стрічка

На Волині «гуляє» відеоролик, у якому брешуть, що ракети не летять до центрів прийняття рішень

15 Лютого 2023, 13:11
На Волині «гуляє» відеоролик, у якому брешуть, що ракети не летять до центрів прийняття рішень ФАКТЧЕК 19759
На Волині «гуляє» відеоролик, у якому брешуть, що ракети не летять до центрів прийняття рішень

У волинському сегменті Facebook «гуляє» відеоролик, у якому антивакцинатор Остап Стахів разом з блогером Володимиром Паньчаком брешуть про те, що начебто ракети не летять по центрах прийняття рішень і туди, куди приїжджає Володимир Зеленський. 

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і виявили, що це ФЕЙК і МАНІПУЛЯЦІЯ!

 МЕСЕДЖ

«Хоч одна ракета прилетіла в наші так звані цар-села навколо наших обласних центрів? Хоч одна ракета прилетіла в Конча-Заспі? Хоч одна ракета прилетіла в якісь центри прийняття рішень? Наш головнокомандуючий приїжджає в Миколаїв і туди ракети не летять. В Херсон приїжджав. Хлопці, які зараз служать в ЗСУ розповідали мені, що коли наш головнокомандувач приїхав в Бахмут, то припинилася війна. Це договірна війна по знищенню нашого українського, і москальського народу».

СПРОСТУВАННЯ

Нагадаємо, що Остап Стахів – лідер руху антивакцинаторів в Україні. У листопаді 2021 року його звинуватили у замаху на повалення конституційного ладу в Україні. У своєму відео фейкороби брешуть про те, що російські ракети не летять до центрів прийняття рішень і «цар-сіл» навколо обласних центрів. 

Нагадаємо, що головною ціллю  на початку війни і донині для росії було і є місто Київ. За даними Київської міської військової адміністрації станом на кінець 2022 року місто зазнало 52 російських повітряних атак. Усі ми стали свідками ракетних обстрілів і руйнувань, які зазнали села і містечка, які знаходяться неподалік столиці України – Буча, Ірпінь, Бородянка, Ворзель.

Стосовно того, чи прилітала ракета до Конча-Заспи під Києвом.  На початку березня 2022 року  на подвір’ї  президентської дачі знайшли уламок ракети. Володимир Зеленський прокоментував той випадок: «Мимо».

Варто додати і той факт, що російські ракети часто можуть і не потрапляти до своїх цілей. Їх збиває або українське ППО, або вони самі не вибухають.  До прикладу, на початку січня у Київській області знайшли ракету, яка не вибухнула, 10 лютого російська ракета впала біля автобусної зупинки  на Львівщині і не вибухнула.

Меседж про те, що коли Зеленський приїхав у місто Бахмут, то зупинилася війна, теж не відповідає дійсності.  Росія активно веде наступальні дії на Бахмут і населені пункти, які знаходяться неподалік,  починаючи з серпня 2022 року. На момент, коли Зеленський приїжджав в місто (20 грудня 2022 року) наступ посилився.  Бахмутський напрямок був одним із найгарячіших на фронті, там тривали важкі. 

Відповідно до оперативної інформації станом на 6:00 20.12.2022 від Генштабу ЗСУ противник і надалі зосереджував зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямку. На цих напрямках противник продовжував вести штурмові дії здійснював обстріли з танків, мінометів, артилерії по наших позиціях в районах 30 населених  пунктів (в тому числі і Бахмут).

А станом на 18:00 наступальні дії на Бахмутському напрямку продовжилися, здійснювалися обстріли з танків та з усіх типів артилерії усіх позицій наших військ в районах 24 населених пунктів (в тому числі і Бахмут). Тобто, яки ми бачимо, обстріли не припинялися і «війна не зупинялася», як кажуть фейкороби.  

Фейкороби маніпулюють і приїздом президента Зеленського на Миколаївщину, який відбувся 30 січня 2023 року. Зведення генштабу станом на 18:00 30 січня свідчать про те, що російські окупанти упродовж доби здійснили понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по цивільній інфраструктурі міста Очаків на Миколаївщині (розташоване за 60 кілометрів від міста  Миколаєва). 

За інформацією Миколаївської ОВА 30 січня, ворог о 08:57, 09:07, 10:38, 11:57, 12:02 завдавав артилерійських ударів з РСЗВ по акваторії та населеному пункту Очаківської громади. Внаслідок чого зруйновано та пошкоджено адміністративні будівлі, житлові будинки та господарські споруди. Також о 23:12 ворог здійснював обстріл з РСЗВ по Куцурубській громаді. 

ВИСНОВОК

Меседж про те, що ракети не долітають до центрів прийняття рішень і цар-сіл навколо обласних центрів – брехня, адже місто Київ станом на кінець 2022 року пережило 52 російські повітряні атаки. А війна не зупинялася там, де приїжджав з візитами президент Зеленський.

 Читайте такожМаніпуляція про те, що військовозобов'язаних українців мобілізовуватимуть з-за кордону

 

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу. 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024