стрічка

На Волині поширили фейк про відключення світла «у кожному регіоні»

17 Жовтня 2023, 21:06
На Волині поширили фейк про відключення світла «у кожному регіоні» ФАКТЧЕК 1482
На Волині поширили фейк про відключення світла «у кожному регіоні»

Волинські та всеукраїнські телеграм-канали, а також деякі медіа поширили повідомлення про те, що по всій Україні начебто запроваджують графіки відключень електроенергії з 18 жовтня.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили інформацію і з’ясували, що це – фейк.

ФЕЙК

«Щойно «Укренерго» повідомило про запровадження графіків з 18-го жовтня. Про це також повідомили у «Телемарафоні» (докази на відео)… Відправляйте рідним! Інформація обов'язкова до ознайомлення!» – таке повідомлення поширювали телеграм-канали.

Додавали у допис і сюжет відомого телеканалу для «підтвердження». Інформацію закликали поширювати.

СПРОСТУВАННЯ

Ця інформація виявилась фейковою – її спростували в «Укренерго», зазначивши, що пости про графіки відключень – брехня та ворожа ІПСО. А поширювані відео – торішні.

«Офіційно заявляємо, Укренерго не планує жодних обмежень споживання найближчим часом - якщо не будуть відновлені російські атаки на енергосистему.

Розпалювачі штучної паніки почали користатися тим, що зараз річниця початку масованих атак на українську систему. Вони використовують торішні відео і тексти,  деякі сюжети переозвучують, додаючи додаткової брехні, і видають за свіжі справжні повідомлення», – йдеться у повідомленні.

За даними «Укренерго», зараз виробництва електроенергії достатньо для покриття всіх потреб споживачів. Стан енергосистеми не дає жодних підстав запроваджувати графіки відключень найближчим часом – якщо не буде нових обстрілів.

Стосовно до дописів, як поширюють у телеграмі – текст про відключення світла супроводжується також списком з посиланнями на так звані графіки вимкнень. Однак лінки традиційно ведуть на сітку інших телеграм-каналів, що є прямим накручуванням нових підписників та клікбейтом.

ВИСНОВОК

Мета фейкових дописів у месенджері про графіки відключення світла – посіяти паніку серед українців та накрутити нових підписників у телеграм-канали.

Перевірену інформацію щодо відключень електроенергії можна знайти лише на сайті, фейсбук-сторінці та телеграм-каналі «Укренерго», на офіційному сайті обленерго, або ж в особистому кабінеті споживача.

Читайте також: Фейк роспропаганди про загрозу зупинки енергоблоку на Рівненській АЕС

 

Стаття підготовлена у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю «Район.in.ua»  і не обов`язково відображає позицію Європейського Союзу»

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024