стрічка

Нардеп поширив маніпуляцію про дерибан грошей рівненським автодором

26 Січня 2023, 18:44
Нардеп поширив маніпуляцію про дерибан грошей рівненським автодором ФАКТЧЕК 1797
Нардеп поширив маніпуляцію про дерибан грошей рівненським автодором

Народний депутат України Володимир Ар'єв розповідає про те, що Служба автомобільних доріг, попри війну, нахабно дерибанить гроші. Начебто, кошти  на ремонтні роботи виділять, але робіт не проводять.

Обурливий допис із цього приводу парламентар опублікував на своїй сторінці у фейсбуці. 

Проаналізувавши викладену інформацію, фактчекери проєкту «Брехунець» дійшли висновку, що допис – МАНІПУЛЯЦІЯ.

 

МАНІПУЛЯЦІЯ

Володимир Ар'єв пише про те, що наприкінці 2022 року Полтавська і Рівненська служба автодоріг отримали 786 мільйонів гривень. Зокрема, Служба автомобільних доріг у Рівненській області отримала 359,64 мільйона гривень. 

Втім, подавши інформаційний запит до відомства, нардеп з'ясував, що насправді ніяких ремонтів практично не проводиться. 

«Я засумнівався в доцільності таких витрат, але були екзальтовані коментатори, які казали - як же зараз потрібні автодороги і яка влада маладєц! Виявляється, ніяких ремонтів не відбувається! У відповідь на моє прохання розповісти куди підуть гроші, Укравтодор мені пояснив, що… роботи з ремонту дорожнього покриття практично призупинено!!! Крутий поворот, ні? 786 мільйонів на служби автодоріг виділили, але ремонти не проводяться! Враження, що відчуття безкарності влади в питаннях великого крадівництва досягли еталонної позначки. Буду далі розбиратись, куди ж ділися сотні мільйонів бюджетних коштів», – йдеться у дописі. 

На підтвердження своїх слів Ар'єв опублікував колаж зі сфотографованою відповіддю від «дорожників» про те, що на час війни з росією в Україні зупинені ремонтно-будівельні роботи на дорогах. Також додав скріншот із сайту «Наші гроші», де прописана сума, яку отримали автодори двох описаних ним регіонів.

ПЕРЕВІРКА

Одразу зазначимо, що колаж з документів скомпонований так, що з нього важко зрозуміти суть відповіді. Аркуші накладені один на інший й половина тексту просто закрита. Червоним автор допису виділив той момент, на якому йому слід було зробити акцент, але він є вирваним з контексту.

У коментарі фактчекерам «Брехунця» заступник начальника рівненського автодору Дмитро Леонтіюк повідомив, що справді наприкінці 2022 року служба отримала одним платежем таку суму грошей, про яку пише Володимир Ар'єв. Однак ці кошти – не фінансування якогось конкретного проєкту з ремонту дорожнього полотна. Ця сума містить у собі кілька складових.

Зокрема, частину із загальної суми, що виділили наприкінці 2022 року, становить покриття боргів за експлуатаційне утримання доріг у попередні роки. Ще частина суми – поточні витрати на експлуатаційне утримання шляхів. Решта грошей – витрати на реалізацію мобілізаційних завдань. Щоправда, що саме охоплює цей термін, у Службі автомольних доріг у Рівненській області наразі говорити відмовилися, пославшись на те, що в умовах воєнного стану така інформація є конфіденційною.

Щодо твердження Ар'єва про те, що наразі роботи з ремонту дорожнього покриття призупинені, то це – МАНІПУЛЯЦІЯ.  На час війни в країні повністю призупинені роботи з капітального ремонту шляхів, а також будівництва нових шляхопроводів. А от роботи в рамках експлуатаційного утримання в регіонах, де не ведуться активні бойові дії, проводять навіть під час воєнного стану.

До того ж, в мирний час, коли реалізовувалися капітальні проєкти, витрати Служби автодоріг у Рівненській області були суттєво більшими.

ВИСНОВОК

Служба автомобільних доріг Рівненщини справді отримала понад 359 мільйонів гривень. В цю суму, зокрема, закладене поточне експлуатаційне утримання доріг, а також погашення боргів з попередніх років за такі роботи. Володимир Ар'єв МАНІПУЛЮЄ, стверджуючи, що ремонти доріг не проводяться, а виділені суми – дерибан. Під час воєнного стану не проводять лише капітальних ремонтів та не будують нових доріг. Роботи в рамках експлуатаційного утримання шляхів проводять й під час війни. 

Читайте також: Волинян лякають масовим відключенням води

 

 

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024