стрічка

На Волині і Рівненщині поширюють фейк про бот, який інформує про роздачу повісток

09 Лютого 2023, 19:16
На Волині і Рівненщині поширюють фейк про бот, який інформує про роздачу повісток ФАКТЧЕК 7556
На Волині і Рівненщині поширюють фейк про бот, який інформує про роздачу повісток

У волинських і рівненських телеграм-каналах поширюють повідомлення про те, що начебто створили бот, який в реальному часі відображає, де роздають повістки.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і виявили, що це ФЕЙК!

ФЕЙК

«Створили бот, який відображає де саме в вашому місті вручають повістки в режимі реального часу», – такий меседж поширили у соцмережах. 

Після повідомлення публікують список міст з посиланнями на так званих чат-ботів.

СПРОСТУВАННЯ

Наші фактчекери перейшли за пропонованим посиланням для Волинської області і виявили, що воно веде не на новостворений бот, а на існуючий телеграм-канал «Труха Луцьк», для Рівненської області – «Рівне Труха».  Інформації про те, де ж роздають повістки та ще й в режимі реального часу, там немає. Очевидно, що таким нечесним методом адміністратори набирають нових підписників.

Фейкороби вкотре скористалися «гарячою» темою, яка викликає чималий суспільний інтерес. Адже усім відомо, що в Україні триває мобілізація і повістки зобов’язують чоловіків з’явитися до місцевих центрів комплектування і соціальної підтримки. Існують випадки, коли чоловіки, панічно боячись вручення повісток, справді читають подібні повідомлення і цікавляться, де ж зараз роздають повістки, аби оминути ці місця. Цим і скористалися маніпулятори, аби розкрутити свою мережу телеграм-каналів.

Проте відображати в реальному часі інформацію, де їх роздають – неможливо, адже працівники військкоматів не викладають свої маршрути у загальний доступ. Повістки можуть вручати на вулицях, блокпостах, громадських місцях. У Законі України «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію» не вказано, в якому місці можуть вручати повістку, тому визначеного списку немає.

Адміни телеграм-каналів інколи можуть публікувати відео, яке надіслали підписники, яким вдалося стати свідками вручення повісток у певному місті. Проте такі відео не мають масового характеру, вони одиничні і трапляються не часто.

ВИСНОВОК

Повідомлення про те, що у Telegram створили бот, який відображає, де саме в вашому місті вручають повістки в режимі реального часу – ФЕЙК! Маніпулятори скористалися суспільно важливою темою, аби збільшити кількість підписників для інших телеграм-каналів.

Читайте також: На Волині розігнали «вкид» про загиблого сина-воїна та недолуге командування

 

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу. 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024