стрічка

Фейк роспропаганди про загрозу зупинки енергоблоку на Рівненській АЕС

04 Жовтня 2023, 00:13
Фейк роспропаганди про загрозу зупинки енергоблоку на Рівненській АЕС ФАКТЧЕК 1592
Фейк роспропаганди про загрозу зупинки енергоблоку на Рівненській АЕС

Російські та проросійські телеграм-канали поширили інформацію про те, що на Рівненській АЕС почалися проблеми з паливом компанії Westinghouse. І що, мовляв, тепер відключення електроенергії для жителів Рівненщини – «неминучі».

Однак, інформацію одразу ж спростували в Міненерго – повідомляють фактчекери проєкту «Брехунець».

ФЕЙК

«Зараз на станції повний аврал, є загроза зупинки енергоблоку. Туди в терміновому порядку підтягнули фахівців із ХАЕС і ЮАЕС. Намагатимуться виправити ситуацію…

…Співробітники банально не знають, що робити, і як може повести себе реактор. При цьому незважаючи на три аварійні ситуації за останні два тижні, МАГАТЕ не поставлено до відома і до них навіть не збираються звертатися. Через це зараз у Рівненській області складається графік відключень світла, початок опалювального сезону також, найімовірніше, буде перенесено», – писали прокремлівські телеграм-канали.

СПРОСТУВАННЯ

Як повідомили в Міненерго, фейкороби писали про ядерне паливо для атомних блоків 440 МВт, яке виготовила американська компанія Westinghouse за підтримки експертів Енергоатому, та яке вперше завантажили до реактору РАЕС. Тож інфовкид росіян спрямований на дискредитацію цієї співпраці.

«Спочатку росіяни намагались переконати українське суспільство, що будівництво в Україні новітніх атомних блоків Westinghouse – це фейк. Потім – що Україні це не потрібно. Потім, що не варто виробляти «дороге» американсько-українське паливо для блоків 1000 МВт та краще купувати «дешеве» російське. Далі говорили, що нам не потрібно будувати блоки на ХАЕС. Тепер, що нове паливо – «якесь не таке».

Проте ми щоразу впевнено йшли вперед. Тому скоро новітнє українсько-американське паливо для 440-х блоків замінить російське в європейських ядерних реакторах», – йдеться у повідомленні Міненерго.

І додали, що атомні блоки на РАЕС та інших станціях працюють у штатному режимі. Палива достатньо й жодних проблем із ним немає. 

ВИСНОВОК

Російська пропаганда продовжує спроби розігнати паніку серед жителів Рівненщини перед початком опалювального сезону та загалом дестабілізувати ситуацію в країні. Цього разу фейкороби вирішили очорнити американсько-українську співпрацю, що допоможе витіснити російське ядерне паливо з Європи.

Читайте також:

 

Стаття підготовлена у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю «Район.in.ua»  і не обов`язково відображає позицію Європейського Союзу»

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024