стрічка

Інформаційні вкиди у Telegram: як це працює на Волині та Рівненщині

14 Лютого 2022, 13:00
Telegram-деза на Волині та Рівненщині 3812
Telegram-деза на Волині та Рівненщині

Під час моніторингу інформаційного простору Волині і Рівненщини команда проєкту «Брехунець» відстежує чималу кількість повідомлень, які поширюють більше ніж 30 Telegram-каналів. 

Часто такі повідомлення розпочинають зі слів: «важливо», «терміново», «ви маєте це знати», «обережно» і супроводжують знаками оклику. «Вкид» роблять у Facebook-спільноту, з якої читач повинен перейти у котрийсь із Telegram-каналів. Метою таких звернень є привернення уваги за допомогою маніпулятивної інформації, щоб заманити нових читачів.

Як усе працює

Зазвичай, таким способом поширюють «термінову» інформацію. Для того, аби її прочитати, необхідно підписатися на сам канал, або перейти на інший (зазвичай, з меншою кількістю підписників), і теж стати його учасником. Адміністратори використовують мінімальну кількість тексту і декілька картинок. Зрозуміло, що такі хитрощі – це спроба заманити читачів, адже якщо на каналі є стільки «важливих» і «термінових» новин, значить варто його читати.

Користувачів соцмереж залякують якось гучною заявою, наприклад: «Важливо!!! Українці можуть втратити роботу через Росію!!!» Або: «Терміново!!! Нові правила для мешканців багатоповерхівок!» А ще: «Увага!!! Локдаун із завтрашнього дня!!!» Перейшовши за посиланням, читач має підписатись і лише тоді побачить суть поширеного повідомлення.

Завдяки таким маневрам користувачі з соцмережі Facebook мігрують у Telegram. Часто буває, що маніпулятори подають  читачам мікс інформації з правди і брехні, нагнітаючи ситуацію, чи залякують людей новою редакцією закону. До картинок додають українську символіку, або фото офіційних сторінок державних відомств.

Читайте також: За два місяці ми виявили близько 30 Telegram-каналів, що поширюють наративи роспропаганди, – редакторка проєкту «Брехунець»

 Світло буде!

На минулому тижні у волинському сегменті Facebook Telegram-канали поширювали найбільше повідомлень про відключення електроенергії в Україні. Писали, що світла не буде від декількох годин до декількох днів.

Перейшовши за посиланням і підписавшись на канал, можна було побачити перелік областей, міст, години відключення. Насправді ж мова йшла про аварійні відключення електроенергії, які були завжди. Адже планові вимкнення пов’язані із обслуговуванням електричних мереж, та спрямовані на підвищення надійності електропостачання та покращення послуг.  

На сайті ПрАТ «Волиньообленерго» можна побачити графік таких відключень з переліком районів, міст і зазначенням причини відключення. Тому маніпулятивні повідомлення у Telegram мають на меті залякати українців, створити умови для нагнітання ситуації, а також викликати загальну напругу.

 Facebook і Київстар працюють

Ще однією із популярних тем, яку активно «розкручували» телеграм-канали на минулому тижні – припинення роботи соцмереж Facebook та Instagram в Україні. Прочитавши повідомлення з промовистими закликами – «!ТЕРМІНОВА ЗАЯВА! Що сталося, читайте тут!» маніпулятори створили ажіотаж навколо такої інформації і тим самим заманили на свій канал читачів. Насправді роботу згаданих соцмереж ніхто не припиняв. 

Річ у тому, що компанія Meta наразі веде перемовини, аби й надалі здійснювати передачу даних між країнами і регіонами. Повідомлення про припинення роботи у Європі з’явилися після виникнення суперечки щодо місця зберігання даних європейців на американських серверах. Проте у компанії сподіваються на вирішення проблеми.

Маніпулювали зреагували миттєво  і на збій у роботі українського мобільного оператора Київстар. Телеграм-канали закликали прочитати, що буде з компанією, що відомо про збій і питали, чи будуть українці змінювати оператора. Звісно, для цього необхідно підписатися на декілька Telegram-каналів. У самій компанії повідомили, що збій торкнувся лише передплачених тарифних планів, а у «контрактників» усі послуги доступні. І додали, що працюють над усуненням проблеми, а за тимчасові незручності готові компенсувати. 

Чим ще лякали на минулому тижні

Упродовж минулого тижня у волинському і рівненському сегменті Facebook поширювали повідомлення про підвищення цін на електроенергію, пальне, газ. Лякали тим, що українці не зможуть виїхати за кордон, обміняти валюту. Писали, що уряд готує закон, який зобов’яже українців сплачувати нові податки. Не перестають писати й про щотижневі оголошення локдаунів, карантинів у областях і всі обмеження, які з цим пов’язані. Траплялися і повідомлення про оголошення воєнного стану в Україні.  Зауважимо, що адміністратори фейсбук-груп їх часто видаляють, розуміючи прихований маніпулятивний вміст.

Ще одна із тем телеграм-маніпуляторів – це те, що Польща готується до навали біженців з України. І через це посилила контроль під час виїзду з України. А також, що все більше посольств закликає своїх громадян виїхати з України у зв’язку із загрозою нового військового вторгнення Росії. Усі повідомлення стосуються суспільно-чутливих тем, що викликають у людей переживання за завтрашній день і за майбутнє України.

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 Читайте також: Як нагнітали паніку та залякували війною: деза на Рівненщині за 1-13 лютого

 

Коментар