стрічка

Як нагнітали паніку та залякували війною: деза на Рівненщині за 1-13 лютого

13 Лютого 2022, 19:45
Фейки та маніпуляції за період з 1 по 13 лютого 3390
Фейки та маніпуляції за період з 1 по 13 лютого

У першій декаді лютого в рівненському інфопросторі спостерігалося нагнітання, інформаційні маніпуляції та поширення відвертих фейків щодо загрози війни. Це трактуємо, як інформаційну політику Кремля із залякування як власного народу, так і українців.

Моніторингова група проєкту «Брехунець» виявила, що фейкотворці протягом зазначеного періоду в лютому зосередили увагу на темах російської пропаганди, коронавірусу та загальних нововведень.

Серед головних тез дезінформаційного характеру:

Заява Білорусі про порушення кордону українським безпілотником

Про український безпілотник, який начебто незаконно перетнув білоруський кордон, повідомили 3 лютого на сайті Міністерства закордонних справ Білорусі. Там заявили, що посла України вже викликали і заявили про «рішучий протест». Українській стороні донесли до відома, що вона «навмисно провокує ескалацію обстановки в регіоні». Інформацію підхопили білоруські сайти й Telegram-канали. 

Однак  на фото, яке активно поширили білоруські ЗМІ, безпілотник лише віддалено схожий на український. Скоріше за все, це просто копія, або старий український літальний апарат, який могли збити окупанти на Донбасі й переправити через Росію до Білорусі, щоб спробувати дискредитувати Україну. Даний фейк покликаний насаджувати ідеї «української загрози» громадянам Білорусі та створення причини для подальшої збройної агресії.

 

Фейки про введення воєнного стану в Україні та озвучення «точних дат» нападу Росії

У мережі поширювали фейки, що нібито «від сьогодні» (тоді було 2 лютого) Україні запроваджують воєнний стан і мобілізують усіх чоловіків, незалежно від стану здоров’я, до лав армії. В Україні цього року не оголошували ні воєнного стану, ні загальної мобілізації. Дезінформаційний контент протягом 1-13 лютого був спрямований на дискредитацію ЗСУ, та України в цілому, на світовій арені. 

Головною метою дезінформаційної кампанії є спроби підриву обороноздатності України, шляхом зниження загального морального рівня українського суспільства та нагнітання панічних настроїв серед населення, а також підриву бойового духу Збройних сил України, через публікування негативного контенту про домінуючу позицію військ Російської Федерації.

 

Брехня, що в Україні скасували військовий призов

У місцевих Telegram-каналах фігурували публікації, що в Україні скасували обов’язковий військовий призов. Уточнювали, що відповідний закон уже підписав Президент України Володимир Зеленський, що мало б засвідчувати надійність та правдивість джерела інформації. Проте щоб перейти за цими лінками, читачеві необхідно підписатися на інший Telegram-канал. Очевидно, що на резонансній темі скасування військового призову адміністратори цих каналів лише нарощують аудиторію та збільшують охоплення дописів,  проте ніякої корисної інформації читач не отримує. До того ж ця інформація не відповідає дійсності та є маніпулятивною. 

Зокрема, щодо констатації факту, що Зеленський начебто вже підписав закон про скасування військовою призову, то це є неправдою. Насправді глава держави наразі лише пропонує розпочати підготовку законопроєкту про скасування обов’язкового призову через 2 роки, з поступовим переходом служби в армії на контрактну основу.

 Дискредитація вакцинації й маніпуляції антиваксів

 Хоча Україна як і раніше знаходиться у розпалі пандемії, моніторингова група «Брехунця» виявили, що кількість неправдивих репортажів про вакцини дещо зменшилася у порівнянні з попередніми тижнями. Та все ж браку в гіперболах не спостерігалося. Зокрема, антивакцинатори поширювали пропаганду, що використання вакцини від коронавірусу – незаконне, а поліція не має права штрафувати за маски.

 

Про що ще писали

Не полишали надій ввести в оману читачів і телеграм-канали. Зосередили увагу на маніпулятивних повідомленнях про початок масового вилучення автівок у громадян, що Європа «винуватиця» високих тарифів на енергоносії в Україні. 

 Моніторинг здійснювався у 52 рівненських групах мережі  Facebook (від 6 до 39 дописів на день), 10 каналах Telegram, 9 новинних сайтів Рівненщини, 8 офіційних сторінках депутатів місцевих рад та 4 народних депутатів.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024