стрічка

Маніпуляція про те, що військовозобов'язаних українців мобілізовуватимуть з-за кордону

14 Лютого 2023, 19:00
Маніпуляція про те, що військовозобов'язаних українців мобілізовуватимуть з-за кордону ФАКТЧЕК 5303
Маніпуляція про те, що військовозобов'язаних українців мобілізовуватимуть з-за кордону

«Чоловіків з-за кордону призиватимуть на службу в армії» – таке повідомлення поширили між собою користувачі у месенджері Viber.

Перевіривши інформацію, фактчекери проєкту «Брехунець» з'ясували, що це – МАНІПУЛЯЦІЯ.

МАНІПУЛЯЦІЯ

Отож, повідомлення, традиційно, не надто змістовне. У тексті коротко йдеться про те, що Міністерство оборони України уповноважило дипломатичні установи за кордоном ставити українців на військовий облік. А відтак, військовозобов’язаних чоловіків та резервістів, які попри воєнний стан не повернулися на батьківщину, можуть мобілізувати навіть з-за кордону.

ПЕРЕВІРКА

Дійсно, в останні дні грудня, 2022 року, Кабінет міністрів України ухвалив Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Згідно з документом, дипломатичні установи мають інформувати громадян призовного віку, які перебувають на тимчасовому консульському обліку, не мають відтермінування або ж не звільнені від строкової служби, про початок чергового призову «строковиків» в Україні.

Йдеться про те, що військовозобов’язані, які виїхали за кордон більш ніж на три місяці, повинні зареєструватися за новим місцем проживання.

Також відомства зобов’язують сприяти  поверненню військовозобов’язаних та резервістів в Україну в разі проведення мобілізації та у воєнний час (в особливий період). Щоправда, яким чином повинна відбуватися ця процедура – наразі не зовсім зрозуміло. Оскільки воєнний стан та оголошена в лютому 2022 року мобілізація триває ще й досі.

Про взяття на облік, або ж зняття з нього особи, дипустанови мають протягом семи днів повідомити центри комплектування та соціальної підтримки підрозділам Служби зовнішньої розвідки за місцем перебування їх на військовому обліку.

Втім про те, що військовозобов’язаних, резервістів будуть мобілізовувати з-за кордону, в документі не йдеться. До того ж наразі немає законних механізмів, аби проводити таку процедуру.

ВИСНОВОК

Наприкінці 2022 року Кабмін справді прийняв рішення про те, що військовозобов'язані українці та резервісти, які перебувають за кордоном понад три місяці, повинні стати на військовий облік за місцем свого іноземного проживання. Втім, в документі наразі не йдеться про те, що громадян, які знаходяться за кордоном, будуть мобілізовувати до українського війська. Це – МАНІПУЛЯЦІЯ.

Читайте також: На Волині і Рівненщині поширюють фейк про бот, який інформує про роздачу повісток

 

***

 

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024