стрічка

У білорусі заявили, що «бандерівці» мріють захопити дві їхні області

20 Травня 2022, 17:00
У білорусі заявили, що «бандерівці» мріють захопити дві їхні області 141354
У білорусі заявили, що «бандерівці» мріють захопити дві їхні області

Білоруські пропагандисти нещодавно заявили, що «бандерівці» планували захопити Брестську і Гомельську область.

Чергову нісенітницю доручили озвучити відомій білоруській пропагандистці Ксенії Лебедєвій. «Вражаюча» заява пролунала  в ефірі проєкту «Это другое», що транслюється на білоруському пропагандистському телеканалі «Беларусь 1».

ПРОПАГАНДА

За словами білоруської пропагандистки, бандерівці мріють додати до України частину Брестської і Гомельської областей. А від Росії – землі, які відійшли до її складу ще у XVIII столітті.

«Чому південь Білорусі такий важливий для українських націоналістів? Тому що ще у 2018 році, а це майже п’ять років тому, вони планували, що саме ця територія про всяк випадок може стати плацдармом для введення російських військ в Україну», – заявила Лебедєва.

Пропагандистка додала, що за таких умов вона висловлює думку «тих самих націоналістів», які нібито вважають, що  Україна опинилася б  в колі недружніх держав, в тому числі і Заходу.

За її словами, стратегію обирають наступну:  статут європейських сусідів може кардинально змінитися стати нейтральним, або навіть прихильним, якщо Україна займе агресивну позицію у війні з москвою. Тоді Україна буде розглядатися як суб’єкт геополітики у відносинах ЄС-Україна, а не як можливий воєнний трофей для тих же держав Євросоюзу. «Головним завданням було здружитися в боротьбі з спільним ворогом. А ще ненадовго забути про те, що в Польщі, Молдови, Румунії, Угорщини теж треба «віджати» територію», – заявила Лебедєва.

СПРОСТУВАННЯ

Ну що ж, нарешті ми усі дізналися, звідки ж на Білорусь мав відбутися славнозвісний напад, про який раніше говорив самопроголошений президент олександр лукашенко. Його фраза  «откуда на бєлорусь готовілось нападєніє» стала темою багатьох мемів. Проте донедавна не озвучувалися території, які буцімто «планували» захопити українці.

Звичайно, на білорусь нападати ніхто не збирався і не збирається. А навпаки, нам часто доводиться читати тривожні прогнози експертів, що білоруські війська стягують важке озброєння до нашого кордону, прикриваючись навчаннями. Опозиційні телеграм-канали часто повідомляють про зліт з території Білорусі винищувачів під час повітряних тривог в Україні.

Раніше в огляді білоруської пропаганди ми уже спостерігали тенденцію виправдовування війни росії проти України. Мовляв, росія не лише вирішує свої військово-політичні завдання, а й фактично воює з країнами колективного Заходу. У заяві про «бажання бандерівців захопити дві білоруські області» білоруси намагаються виправдати те, що з їхньої території в Україну летять ракети, що у потрібний момент «бацька» надав свою територію, аби розмістити рашистські війська і воєнну техніку. А відома опозиціонерка Світлана Тихановська взагалі нещодавно заявила про вирішальну роль білорусів у припиненні нападу на Київ.

Зауважимо, що в українській версії YouTube через скарги на протизаконний контент, заборонений показ програм білоруської пропаганди. Наші фактчекери зафіксували частину сюжету під час моніторингу телеграм-каналів.

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

 

Коментарі
20 Травня 2022, 20:54
Світлана Тихановська, про яку було згадано, немає ні впливу, ні авторитету у білорусів, тобто її слова пусті. Що б там не говорила Лєбєдева, але "бацька" - справжній господар у своїй країні і патріот.
23 Травня 2022, 15:18
Бред сивой путинской кобылы
25 Травня 2022, 03:25
Лукашенко и нас Бєлорусов тиран, вор и убийца. Который создал клан себе подобных.
28 Травня 2022, 16:36
Луйло и Пуйло позволяют называть народы раши и белораши народами-убийцами т.к. большинство молчит, значит ЗА
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром