стрічка

Білорусь у війні проти України: все, що треба знати

03 Червня 2022, 19:39
Лукашенко і Путін воюють разом проти України 500769
Лукашенко і Путін воюють разом проти України

Лукашенко втягнув свою державу у війну проти України, переворивши Білорусь на плацдарм для збройних сил російської федерації. 

З першого дня війни з території РБ на українські міста і села летять ракети. У той же час серед білоруського суспільства виник партизанський і волонтерський рух, працює аматорська розвідка професійного рівня, а білоруські військові не горять бажанням згоріти на українській землі.

Читайте детально: За нашу і вашу свободу: як бiлоруси допомагають українцям

ВАЖЛИВО! Лукашенко та його режим не представляють народу Білорусі. Вони утримали владу за підтримки режиму Путіна, утопивши країну в крові та назавжди покалічивши десятки тисяч людей. Звичайним білорусам тоді і зараз ніде взяти собі зброю, щоб прямо боротися з окупантами, але за півтора року своєї партизанської боротьби вони навчилися багато чому, чим щосили намагаються як допомогти Україні, так і завершити розпочате в серпні 2020 року.

Цю публікацію редакція Район.in.ua оновлює постійно з 24 лютого. 

3 червня

19:39

Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко заявив у розмові з генсеком ООН Антоніу Гутеррешем, що білорусь готова допомогти вивезти українське зерно через балтійські порти, але за умови — ці порти мають бути доступні і для білоруських товарів.

 

У білорусі додали, що Гутерреш попросив паузу на кілька днів, щоб переговорити з керівництвом зацікавлених країн та визначити умови постачання на міжнародні ринки українського зерна через білорусь.

18:20

Рада ЄС прийняла рішення запровадити обмежувальні заходи ще щодо 12 фізичних та 8 юридичних осіб, причетних до продовження внутрішніх репресій і порушень прав людини в Білорусі.

2 червня

17:06

У білорусі помітили рух великої колони військової техніки в бік України. Про це пише Білоруський Гаюн.

По трасі Р-23 зі сторони Мінська в бік Слуцька біля села Валер'яни їхала велика колона військової техніки зс рб у супроводі ДАІ. 

Серед техніки населення Білорусі помітило:

  • шість Зенітно-ракетних комплексів С-300 та командні пункти до них,
  • два буханці,
  • МАЗи, 
  • одна пускова машина 5п85 С-300, але без контейнерів.

14:46

Білорусь перекидає бронетехніку під кордон з Україною. Зокрема журналісти помітили ешелон із 50 одиниць техніки.

Так, у Гродненському районі Білорусі на залізничних станціях Коробчиці та Свислоч 1 червня вантажилась техніка, – повідомляє Telegram-канал Білоруський Гаюн.

Серед техніки, яку перекидає Білорусь, – 37 одиниць БМП, 5 ЗРК 9К33М3 Оса, два Урали, БРДМ-2, БТС-4, дві одиниці основ для ЗРК Оса під тентом.

Вранці 2 червня цей ешелон виїхав із Гродно. Він вже був помічений у Барановичах, а згодом в районі Івацевич та у напрямку на Брест.

Зазначається, що більшість цієї техніки стояла в Хойниках від 7 травня, занурена на ешелон. Інша ж частина також використовувалася для посилення кордону з Польщею, а тепер її перевозять у напрямку Бреста.

31 травня

16:02

Самопроголошений президент білорусі Олександр Лукашенко заявив, що КДБ РБ "без жодного пострілу" провела "спеціальну операцію в Україні щодо звільнення білоруських громадян" і роздав нагороди за її проведення, повідомляє держінформагентство БелТА, ТГ-канал »Пул першого».

Явно не з власної волі виявилися заручниками, і не лише ситуації, а й окремих бажань найгірших людей в Україні. Коли почалася спецоперація російської федерації, наші люди, кілька десятків, залишилися там, прямо скажемо, заручниками ситуації. І їх треба було повертати додому, до родин...

Комітету держбезпеки було доручено підготувати цей захід та звільнити наших людей. За вашої безпосередньої участі під вашим керівництвом була здійснена ця операція без жодного пострілу.

На мою думку, в Україні так і ніхто не розібрався, як це сталося. Ви повернули людей до своїх родин. Дуже благородна справа для військової людини – без галасу, без пострілів повернути десятки людей додому. Тому я вам дуже вдячний за ваш вчинок.

27 травня

19:24

У Білорусі на все літо обмежили тимчасове перебування громадян у прикордонній смузі на території Брагинського, Лоєвського та Хойницького районів Гомельської області на кордоні з Україною.

16:28

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко доручив створити у країні «народне ополчення».

Про це заявив голова Міноборони РБ Віктор Хренін.

«Поставлено завдання, у тому числі, створити у нас в країні і народне ополчення. Ми бачимо, що це дуже потрібно. Найголовніше, що у нас є для цього і люди, і озброєння.  Важливо, щоб ми могли мирно показувати, що не треба сунутися, тому що відповідь буде адекватна», – сказав Хренін.

Питання створення «народного ополчення» ще належить врегулювати законодавчо, і тоді «кількість захисників батьківщини збільшиться в рази», зазначив він.

26 травня

19:00

У Білорусі перемістили ракетні установки «Іскандер» до українського кордону. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

Вони були переведені до району міста Лунінець Брестської області. Це всього за трохи більше ніж 100 кілометрів від кордону з Рівненщиною.

Рашисти можуть використати їх для обстрілу інфраструктури західної частини України. Адже максимальна дальність ураження цілі балістичними ракетами з ОТРК «Іскандер-М» — не менше 500 км (оголошена публічно) і може сягати 700 км (за експертними оцінками, при застосуванні ядерної боєголовки або полегшеної звичайної). Існує модифікація для пуску крилатих ракет 9М729 з максимальною дальністю до 2500 км.

18:58

Самопроголошений президент РБ Олександр Лукашенко заявив, що у збройних силах Білорусі створюють нове оперативне командування – південне, при цьому він заговорив про ймовірну війну на території країни. Про це пише Белта.

На думку Лукашенка, на Білорусь нібито чинитиметься «військовий тиск» через Польщу, Литву, Латвію та дислоковані там війська НАТО. З цієї причини він вирішив для контролю півдня країни (де РБ межує з Україною) створити окреме командування, яке функціонуватиме «в умовах воєнного часу».

«Нам планування треба відпрацьовувати за цих умов, якщо не дай Боже війна, як діяти ми будемо...»

 

 

25 травня

22:04

Білоруські війська завтра розпочнуть маневри поблизу кордону з Волинською областю. У навчаннях в Бресті візьмуть участь сили спецоперацій Білорусі та авіація. Це — за 60 км від кордону з Україною.

Війська тренуватимуться форсувати водну перешкоду за підтримки вертольотів та винищувачів. Повідомив голова міськвиконкому Бреста Олександр Рогачук.

14:00

Прем'єр-міністр білорусі Роман Головченко підтвердив, що РБ постачає зброю Російської Федерації. За словами прем'єра, білоруська зброя затребувана не лише всередині країни, а й «для потреб Російської Федерації».

23 травня

16:25

Навчання Збройних сил у білорусі продовжили, як мінімум, до 28 травня. Про це свідчить графік проведення навчань на білоруських полігонах, – повідомляють ЗМІ.

Крім того, 22 травня було перекидання трьох ОТРК «Іскандер» до кордону з Україною.

Також триває підготовка до масштабного «навчання» у червні. Зокрема надсилають повістки цивільним у запасі.

15:06

У Сочі стартували перемовини путіна та лукашенка. Які питання обговорюватимуть, поки не повідомляється.

22 травня

Державний секретар Ради безпеки білорусі Олександр Вольфович заявив, що на територію Білорусі начебто заходять «українські диверсійно-розвідувальні групи», повідомляє УП.

 Триває інженерне облаштування ділянок уздовж білорусько-українського кордону, мінування, здійснення завалів, дії диверсійно-розвідувальних груп, зокрема із заходом на білоруську територію.

Деталі: Жодних доказів виявлення, затримання чи ліквідації білоруськими військовими так званих «українських ДРГ» Вольфович не надав. Мапу, де вказано як готувався удар по білорусі, він теж не приніс.

 

Крім того, білоруська влада нарахувала з боку України угруповання військ чисельністю близько 20,5 тисяч людей. Мовляв, на Рівненському напрямку зафіксували угруповання 10,5 тисяч осіб, Київському – 5,5 тисяч і Чернігівському – 4,5 тисяч.

16 травня

15:47

у москві відбулась зустріч лідерів Організації договору про колективну безпеку, під час якої лукашенко заявив, що росія не повинна сама боротися з розширенням НАТО і що без згуртування країн ОДКБ їх завтра може не стати.

Він також вважає — якби країни ОДКБ виступили «єдиним фронтом», то не було б санкцій проти росії та білорусі.

Зауважимо: учасниками ОДКБ є росія, білорусь, Казахстан, Вірменія, Киргизстан та Таджикистан

15 травня

19:31

Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін вірить, що за кілька років членами ОДКБ будуть не нинішні шість, а десятки держав. Про це в інтерв'ю виданню «Белорусская военная газета. Во славу Родины», повідомляє БЕЛТА.

15 травня виповнилося 30 років Договору про колективну безпеку та 20 років Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) – військово-політичної міжнародної організації, яку Росія позиціонує як альтернативу НАТО. Наразі до складу ОДКБ входять Росія, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан та Таджикистан.

«Ми скоро побачимо, як зміниться світоустрій. Але ОДКБ продемонструвала свою боєздатність, свою миролюбність, і, гадаю, за кілька років це буде вже не шість країн. Це будуть десятки держав, які цінують мир і стабільність, а не агресивність та зміна політичного устрою інших держав», – повідомив Хренін.

 

Він додав, що організація змінюватиметься та реагуватиме на актуальні загрози.

10 травня

16:24

Білоруське військове керівництво розпочало другий етап «раптової» перевірки боєготовності військ, – пише Українська правда.

За даними військовиків білорусі, поблизу кордонів їхньої країни, насамперед у Польщі, країни НАТО розмістили угруповання чисельністю близько 40 тисяч солдатів, які нібито загрожують безпеці й незалежності білорусі.

«Все це сплановано як адекватна реакція на навчання, які з 1 травня відбуваються на території країн НАТО під назвою «Захисник Європи». Ми бачимо кожен їхній рух, бачимо, які батальйонні тактичні групи задіяні, на яких полігонах, які питання вони збираються відпрацьовувати. Розуміючи певні загрози, які можуть походити від них, ми адекватно реагуємо, на ці напрямки висуваємо відповідні війська», – йдеться у коментарі міністра оборони Білорусі Віктора Хрєніна.

16:01

путін змушує лукашенка вдарити у напрямку Луцьк – Львів, щоб перерізати постачання зброї із Заходу, – заявив військовий експерт Олег Жданов.

15:27

лукашенко заявив про створення ракети за участі росії, – пише БелТА.

«Ми створюємо нову ракету. Ракету дуже ефективну зразка «Іскандер» приблизно», – йдеться у повідомленні.

5 травня

14:58

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що не думав, що російська «спецоперації», як називають війну у Кремлі, «затягнеться таким чином».

Про це Олександр Лукашенко в інтерв'ю «Associated Press», «БЕЛТА».

«Але я не настільки занурений у цю проблему, щоб сказати, за планом у них там йде, у росіян, як вони кажуть, або як я це відчуваю. Я ще раз це наголошую: я це відчуваю так, що операція ця затяглася». Хоча Росія використовує територію Білорусі для атак на Україну, розміщує там військову техніку і лікує своїх солдатів, Лукашенко запевнив, що Білорусь робила та робить «все для того, щоб цієї війни не було», «Ми категорично не сприймаємо жодної війни», – сказав він.

Лукашенко додав, що йому відомо, що Росія пропонує Україні, а відповідь на питання, чому Україна «не зацікавлена» у переговорах з РФ, «можна знайти у Вашингтоні».

4 травня

21:13

Мінімум 631 ракета була запущена з білорусі по Україні. Про це повідомляє моніторингова група «Беларускі Гаюн». Ці білоруси в Україні мають довіру.

Запуски ракет розпочалися о 6:20 24 лютого 2022 року. Останній запуск був 3 травня о 11:35.

13:21

У Білорусі помітили рух військової техніки в бік кордонів Литви й України. Про це пише Білоруський Гаюн.

«О 06:00 колона з близько 30 одиниць військової техніки білоруських Збройних сил рухалася з Мінська в бік Ошмянського району / литовського кордону по трасі М7.

Близько 08:30 дивізіон ракетного комплексу С-300 ПС Збройних сил Білорусі рухався з Бреста до Мокранів / українського кордону по трасі Р-17» – йдеться у повідомленні.

08:20

У Збройних силах Білорусі розпочалася раптова перевірка сил реагування.

Військові частини мають привести в бойову готовність, вони виконають навчально-бойові завдання для «оцінки готовності реагування на кризові ситуації», – повідомляє Суспільне.

2 травня

10:23

У деяких районах білорусі почали вимикати інтернет — так хочуть приховати інформацію про пересування російських військ, повідомляє. Головне управління розвідки Міноборони України. За оцінками розвідки, кгб білорусі та фсб росії намагаються обмежити спілкування патріотично налаштованих громадян, щоб вони не поширювали інформацію у соцмережах. «Аномалії у доступі до мережі в окремих районах на південь та південний схід від Мінська вказують на коридор руху військової техніки, що підтверджено інформацією з інших джерел», — йдеться у повідомленні ГУР.

26 квітня

Військово-повітряні сили та війська ППО Білорусі з 26 по 29 квітня проведуть спільне штабне тренування із залученням російських військових посадових осіб. Про це повідомило Міноборони РБ в телеграмі.

Повідомляється, що з 26 по 29 квітня у ВПС та військах ППО республіки Білорусь пройде спільне штабне тренування із залученням посадових осіб об'єднання ВПС та ППО Західного військового округу збройних cил російської федерації.

У ході заходу оперативної підготовки відпрацьовуються питання взаємодії органів управління авіацією та ППО при плануванні дій та постановці завдань підлеглим військовим частинам та підрозділам, зазначено у повідомленні.

24 квітня

Оперативне зведення військової активності на території Білорусі на 7.00 24 квітня

Тривають незначні переміщення військової техніки ЗС РФ територією Білорусі. Техніка також була помічена у містах за маршрутом Мінськ-Бобруйск, а також у Мозирі.

Фіксувалася активність ЗС РФ та на залізниці. Переміщення – із залізничної станції Гомель-Північний у напрямку станції Гомель-Непарний. На залізничній станції Новобілицькій був помічений ешелон з порожніми платформами. Зазначається продовження вивезення пошкодженої техніки ЗС РФ – у напрямку до Брянська.

Мародери із ЗС РФ почали користуватися експедиторськими послугами Білоруської залізниці для вивезення награбованого в Україні. Надійшла інформація, що на станціях Гомель, Жлобін та Калінковичі оформлюються заявки на перевезення вантажів у вагонах та контейнерах зі станцій Гомельського відділення БелЖД – на станції Московської залізниці РЗ.

Неподалік села Бронниця (Буда-Кошелівський район, Гомельська область) з'явився новий польовий табір. Ймовірно, на території польового табору розгорнуто мобільну двокоординатну станцію радіолокації кругового огляду П-18 «Терек» і рухливу трикоординатну станцію радіолокації дециметрового діапазону СТ-68У (19Ж6). Найімовірніше, РЛС належить ЗС РБ.

Льотна активність на військових аеродромах Білорусі не відзначалася.

Відзначалася активність ЗС РБ. Так, колона з мінімум 25 БТРів рухалася з Борисова до Мінська. Найімовірніше, техніка поверталася з навчань, які проходили на Борисівському полігоні. Пізніше колона була помічена у Колодищах. Відзначалися також переміщення за маршрутом Осиповичі-Бобруйск. Техніка ЗС РБ була помічена й у Гомелі.

 

Окремо варто відзначити постійні переміщення у Хойниках вантажівки з написом «Розмінування». Це є непрямим підтвердженням інформації, що ліси у прикордонних з Україною районах Гомельської області заміновані росіянами.

18 квітня

Сотні фур з росії та білорусі ймовірно не встигли виїхати з території Європейського Союзу до крайнього терміну 16 квітня.  Про це повідомляє BBC.

В останні години перед дедлайном черга на польсько-білоруському кордоні розтяглася на 80 кілометрів, деякі водії сказали, що очікують понад 30 годин і що встигнути виїхати до настання 16 квітня немає шансів.

У суботу, за інформацією кореспондента BBC у Варшаві, на двох пунктах пропуску очікували від 200 до 400 фур, орієнтовний час очікування скоротився до 12 годин. Припускають, що ще тисячі інших фур з росії та білорусі досі знаходяться на території ЄС. Достеменно невідомо, що їх чекає. 

Представник однієї з транспортних асоціацій Польщі висловив стурбованість, що якщо у Євросоюзі вирішать конфіскувати ці вантажівки, це може призвести до дзеркального кроку з боку рф та білорусі. 

Нагадаємо, ЄС останнім пакетом санкцій заборонив роботу на території країн-членів вантажних перевізників з Росії і Білорусі, крім винятків для транспортування деяких товарів.

Зйомка з повітря, Reuters
Зйомка з повітря, Reuters

 

15 квітня

Проєкт «Беларускі Гаюн» опублікував перехоплені розмови російської авіації, яка у перші дні війни 25-27 лютого цілодобово завдавала ударів по Україні, вилітаючи з білоруських аеродромів.

На відео, яке оприлюднив проєкт, показана робота російських винищуващів Су-35С, які атакували цілі біля Києва, Житомира, Білої Церкви за підтримки літаків далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50.

14 квітня

10:00

45 із 69 посилок, надісланих російськими військовими із Мозиря через службу СДЕК, мають статус «не доставлено» або «замовлення не знайдено». Про це пише Еўрарадыё з посиланням на Медіазону.

Як пояснили виданню в сервісі, статус «не доставлено» присвоюється вантажу, якщо: одержувач не прийшов за замовленням, замовник скасував відправлення, посилка надійшла на склад з невстановленим товаром, відправлена не в те місце або навіть загубився тощо. 

У свою чергу, статус «не знайдено» присвоюється в тому випадку, якщо замовлення створено через сайт, але так і не відправлено, або відправлено, але не оплачене або відкликане.

12 квітня

22:34

Уряд Білорусі заборонив вивозити з країни борошно, крупи, цукор та інші продукти обсягом понад один кілограм.

Про це повідомила пресслужба уряду країни, передає ЄП.

Так, забороняється вивозити понад один кілограм гречаного та пшеничного борошна, гречки, рису, манки, вівсянки, пшона, цукру, солі та макаронів. Обмеження в один літр діє на вивезення олії, консервів можна вивезти до 3-х банок.

При цьому передбачена можливість вивезення таких товарів без обмежень у випадках, визначених облвиконкомами. 

У Білорусі кажуть, що таким чином хочуть захистити внутрішній ринок від підвищеного попиту на бакалійні товари у прикордонних районах. Як пише білоруський уряд, фізособи купують там продукти комерційними партіями для вивезення за межі країни.

16:14

На кордоні України з Республікою Білорусь та на ділянці з невизнаним Придністров’ям посилені заходи безпеки Державна прикордонна служба та інші сили оборони проводять посилені заходи безпеки на кордоні між Україною та Молдовою на ділянці з Придністов’ям та на кордоні України та Білорусі. Про це на брифінгу в Медіа-центрі Україна (Київ) повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

«На кордоні з Молдовою на ділянці з Придністров’ям, і на кордоні з Білоруссю посилені заходи безпеки, аби не допустити ескалації на цих напрямках. Ми стоїмо спільно з ЗСУ, іншими складовими силами безпеки та оборони і готові до заходів у разі, якщо з цих напрямків спробують вторгнутися вороги», – сказав Демченко

09:58

путін і лукашенко зустрілись у російському Блоговещенске і прямують на космодром Східний, – повідомляє Сегодня.

Після цього відбудуться переговори щодо двохсторонньої співпраці, ситуацію в Україні та протидію санкціям.

10 квітня

15:58

лукашенко їде до путіна 12 квітня, щоб святкувати День космонавтики — вони прилетять на космодром Східний та оцінять хід його будівництва.

00:29

Україна розірвала наукові та освітні зв'язки з Білоруссю

Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Зокрема, припинили дію окремих угод між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь. Йдеться про ті, що стосуються науки та освіти.

Денонсовано Угоду про взаємне визнання і еквівалентність документів про освіту і вчені звання та про співробітництво в галузі атестації наукових та науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації.

Також припинили дію Договору між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про співробітництво в галузі науки і технологій.

8 квітня

22:41

Два офіцери Управління КДБ по Гомельській області загинули, підірвавшись на протитанковій міні. Про це пише Українська правда.

Російське формування розбило табір у лісі Гомельської області, у районі Поліського екологічного заповідника. Все робили за військовою наукою: окопалися, замінували підходи з кількох сторін, стали табором. Вони не знали, де вони перебувають. Могли думати, що в Україні. За якийсь час отримали наказ рухатися на південь. Кинули позиції, навіть забули кілька коробок із боєприпасами.

Згодом на сліди табору натрапив лісник під час обходу, помітив коробки з боєприпасами та повідомив, «куди треба».

«В результаті лісники забрали двох офіцерів Гомельського управління КДБ показувати місце знахідки, і ті підірвалися, ймовірно, наїхавши на протитанкову міну, яку росіяни залишили на під'їзді до табору. Чи постраждали при цьому лісники, нам невідомо, а два КДБісти загинули», – йдеться в повідомленні.

7 квітня

16:23

У Білорусі заявили, що зобов’язання перед окремими іноземними кредиторами будуть виплачуватися у білоруських рублях. Про це повідомляє Zerkalo.io, пише Європейська правда.

В Уряді Білорусі пояснили, що це «вимушений захід, оскільки Білорусь обмежена у розрахунках із західними кредиторами в доларах та євро через запроваджені санкції та аналогічні дії вищезазначених організацій з припинення платежів за своїми зобов’язаннями».

15:20

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що провів на території України спеціальну операцію «зі звільнення білорусів». Він сказав про це під час засідання Ради нацбезпеки Білорусі.

«Дійшло до того, що ці негідники почали захоплювати там наших людей, насамперед водіїв автомобілів, які на той час потрапили туди. Заарештували півтори тисячі вагонів, захопили наші автомобілі і до сотні, здається, наших хлопців, які керували цими фурами. Я попереджав українців, що ми змушені будемо провести спеціальну операцію з визволення цих людей. Ми таку спеціальну операцію провели. І всіх наших людей визволили», – сказав Лукашенко

Також самопроголошений вирішив нагородити виконавців цієї «операції» і пригрозив Україні тим, що ніби-то якщо в країні ще залишилися такі водії фур, то вони дуже ризикують – Білорусь відповість по-іншому.

13:37

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що РБ хоче брати участь у переговорах щодо мирного врегулювання війни в Україні, – пише УП.

«Не може бути переговорів без участі Білорусі. Якщо ви нас ув'язали в це, насамперед, західні країни, то на цих переговорах, певна річ, має прозвучати позиція Білорусі.

Ми виходимо не з того, що нас в один кошик занурили з Росією. Ні. Ми виходимо з того, що ця війна – за парканом нашої країни. І вона серйозно впливає на ситуацію в Білорусі. Тому жодних сепаратних за спиною Білорусі домовленостей не може бути», – йдеться в повідомленні.

13:00

З вечора 6 квітня на території Білорусі переміщується у різних напрямках велика кількість російської військової техніки, серед якої КамАЗи та Урали з літерою V, автомобілі зв'язку, а також Гради та Іскандери, – повідомляє білоруський журналіст та фотограф, засновник проекту MotolkoHelp Антон Мотолько у Twitter.

Зокрема, о 22:40 6 квітня на трасі М5 помітили колону з 10 причепів з гусеничною технікою. Вона рухалася у сторону Бобруйська.

О 23:00 6 квітня у Хойниках помітили 2 одиниці особового складу на квадроциклах. Раніше переміщення на таких транспортних засобах активісти не бачили.

О 1:20 7 квітня в Гомелі помітили колону з 12 російських вантажівок Урал з позначками V, які рухалися у напрямку Речиці.

А о 6:50 колону вантажівок КамАЗ та Урал, автомобілів зв'язку та автомобілів УАЗ ЗС РФ з позначками V побачили на трасі М1 під Смолевичами – рухалася у бік Борисова.

О 7:00 на залізничному вокзалі в Колодищах помітили близько 20 російських військових автомобілів із позначками V. На платформі також було багато ящиків, всі обтягнуті маскувальною сіткою. Поруч із ними – спорядження та намети.

О 7:30 велика колона російської техніки рухалася від місцевої лікарні у Наровлі у бік траси Р-37 в сторону Мозиря.

О 8:00 зі станції Гомель-Непарний у бік станції Гомель-Північний у Гомелі рухався поїзд із російською військовою технікою з позначкою V.

Також склад із вагонами російської залізниці та військовою технікою помітили в Орші Вітебської області, що за 50 км від кордону з росією. Склад рухався зі станції Орша-Східна у бік станції Орша-Центральна.

На ньому було не менше ніж 30 машин, у т.ч. КамАЗи та Урали, машини зв'язку, бензовози, а також не менше 4-х систем Іскандер та транспортно-навантажувальні машини до них.

О 8:50 у Мозирі помітили невелику колону російської військової техніки, що рухалася у бік Калінковичів.

А о 9:10 у Калінковичах – велику колону російських КамАЗів, що рухалася трасою М10 у бік Гомеля.

О 9:40 колона з 30 КамАЗів, Уралів та пускових установок Град рухалася з Брагіна у бік Хойніків трасою Р-35.

О 9:45 помітили велику колону вантажівок КамАЗ і Урал, медичних автобусів ПАЗ ЗС РФ, які рухалися з Калінковичів у бік Гомеля по трасі М10.

О 10:00 в Орші помітили поїзд із системами Іскандер, який рухався у бік Смоленська.

5 квітня

Інформація щодо вильотів літаків з аеропорту Білорусі та скільки повернулося. 

Увечері 4 квітня з військового аеродрому в Барановичах у проміжку між 22:15 та 22:55 вилетіли три винищувачі, останній о 22:51. Про це інформує Білоруський Гаюн.

Станом на 5 квітня 00:45 повернулося лише два. У той же час у районі 23:00 кілька людей повідомили, що в Рівному відмінно спрацювало ППО.

3 квітня

18:34

До Гомельської області Білорусі, що розташована біля кордону з Україною, надходить все більше російської техніки, що може свідчити про ротацію російських військ.

Про це пише УП з посиланням на білоруського блогера Антона Мотолько.

«До Гомельської області Білорусі надходить все більше російської техніки, що свідчить про ротацію військ, а не про їхнє виведення з Білорусі», – зазначає експерт.

Він наголошує, що вимогою України та інших країн має бути виведення російських військ як з України, так і з Білорусі.

«Якщо російські війська залишаться в Білорусі, це не вирішить проблеми українців, і ситуація в Білорусі стане набагато гіршою», – вважає Мотолько.

Раніше цього дня Мотолько повідомив, що на в'їзді в Гомель помітили велику колону з більш ніж 20 одиниць різної техніки, що рухалася у бік центру міста.

 

Також під Мінськом помічено колону з 20 одиниць техніки з відмітками V, що рухалася трасою М5 у бік Гомеля. Повідомляється, що у неділю з Мінська у бік Гомеля йшло кілька колон, зокрема велика кількість БТРів, КамАЗів та вантажівок Урал.

2 квітня

14:40

В білоруському місті Наровля російські окупанти облаштували спеціалізований базар, де продають награбоване в Україні майно — ГУР.

12:06

Окупанти-мародери штурмують кур'єрські доставки в Білорусі, щоб відправити додому награбоване, – повідомляє білоруське видання Гаюн.

«Зараз окупанти перебувають у відділенні російської служби експрес-доставки СДЕК у Мозирі та оформляють доставку речей. В Хойніках солдати заходили на пошту та запитували про можливість відправлення міжнародних посилок – мобільних телефонів, інших речей», — йдеться у повідомленні.

0:16

Протягом вечора 1 квітня моніторингова група білоруських журналістів зафіксувала велику кількість запусків ракет (більше 20) у Мозирському та Хойницькому районах Білорусі, повідомили у телеграм-каналі Беларускі Гаюн.

«Дані про запуски підтверджують десятки надійних джерел. При цьому ми не спостерігаємо сирен в Україні», – йдеться у повідомленні.

 

1 квітня

22:47

Очевидці помітили колону з приблизно 50 одиниць військової техніки збройних сил Білорусі разом із ЗРК С-300, яка стояла на трасі в напрямку кордону з Україною.

Про це повідомив телеграм-канал MotolkoHelp, пише УП.

Очевидці зауважили близько 20:00 (за мінським часом), що на трасі Р-23 в напрямку з Мінська до Слуцька стояла колона військової техніки збройних сил Білорусі.

Дві колони з’єднали в одну. Відео, яким очевидці поділилися зі сторінкою журналіста Антона Мотолько, зробили на перетині трас Р-23 і М1. 

 

Припускають, що колона рушить з місця вночі, аби менше очевидців могли зняти її переміщення.

06:14

Росія відправляє в Гомель ракетні комплекси. У Міноборони вважають, що, очевидно, плануються ракетні удари або комплекси використовуватимуть для  шантажу та залякування.

 

31 березня

15:55

У Білорусі помітили близько 100 одиниць російської техніки, яка рухалася від Чорнобильської зони вглиб країни. Повідомив білоруський журналіст і фотограф, засновник проєкту MotolkoHelp Антон Мотолько у твітері. Пише УП.

«З боку Чорнобильської зони в бік Брагіна по трасі Р-35 рухалася колона з близько 100 одиниць техніки Збройних сил росії з позначкою V», – Мотолько.

За його словами, у колоні – реактивна система залпового вогню «Град», вантажівки КамАЗ і Урал, а також МТ-ЛБ (БТР).

13:38

В так званій Союзній державі (обєднання рф і рб) скасовують плату за вхідні дзвінки в роумінгу. 

Журналісти незалежного білоруського медіа Єврорадіо знайшли відповідь на питання, чому саме зараз прийнято таке рішення, хоча розмови про таку можливість велися ще з 2013 року:

 

«Наразі в Білорусі понад 90 тисяч російських абонентів, які отримають доступ до безкоштовних вхідних дзвінків».

30 березня

15:13

По території Білорусі неподалік від кордону з Україною продовжують рухатися колони російської військової техніки з позначками V, зокрема переміщуються Точки-У, БТРи, Тигри, КамАЗи та бензовози.

Про це у Twitter пише білоруський журналіст і фотограф, засновник проєкту MotolkoHelp Антон Мотолько.

«Вранці колона військових автобусів ПАЗ ЗС РФ з позначкою V"рухалася з Річиці в напрямку Калинковичів (Гомельська область) трасою М10.

Також вранці помітили кілька колон КамАЗів Збройних сил росії з позначкою V: 6 КамАЗів звернули з траси R31 у бік Калинковичів, ще 6 – рухалася з Калинковичів у бік Річиці по трасі М10, кілька колон російських КамАЗів з позначкою V рухалася в бік Калинковичів трасою М10.

Колона російської техніки з відмітками V рухалася з Річиці в бік Гомеля по трасі М10. У ній було щонайменше 8 Точка-У, кілька БТР-82а, близько 9 вантажівок КамАЗ (деякі з них перевозили ракети Точка-У), автомобіль зв’язку та кран», – йдеться в повідомленні.

05:30

Уряд Білорусі тимчасово забороняє вивезення з країни деяких круп, борошна і макаронів.

Про це повідомляє УП.

Зазначається, що заборона запроваджена з метою недопущення створення дефіциту, а також для дотримання продовольчої безпеки країни. 

Дія постанови міністерства антимонопольного регулювання та торгівлі не поширюється на товари, що вивозяться за межі Білорусі для надання міжнародної гуманітарної допомоги іноземним державам на підставі рішень уряду, а також як запаси.

Не поширюється також на товари, що переміщуються в рамках міжнародних транзитних перевезень, що починаються та закінчуються за межами митної території ЄАЕС; на товари, поміщені під митні процедури у державі-члені ЄАЕС та переміщуються транзитом через білоруську територію.

Постанова набирає чинності після її офіційного опублікування та діє протягом трьох місяців.

03:19

Запуски ракет на територію України можуть здійснюватися з району біля Великого Бору в Гомельській області Білорусі. Про це повідомляє проєкт MotolkoHelp у Twitter.

29 березня

17:51

Очевидці в Білорусі помітили рух колон російської військової техніки з боку українського кордону в тилові частини.

Про це пише «Украйнська правда» з посиланням на MotolkoHelp та Єврорадіо.

Очевидці в Гомелі поділились з Єврорадіо відеозаписом, як колон військової техніки з прапорами РФ рухається вулицею Ілліча в Гомелі. Техніка їде з боку українського кордону по дорозі в центр міста.

Вулиця Ілліча за містом переходить у трасу Е95, що сполучає Гомель із Черніговом.

Читачі білоруського журналіста Антона Мотолько надіслали йому відеозапис завантаження 70 бойових машин піхоти з маркуванням V і прапорами РФ та російського ВДВ в Речиці на залізничні платформи.

За даними читачів, колона виїхала з Хойників (близько 50 км до кордону України) по трасі Р33 до залізничної станціїї в місті Речиця на околицях Гомеля.

У складі колони, крім БМП, помітили також БТР-Д і МТ-ЛБ. 

15:07

Білоруське видання Зеркало пише, що військові навчання відбудуться на полігоні неподалік Гродно (а також кордонів Литви та Польщі).

За офіційним повідомленням Міноборони Білорусі, танковий батальйон 6-ї окремої гвардійської бригади Західного оперативного командування бере участь у навчаннях на полігоні «Гозький».

 

Відомство розповіло, що в перший день навчання війська зайняли район зосередження на полігоні та розпочали відпрацювання питань бойової охорони, тактичного маскування, боротьби з диверсійно-розвідувальними групами умовного супротивника.

13:46

Міноборони Білорусі повідомляє, що у період з 29 по 31 березня проводиться спільний захід оперативної підготовки з органами управління технічним забезпеченням – спільне штабне тренування, – пише УП.

«Актуальність навчань обумовлена ​​необхідністю завершення планування технічного забезпечення, удосконалення злагодженості органів військового управління при організації технічного забезпечення та підготовкою до командно-штабного навчання Збройних сил.

Планується підвищення практичних навичок посадових осіб у прийнятті рішень, плануванні застосування підпорядкованих сил та засобів», – йдеться у повідомленні.

Де відбуватимуться навчання, наразі невідомо.

27 березня

15:48

Росія продовжує переміщувати свої війська на територію Білорусі для ротації, посилення та поповнення запасів. Про це йдеться у денному зведенні Генштабу.

«Триває переміщення підрозділів РФ на територію республіки Білорусь. Вказані заходи проводяться з метою ротації підрозділів, що зазнали суттєвих втрат, посилення наявних угруповань, поповнення запасів продовольства, палива та боєприпасів, організації евакуації поранених  та хворих військовослужбовців.

 

Частина підрозділів збройних сил республіки Білорусь продовжує перебувати на полігонах», – йдеться у повідомленні.

26 березня

19:47

Надання воєнної підтримки російській агресії та питання направлення білоруських підрозділів до України, лобіюється групою високопосадовців та генералів зі складу Ради безпеки Республіки Білорусь, – інформує Генштаб ЗСУ.

Російські загарбники продовжують активне використання транспортної мережі Республіки Білорусь. Відзначається зростання кількості повітряних перевезень військових вантажів з території Російської Федерації. Здебільшого, для перекидання ракет різних типів та боєприпасів, ворог використовує транспортні літаки Ан-124. Такий спосіб доставки обумовлений блокуванням залізничних шляхів на окремих напрямках.

25 березня

17:38

У Генштабі повідомили, що існує велика загроза залучення до війни проти України збройних сил Білорусі. Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав умови, за яких його країна може приєднатися до Росії у війні проти України. Про це пише Belta.

А нас у війну можна втягнути лише одним способом: якщо проти розпочнеться агресія, якщо проти нас почнуть воювати. Тому я тримаю вухо гостро. Коли я це читаю, я викликаю військових: «Доповідайте, що відбувається на північному заході, що на заході? Чи ми всі бачимо? Чи мобілізували ми всі? Розвідка як працює?» – заявив Лукашенко.

13:50

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь може вступити у війну проти України, лише якщо проти неї почнеться агресія. 

Про це пише УП з посиланням на білоруське державне видання Белта.

 

«Нас у війну можна втягнути лише одним способом: якщо проти нас розпочнеться агресія, якщо проти нас почнуть воювати. Тому я тримаю вухо гостро. Коли я це (заяви, що Білорусь може напасти на Україну – ред.) читаю, я викликаю військових: «Доповідайте, що відбувається на північному заході, що на заході? Чи ми все бачимо? Чи мобілізували ми все? Розвідка як працює?» – сказав Лукашенко.

За його словами, білоруси «генетично не приймають війну», але зараз іде «інформаційна війна», і на неї треба «гарно відповідати», «реагувати спокійно, але не виправдовуватися».

 

Лукашенко також додав, що білоруська опозиція зараз формує добровольчі загони для війни в Україні.

01:55

Уряд Австралії розширив санкційний список, додавши туди 22 російських пропагандистів, а також самопроголошеного президента Білорусі Александра Лукашенка та його родину.

Про це повідомляє Європейська правда із посиланням на сайт австралійського уряду.

«Ці останні кроки через місяць після вторгнення росії в Україну продовжують наші цілеспрямовані зусилля для того, щоб росія та ті, хто підтримує її незаконне, неспровоковане вторгнення до її демократичного сусіда, заплатили високу ціну», – відмічають в уряді.

24 березня

США та Європейський Союз заблокували заявку Білорусі на вступ до Світової організації торгівлі (СОТ) через її співучасть у повномасштабному російському вторгненні в Україну. Як зазначається, це робить Білорусь «непридатною для членства в глобальній торговій групі». Про це повідомляє Reuters. Пише Суспільне.

«Ми засуджуємо Білорусь за співучасть у російській агресії. Це несумісно з цінностями та принципами СОТ та справедливого правового порядку. З цих причин ми дійшли висновку, що Білорусь непридатна для членства у СОТ. Ми не розглядатимемо її заявку на вступ», – заявили в організації. 

23 березня

15:30

Білорусь «запропонувала» 12 українським дипломатам залишити країну протягом 72 годин — працювати дозволять лише послу та ще 4 співробітникам, повідомяє УП.

11:04

росія, щоб втягнути білорусів у війну, пропонує військовим винагороди розміром 1-1,5 тисячі доларів на місяць і пільгове навчання у російських вишах. Про це повідомляє ГУР Міноборони.

09:59

Білорусь почне вторгнення з провокації. Про це заявив один із лідерів білоруської опозиції Павло Латушко, – повідомляє Радіо Свобода.

«За тією інформацією, яку ми маємо, план можливої військової участі у наземній операції збройних сил Білорусі буде пов'язаний із організацією провокації на держкордоні.

Провокація має передбачати нібито обстріл із української сторони території Білорусі. Після цього обстрілу має відбутися досить широке висвітлення та нагнітання обстановки у ЗМІ Білорусі та рф. Виходячи з цього, Лукашенко ухвалить рішення про проведення вже реальної військової наземної операції», – йдеться у повідомленні.

22 березня

19:19

КДБ білорусі заявив, що 8 із 19 дипломатів посольства України є кадровими співробітниками українських спецслужб.

Він запевняє, що співробітники українського посольства здійснювали «агентурну розвідку» та намагалися сформувати мережу інформаторів з числа громадян Білорусі, а також особисто «збирали розвідувальну інформацію, зокрема щодо білоруських військових об'єктів». Про це пише Белта.

Кадровими співробітниками національних спецслужб вважають таких дипломатів:

  • радник Юрій Пасік,
  • перший секретар Сергій Винник,
  • перший секретар Віталій Онофрійчук,
  • перший секретар Роман Степанов,
  • консул, перший секретар Ілля Звенигородський,
  • військовий аташе Олександр Болюта,
  • помічник військового аташе Сергій Кацуба,
  • офіційний представник ДПС України при посольстві Дмитро Шмельов

12:44

У Білорусі відбувається масовий флешмоб проти участі в російсько-українській війні.  Людей закликають будь-якими способами намагатися відмовитися від мобілізації.

 

08:16

Загроза наступу росії зі сторони білорусі досі висока. рф стягує військову техніку в Гомельську область. Фото зі супутника опублікував у Twitter журналіст Джек Детч.

21 березня

20:58

Для авіанальотів російські окупанти використовують десятки аеродромів, зокрема в Білорусі та Криму – розслідування.

Про це повідомляє Оперативний ЗСУ.

За даними журналістів, у безпосередній близькості до кордонів України є близько 40 аеродромів із тактичною військовою авіацією. До того ж, росія використовує літаки стратегічної авіації, які можна розміщувати за 5 тисяч км від «цілі».

За словами Міністерства оборони Білорусі, десантники 38-ї Брестської окремої гвардійської десантно-штурмової бригади повернулися від українського кордону до пункту постійної дислокації.

Про це повідомляє MotolkoHelp,передає Українська правда.

«Десантники 38-ї Брестської окремої гвардійської десантно-штурмової бригади повернулися до пункту постійної дислокації після успішного виконання завдання щодо посилення ділянок кордону Білорусі».

«Мотолько Хелп», яке займається моніторингом пересування білоруських військ, повідомили, що БТР рухаються Брестом – через це в місті частково перекрито рух.

13:46

Білоруський опозиціонер Франак Вячорка заявив, що місцеві партизани виводять з ладу російську техніку, зупиняють їхні поїзди та роздають листівки, щоб не допустити введення військ Білорусі в Україну.

05:37

Радник лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської Франак Вячорка заявив, що «партизани Білорусі» створюють перепони, аби не допустити білоруських військ в Україну. Вячорка опублікував карту Білорусі «Залізничний опір-2022», на яку нанесені результати дій білоруських партизанів.

 

02:25

Три великих білоруських банки, які потрапили під санкції Євросоюзу, відключили від системи SWIFT. Йдеться про «Белагропромбанк», «Банк Развития Беларуси» і банк «Дабрабыт». За інформацією BPN, із 20 березня на території Євросоюзу стало неможливо платити банківськими картками «Белагропромбанк». 10 березня «Белагропромбанк» заявив, що банк продовжить роботу «у штатному режимі»», незважаючи на «тимчасове відключення від Міжбанківської спільноти фінансових телекомунікацій». 11 березня «Банк Развития Беларуси»» також назвав відключення від SWIFT «тимчасовим» і повідомив, що «вжито заходів щодо використання альтернативних систем передачі фінансової інформації для забезпечення своєчасного виконання зобов'язань». Про це пише УП.

19 березня

23:05

Білоруські активісти, які фіксують пересування військової техніки територією країни, у суботу помітили, що її почали відзначати червоним квадратом.

Про це інформує Беларускі Гаюн

Зокрема, у суботу протягом дня фіксувалося пересування техніки з боку Дрогичина у напрямку Бреста, а також між містами Іваново та Дрогичин.

«Вся техніка відзначена розпізнавальним знаком – червоним квадратом. БРДМ «Кайман», вантажні МАЗи (в т.ч. з мінометом), радіостанції на шасі ГАЗ-66, а також вантажівка «Волат».

Червоний квадрат був і на колоні техніки Військових сил РБ, яка їхала з боку до Малорити у бік Бреста і складалася з броньованих розвідувально-дозорних машин «Кайман», вантажівок МАЗ та Volat з мінометами.

20:44

Посол Білорусі в Україні Ігорь Сокіл заявив, що посольство повністю завершило евакуацію своїх співробітників.

Про це повідомляє «Європейська правда» із посиланням на білоруську державну агенцію БелТА.

Причиною евакуація посол називає «нестерпні умови роботи» - зокрема, у посольства були заблоковані всі фінансові рахунки, а співробітникам посольства ніби то були «створені нестерпні умови, були загрози фізичної розправи постійно».

Як зазначається, остання група дипломатів покинула Україну 18-19 березня.

Нагадаємо, що при перетині кордону білоруським послом стався інцидент - голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко через білоруського посла передав голові Державного прикордонного комітету Білорусі Анатолію Лаппо «30 срібняків». 

Посол відмовився взяти передачу та пішов із невдоволеним виглядом, гроші відскочили від нього. «Із презирством» – кинув навздогін український прикордонник.

Білоруський посол цей епізод не коментував, однак зазначив, що його «машина як посла була повністю доглянута, розпакована, навіть внутрішні елементи обшивки знімалися, особисті речі були доглянуті».

18:22

Білоруські залізнодорожники допомогли зупинити сполучення до України. росія більше не зможе постачати до України через білоруську залізну дорогу свою техніку і провізію, адже залізничного сполучення між Білоруссю та Україною більше немає. Про це заявив голова правління Української залізниці Олександр Камишин в ефірі «Настоящего времени». Він подякував чесним білоруським залізничникам, відмовившись розкрити подробиці.

14:21

Президент росії стягує до Білорусі війська з Владивостока та Петропавловська-Камчатського, аби поповнити свої втрати на війні в Україні. Про це інформує Генштаб.

«Для поповнення втрат угруповання Східного воєнного округу на територію Білорусі перекинуті окремі підрозділи 155-ї окремої бригади морської піхоти (Владивосток) та 40-ї окремої бригади морської піхоти (Петропавловськ-Камчатський)».

Також відомо, що у районі на північний захід від Чорнобиля загарбники розгорнули тиловий район угруповання військ Східного військового округу.

01:00

Білорусь не розміщуватиме у себе ядерну зброю і ніколи такої не планувала, переконує самопроголошений президент Александр Лукашенко.

Про це інформує Європейська правда, посилаючись на заяву, зроблену в інтерв'ю японському телеканалу TBS.

«Змінюючи конституцію, ми навіть не думали про це  – це все вигадка Заходу. Я не планую розміщувати тут ядерну зброю, виробляти тут ядерну зброю, створювати і використовувати цю ядерну зброю проти будь-кого. Такого ніколи не було у планах білоруського керівництва та у моїх планах», заявив Лукашенко.

 

18 березня

22:24

У Петрикові Гомельської області Білорусі будується понтонна переправа через Прип'ять, за допомогою якої можна потрапити до Лельчицького району, що межує з Україною. Про це повідомляє Радіо Свобода, Беларускі Гаюн.

Крім того, на залізничній станції Мулярівка Петриківського району на Гомельщині розвантажують російську бронетехніку: танки, БТР, САВ (самохідно-артилерійські установки).

 

17 та 18 березня місцеві жителі бачили, як машина проїжджала через Петриків. Від залізниці до міста танки та інше озброєння перевозять спеціальні вантажівки з платформами, їх супроводжують поліцейські машини з мигалками та сиренами.

 

17 березня

23:43

Білоруських солдатів-строковиків використовую як чорноробів для російської армії, зокрема, вони відмивають танки армії рф від останків російських солдатів. Про це пише УП.

22:59

Над Мінськом увесь вечір літають гелікоптери. У Міністерстві надзвичайних ситуацій та військово-повітряних сил РБ повідомляють про навчальні польоти.

17:38

Генпрокуратура Білорусі порушила кримінальну справу щодо радника голови ОП Олексія Арестовича через його заклики "до вчинення актів тероризму та диверсій на об'єктах Білоруської залізниці"

16:27

Опозиціонерка Світлана Тихановська закликала ООН визнати Білорусь тимчасово окупованою державою.

15 березня

18:36

Журналісти помітили переміщення поїзда з військовою технікою, на якій є маркування збройних сил Республіки Білорусь, а також вантажівки із ракетами «Іскандер.

Про це пише УП з посиланням на білоруського журналіста і фотографа Антон Мотолько.

Потяг завантажений військовою технікою помітили близько 16:55 (за мінським часом) на залізничній станції «Азярышча» біля Мінська.

На відеозаписі можна полічити, що на потягу завантажено близько 22 одиниць техніки різного типу.

Журналісти твердять, що помітили БМП-2, машину розмінування БМР-1К, броньовану розвідувально-бойову машину «Кайман» і БМП-1КШ.

Згодом Мотолько повідомив, що, ймовірно, на відео зафіксували погрузку 120 окремої механізованої бригади.

На автодорозі з Мінська в напрямку Гомеля помітили сім вантажівок, на яких розмістили по дві ракети для ракетних комплексів «Іскандер».

Біля Мозира на кордоні з Україною помітили дві вантажівки, які везли ракети для зенітно-ракетних комплексів С-400.

На півночі Гомеля помітили потяг, на якому були завнтажені РСЗВ «Град» та артилерійська установка калібру 120 мм «Нона-К». 

Крім того, журналісти повідомляють про велике скупчення автівок патрульної поліції Чеченської Республіки біля одного з готелів у Гомельській області.

15:57

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що по країні буцімто вдарили ракетою «Точка-У», однак він «не збирається брати участь у війні, та й його туди не звуть».

Про це пише «Українська правда».

Лукашенко не уточнив, звідки і хто вдарив ракетою Білорусі, однак заявив, що «вони з росіянами» перехопили та знищили її над Прип'яттю два дні тому. А мовчали, бо «розбиралися, що там відбувається».

«Я вас попереджав, що нас штовхатимуть у цю операцію, у цю війну. Свідченням цього є буквально два дні тому вночі черговий пуск на територію нашої Білорусі – удар по нашій території – ракетою «Точка-У», яку ми успішно з росіянами перехопили та знищили над Прип'яттю.

Вони що, однією ракетою хочуть розбомбити Білорусь? Та не вийде. Ця ракета просто не долетить до нас. Але навіщо це робиться? Щоб нас зачепити, і щоб ми почали відповідати. Але ми не такі простачки. Ми якщо відповімо, то відповімо вже пристойно. Що відчують усі. Поки терпимо…

Ще раз хочу наголосити: ми не збираємося вплутуватися в цю операцію, яку Росія проводить в Україні. У цьому немає потреби. Ну, подумайте, що ми можемо там додати Росії? Що стосується особового складу, там достатньо своїх воїнів. Ми можемо щось Росії з погляду озброєнь додати? Та ні. Ми все це закуповуємо у Російської Федерації. У них все це є, і навіть краще. Тому нам там нічого робити. І нас туди не звуть», – сказав Лукашенко.

1:42

У білоруському містечку Столбці підпалили колії – білоруське ГУ по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією (ГУБАЗіК) почало тероризувати місцевих жителів. Про це пише УП.

13 березня

22:45

Росія розробляє спецоперацію, в рамках якої планує перевдягнути білоруських військових у форму РФ і відправити на війну в Україну.

Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі українських телеканалів

«Сьогодні на території Білорусі розробляється спецоперація РФ. Вони сьогодні мають велике бажання одягнути форму РФ на білоруських військових.

Частина з них відмовляється воювати проти нашої країни. Але зараз ФСБ РФ і ті спецслужби, які там є на території, вмовляють білорусів перевдягнутися в російську форму і по російських лекалах заходити на нашу територію», зазначив Данілов і підкреслив, що українські війська готові до такого розвитку подій.

«І я попереджаю: якщо ми тут будемо знаходити білорусів, вони будуть мати таку ж відсіч, як сьогодні мають росіяни разом з чеченами», – сказав він.

10:30

Соцмережа для спортсменів Strava «у відповідь на війну РФ проти України» вирішила призупинити надання своїх послуг в РФ та Білорусі.

Про це йдеться у заяві компаніїповідомляє Економічна правда.

«Strava завжди була платформою, яка об’єднує спортсменів. Саме цю спільноту потрясає трагічна та безглузда війна, і важливо, щоб ми виявили нашу підтримку та були солідарними з народом України.

У відповідь на несправедливу війну росії проти України Strava вирішила призупинити свої послуги в Росії та Білорусі. Ми разом із сотнями інших корпорацій та організацій підтримуємо тимчасове призупинення надання послуг», – заявили в Strava.

Компанія обіцяє повернути гроші за платні послуги, також Strava готова надати архів даних та допомогти з видаленням облікового запису.

09:33

Керівний комітет Міжнародної федерації студентського спорту (FISU) заявив, що російські та білоруські спортсмени не братимуть участі у змаганнях та заходах FISU як мінімум до кінця 2022 року.

Про це йдеться у заяві федерації, повідомляє Економічна правда.

Ця ж заборона стосується і офіційних осіб національних федерацій цих країн.

Федерація засудила російське вторгнення в Україну за сприяння Білорусі. Раніше були скасовані два студентські чемпіонати світу FISU в Росії та чемпіонат світу FISU серед студентів у Білорусі, заплановані на 2022 рік.

«Кубок світу FISU серед студентів з єдиноборств та пов’язані з ним заходи, також заплановані на 2022 рік, не будуть проведені в Росії», – йдеться у заяві FISU.

Крім цього, російські та білоруські спортсмени не візьмуть участь у літній Універсіаді, яка пройде з 26 червня по 7 липня в Ченду. FISU також створила спеціалізований фонд для надання фінансової підтримки українській університетській спортивній спільноті.

08:08

У Білорусі лікують російських військових, які отримали поранення під час війни в Україні, повідомили в Генштабі ЗСУ. За їхньою інформацією, запасів крові для проведення операцій військовим РФ не вистачає, тому цивільних додатково залучають до здачі крові.

04:53

З першого дня війни білоруські шпиталі в Гомелі, Мозирі та Наровлі почали приймати поранених росіян, а морги – убитих.

Як стало відомо «Радыё Свабода», білоруські медики підписали угоду про нерозголошення. Деяким лікарям погрожували звільненням.

3 березня джерела «Свабоди» повідомили, що морги в Мозирі та Гомелі переповнені російськими трупами. У Мозирі минулого тижня їх одразу завантажили в потяги Російської залізниці.

12 березня:

21:45

Білоруські військові категорично відмовляються брати участь у війні Росії проти України, тож командування почало призначати російських офіцерів на керівні посади, щоб придушити протести в армії.

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформбезпеки.

За даними Центру стратегічних комунікацій, в окремих частинах, що дислокуються в Бресті, почалися бунти — військові, в тому числі офіцери, не хочуть брати участь у війні. Також почастішали випадки виїзду офіцерів МВС з сім'ями з країни.

«Щоб стабілізувати ситуацію, з Росії почали прибувати офіцери нижчої та керівної ланки, яких призначають на посади у ЗС Білорусі», – сказано в повідомленні.

19:35

Військовослужбовці збройних сил Білорусі категорично відмовляються від участі у війні проти України. Щоб придушити протести військових командування почало призначати на керівні посади в армії російських офіцерів. 

Про це повідомили у Центрі стратегічних комунікацій.

Фіксують випадки виїзду за кордон співробітників поліції разом із сім’ями. Розпочата білоруською владою призовна кампанія військовослужбовців запасу спричинила паніку серед населення.

В окремих частинах, дислокованих у районі міста Брест, відбуваються бунти – військовослужбовці, в тому числі офіцери, висловлюють своє небажання приймати участь у війні проти України. Також почастішали випадки виїзду офіцерів МВС із країни разом із сім’ями. 

Щоб стабілізувати ситуацію, з Росії почали прибувати офіцери нижчої та керівної ланки, які призначаються на посади в ЗС Білорусі.

На загальний психологічний стан населення Білорусі негативно вплинув і оголошений 24 лютого 2022 року указ Лукашенка щодо призову військовослужбовців запасу. 

Цивільне населення не вірить офіційній державній пропаганді, яка намагається дезавуювати істинну мету цього указу – розказує про його плановість та що поява цього рішення не пов’язана з нападом Росії на Україну і можливим втягнення у війну Білорусі. 

 

Серед білорусів, які підпадають під дію зазначеного указу, ширяться настрої про тимчасовий виїзд з Білорусі поки не припиниться війна Росії проти України.

17:22

На польсько-білоруському кордоні українці блокують поставку продовольства для окупантів. Російські і білоруські фури намагаються провезти санкційні та інші товари, – повідомляють очевидці.

12:43

У Білорусі заявили, що відправляють до кордону з Україною 5 батальйонно-тактичних груп на заміну своїх військових, які перебувають там зараз.

У Міноборони країни заперечують, що це є частиною підготовки до вступу у війну на боці Росії, передає ТСН.

11 березня

23:20

Близько 21:30 (за київським часом) колону помітили біля селища Гарадзея, розташованого між Мінськом та Барановичами. 

Раніше біля міста Самахваловичі біля Мінська розслідувачі помітили в складі колони ЗРК "Оса", бензовози та військові вантажівки.

Як твердять очевидці, на техніці було маркування червоного квадрата, яке використовують збройні сили Білорусі, – пише Motolko Help

23:17

Путін та Лукашенко домовилися про постачання найближчим часом росією до Білорусі найсучасніших зразків військової техніки. Про це повідомляє Українська правда.

22:06

Росія за недолугою пропагандою приховує факти.

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО України.

Влада РБ закликала всіх своїх громадян здавати кров. Зокрема, навіть вигадали причину – «День донора крові залізничників», а також організували «спільну акцію білоруської залізниці та Республіканського науково-практичного центру трансфузіології та медичних біотехнологій». 

Про критичність ситуації свідчать закриття білоруських лікарень, зокрема 1134 військовий клінічний медичний центр у Гродно було звільнено від цивільних хворих ще за декілька днів до початку вторгнення рф в Україну. 

Також росія публічно спростовує реальну чисельність поранених та вбитих окупантів, аби не визнавати поразку власної політики. Так, за словами міноборони рф від 2-го березня (після цього повідомлення про втрати відсутні), поранених солдат налічувалось 1597, тоді як реальна кількість їх складає десятки тисяч.

15:02

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко у Москві заявив, що «Україна готувалася напасти на спільні війська РФ та РБ на території Білорусі».

Про це він зявив на зустрічі з президентом РФ Путіним у Москві 11 березня, пише «Українська правда».

Контрольований Кремлем Лукашенко спочатку заявив про якусь «превентивну стрілянину Збройних сил України» нібито в момент попередньої зустрічі з Путіним (відбулася в Москві 18 лютого – ред), а потім ще сказав, що покаже Путіну «карти підготовки нападу України на Білорусь».

Раніше Лукашенко заявляв, що це Путін інформував його про те, що якби російські війська не атакували Україну з території Білорусі, українські ракети «прилетіли б у Гомель і Мозир».

«Не ми на них нападали. Превентивно ЗСУ почали стріляти, коли ще ми з вами були у вас вдома, за 2 дні... Ми це з вами сиділи у вертольоті і доповідали постійно. Вони почали. А я зараз вам покажу, звідки на Білорусь готувався напад, і якби за 6 годин до операції не було завдано превентивного удару по позиціях (чий удар і по яких позиціях зрозуміти неможливо – ред.) – 4 позиції, я зараз покажу, карту привіз. Атакували б наші війська Білорусі та Росії, які були на навчаннях. Тому не ми розв'язали цю війну, у нас совість чиста», – збрехав Лукашенко.

Натомість президент Росії Володимир Путін заявив своєму білоруському спільнику, що йому доповіли про деякі «позитивні зрушення» на переговорах української та російської сторін.

«Я поінформую Вас про ситуацію на українському напрямку – насамперед про те, як тривають зараз переговори, які зараз проводяться практично на щоденній основі. Там є певні позитивні зрушення, як доповіли переговорники з нашого боку», – сказав Путін.

Лукашенко також зазначив, що РФ і Білорусь вже звикли до санкцій – ще з часів СРСР. Він назвав це «свинством Заходу» та «часом можливостей» для підсанкційних країн.

8:46

Олександр Лукашенко вилетів до Москви на переговори з президентом країни-окупанта Росії Володимиром Путіним для обговорення, зокрема, війни в Україні, повідомляє УП.

01:46

Влада Білорусі дозволила пересування російських ракет своєю залізницею. 

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО України на сторінці в фейсбуці.

При цьому, умови перевезення не відповідають жодним правилам безпеки. Це загрожує вибухами з численими жертвами. В напіввідкритих вагонах без відповідного маркування перевозяться:

  • головні частини ракет «Точка-У»;
  • реактивні снаряди РСЗВ «Град»;
  • реактивні снаряди «Смерч»;
  • квазібалістичні та крилаті ракети для «Іскандерів» тощо.
Крім небезпеки здетонування, є реальна загроза «рейкової війни» на залізничній інфраструктурі з боку білоруських патріотів, опозиційних чинній владі. В цих умовах працівники локомотивних бригад масово відмовляються працювати.
 

01:02

Двох жителів білоруського міста Мозиря підозрюють у підготовці до знищення російської військової техніки, яка прямує в Україну.

Як повідомляє Європейська правда, таку інформацію оприлюднив «Слідчий комітет» Білорусі .

Як зазначається, одному із затриманих 34 роки, інший на десять років старший. Вони познайомилися у 2020 році під час протестів у Мозирі. Обидва мають сім'ї, які виховують дітей, до кримінальної відповідальності не притягувалися.

За даними слідства, вони планували знищувати військову техніку РФ під час її пересування територією Мозирського району. 

Для цього вони приготували 10 коктейлів Молотова. Крім того, під час обшуків у них вилучили інгредієнти для виготовлення запальної суміші, скляні пляшки, бейсбольні біти, пневматичний пістолет та інші предмети, які «свідчать про злочинні наміри підозрюваних».

За інформацією слідства, вони також причетні до «нанесення цинічних написів та зображень на об'єкти дорожньої інфраструктури».

8 березня

16:55

Білоруський журналіст Антон Мотолько показав на відео рух військової техніки, яка може прямувати до України: комплекси "Точка-У", ракети для ЗРК "Іскандер", САУ "Нона-С", ЗРК "Стріла-10", бронетехніка.

Вдень 8 березня на трасі з Мінська у бік Бобруйска було помічено колону КамАЗів ЗС РФ із позначками "V" Мотолько припускає, що у бік Бобруйска везуть нову партію ракет для ракетного комплексу "Іскандер".

У колоні було 10 КамАЗів, у кожному по 2 ящики із ракетами для ЗРК "Іскандер". З огляду на те, що вони рухаються з Мінська, можна припустити, що ящики не порожні, а отже, для системи "Іскандер" перевозиться щонайменше 20 ракет.

Південніше, у Гомелі, була помічена військова техніка, яка рухалася Речицьким проспектом у центр міста. На техніці було маркування "V", – пише Українська правда.

6 березня

7:33

Білоруське командування боїться наказувати воювати проти України.Про це розповів заступник директора телеканалу «Белсат» Олексій Дикавицький. За його словами, Лукашенко не керував би Білоруссю, якби не допомога Кремля, за яку зараз доводиться платити. Білоруське командування боїться підписувати наказ, тому що це маса озброєнних людей і невідомо, що вони зроблять. Треба пам'ятати, що у Білорусі вийшли на вулиці декілька тисяч людей, попри терори і масу політув'язнених. Люди вийшли і не боялись казати «Слава Україні! Ні війні!», пояснив Дикавицький.

«Мені здається навіть, якщо такий наказ з'явиться, то наслідки цього можуть бути дуже непередбачуваними. Люди не хочуть воювати»», – розповів він.

Про це пише 24 канал.

23:33

Росію та Білорусь відсторонили від участі у Всесвітніх іграх-2022.

Рада директорів Організаційного комітету Всесвітніх ігор-2022 прийняла рішення не допускати спортсменів із Росії та Білорусі до прийдешніх змагань. Про це повідомляє пресслужба Ігор, інформує Суспільне. 

Заборона щодо участі розповсюджується не тільки на атлетів, але й на офіційних осіб із цих двох країн. Це рішення було прийнято після того, як Росія за підтримки Білорусі розпочала повномасштабне вторгнення на українські території.

В офіційній заяві оргкомітету змагань зазначено, що «це рішення відповідає рекомендаціям Виконавчого комітету Міжнародного олімпійського комітету (МОК)». Раніше МОК рекомендував відсторонити російських і білоруських спортсменів від змагань на міжнародному рівні.

22:12

На сайті kodeksy-by.com, де публікують всі закони і кодекси Білорусі, при відкритті будь-яких сторінок є гіперпосилання під назвою «Війна в Україні»

Вона веде на сайт zastansyadoma.info, де білорусів закликають не дати властям відправити солдатів на війну в Україну.

 

Хто і коли додав цю ссилку на всі сторінки сайту, невідомо. 

Про це пише Медиазона.Беларусь

 

5 березня

19:18

У дипломатичних колах Республіки Білорусь почалися протести проти режиму О.Лукашенка

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО України.

Консул Генерального консульства Республіки Білорусь в Мюнхені Наталія Хвостова написала заяву про відставку у зв’язку з тим, що «работа всех государственных органов Республики Беларусь более не основывается на принципах … верховенства Конституции Республики Беларусь, служения народу Республики Беларусь, законности, приоритета прав и свобод человека…».

Переконані, що такі поодинокі випадки стануть масовими, і народ стане насправді вільним. 

15:51

Відеозвернення Луцького міського голови Ігоря Поліщука до жителів Бреста та усіх білорусів. ПОВНИЙ ТЕКСТ ТУТ 

 

5 березня

15:41

Білоруси масово покидають країну.  Потік людей на білорусько-литовському кордоні значно збільшився.

 

Більшість пасажирів автобусів – чоловіки, які бояться, що їх відправлять на війну в Україну.

Начальник відділу прикордонного контролю Вільнюської прикордонної служби Гедрус Маткявічюс підтвердив, що, наприклад, на прикордонному переході Мядинінкай за останні дні спостерігається приріст близько 30%.

13:43

У лавах Збройних Сил України уже понад 200 білорусів, які хочуть захищати Україну від російського загарбника, ще 300 добровольців із Білорусі зараз у Польщі. 

Повідомляє колишній бізнесмен і громадський діяч, який зараз в Україні, білорус Вадим Прокоп'єв в ефірі українського телебачення. Пише Українська правда.

У лавах ЗСУ вже понад 200 білорусів. На жаль, є втрати. Вчора загинув білорус, позивний Литвин.

Крім того, багато білорусів працюють у тилу, відгукнулося 5700 білорусів, які допомагають українцям у тилу.

Лукашенка, можливо, взагалі буде відсторонено від командування, і тоді у нас проблема. Поки що він чує, що не можна цього робити. Що це буде його власний крах, його смерть. Що його війська розвернуться проти нього.

2:26

На білоруському кордоні з Україною продовжують перебувати БТГр зі складу 38 одшбр ЗС РБ. 

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ. 

Проте через відмову значної кількості військовослужбовців виконувати злочинні накази, триває робота щодо переконання особового складу виконувати завдання на території України.

0:35

Головне управління розвідки Міністерства оборони України оприлюднило список білоруських військових льотчиків, які завдавали ударів по мирному населенню та інфраструктурі України.

Про це вони повідомили на сторінці у фейсбуці.

«Кожний українець повинен знати їхні імена!

Особовий склад бригади армійської авіації, що здійснює бойові вильоти з аеродрому РБ «Ліда» для завдання ударів по мирному населенню та інфраструктурі України. Дані особи вже можуть вважати себе «лётчиками-залётчиками»! Все, доліталися, «шановні»! Ми вже працюємо над вашим пошуком! Й ви сповна відповісте за кожну сльозинку нашого народу!», – йдеться у дописі.

У списку – понад 100 військових льотчиків різних звань – від лейтенанта до полковника. Із ним можна ознайомитися тут

4 березня

12:41

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що білоруська армія не брала участі у російській війні в Україні і не планує, бо якби Білорусь втрутилася, то це був би подарунок для Заходу. За його словами, Білорусь самотужки прикриває державний кордон від Бреста до Мозиря. «Та гібридна війна, яка розгорнута проти Білорусі, особливо санкційна війна в економіці та фінансах – це надовго. Вони вчепилися залізобетонно. Про що ми сьогодні дві години із президентом Путіним говорили. Вони вчепилися і не відпустять, поки, як їм здається, з нами не розберуться. Ви ж зрозумієте. Вони штовхають нас у війну в Україні. Якби тільки ми втрутилися зараз у цей конфлікт, де на нас не чекають, – це був би для них подарунок». Про це пише УП з посиланням на  підконтрольний Лукашенку телеграм-канал Пул першого.

6:46

Рада країн Балтійського моря (CBSS)  зі свого складу виключила Росію, а Білорусь – відсторонили.

Таке рішення підтримали 11 членів організації. Уточнимо, що у білорусів там був статус спостерігача.

03:05

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська закликала розпочати антивоєнний рух у Білорусі. Та виступила з підтримкою українського народу.

За її словами, багато людей у Білорусі – проти війни з Україною. А білоруси за кордоном вже допомагають українським біженцям.

3 березня:

13:42

Європейський Союз розглядає можливість відключення банків у Білорусі від фінансової системи SWIFT.

Про це агентству Reuters повідомив представник ЄС у четвер, пише «Європейська правда».

«Стосовно SWIFT – ми також розглядаємо зараз підготовку еквівалентів для білоруського фінансового сектору, втім, знаючи, що SWIFT не є настільки стратегічно важливим в економіці Білорусі, як для російської сторони», – сказав чиновник.

12:38

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь хочуть «заштовхати» на війну з Україною.

Про це йшлося у відеозверненні Лукашенка, пише УП.

«Нас просто хочуть заштовхати на війну в Україні спеціально, щоб ми оголили решту наших кордонів, а потім з вами розберуться швидко, ми навіть з України не встигнемо повернутися, щоб вас захистити. Це тактика. А стратегія у них – розібратися з Росією та з нами заодно. Ми розгадали їхні задуми, не просто розгадали, ми маємо достатньо інформації для цього... Ми боротимемося і вмиратимемо на нашій землі», – сказав Лукашенко.

 06:24

За інформацією видання, у ніч з 1 на 2 березня у Столбцях затримали чоловіка з дружиною, які підпалили колоди на залізничних коліях. Повідомляє НВ.

2 березня у Жодіно затримали ще одного 35-річного «рейкового партизана».

У Білорусі останніми днями спостерігаються складнощі у роботі місцевої залізниці: білоруські ЗМІ повідомляють про проблеми у роботі онлайн-системи БелЖД, черги в каси, перебої у графіку руху.

Зокрема, видання Zerkalo передало дані МВС, що з 28 лютого на 1 березня на території Могилівської, Гомельської та Мінської областей зафіксовано три факти знищення сигнального обладнання, блокування залізничних колій.

2 березня: 

17:00

Білоруси блокують рух залізниці, щоб ускладнити переміщення вантажів воєнного призначення. Про атаку на мережеву інфораструктуру білоруської залізниці повідомляє БелсатТВ.

Внаслідок цього на Мінському вокзалі утворились черги.

16:03

Білоруський весляр Павло Шурмей, який виступав на двох Олімпійських іграх, поїхав добровольцем до України, аби боронити нашу державу від російсько-фашистської агресії. Про це спортсмен заявив у відеозверненні. Весляр також додав, що є чимало свідомих білорусів, які виступлять на захист України.

15:54

Росія може готувати провокації на території Білорусі буцімто із боку України.

Про це повідомили в СБУ.

Можливі розстріли прикордонних пунктів диверсантами в українській формі або завдання ракетних ударів по містах Білорусі, підрив НПЗ у Мозирі Гомельської області.

11:28

Експрезидент-втікач Віктор Янукович наразі перебуває у Мінську. Кремль готує його до спецоперації, – повідомляє українська розвідка. Про це пише Українська правда.

Зазначається, що за одним зі сценаріїв його спробують оголосити «президентом України».

Отримана інформація вказує на можливу підготовку Кремлем якоїсь інформаційної операції чи акції з повернення до України експрезидента Януковича або публікації найближчим часом звернення від його імені до українського народу.

9:54

У Мозирі (Білорусь) забиті всі морги, більшість з них – етнічні чеченці, дано вказівку на тривале зберігання тіл, щоб у Чечні не дізналися про реальні втрати ЗС РФ.

 

Про це повідомила представник білоруської опозиції Ганна Красуліна під час включення на телеканал «Україна 24».

1:29

Республіка Білорусь, будучи сателітом РФ надає допомогу у розміщенні на своїй території військ та озброєння противника. В подальшому, імовірно, може підтримати російських загарбників у російсько-українській війні та сприяти досягненню цілей окупантів.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Так, з території РБ з 24 лютого 2022 року систематично наносяться ракетні удари по військовим та цивільним об’єктам. На сьогодні відзначається, що білоруські війська приведені у бойову готовність та знаходяться в районах зосередження максимально наближених до державного кордону України. Протягом поточної доби, за даними розвідки, зафіксовано значну активність авіаційної техніки. Крім того, помічнно рух колон автомобільної техніки з продовольством та боєприпасами в районі населених пунктів Барановичи, Ляховичи та Пінськ.

За наявними даними, російські окупанти готуються найближчим часом запустити масштабну інформаційно-психологічну операцію.

Її мета – за допомогою брехні зламати опір українського народу і української армії. Використовуючи тактику тотальної дезінформації та залякування цивільного населення противник намагатиметься посіяти паніку та хаос.

1 березня

18:56

Росія готує свідому провокацію для виправдання введення білоруських військ.

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

За наявними розвідувальними даними, поблизу білорусько-українського кордону знаходяться білоруські танки у кількості близько 300 штук.

Колона ще не перетнула кордон і чекає на маршруті Пінськ – Іванове – Драгічин (приблизно 30 кілометрів від Державного кордону України).

 

Очікують, що Росія планує провести свідому провокацію, щоб виправдати заплановану атаку білоруських військ.

17:10

Створили перший підрозділ із іноземних добровольців. При теробороні «Азов» тепер працює білоруська рота.

00:44

Лукашенко і Ердоган провели переговори на тлі війни Росії  проти України. Пише НВ.

28 лютого

22:49

Значна частка військової техніки прибуває з території Білорусі та через окуповану територію АР Крим. Про це повідомляють у Генштабі ЗСУ.

Окремі підрозділи зі складу найбільш боєздатних з’єднань Збройних Сил Білорусі розпочали переміщення до Державного кордону України на Волинському напрямку. Крім того, територія Білорусі продовжує використовуватись для здійснення бойових вильотів армійської, оперативно-тактичної та спеціальної авіації ЗС РФ для виконання завдань на території нашої країни.

20:00

Білоруси повідомляють, що до 20 вертольотів вилетіли до Києва з території Білорусі протягом останніх 10 хвилин. Про це повідомляє Держспецзв'язку.

12:19

За даними УП, зі сторони Росії на перемовинах будуть присутні:

  • посол РФ в Білорусі Гризлов;
  • депутат Слуцький;
  • заступник голови МЗС Руденко;
  • заступник міністра оборони Фомін.

Очолює делегацію помічник президента РФ Мединський.

10:41 

Українська делегація прибула в район українсько-білоруського кордону для участі в переговорах з РФ.

До складу делегації увійшли: 

  • голова фракції "Слуга Народу" Давид Арахамія;
  • міністр оборони України Олексій Резніков;
  • радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк;
  • перший заступник глави делегації України в ТКГ Андрій Костін;
  • нардеп Рустем Умєров;
  • заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький

02:53

На референдумі в Білорусі за внесення змін до Конституції проголосували 65,16% виборців. Відповідно до змін, Білорусь скасує положення про свій нейтралітет та без'ядерний статус. Результати голосування ЦВК оприлюднила у своєму Telegram-каналі.

За його словами, проти ухвалення поправок проголосували 10,07% виборців. Явка на референдумі склала 78,63%.

1:12

Перемовини української делегації з росіянами, які мають пройти на кордоні України і Білорусі, відбудуться у понеділок зранку. Про це повідомило джерело «Української правди».

Представник президента у Конституційному суді Федір Веніславський повідомляв, що перемовини української делегації з росіянами почнуться пізніше, оскільки команда добиратиметься до кордону з Білоруссю більше часу, ніж очікувалося. Білоруси також будуть брати участь у перемовинах, але як спостерігачі.

20:23

Увечері 27 лютого з Білорусі запустили ракету, якою вдарили в аеропорт Житомира. Про це повідомляє Держслужба спеціального зв’язку та захисту інформації, радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко у Telegram – пише Українська правда.

Держслужба повідомила, що по аеропорту у Житомирі нанесли ракетний удар з боку Білорусі. За словами радника глави МВС, запускали ракету Іскандером. Він вважає, що під загрозою Волинська, Рівненська та Житомирська області.

20:00

Європейський Союз запровадить санкції проти режиму білоруського диктатора Олександра Лукашенка через причетність до повномасштабної війни Росії проти України.

Про це президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила в неділю, 27 лютого, передає НВ

«Ми націлимось на іншого агресора в цій війні, режим Лукашенка, новим пакетом санкцій, які завдадуть удару по їхніх найважливіших секторах. Усі ці заходи доповнюють потужний пакет, представлений вчора, погоджений нашими міжнародними партнерами», — заявила вона.

18:11

Володимир Зеленський повідомив, про що розмовляв із Олександром Лукашенком телефоном.

«Розмова з Олександром Лукашенком була дуже предметною. Я не хочу, щоб із Білорусі в Україну летіли ракети, літаки та гвинтокрили. Я не хочу, щоб в Україну з Білорусі йшли війська. І він мене запевнив у цьому», – зазначив президент.

За його словами, під час переговорів на річці Прип'ять між Україною, РФ та Білоруссю, намагатиметься використати найменший шанс, щоб зберегти територіальну цілісність України та захистити державність. Також він пообіцяв платити військовослужбовцям, які тримають зброю, по 100 тисяч гривень на місяць до завершення війни.

17:54

Білорусь також бере участь у переговорах України та РФ, заявив нардеп Федір Вениславський.

17:23

В Білорусі проходить референдум — самі білоруси псують бюлетені та виходять на мітинги з гаслами «Слава Україні!» та «Ні війні!». Про це повідомляє «Українська правда».

17:07 Розпочалися переговори між Росією та Україною щодо білорусько-українського кордону. Їх точне місцезнаходження тримається в секреті. Відомо, що це нейтральна смуга на кордоні, на березі річки Прип’ять.

***

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко вирішив вступити у війну в Україні на боці Путіна. Наразі на території Республіки Білорусь збирають військових, які найближчим часом висунуться в Україну

Про це повідомили у Білоруському кризовому центрі у Львові.

«Зараз формуються бригади, які готові висунутися з Білорусі. Лукашенко підтримав Х#йла і готовий надати своїх військових. Виходитимуть з військових частин: 103 бригада спецоперацій (Вітебськ), 38 ДШБ (Брест), 5 окрема бригада спецоперацій (Мар'яна гірка). Ці підрозділи, за розвідданими, будуть висуватися чи вже висунулися в бік України, для війни з українцями», – повідомляють білоруські опозиціонери

Українська правда теж повідомляє про дуже велику вірогідність того, що самопроголошений уряд Республіки Білорусь в найближчі години ухвалить рішення про участь білоруської армії у війні, яку розпочала Російська Федерація проти України.

Видання посилається на Центру оборонних стратегій. У ЦОС констатують, якщо Лукашенко наважиться на такий крок, це означатиме задіяння всіх сил та засобів збройних сил Білорусі проти українських сил оборони:

«Єдиною причиною такого рішення буде те, що громадянин Лукашенко повністю залежить в тому числі у питаннях власної безпеки від Путіна. Дане рішення ніяк не враховує мир та дружбу між народами України та РБ, що тягнеться віками. Білоруси та Українці не воювали проти одне одного ніколи в історії. Ми братні народи та не можемо воювати один проти іншого. Якщо це рішення буде ухвалено та реалізовано це буде чергова трагедія історичного масштабу на руках Путіна та Лукашенка»

УП наголошує, що військові Білорусі можуть не розуміти куди їдуть, їх телеефір переповнений пропагандою про уявних "нацистів", їм можуть не пояснювати задачі та вони можуть не розуміти багато з того що відбувається. Вони можуть не знати про шалені втрати росіян в Україні протягом кількох останніх днів. Треба дзвонити та писати всім знайомим в РБ та говорити про це і просити не йти на війну проти українців. Матерям та дружинам – не відпускайте своїх чоловіків на загибель.

16:02 

Олександр Лукашенко зателефонував Володимиру Зеленському. 

Політики домовилися, що українська делегація зустрінеться з російською без попередніх умов на українсько-білоруському кордоні, в районі річки Прип'ять. 

Олександр Лукашенко взяв на себе відповідальність за те, що на час проїзду, переговорів та повернення української делегації всі літаки, гелікоптери та ракети, розміщені на білоруській території, залишаться на землі.

Про це повідомили в офісі президента.

РЕАКЦІЯ 

Колишній комбриг 38-ї Брестської десантно-штурмової бригади Валерій Сахащик звернувся до білоруських військових. 

«Зараз я наважився записати перший у своєму житті відеозвернення. Тому що мої співвітчизники сидять у лісі на кордоні з Україною. І дуже схоже, що найближчим часом збираються взяти участь у дуже поганій справі, яка може мати катастрофічні наслідки».

17:09

Військовим з Росії (або Білорусі, якщо вони перетнуть кордон), які складають зброю в Укарані, гарантують безпеку. Про це повідомив радник Офісу президента України Олексій Арестович.

Він підкреслив, що українська сторона не вважає тих, хто склав зброю, полоненими.

26 лютого міністр оборони Латвії Артіс Пабрикс заявив, що є ідея дати притулок військовим, які відмовляються воювати проти України. Але поки що це варіант, а не рішення.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений BRUTTO NOSTRA (@brutto_nostra)

РЕФЕРЕНДУМ 

Це не референдум щодо Союзної держави – вона створена давно. У бюлетені є одне питання: «Чи приймаєте ви зміни і доповнення Конституції Республіки Білорусь?». Тексту самих змін у документі нема. Свідомі білоруси голосуються відповідно.

 

«Рік тому Лукашенко оголосив, що змінить Конституцію Білорусі. Він хоче, щоб у президента поменшало повноважень, натомість було офіційно закріплено роль Всебілоруських народних зборів (це такий З'їзд КПРС зразка XXI століття). Передати ВНС багато повноважень. І, наприклад, очолити його. Також з Конституції зникне те, що Білорусь прагне статусу нейтральної держави; резидентом не зможе стати людина, у якої будь-коли був статус непостійного місця проживання іншої країни; запроваджуються гарантії для екс-президента, тобто неосудність за злочини. Також буде закріплено, що сім'я це союз чоловіка та жінки», – прокоментував для Район.in.ua головний редактор білоруського Euroradio Павло Свердлов.

ПРОТЕСТИ 

26 лютого лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська закликала білорусів виходити на акції протесту проти війни з Україною.

По всій Білорусі – затримання противників режиму та російської війни. Людям не дозволяють зібратися на мітинги

Білоруси, які підтримують  Україну, сьогодні виходили на акції проти розв'язаної Росією війни — розуміючи, що за це позбавляться свободи. Силовики режиму затримували тих, хто висловлював свою громадянську позицію. Також було затримано на виборчих дільницях під час республіканського референдуму.

Поки що правозахисникам відомо про понад 30 затриманих. 

17:12 Біля Генерального штабу Міноборони в Мінську почалися затримання. Люди відійшли від самої будівлі. Багато протестувальників на площі біля Оперного театру. Жінки сваряться з ОМОНом.

За даними білоруських медіа, у Білорусі уже затримано щонайменше 70 осіб.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024