стрічка

У Telegram поширили фейк про відключення світла у листопаді

31 Жовтня 2023, 21:43
У Telegram поширили фейк про відключення світла у листопаді ФАКТЧЕК 1316
У Telegram поширили фейк про відключення світла у листопаді

У телеграм-каналах нещодавно поширили повідомлення про те, що Україні вже у листопаді можуть вимикати світло навіть без ворожих атак. Посилалися на члена комітету Верховної Ради з питань енергетики Сергія Нагорняка.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили інформацію і з’ясували, що це – ФЕЙК.

ФЕЙК

«В Україні можуть вимикати світло навіть без атак рф, - член Комітету ВР з питань енергетики Сергій Нагорняк. «Навіть якщо не буде жодного обстрілу ракетами та дронами, з великою ймовірністю у нас будуть обмеження. Можу припустити, що планові обмеження будуть уже в листопаді», - сказав він. Таке повідомлення поширили у месенджері.

СПРОСТУВАННЯ

Інформацію оперативно спростували у Міністерстві енергетики. Там повідомили, що електроенергії, яку виробляють українські електростанції, достатньо для забезпечення потреб споживачів.

«Цієї зими працюватимуть усі блоки атомних електростанцій, що розташовані на підконтрольній території України. Більше того – наразі у резерві перебувають додаткові потужності, які будуть запущені в роботу у разі збільшення споживання та потреб в електроенергії.

Наразі обмеження побутових споживачів не передбачається в жодному з регіонів України», – йдеться у повідомленні.

У Міненерго звертають увагу й на те, що інформація про нібито відключення світла в Україні є частиною інформаційної війни з боку країни-агресорки росії. Подібну фейкову інформацію вже намагалися поширювати різні псевдоексперти. Проте відключень не відбулося ані в березні, ані у жовтні.

Відключення електрики можливі тільки у разі масованих ворожих обстрілів, і, як наслідок, пошкоджень енергетичного обладнання, додали у Міністерстві енергетики.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024