стрічка

Арестович збрехав, що у Дніпрі українська ППО збила російську ракету Х-22

15 Січня 2023, 11:43
Арестович збрехав, що у Дніпрі українська ППО збила російську ракету Х-22 ФАКТЧЕК 5199
Арестович збрехав, що у Дніпрі українська ППО збила російську ракету Х-22

Радник Офісу президента Олексій Арестович 14 січня розповів неправду про те, що у Дніпрі під час масштабного ракетного обстрілу начебто українська ППО збила російську ракету Х-22 і тому остання потрапила в житловий будинок.

Інформацію спростували у Командуванні Повітряних Сил ЗСУ – повідомляють фактчекери проєкту «Брехунець».

БРЕХНЯ

«Її (ракету, – ред.) збили, вона впала на під’їзд. Вона зірвалася, коли впала»,заявив Арестович ввечері 14 січня в ефірі «хорошого русского», російського правозахисника Марка Фейгіна.

Слова Арестовича підхопили російські телеграм-сміттярки, які писали меседжі на кшталт: «Арестович рассказал, что украинская ПВО – главный враг украинцев». Вийшло, що радник Офісу президента України фактично спрацював, як спікер російського ІПСО.

На цьому Арестович не зупинився і замість вибачень за поширення недостовірної інформації написав допис у Facebook, у якому згадав трагедію (падіння ракети) в Польщі. І ствердив, що українська ракета «вбила двох польських громадян», хоча слідство ще триває.

СПРОСТУВАННЯ

Інформацію про те, що українська ППО збила у Дніпрі ракету Х-22, спростували у Командуванні Повітряних Сил ЗСУ.  Там повідомили, що у захисників немає вогневих засобів, що можуть збивати цей тип ракет. І закликали не поширювати такі «гучні» повідомлення.

«У Збройних Силах України немає вогневих засобів, здатних збивати даний тип ракет. З початку воєнної агресії росії по території України було випущено понад 210 ракет цього типу. Жодна – не збита засобами протиповітряної оборони…

…Лише зенітні ракетні комплекси, які у перспективі можуть бути надані Україні західними партнерами (йдеться про такі системи, як Patriot PAC-3 чи SAMP-T), здатні перехоплювати дані повітряні цілі.

Маса бойової частини Х-22 – близько 950 кілограмів. Максимальна дальність – до 600 кілометрів. При застосуванні із великих відстаней відхилення від цілі може становити сотні метрів», – йдеться у повідомленні.

ВИСНОВОК

Цього разу Олексій Арестович, якого продовжують читати і дивитися українці, «спрацював» на ІПСО окупантів, дискредитацію військових та української ППО.

Слова радника про те, що у Дніпрі 14 січня українська ППО збила російську ракету Х-22 – БРЕХНЯ, адже інформацію спростували в Командуванні Повітряних Сил ЗСУ. Там попросили звертати увагу лише на офіційні заяви представників Повітряних Сил, Міноборони, Генштабу, видів та родів ЗС України і перевіряти будь-які «гучні» повідомлення, які тиражуються з інших джерел.

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Читайте також: Ракетна атака по Дніпру: 20 загиблих та більше 70 поранених. ОНОВЛЕНО

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024