стрічка

Крадуть фото з особистих сторінок користувачів: ще один вид шахрайства в соцмережах

16 Лютого 2023, 15:18
Крадуть фото з особистих сторінок користувачів: ще один вид шахрайства в соцмережах ФАКТЧЕК 3691
Крадуть фото з особистих сторінок користувачів: ще один вид шахрайства в соцмережах

У соцмережах помітили ще один вид шахрайства, у якому зловмисники використовують фото з особистих сторінок користувачів з Facebook, щоб виманювати кошти.

Про це фактчекери проєкту «Брехунець» дізналися з допису користувачів у Facebook.

ШАХРАЙСТВО

«Нова схема шахрайства: з Facebook завантажують  фото аватарки і в Telegram заводять користувача з іменем та прізвищем, як у вас. Нічого при цьому не зламують. Далі шукають друзів з номерами телефону, які відкриті. Пишуть повідомлення типу «позич гроші». Дають картку. Чекають, поки ви «поведетесь».

Такий тип шахрайства надзвичайно небезпечний, адже шахраї використовують фото людини, яку ви можете знати.  Отримавши таке повідомлення, варто діяти розсудливо. Наприклад, спробувати зв’язатися з людиною, яка просить позичити кошти, зателефонувати їй, аби з’ясувати деталі. Надсилати гроші лише тоді, коли ви встановили достовірність фактів і маєте підтвердження, що надіслане вам повідомлення справжнє.

Кожного дня з’являються нові види шахрайства, тому у Міністерстві юстиції нагадують про правила безпеки в інтернеті:

  • Не вказувати власні персональні дані на неперевірених сайтах.
  • Нікому не повідомляти термін дії банківської карти та CVV-код.
  • Перевіряти гіперпосилання та наповнення сайту на відповідність офіційним даним компаній. У разі отримання спірних листів чи повідомлень не здійснювати ніяких оплат до встановлення обставин ситуації, що виникла.
  • Не робити передоплат у неперевірених інтернет-магазинах.
  • Не користуватися неперевіреними оголошеннями щодо роботи, яка обіцяє швидкий заробіток за внесення завдатку.

ВИСНОВОК

Вкотре застерігаємо ретельно перевіряти інформацію і вмикати «холодний розум», аби не стати жертвою шахраїв. Якщо ж ви все ж потрапили в шахрайську пастку, то необхідно звернутися до кіберполіції, якнайшвидше заблокувати рахунки, звернутися за правовою допомогою, аби знати як діяти, щоб повернути кошти.

Читайте також:  У Facebook діє фішингова схема шахрайства: як вберегтися

 

 

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу. 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024