стрічка

Антивоєнний рух білорусів

17 Червня 2022, 23:47
Білоруси по всьому світі організовують акції солідарності з Україною 31140
Білоруси по всьому світі організовують акції солідарності з Україною

Лукашенко – узурпатор влади, самопроголошений президент Білорусі, адже у 2020 році народ підтримав не його кандидатуру, а Світлани Тихановської.

Однак диктаторові вдалося утриматися при владі за підтримки іншого диктатора і воєнного злочинця правителя російської федерації владіміра путіна. Тепер став очевидний розрахунок: росія готувала собі союзника у майбутній війні з Україною.

А велелюдні мирні протести у 2020 році в Білорусі були жорстоко придушені: населення Білорусі не переставали переслідувати, бити, катувати, судити, утримувати у в'язницях. Режим змусив сотні тисяч білорусів покинути свої домівки. 

Читайте також: Білорусь у війні проти України: все, що треба знати

З території РБ зараз запускають в небо України винищувачі і ракети, а білоруська медична система обслуговує не громадян, а поранених окупантів. Самопроголошений лідер республіки Білорусь референдум підтримує на території України.

Читайте  такожВмиваються своєю кров’ю. Куди везуть поранених загарбників з «Поліського фронту»

Поки олександр лукашенко звивається в участі-неучасті білоруських збройних сил в прямій інтервенції, білоруське суспільство, яке спроможне на боротьбу, долучається до Антивоєнного Руху.

Читайте також: За нашу і вашу свободу: як бiлоруси допомагають українцям

Редакція Район.in.ua  буде оновлювати публікацію про участь білоруського громадянського суспільства у боротьбі з відновлення суверенітету Білорусі  та відновлення територіальної цілісності України до перемоги. 

17 червня

23:45

Бійці полку Калиновського отримали українські нагороди «За бойові заслуги» та «Україна понад усе».

Зазначимо, що доброволець Дмитро Апанасович (позивний Терор) нагороджений медаллю «За бойові заслуги» посмертно.

16 травня

14:27

Командир роти білоруського батальйону Кастуся Калиновського Павло «Волат» загинув на війні в Україні. Про це пише Українська правда.

6 травня

01:18

Дружину білоруського письменника Олександра Філіпенка Марію затримали в Санкт-Петербурзі за одиночний пікет. Жінка власним прикладом спробувала довести матері, що у росії антивоєнні протести неможливі, – пише Українська правда.

Спершу Маша довго намагалася пояснити мамі, що в росії трапилася справжня катастрофа, потім, зневірившись, додала, що навіть з таким плакатом не можна вийти на вулицю. Теща не погодилася і тоді Маша купила квиток Лондон-Петербург, прилетіла і вийшла на Невський.

Затримання, стаття 20.3.3 – громадські дії, створені задля дискредитації Збройних сил рф.

30 квітня

21:59

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська надала США докази участі режиму самопроголошеного президента білорусі олександра лукашенка в російській війні проти України.

Йдеться про масові докази запуску ракет з нашої території, переміщення російської техніки на території Білорусі. Це внутрішня інформація про якісь внутрішні розпорядження про розміщення на нашій території різної російської військової техніки, – пише УП.

«Люди збирали цю інформацію протягом усього періоду війни. Вони добре задокументовані, і ми передали ці докази уряду. Я лобіюю за Україну, за той факт, що якщо українці просять про певне спорядження, військову допомогу, треба її надати, тому що Україна бореться не лише за свою державу. Вони борються за демократичні цінності, за незалежність, а білоруси борються поруч з ними за свою незалежність також», – зауважує Тихановська.

24 квітня

22:32

Буквально з перших днів вторгнення російської армії в Україну в Білорусі почала діяти секретна мережа, до якої входили залізничники, хакери та перебіжчики зі спецслужб, щоб завдати шкоди залізницям, завдаючи тим самим російським логістичним ланцюгам, – пише Washington Post.

Атаки були простими, але ефективними. Метою білоруського підпілля були шафи управління сигналами, що забезпечують безперебійну роботу залізниці. В результаті потяги цілими днями простоювали, що змушувало росіян поповнювати свої війська технікою. Це в свою чергу призвело до знаменитих 60-кілометрових колон на північ від Києва.

«Враховуючи залежність Росії від поїздів, я впевнений, що це сприяло деяким проблемам, які вони мали на півночі. Це сповільнювало їхню здатність рухатися. Їм не вдалося просунутися далі на українську територію і налагодити лінії постачання, тому що їм довелося покладатися на вантажівки», – йдеться у повідомленні.

Видання називає дії білоруських диверсантів «другою рейковою війною».

Починаючи з 26 лютого, через два дні після вторгнення, серія з п’яти диверсійних атак на сигнальні шафи призвела до майже повного припинення руху російських потягів у Білорусі.

До 28 лютого почали з'являтися супутникові фотографії 60-кілометрової колони російських вантажівок і танків, які нібито прямували з Білорусі до Києва. Протягом тижня колона простоювала через те, що у вагонів закінчилося паливо та/або вони вийшли з ладу.

Після цього почалися репресії лукашенко. Міністерство внутрішніх справ визнало пошкодження залізничної інфраструктури терористичним актом, злочином, за який передбачено покарання у вигляді 20 років позбавлення волі.

Залізничників затримували навмання, і станом на кінець квітня за підозрою у причетності до «терактів» перебували під вартою щонайменше 11 білорусів.

 

Залізничників затримали

15 квітня

16:06

Рейкова війна продовжує набирати обертів на території рф: успішні диверсії на російській залізниці вже пройшли в чотирьох областях, – повідомляє Спілка залізничників Білорусі.

Відомо, що на Московській залізниці за останні два тижні рейкові партизани провели успішні акції з непридатності залізничних колій у Брянській, Орлівській, Смоленській та Курській областях.

Для цього, зокрема, у релейних шафах СЦБ встановлюють спеціальні пристрої, які спрацьовують за таймером і повністю випалюють внутрішнє обладнання релейної шафи.

Відповідальність за деякі партизанські акції на інфраструктурі РЗД взяли на себе «Бусли ляцяць».

10 квітня

«Білорусь не стала комфортним тилом для росії». Світлана Тихановська дала інтерв'ю Алєсі Бацман. 

8 квітня

Світлана Тихановська записала відеозвернення до Володимира Зеленського у якому пояснила, чому Лукашенко не може бути миротворцем.

«Лукашенко не може бути миротворцем, якому дано забути біль, який ви відчуваєте. Для мене очевидно: щоб відновити мир та безпеку, російські війська повинні вийти з територій і України, і Білорусі. Але і Лукашенко повинен йти теж. Зараз він спробує переграти, пробратися на перемовини та видати себе за миротворця, а не співагресора путіна. Але від імені білорусів на перемовинах повинні говорити справжні представники народу. А Лукашенко і його посіпаки повинні бути притягнуті до відповідальності за свої злочини – і перед білорусами, і перед українцями.

 

 

Я бачила на фотознімках ваші очі, коли ви були у Бучі. І розумію, який біль назавжди залишиться у серці від страти кожного співвітчизника. Тому не вважайте що миротворцем може бути людина, якій дано забути цей біль», – сказала Тихановська.

7 квітня

19:35

На Білоруській залізниці здійснено понад 80 диверсій. Про це повідомляє МВС Білорусі.

«Хід розслідування знаходиться на контролі у Лукашенка, а справи, в яких бачиться взаємозв'язок, об'єднуються в одну велику справу», – розповіли у сюжеті на БТ, присвяченому «актам тероризму та саботажу» на залізниці.

За минулий місяць було затримано близько 40 людей за підозрою у диверсіях на залізниці. Вчора МВС оприлюднило кадри затримання трьох мешканців Бобруйска, які вчинили диверсію 28 березня в Осиповичському районі, та чоловіка, причетного до диверсії у Борисівському районі.

15:35

Білоруський телеграм-канал «Честные люди» підготував картки з детальними відповідями для білоруських військових, яких можуть відправити на війну в Україну, але вони хочуть уникнути цього.

Крім того, білоруські військові, які перейшли на бік України, зможуть зберегти своє місце у збройних силах Білорусі. Про це заявляла Світлана Тихановська

«Учасники Антивоєнного Руху не будуть притягнуті до відповідальності у новій Білорусі за активні дії щодо захисту незалежності нашої країни. Добровольці та ті, хто відмовився виконувати злочинні накази, можуть у майбутньому розраховувати на своє місце у збройних силах Білорусі», – сказала народна лідерка.

6 квітня

18:44

Світлана Тихановська закликала міжнародне співтовариство вимагати виведення військ рф із Білорусі.

Вона звернулася з цим у своєму твітері.

Лідерка закликала міжнародне співтовариство вимагати повного виведення військ рф як із Білорусі, так і з України. Тихановська нагадала про численні фотографії, які підтверджують перебування зс рф на території Білорусі, а також про те, що росія використовує територію Білорусі для нападу на Україну.

«Це не обговорюється. Російські війська не повинні бути ні на території нашої країни, ні на території України. Після побачених знімків із Бучі, сподіваюся, мені не потрібно пояснювати, чому. Присутність російських військ у Білорусі як суперечить білоруському конституційному нейтралітету, так і становить загрозу для Європи. Сподіваюся, мене почують у світі, в Європейському союзі, в Україні, в ООН», – сказала Тихановська.

Вивести війська мають вимагати не лише білоруси, а й громадяни України та діаспори. Бо знаходження військ зс рф у Білорусі загрожує не лише білорусам.

17:30

МВС Білорусі затримало людей, які намагалися закласти пристрій на залізниці, щоб пустити під схил поїзд. Міліцейське відомство оприлюднює кадри затримання. 

17:03

До 1 000 білорусів уже перебувають в лавах ЗСУ та добровольчих батальйонах. Ще близько тисячі громадян білорусі, які теж хочуть воювати проти російських окупантів, нині у Польщі, повідомила керівник Білоруського інформаційного центру Аліна Рудіна, передає Бабель.

5 квітня

Оперативна інформація військової активності на території Білорусі на 22:00 за мінським часом:

  • Отримали перехоплення переговорів між пілотами вертольотів ВКС РФ та наземною диспетчерською службою зони відповідальності «Гомель-район» 4 квітня 2022 року. Із запису можна зробити висновок, що один борт із групи вертольотів ВКС РФ втік, ймовірно, в Україну. Проте куди конкретно відлетів борт, достеменно поки що невідомо.
  • На території Республіки Білорусь зафіксоване синхронне відключення всіх метеорадарів. Імовірна причина – включення нових військових радарів.
  • Надходила інформація, що в Мозирі може відбуватися похорон убитого силовика. Так, біля Мозирського відділу КДБ було помічено синій тонований мікроавтобус та міліціонери з квітами та вінками. Також помітили авто Toyota Land Cruiser із розпізнавальним знаком «V».
  • Фіксувалися переміщення підрозділів ЗС РБ. Так, на залізничній станції Полонка (Барановицький район) було зафіксовано навантаження на платформи близько 60 одиниць техніки. Пізніше вказаний залізничний склад був помічений у Житковичах, Калінковичах та Хойниках (Гомельська область). Відомо, що це підрозділи 11 механізованої бригади ЗС РБ (Слонім) висунулися імовірно – до Хойників для ротації підрозділів, які перебувають на посиленні охорони державного кордону.
  • Продовжує надходити інформація про використання техніки ЗС РБ для перевезення військової техніки РФ.

 

4 квітня

19:50

Опозиційні журналісти в Білорусі зуміли дістати номери телефонів, військові частини та міста проживання російських окупантів, які оформляли доставку награбованих речей українців в Мозирі. Повідомляє телеграм-канал Беларускі Гаюн.

12:47

Хлопці «Кастуся Калиновського» майстерно і люто мінусують рашистів.

1 квітня

17:18

Інтерв"ю командира білоруського полку «Погоня» Вадима Прокоп"єва, який нині воює за Україну.

31 березня

16:29

«Ми проти!»: Огляд петицій білорусів проти війни в Україні

Сьогодні 36-й день війни в Україні. російська федерація продовжує використовувати територію Білорусі як плацдарм для нападу на Україну. Багато білорусів виступають проти війни і висловлюють свій протест різними способами, одним з яких є петиції.

 «Ми обурені тим, що російські війська залишаються на нашій території після спільних навчань, хоча їх довелося вчасно вивести. Ми обурені тим, що смертоносна військова техніка йде з нашої території в Україну. Ми з цим не згодні! Ми не згодні з тим, що з нашої землі летять ракети, руйнуючи українські міста».

Режим Лукашенка в паніці від розмаху «рейкової війни» у Білорусі

У Білорусі розгорнулася рейкова війна. Щоб уповільнити рух російської військової техніки в Україну, білоруси виводять із ладу обладнання.

Інфографіка DW демонструє, які ділянки залізниці постраждали у «рейковій війні».

За тиждень у Білорусі затримали понад 30 залізничників, – пише «Наша Нива».

Днями затримали чотирьох працівників гомельського локомотивного депо. Машиніста заарештували на роботі, трьох помічників уже після зміни. Наразі залізничники перебувають у гомельському СІЗО

«У поле зору органів потрапляють люди, пов'язані з рухом поїздів, ті, хто забезпечує процес перевезень та працює з інформацією обмеженого розповсюдження. Затримання відбуваються через те, що КДБ намагається забезпечити захист від витоку відомостей щодо військових перевезень.

За співробітниками залізниці працює безпосередньо КДБ, затримання проводять оперативники. Наскільки я знаю, у постановах на обшук були зазначені статті про тероризм, зраду батьківщини, шпигунство.

На обшуках насамперед у людей забирають жорсткі диски, зовнішні накопичувачі, електронні пристрої. На символіку дивляться в останній момент», — каже залізничник.

Увага до Гомеля невипадкова – там перевалочний пункт для військової техніки.

«Раніше ешелони везли через Оршу. Через диверсії вони зараз роблять інакше: женуть до Брянська і там через Добруш заїжджають. Чи заважають диверсії на залізниці просування військ? Так. Якщо не можна забезпечити безпеку військового ешелону, то вони не погоджуватимуться залишати техніку. Втратити її десь на підході – це ризик.

Також сповільнюється на якийсь час рух поїздів. На останній акції блокували деякі ділянки. Гасли всі світлофори, потрібен час, щоб виїхали бригади з ремонту, потім потрібен був час, щоб це все перевести в ручний режим. Пропускна спроможність катастрофічно знижується. Можу також додати, що зараз є великий дефіцит співробітників, які працювали з перевезеннями», — каже страйковець.

З початку війни на залізниці сталася низка диверсій. На окремих перегонах знищувалися релейні шафи, виводилися з експлуатації автоматики. Внаслідок цього на початку березня РЗ на деякий час змушена була припинити перегін військових ешелонів територією Білорусі. Пізніше він відновився після заяв білоруської влади, що всі групи, причетні до диверсій, знищені.

Але опір продовжився.

19 березня глава Української залізниці Олександр Камишин заявив, що залізничного сполучення між Білоруссю та Україною зараз не існує. Він подякував за це чесним білоруським залізничникам.

Крім знищення релейних шаф були кібер-атаки на корпоративну мережу залізниці.

Читайте більше: Залізнична війна: як діє спротив у білорусі

28 березня

11:40

На перегоні між зупинковими пунктами Радянської та станцією Верейці, в районі розташування нейтральної вставки, прохідні світлофори №2 (парний напрямок) та №3 (непарний напрямок) - погашені. Пристрої сигналізації, централізації та блокування на цій ділянці виведені з ладу.

Причина – підпал двох релейних шаф СЦБ, пише білоруський телеграм-канал Сообщество железнодорожников Беларуси.

27 березня

00:21

Президент США Джо Байден провів телефонну розмову зі Світланою Тихановською.

Про це Тихановська написала у своєму телеграм каналі.

«Я  подякувала президенту США за его виступ у Варшаві і величезну роль США в боротьбі за волю, в боротьбі між свободою і репресіями. Я сказала президенту Байдену, що білоруси знаходяться на передовій цього протистояння  і міцно підтримують народ України. Я вірю, що воля і людяність – понад усе! І ще я закликала президента підтримати Білорусь. 

26 березня

19:37

МВС Білорусі відомо про 50 учасників білоруського батальйону в Україні, на них чекає кримінальна відповідальність, повідомив в ефірі телеканалу СТВ заступник начальника ГУБОЗМ Михайло Бедункевич.

 

Незалежне білоруське медіа Зеркало дало з цього приводу ремарку: 

«Чи чекає кримінальна відповідальність хоч когось за порушення старої та нової версії Конституції, яка прямо забороняє «військову агресію зі своєї території щодо інших держав» (ч.2 ст.18 оновленої Конституції), він не повідомив».

17:38

На Київщині у тяжких боях отримав серйозні поранення білоруський військовий Зьміцер Апанасовіч.

На жаль, медикам не вдалось врятувати його життя.

Вічна слава Герою!

 

15:18

Білоруський батальйон імені Кастуся Калиновського увійшов до складу Збройних сил України. Бійці склали присягу.

09:27

Опублікували підсумки роботи Білоруського Антивоєнного руху за 25 березня.

  • Білоруські партизани успішно провели диверсійну операцію на залізниці під Борисовом.
  • Світлогорський завод зупинив своє виробництво та звернувся до білорусів.
  • Жителі Заводського району виступають проти війни та розміщують плакати. До них також приєднуються мешканці Чижівки.
  • Сьогодні білоруси по всьому світу відзначали День Волі, а також виходили на знак протесту війни з Україною.
  • Світлана Тихановська передала гуманітарну допомогу для білоруського хаба «ПОБАЧ», який зараз допомагає постраждалим через війну.
  • Фонд BYSOL доставив електричний генератор та вантаж медицини для дитячої лікарні у Чернігові.
  • Добровольці батальйону Кастуся Калиновського склали присягу і батальйон увійшов до складу збройних сил України.
  • У Мінську пройшла жіноча акція, дівчата вийшли із парасольками у кольорах українського прапора.
  • Діаспори Ірландії та Бельгії організували вже 3-те відправлення амуніції для батальйону Кастуся Калиновського.
  • Парламентарі 10 країн працюють над програмою підтримки для білоруських солдатів, які відмовляться воювати проти України.
  • Ковалевський, Лебедько та Мацкевич під час візиту в Україну зустрілися з білорусами Києва та обговорили допомогу Україні.
  • Білоруський ПЕН-центр повідомив, що на сьогодні їм, разом з іншими ПЕН-центрами, вдалося зібрати вже понад 36 тисяч євро на підтримку українських культурних діячів.
  • Світлана Тихановська разом із Павлом Латушком та Тетяною Хомич провела зустріч із президентом Польщі та розповіла про Антивоєнний Рух.
  • Діти намалювали роботи для білоруських добровольців, котрі борються на боці України, щоб їх підтримати.
  • Активістка Світлана Король розповіла про те, як у Гомелі допомагають українцям.
  • Лявон Вольський та Якоб Волленштейн випустили пісню «Слава Україні».
  • З'явилася нова білоруська газета Lamant, у першому випуску опубліковані статті, присвячені ситуації в Україні.
  • Білоруський самвидав продовжує розповсюджувати листівки та боротися з пропагандою.
  • Спільнота «Чесні люди» веде кампанію щодо звернення до білоруських депутатів проти війни.
  • Представник діаспори білорусів в Італії «Supolka» Юлія Юхно-Тарасевич виступила на XIII Конгресі CISL і розповіла, як білоруси допомагають Україні.

25 березня

10:21

У День Волі вулицями Мінська пройшли дівчата з біло-червоно-білими стрічками та з парасольками у кольорах українського прапора, повідомляє Зеркало. Акція отримала назву Парасольковий пікет.

24 березня

23:32

Зустріч у Верховній Раді та з батальйоном Каліновського 24 березня допомогла білоруським солдатам, які відмовляться воювати з Україною: перший день делегації демсил Білорусі у Києві. Пише тг-канал Світлани Тіхановської.

Делегація демсил прибула до Києва. Білоруси в Україні провели зустрічі з представниками батальйону імені Калиновського та з депутатами Верховної Ради, серед яких були перший віце-спікер Олександр Корнієнко та керівник міжфракційної групи «За демократичну Білорусь» Олексій Гончаренко.

 Депутати розділяють режим Лукашенка та народ Білорусі: режим – агресор та співучасник військових злочинів, народ – допомагає українцям у боротьбі з агресором. Нардепи окремо відзначили батальйон Каліновського, всіх білоруських добровольців та Антивоєнний Рух.

Також українські депутати розповіли про ініціативу парламентаріїв 10 країн: вони звернулися до керівництва ЄС із пропозицією надати безпеку, захист та можливість інтеграції у суспільство країн ЄС тих білоруських солдатів, які відмовляться воювати в Україні.

13:44

Більшість білорусів виступають за негайне виведення російських військ з території їхньої країни, хочуть воювати з Україною лише 3 % громадян Білорусі.

Про це інформує білоруське видання Наша Ніва з посиланням на соцопитування Chatham House, передає УП.

«Лише 3% білорусів вважають, що наша країна має разом із Росією воювати проти України. При цьому більшість респондентів проти обстрілу України з території Білорусі (67%) та взагалі проти використання території Білорусі як плацдарму для війни з Україною (52%). Цілих 80% білорусів виступають проти розміщення ядерної зброї у Білорусі». 

Крім того, більшість білорусів не підтримує присутність російських військ у своїй країні. 

23 березня 

17:15

Білоруські військові планують здаватися в полон у разі відправки їх на територію України для участі в бойових діях.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі UA:Разом повідомив пресофіцер командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо, відповідаючи на запитання щодо стягування до українського кордону техніки в Білорусі та готовності ЗСУ зустрічати ворога з цього напрямку.

«Ми всі бачимо, що українські Збройні сили готові до будь-якого перебігу подій, і ворогу на території України просто нічого робити. Білоруські військові про це прекрасно знають. Вони пробують зв’язуватись з нашими представниками влади і будуть попереджати про те, що у разі вилазки до нас вони будуть відразу здаватися в полон», – сказав Фітьо.

16:00

Світлана Тихановська, лідерка Антивоєнного руху, опублікувала нове звернення, у якому підбиває підсумки, що вже вдалося зробити та розповідає, як діяти білорусам, щоб відстояти незалежність своєї країни.

Головні теми звернення:

– залізнична війна проти російської армії

Читайте також:  Залізнична війна: як діє спротив у білорусі

– пікети у Білорусі

– визнання Білорусі тимчасово окупованою країною

Читайте такожТихановська просить ООН визнати Білорусь тимчасово окупованою Росією

– діяльність білоруських добровольчих загонів в Україні

– система гуманітарної допомоги від білорусів

– робота з антипропаганди

Читайте такожОгляд білоруської пропаганди про російсько-українську війну

– допомога політв'язням та їхнім сім'ям.

Читайте також: Що таке блокада в Kukuryki

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024