стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 14 січня

14 Січня 2023, 19:28
Ситуація на фронті ОНОВЛЮЄТЬСЯ 4559
Ситуація на фронті

Хроніка 325 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Російське вторгнення: ситуація станом на вечір 14 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває триста двадцять п’ята доба російського широкомасштабного вторгнення.

Російські окупанти, не маючи успіхів на полі бою, продовжують знищувати інфраструктуру та помешкання цивільного населення. Завдають ударів по населених пунктах, порушучи чи не усі норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Так, сьогодні, російська ракета влучила у житловий багатоквартирний будинок у місті Дніпро. На даний момент відомо про 5 загиблих та 39 поранених цивільних людей, серед них 7 дітей. Рятувальна операція триває.

Загалом, протягом доби, противник завдав 3 авіаційних та близько 50 ракетних ударів. 

Сьогодні противник завдав масованих ракетних ударів по нашій території. Зранку, зенітними керованими ракетами С-400 (С-300) з північного напрямку була атакована столиця.

Пізніше держава-терорист застосувала високоточну зброю: крилаті ракети повітряного базування Х-101/Х-555, Х-22, крилаті ракети морського базування «Калібр», керовані авіаційні ракети Х-59 по об’єктах критичної інфраструктури України.

Загалом ворог здійснив близько 28 пусків крилатих ракет різного базування та 5 пусків керованих авіаційних ракет.

Силами та засобами Повітряних Сил Збройних Сил України у взаємодії з підрозділами інших складових Сил оборони знищено 18 крилатих ракет та 3 керовані авіаційні ракети.  Триває підрахунок та уточнення.

Окрім того, окупанти здійснили 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів залишається на всій території України. Будьте обережні!

Противник не полишає своїх намірів повністю захопити Донецьку область. З цією метою зосереджує основні зусилля на наступальних діях на Бахмутському напрямку. Тривають важкі бої за Соледар. Наші воїни цілодобово відбивають атаки ворога. Окупанти зазнають великих втрат. Також противник веде наступ на Лиманському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. На Куп’янському напрямку намагається покращити тактичне положення, а на Запорізькому та Херсонському - обороняється.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках без суттєвих змін. Наступальних угруповань противника не виявлено. Республіка білорусь продовжує брати участь у російській агресії проти нашої держави, надаючи свою територію та повітряний простір для завдання ударів, а також боєприпаси та матеріально-технічні засоби.

Мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Вовківка та Кіндратівка Сумської області та Стариця, Гатище, Вовчанськ, Стрілеча, Тернова, Хатнє і Тополі на Харківщині.

На Куп’янському напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Дворічна, Орлянка, Котлярівка і Крохмальне Харківської області, а також Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв райони Макіївки, Невського, Кремінної та Червонопопівки Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали Спірне, Виїмка, Білогорівка, Соледар, Бахмут, Дружба та Північне на Донеччині.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогневий вплив потрапили Красногорівка, Веселе, Авдіївка, Мар’їнка, Водяне і Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку противник обстріляв Вугледар, Пречистівку, Золоту Ниву та Велику Новосілку на Донеччині.

На Запорізькому напрямку обстріли фіксувалися біля Малинівки, Гуляйполя, Дорожнянки, Залізничного, Чарівного, Малої Токмачки, Степового та Плавнів на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку обстрілів з реактивної та ствольної артилерії зазнали Херсон та Дмитрівка Миколаївської області, є постраждалі серед мирних жителів.

З метою посилення оборонних спроможностей своїх підрозділів на лівобережній Херсонщині, ворог проводить передислокацію. Відзначається переміщення особового складу, озброєння, військової техніки та боєприпасів.

Противник продовжує щоденно зазнавати втрат в живій силі і це дається взнаки. Низьким, до 40 відсотків, залишається рівень укомплектування окремих підрозділів 3 окремої мотострілецької бригади 1 армійського корпусу, що розташовані в районі Горлівки Донецької області. І це, попри нещодавнє  доукомплектування мобілізованими та контрактниками. Показово, що особовому складу заборонено залишати місце розташування - таким чином окупанти хоч якось намагаються запобігти дезертирству.

Російська окупаційна влада на тимчасово окупованих територіях Донецької області переглядає категорії громадян призовного віку, які раніше мали так звану «бронь». Зокрема, працівників екстрених та комунальних служб вже про це попереджено.

 

Українська авіація протягом доби завдала 5 ударів по районах зосередження загарбників, а ракетники і артилеристи уразили 5 таких районів та склад боєприпасів ворога.

У Кривому Розі ракета влучила у житловий будинок

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

Ракета понівечила житлові будинки. Одна людина загинула, одна поранена. На місці удару працюють усі служби. Наслідки з’ясовуються. 

На Вінничині ракета влучила в об'єкт інфраструктури

Джерело: Вінницька ОВА

На Вінничині ворожа ракета влучила в об’єкт критичної інфраструктури.

Усі служби працюють над ліквідацією наслідків обстрілу.

Жертв та поранених немає.

У Дніпрі росіяни влучили в багатоквартирний будинок

Джерело: заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко

У Дніпрі внаслідок влучання немає як мінімум одного під‘їзду, під завалами знаходяться люди, які були дома у святковий день. На місці працюють служби.

Станом на 16:20 у Дніпрі у зруйнованому під’їзді  дев’ятиповерхового житлового будинку врятовано 15 осіб. Попередньо, десятеро поранених, двоє з них - діти. Троє постраждалих важкі. Усі зараз у лікарні.

Станом на 17:10 внаслідок обстрілу Дніпра у лікарнях уже 18 поранених, двоє з них діти. Пiд уламками зруйнованого будинку ще  є люди. Рятувальна операція триває. 

Станом на 17:30 у Дніпрі внаслідок обстрілу загинули двоє людей. Поранені 27 людей. Серед них шестеро дітей. Усі у лікарні. 

Станом на 17:50 врятовано 20 осіб (з них 3 дитини). Загинуло 5 осіб, поранено 27 осіб (з них 6 дітей) яких госпіталізовано до лікарень. 

Спостерігається пожежа на рівні другого поверху на площі 70 м.кв. та загорання 15 автомобілів. Проводиться обстеження пошкоджених та вцілілих частин будинку.

Всього до робіт залучено понад 230 осіб та 67 од. техніки.

На місці події працюють психологи ДСНС та облаштовуються пункти обігріву.

Організоване освітлення місця робіт.

На Одещині ракета поцілила в об’єкт критичної інфраструктури

Джерело: Бабель

На Одещині одна з ворожих ракет поцілила в об’єкт критичної інфраструктури, є пошкодження. 

Чотири ракети збили сили ППО.

Масовий ракетний удар по Україні

Джерело: голови ОВА 

Над Одеським районом працює ППО, повідомляють в Одеській райдержадміністрації.

На Львівщині є загроза ракетного удару — голова ОВА Козицький.

На Вінниччині чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

На Івано-Франківщині та у Дніпрі чутно звуки вибухів.

У Львівській області працюють сили ППО.

У Харкові пролунав вибух.

Станом на 16:00 у Дніпрі влучили в багатоквартирний будинок. Немає як мінімум одного під‘їзду, під завалами знаходяться люди, які були дома у святковий день. На місці працюють служби.

Зафіксовано два «прильоти» ворожих ракет в об‘єкт критичної інфраструктури в Харківській області. Наразі застосовуються аварійні відключення світла. На місці працюють екстрені служби. Інформація уточнюється.

Станом на 16:20 ворог влучив по об‘єкту критичної інфраструктури у Львівській області. Можливі перебої у постачанні світла та води.

Станом на 17:40 в Івано-Франківській області окупанти влучили ракетами по енергетичному об'єкту. Виникла пожежа. Загиблих і поранених немає.

На Миколаївщині рятувальники ліквідували пожежі, що сталися внаслідок ранкового обстрілу Очакова

Джерело: Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Миколаївській області.

Бійці 22-ї державної пожежно-рятувальної частини ліквідували дві пожежі в Очакові, що сталися 14 січня внаслідок ранкового обстрілу військами Російської Федерації. Горіли гараж та покинута будівля на території міста.

Інформація про займання до рятувальників надійшла о 6:49. Пожежу в гаражі вдалося загасити о 7:19 на площі 50 квадратних метрів, від вогню врятували сусідній гараж. Друге займання ліквідували о 8:25 на площі 60 квадратних метрів.

Соледар знаходиться під контролем українських військових, з міста вдалось евакуювати сімох людей

Джерело: очільник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Станом на ранок 14 січня Соледар знаходиться під контролем українських військових. У місті та поблизу нього тривають бої. 13 січня з міста вдалось евакуювати сімлх людей.

"Ворог намагається просунутись до міста кількома напрямками. Російські окупанти зазнають величезних втрат. У буквальному сенсі, вони застилають собі шлях тілами своїх же солдатів. Ситуація на фронті є складною, але контрольованою. Військове командування вживає всі необхідні додаткові заходи для стабілізації ситуації", — розказав Кириленко.

За його інформацією, 13 січня вдалось евакуювати сімох людей з Соледара. Зараз у місті лишається 552 людини з 20 тисяч. Серед них 15 дітей від семи до 15 років.

"Гуманітарна ситуація контрольована. В укриттях у людей є запас харчів, гігієнічних наборів та дров ддля обігріву", — розказав Кириленко.

Армія РФ обстрілює населені пункти Донеччині вздовж всієї лінії фронту

Джерело: очільник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Протягом ночі 14 січня російська армія обстрілювала населені пункти Донеччини вздовж всієї лінії фронту. Під обстрілами опинились Вугледар, Мар'їнка, Авдіївка, Костянтинівка, Соледар, Сіверськ та села Лиманської громади.

У Кураховому поранення отримали двоє людей. Обстрілом зруйновані шість багатоповерхівок та 17 приватних будинків.

"В Авдіївці протягом ночі були поодинокі прильоти по старій та центральній частинах міста, а зранку відбувся масований артобстріл старого міста — без жертв", — написав він.

У Костянтинівці обстрілом пошкоджена будівля підприємства.

 

Під вогнем російської армії опинились також Соледар, Роздолівка, Парасковіївка, Сіверськ, Торське та Зарічне. Інформації про загиблих та поранених серед мирних жителів немає. Обсяги руйнувань встановлюють.

Ранковий обстріл Києва: хронологія подій

Джерело: КМДА

11:17

Пожежу на нежитловому об‘єкті в Голосіївському районі ліквідували

10:43

На Київщині внаслідок ранкової атаки пошкоджено 18 приватних будинків. Екстрені служби працюють на місці. Попередньо, без постраждалих На обʼєкті критичної інфраструктури пожежа локалізована.

10:22

У Київській області в селі Копилів під час ранкової атаки зафіксовано влучання в житлову забудову, там вибиті вікна. Попередньо, постраждалих немає

10:08

У Голосіївському районі столиці, на нежитлову територію, впали обломки ракети. Постраждалих немає. Є влучання в об’єкт інфраструктури. На місці вже працюють всі необхідні служби

09:48

Вибухи в Дніпровськрму районі. Всі служби прямують на місце.

09:43

У КМВА повідомили про ракетну атаку на столицю та закликали перебувати в укриттях.

09:35

У Києві чути звуки вибухів Після цього оголосили повітряну тривогу.

По селу у Золочівській громаді Харківщини окупанти випустили 29 мін

Джерело: голова громади Віктор Коваленко.

Окупанти два дні поспіль обстрілювали прикордонне село Червона Зоря Золочівської громади з мінометів.

Протягом 13 січня на територію села прилетіли щонайменше 29 мін 

Окупанти вдарили по селу 5 разів.

 

"Незначні пошкодження покинутих будівель та дачних споруд. Поранених немає", — сказав Коваленко.

Росіяни з мінометів обстріляли територію Семенівської громади на Чернігівщині

Джерело: речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

13 січня Семенівську громаду на прикордонні Чернігівщині обстріляли росіяни. 

З її слів, близько 20-ї години зі сторони російського населеного пункту Ломаківка прикордонники зафіксували шість вибухів з міномета калібру 120 мм.

За минулу добу військові РФ обстріляли 18 населених пунктів на Запоріжжі

Джерело: Запорізька ОВА.

Протягом минулої доби, 13 січня, російські військові обстріляли 18 населених пунктів Запорізької області.

Обстріляні населені пункти: Лугівське, Чарівне, Ольгівське, Червоне, Гуляйполе, Залізничне, Новоданилівка, Оріхів, Полтавка, Малинівка, Білогір'я, Плавні, Кам'янське, Новоандріївка, Дорожнянка, Мала Токмачка, Степове, Приморське.

Надійшло 37 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Росіяни вранці знову атакували Запоріжжя

Джерело: секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв у Telegram.

Російські окупанти вранці у суботу, 14 січня, вкотре обстріляли Запоріжжя.

За його словами, в місті було чути вибухи. Подробиці атаки уточнюють.

Про можливі руйнування та постраждалих поки що не повідомляється.

Миколаївщина: вранці ворог обстріляв Очаків 

Джерело: Віталій Кім

Вранці, 14 січня, з 06:09 ворог завдавав ударів з РСЗВ по м. Очаків та Очаківській громаді. Внаслідок чого пошкоджені вікна у багатоповерхівці, відбулося займання гаража та двох автомобілів. Внаслідок влучань реактивних снарядів, на одному з об’єктів цивільної інфраструктури сталася пожежа. За попередньою інформацією постраждалих немає. Інформація уточнюється. 

Також вранці, 14 січня, о 06:30 внаслідок ворожого обстрілу пошкоджено житловий будинок у населеному пункті Куцурубської громади. Попередньо, постраждалих немає.

У Бахмуті від обстрілів загинула людина, ще троє жителів області поранені

Джерело:начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Протягом 13 січня від обстрілів російської армії у Бахмуті загинула одна людина. Ще троє жителів області отримали поранення.

Поранення отримали троє людей — двоє у Кураховому та одна людина у Костянтинівці.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1300 людей, поранення отримали 2845 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Зранку 14 січня у Харкові пролунали вибухи: окупанти влучили в Індустріальний район

Джерело:  міський голова Ігор Терехов.

У Харкові 14 січня з 07:38 чули низку вибухів.

Чотири ракети С-300 влучили в Індустріальний район Харкова вранці 14 січня. За словами міського голови, окупанти цілили по інфраструктурних об'єктах. Інформацію про руйнування та поранених з'ясовують.

Метро у Харкові тимчасово призупиняло роботу через вибухи.

Також харків'яни повідомляють, що у деяких районах вимкнули воду.

Армія РФ вночі обстріляла Нікопольський район Дніпропетровщини

Джерело: голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

У ніч на 14 січня армія РФ з важкої артилерії двічі обстріляла Нікопольський район Дніпропетровщини. 

"Під удар, як і минулої ночі, потрапила Марганецька громада. Туди ворог скерував з півтора десятка смертоносних снарядів", — написав він.

 

Поранених і загиблих немає. Наслідки обстрілу з’ясовують.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 14.01.23

Російське вторгнення: ситуація на ранок 13 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста двадцять п’ята доба російського широкомасштабного вторгнення.

Завдаючи ударів по населених пунктах, ворог продовжує знищувати інфраструктуру та помешкання цивільного населення, тим самим порушує норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом минулої доби противник завдав 15 авіаційних та 5 ракетних ударів, з них 2 - по цивільній інфраструктурі Костянтинівки Донецької області. Здійснив понад 95 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема і по Херсону.

Небезпека авіаційних та ракетних ударів нікуди не зникла на всій території України. Закликаємо не ігнорувати сигналів повітряної тривоги.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на спробах захоплення Донецької області в межах адміністративного кордону. Продовжує наступати на Бахмутському напрямку.

На Авдіївському напрямку також веде безуспішні наступальні дії. На Куп’янському та Лиманському - не полишає спроб покращити тактичне положення.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Площанка, Білогорівка і Червонопопівка Луганської області та Роздолівка, Сіль, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Водяне, Кремінна, Побєда, Майорськ, Мар’їнка та Велика Новосілка на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено. В той же час, ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів Михайлівка і Янжулівка Чернігівської області; Попівка, Яструбщина, Студенок і Павлівка - Сумської та Огірцеве, Вовчанськ, Бударки, Малі Проходи, Зелене, Нескучне, Стрілеча, Тернова, Білий Колодязь, Бологівка, Дворічна та Григорівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв райони населених пунктів Вільшана, Куп’янськ, Орлянка, Кислівка, Петропавлівка, Крохмальне, Табаївка і Берестове Харківської області та Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку обстріляно Макіївку, Невське і Червонопопівку Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали Спірне, Білогорівка, Роздолівка, Яковлівка, Соледар, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Біла Гора, Верхньокам’янське, Веселе, Курдюмівка, Дружба та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворожий вогонь фіксувався по Красногорівці, Авдіївці, Георгіївці, Мар’їнці, Бердичах, Водяному та Новомихайлівці на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку під вогневий вплив потрапили Вугледар, Времівка та Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Вільне Поле Донецької області; Гуляйпільське, Дорожнянка, Залізничне, Гуляйполе, Шевченко, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Кам’янське, Зелений Гай та Малинівка Запорізької області.

На Херсонському напрямку обстрілів зазнали, зокрема, Золота Балка, Гаврилівка, Львове, Садове та Херсон.

Окупанти посилюють контрдиверсійні та контррозвідувальні заходи на тимчасово окупованих територіях. Зокрема, у населеному пункті Велика Лепетиха Херсонської області, проводяться вибіркові перевірки телефонів у місцевих жителів на предмет наявності фото та відео російської військової техніки. Станом на 12 січня 2023 року затримано та вивезено у невідомому напрямку 3 цивільних особи.

 

Українська авіація завдала 9 ударів по районах зосередження окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за минулу добу уразили 2 пункти управління, 8 районів зосередження живої сили, зенітний ракетний комплекс, 3 склади боєприпасів, а також 2 інших важливих об’єкти противника.
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024