стрічка

West Media Forum в Луцьку: враження наймолодшої учасниці Дар’ї Павленко

21 Грудня 2018, 11:00
У Луцьку 15 грудня відбувся West Media Forum 3164
У Луцьку 15 грудня відбувся West Media Forum

West Media Forum на тему «Медіа-ніші: як редакціям здобувати довіру, популярність, гроші» відбувся у Луцьку 15 грудня.

Третя представницька медіатусівка відбулася у приміщенні Музею сучасного українського мистецтва Корсаків та зібрала волинських журналістів, фрілансерів та студентів, фахівців з різних куточків України, а також численних столичних гостей.

Серед спікерів форуму – відомі українські «акули пера» Остап Дроздов, Тетяна Пушнова, Віталій Голубєв, Наталія Пахайчук, Андрій Маштаков, Тетяна Микитенко, Андрій Голуб, Анадрій Яніцький, Ірина Батуревич, Наталія Міняйло, Сергій Штурхецький та Андрій Маштаков. .

Наймолодшою учасницею форуму стала 14-річна луцька школярка, вихованка гуртка «Юний журналіст» Палацу учнівської молоді Дар’я Павленко. Лише за кілька місяців навчання в гуртку вона дуже активно проявила мотивацію узнати якнайбільше про роботу журналіста: запропонувала декілька фото- і письмових робіт для сайту ПУМа, взяла участь у тренінгу з медаграмотності, а також представила свою роботу на Всеукраїнському конкурсі «Я – журналіст!». І ось нова пропозиція керівниці гуртка, арт-журналістки Маші Пилипчук: побачити, як працюють і спілкуються українські журналісти на луцькому форумі!

Вражень в юної учасниці справді багато! Наше інтерв’ю з Дар’єю (до речі, перше в її житті!) – про спікерів, атмосферу форуму, лайфхаки для початківця в журналістиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку відгомонів третій West Media Forum

Програма форуму була реально різноманітною і насиченою. Стільки відомих медійних облич, актуальних тем! Хто зі спікерів запам’ятався найбільше і чому?

Так, спікерів було дійсно дуже багато і говорили вони на цікаві і важливі теми. Напевно, найбільше мені запам’ятався виступи Остапа Дроздова, Тетяни Пушнової та Наталії Пахайчук. Виступ Остапа Дроздова був дуже відвертим та сміливим: він цікаво розказував, що ми маємо вдосконалюватися і створювати світ навколо нас. Тетяна Пушнова розказала про критерії, за якими потрібно складати портрет свого читача, щоб рухатися в правильному напрямку. А від Наталії Пахайчук я дізналася про можливість для майбутніх журналістів стажуватися у волинських виданнях і конкретні кроки, як це зробити.


Я помітила, що ти занотовувала собі в записник деякі думки Остапа Дроздова. Що знайшла для себе цікавим в його доповіді, яка виявилася провокативною навіть для досвідчених медійників і викликала дискусію в учасників форуму?

Мене змусило замислитися сказане ним про те, що журналіст «вішає ярлики» на тих, кого запрошує на свої передачі або про кого публікує матеріали у своїх виданнях, тобто як саме журналіст покаже людину, такою її будуть вважати усі. Крім того, він закликав українських журналістів стати більш суб’єктивними і формувати нові стандарти журналістики в умовах війни. Наприклад, ігнорувати одіозних політиків чи інших діячів із заплямованою репутацією і не запрошувати їх у свої передачі, не створювати їм таким чином рекламу.

[img]8_8.jpg[/img

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порівнювати, пояснювати, але не маніпулювати: журналіст «Українського тижня» розповів про соціологічні тексти.

Ти була новачком в середовищі професіоналів: обговорювалися фахові теми, звучала термінологія і журналістський жаргон… Як почувалася? Якою була атмосфера форуму?

Насправді, в деяких місцях дійсно було трохи не зрозуміло, проте мені все одно було цікаво! І я вважаю, що в сучасному світі швидких змін, в тому числі й в журналістиці, треба дізнаватися про такі речі якомога швидше. Щодо атмосфери, то вона була діловою і дипломатичною. Велися дискусії, я мала можливість поспостерігати, як працюють досвідчені фахівці. У будь-який момент ми могли відволіктися – прогулятися по музею, де проводився форум, випити кави або чаю.


Тобі випала нагода неформально поспілкуватися з організатором Всеукраїнського конкурсу «Я – журналіст!» Віталієм Голубєвим. Які цікаві речі про закулісся конкурсу дізналася від нього?

Приємно було познайомитися особисто з відомим журналістом Віталієм Голубєвим. Він розповів, що цьогоріч до конкурсу вдалося залучити практично всю Україну – на  конкурс було подано більш як 800 робіт. Також зауважив, що особисто бажав би нагородити усіх учасників, але тоді втратилася б уся ідея конкурсу. Підбадьорив мене: не потрібно засмучуватися! Якщо цього разу ти не переміг, то це не означає, що твоя робота є поганою. Просто є трохи досвідченіші учасники. Якщо постаратися, то отримати перемогу все таки можливо.


Який головний висновок для себе ти зробила з цього форуму?

Головне, що я винесла з цього форуму, це те, що журналіст має знайти свою тему, в якій він захоче розвиватися і йому буде цікаво. Бо що може бути кращим, ніж займатися та увесь свій час приділяти улюбленій справі!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перше, друге і компот: Сергій Штурхецький розповів про фуд-журналістику«Мене проперло від того, що я побачив», – Остап Дроздов про Музей Корсаків.

Маша ПИЛИПЧУК

Фото авторки

Коментарі
21 Травня 2022, 23:27
я гадюка. я жив в україні в маріополі зараз живу в польщі. де знайти роботу??? гадюка
06 Червня 2022, 12:58
я гадюка. я жив в україні в маріополі зараз живу в польщі. де знайти роботу??? гадюка
10 Червня 2022, 23:07
Всем привет
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024