стрічка

На Волині поширили маніпуляцію про штрафи для невакцинованих

15 Лютого 2022, 18:15
На Волині поширили маніпуляцію про штрафи для невакцинованих 3409
На Волині поширили маніпуляцію про штрафи для невакцинованих

У волинській Facebook-спільноті «Теревені про ВолиньUA» поширили чергову маніпуляцію про вакцинацію проти коронавірусу. В повідомленні йдеться про те, що невакцинованих громадян штрафуватимуть «від завтрашнього дня».

Також в тексті допису зазначається, що вже опублікували список штрафів за відмову від вакцинації та кого саме будуть штрафувати. Подібні повідомлення траплялися дуже часто в інших соцмережах і нагнітали паніку серед користувачів.

Інформаційний вкид у Facebook-спільноті
Інформаційний вкид у Facebook-спільноті

Журналістка проєкту «Брехунець» розібралася, чому ж вкотре маніпулюють на вакцинації.

СПРОСТУВАННЯ

Поширив новину у волинську Facebook-спільноту користувач Богдан Андрущенко. Якщо переглянути дописи, які він поширює у групи – це часто схожі інфовкиди. 

Новини, які поширює в Facebook-спільноти користувач Богдан Андрущенко
Новини, які поширює в Facebook-спільноти користувач Богдан Андрущенко

Крім зображення з текстом користувач залишив посилання, яке веде на Telegram-канал «НОВИНИ ONLINE». І щоб побачити детальну інформацію про штрафи для невакцинованих, кожен мусить підписатися на цей канал, який станом на 15 лютого має 4 799 підписників.

Telegram-канал «НОВИНИ ONLINE»
Telegram-канал «НОВИНИ ONLINE»

У попередніх матеріалах ми зазначали, що це дуже поширена технологія заманювання читачів на Telegram-канали. Як це працює, читайте тут:  Інформаційні вкиди у Telegram: як це працює на Волині та Рівненщині.

Також є різниця між картинками в дописах на Facebook та Telegram. На світлині з Facebook-допису є точна дата початку «штрафування» невакцинованих українців. І в самому тексті є дата, яка вже давно минула – 7 лютого.

А в Telegram-дописі в тексті на картинці є фраза «з завтрашнього дня», тобто без прив'язки до конкретного числа. А уже в тексті вказана дата – 10 лютого. У дописі немає першоджерела, звідки творці вкиду взяли цю інформацію. 

Цікаво, що для привернення уваги тут використали логотипи МОЗ України і офіційного сайту про вакцинацію.

Що по штрафах?

Стаття 44-3 «Про порушення правил карантину» існує. У ній детально розписано кого, в яких розмірах та за що можуть оштрафувати.

Розділ про штрафи
Розділ про штрафи

«Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», – йдеться в тексті закону.

Лише є одне велике «але»: кодекс доповнили цією статтею 17 березня 2020 року. Тобто ця інформація вже давно опублікована та не є сенсаційною.

У тексті допису вказано, що штрафуватимуть невакцинованих українців, але подібних постанов від Міністерства охорони здоров'я України не було. Є лише штрафи для тих, хто не носить маску в громадських місцях.

«Перелік» тих, кого штрафуватимуть
«Перелік» тих, кого штрафуватимуть

У другому розділі повторюється та ж інформація, яка написана у першому, про штрафи.

Як пише юридична компанія «Армада», 20 жовтня 2021 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 1096 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236» (далі – Постанова), якою внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Зокрема, ці зміни стосуються того, що керівники державних органів (державної служби), а також керівники підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності повинні забезпечити відсторонення від роботи (виконання робіт) працівників та державних службовців, обов’язковість профілактичних щеплень проти COVID-19 яких визначена законодавством.

Так, за порушення карантинних норм і заходів в Україні передбачена адміністративна відповідальність (стаття 44-3 КУпАП) та кримінальна відповідальність (стаття 325 КК України).

За порушення цієї статті передбачена відповідальність у виді штрафу для посадових осіб у розмірі від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34 000 до 170 000 гривень).

Рішення про притягнення до відповідальності за це правопорушення приймає суд, а от протоколи складати можуть як працівники поліції, так і працівники державної санітарно-епідеміологічної служби.

Щодо кримінальної відповідальності за порушення правил карантину, то її відмінність від адміністративної полягає лише в настанні негативного наслідку у вигляді поширення захворювання за статтею 325 КК України. Тобто, якщо через дії керівника у вигляді не відсторонення не щепленого працівника від роботи призвели до поширення хвороби, то такого керівника можуть притягнути й до кримінальної відповідальності.

Отож, те, що написано в останньому розділі, є цілковитою правдою. Лише автори цього допису зробили з давно відомої інформації сенсацію. 

Також в законі та статті юридичної компанії вказано, що штрафуватимуть роботодавців, аж ніяк не працівників. Тобто підводка допису – абсурдна вигадка. Тому повідомлення про те, що в Україні «від завтра» штрафуватимуть невакцинованих громадян – МАНІПУЛЯЦІЯ

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Читайте також:  На Волині поширили фейк, що щеплення проти COVID-19 викликають рак

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024