стрічка

Навала фейкових військових у тік-ток: як вберегтися від пропаганди

15 Лютого 2023, 18:35
Навала фейкових військових у тік-ток: як вберегтися від пропаганди ФАКТЧЕК 4094
Навала фейкових військових у тік-ток: як вберегтися від пропаганди

У соцмережах під личиною звичайних користувачів ховаються боти. У період повномасштабного вторгнення таких акаунтів стало у сотні разів більше. Існує ризик потрапити на гачок фейкоробів або ж навіть переказати їм кошти під виглядом благодійності. 

Фактчекери проєкту Брехунець дослідили акаунти так званих військових у тік-ток та підготували поради, як зрозуміти, що профіль фейковий. 

ДОСЛІДЖЕННЯ

Через специфічну будову стрічки рекомендацій в тік-ток, звичайні користувачі легко «ведуться» на фейкові відео. Адже зазвичай вони викликають бурхливі емоції в глядачів, що спонукає поширити відео, поставити вподобайку, написати коментар. 

У час повномасштабного вторгнення наші журналісти відслідкували появу акаунтів начебто українських військових. У цих профілях багато відео з фронту. Під ними збирається сотні й тисячі коментарів, вподобань та поширень. Завдяки цьому алгоритм тік-ток просуває відео і їх бачить ще більше користувачів.

Небезпека таких відео в тому, що фейкороби використовують відео з соцмереж та маніпулюють ними, а довірливі глядачі потрапляють у пастку й стають поширювачами фейків або ж можуть навіть переказати кошти шахраям, думаючи, що допомогли ЗСУ. 

Наприклад, ось профіль начебто військового, що розповідає про життя на фронті. Однак, якщо придивитись уважніше, ви побачите, що відео несуть в собі маніпуляцію та пропаганду. 

Приклад профілю
Приклад профілю

В одному з відео так званий захисник вихваляє сухпайок росіян. В іншому показує техніку й пише про те, що на передову вона не дістанеться. Ще в одному «прощається» з глядачами, адже на фронті він не виживе, однак вже у наступному повідомляє, що «орки виводять війська з Бахмуту та Соледару», але далі знову все погано.

Також ніби в жарт називає українських військових «фріцами» та публікує незрозуміле відео з начебто «сектантськими зборами». 

Скріни з акаунту
Скріни з акаунту

Скріни з акаунту
Скріни з акаунту

До слова, у цьому ж профілі публікувалось відео з діпфейком Луценка.

Читайте також: На Волині поширюють діпфейк із Юрієм Луценком

Акаунт містить різноманітні відео, але усі вони несуть в собі мету деморалізувати українців та спонукають до поширення цих роликів.

Ще один тип фейкових профілів начебто військових спрямований на виманювання коштів у довірливих користувачів. Акаунт публікує відео з військовослужбовцями й пише про невдачі, закликає взаємодіяти з відео, тисне на жалість словами «ви прогорнете це відео». 

Приклад профілю
Приклад профілю

Побачивши просто у стрічці такий ролик, ви відчуєте вину, продивитесь відео до кінця, поставите лайк, прокоментуєте і можливо поширите. І саме цими діями потрапите у пастку. 

Скріни з акаунту
Скріни з акаунту

По-перше, тепер вам у стрічку потраплятимуть відео подібного змісту частіше, адже алгоритми розпізнають ваші дії, як зацікавлення. 

По-друге, цим ви покажете алгоритмам, що людям, зі схожими на ваші вподобання, теж може бути цікаве це відео й тік-ток обов’язково його покаже. 

По-третє, роблячи репост, ви втягуєте своїх підписників та друзів теж у цю пастку. 

Перейшовши на раніше згаданий профіль, наші журналісти побачили у закріпленому повідомленні відео зі збором для ЗСУ. В самому ролику група військових говорить про збір коштів на коптери та позашляховик для виконання завдань в районі міста Бахмут. 

Однак, на відео не вказані деталі, наприклад, для якої військової частини це потрібно. 

Скрін з акаунту про збір грошей
Скрін з акаунту про збір грошей

Натомість по всьому відео розміщенні написи «просимо максимального поширення», «шкода що всі проігнорують бо багатьом байдуже на нас», «дорогі українці невже тяжко поставити лайк і написати Героям Слава в коментарі». 

Такими маніпулятивними написами користувачів змушують просувати відео, щоб більше людей його побачили й відповідно ймовірність «збити» кошти зростає. 

ВИСНОВОК

Подібних акаунтів нині в тік-тоці досить багато й користувачам складно фільтрувати інформацію, адже у відеоформат набагато простіше повірити. Ба більше – досі побутує думка, що відео складніше підробити.  

До того ж часто створюють профілі з відео жартівливого характеру, у яких фігурують військовослужбовці. Через це знижується пильність користувачів до реально небезпечних акаунтів. 

Мета досліджених акаунтів полягає в деморалізації українців, підміні понять, просуванні російських наративів й виманюванні коштів. 

ПОРАДИ

Фактчекери проєкту «Брехунець» підготували поради, як розпізнати фейковий акаунт:

  • Запитайте себе, чи викликає у вас відео емоцію жалю чи почуття провини. Якщо так, то перейдіть у профіль та подивіться чи інші відео теж подібного характеру.
  • Прогляньте, чи є на відео одна й та ж дійова особа. Зазвичай у «живих» акаунтах є персона.
  • Відмітьте, чи не маніпулюють через емоції вашими діями щодо вподобань, коментарів та поширення. 
  • Подивіться, чи привʼязаний до тік-ток-профілю інстаграм, чи будь-яка інша соцмережа, на яку можна перейти. Якщо так, перейдіть на неї та подивіться чи є там активність в акаунтах. Якщо привʼязки чи активності нема, це повинно викликати у вас підозру до власника акаунту та контенту, який публікують. 
  • Якщо ви розпізнали фейковий акаунт, обовʼязково потрібно поскаржитись на нього. Для цього зайдіть профіль бота, натисніть три крапки у верхньому правому кутку та оберіть пункт «поскаржитись».

Підписуйтесь на ютуб-канал Брехунця, щоб знати правду. 

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024