перед цим не зупиняться».

«Зайдуть вони з України Західної чи ще звідкись. Ще, може, за Західну Україну доведеться воювати, щоби не «відтяпали». Тому що це для нас смерті подібне, не лише для українців. Страшні процеси відбуваються навколо», – висловився лукашенко.

Отож, кремлівський наратив про загарбання Польщею Західної України залишається палаючим пропагандистським міфом. Адже зміцнення польсько-українських відносин, підтримка України Анджеєм Дудою в світі, передача гуманітарної і військової допомоги дуже вже заважає московитам. 

Саме тому усіма доступними методами вони намагаються їх очорнити. А ще наратив став «рятувальним колом» для виправдання військової присутності білоруських військ неподалік українських кордонів і всіх мобілізаційних військових заходів, що відбуваються в країні. 

І далі продовжує виконувати функцію своєрідної інформаційно-психологічної операції, метою якої є залякування, відволікання уваги та посилення тривожності на українсько-білоруських кордонах.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024