стрічка

На Волині поширили фейк, що щеплення проти COVID-19 викликають рак

10 Лютого 2022, 19:00
На Волині поширили фейк, що щеплення проти COVID-19 викликають рак 4012
На Волині поширили фейк, що щеплення проти COVID-19 викликають рак

У волинському сегменті  Facebook поширили інформацію про те, що вакцинація проти коронавірусу ймовірно може викликати рак в агресивній формі, а також загострює наявну онкологію, яка перебуває у стані ремісії.

Відповідний допис на своїй сторінці розмістив користувач Іван Лазорко й закликав людей ділитися подібними прикладами.

 

Журналісти проєкту «Брехунець» перевірили, наскільки оприлюднена інформація відповідає дійсності.

ПЕРЕВІРКА

На сайті Національного інституту раку зазначають, що пандемія COVID-19 впливає на всіх, включно з онкохворими. У цій категорії пацієнтів ризик важкого перебігу хвороби та виникнення ускладнень значно вищий. При цьому ризик тяжкого перебігу хвороби вищий на 20-40% в групі онкологічних пацієнтів, ніж в популяційній групі.

За даними ВООЗ вакцинація онкологічних пацієнтів є рекомендованою та безпечною. Вакцини, що застосовуються, не містять живого вірусу, тому можливі для застосування у людей з ослабленою імунною системою, в тому числі в онкопацієнтів, що проходять хімієтерапію, імунотерапію, гормональну терапію, променеве лікування тощо.

Також у Міністерстві охорони здоров'я України зазначають, що терапія, яку проходять онкохворі пацієнти, може вплинути на ефективність вакцинації, тому  Національна група експертів з імунопрофілактики розробила рекомендації щодо того, як поєднати лікування та щеплення.

 

Дитяча лікарка-імунологиня Волинської обласної дитячої клінічної лікарні Ірина Микитюк-Грабовська зазначає, що інформація про те, що вакцина проти коронавірусу є причиною підвищення рівня онкологічних захворювань – неправдива.

«За кожною вакциною, яка сьогодні застосовується на практиці, ведеться ретельне постмаркетингове клінічне спостереження. Всі дані про побічні дії вакцин та ускладнення, які вони можуть викликати, але трапляються, на щастя, дуже рідко, чітко фіксуються та публікуються на сайті в Україні Державного експертного центру, в США на сайті FDA (Управління з продовольства та лікарських засобів – авт.), в Європі – Європейською агенцією з лікарських засобів. 

Ці дані оновлюються регулярно – орієнтовно раз у два тижні, активно обговорюються в науковому та лікарському середовищі. Тому робити припущення про те, що вакцини є причиною злоякісних захворювань – неправильно», – аргументує Ірина Микитюк-Грабовська.

За словами експертки, кількість пацієнтів з онкологічними хворобами незначно підвищилася тому, що сучасні діагностичні можливості дають змогу виявити людей, які захворіли, на ранніх етапах.

«Доступ до інформації про хворих, особливо в соцмережах, дає дещо викривлену картину реальної ситуації. Однак треба поглянути на цю проблему й під іншим кутом: пацієнти, що страждають на злоякісні пухлини, гематологічні чи автоімунні хвороби, є вразливішими до COVID-19, порівняно з тими, хто не страждає на ці недуги. Оскільки вони зазвичай отримують імуносупресивну терапію, хімієтерапію, променеву терапію... 

Таке лікування значно ослаблює імунітет, відповідно ці пацієнти значно частіше і важче хворіють на коронавірус. Тому саме онкохворі повинні бути вакциновані проти «ковіду» в першу чергу! Адже вони потребують додаткового захисту. І такі пацієнти повинні отримати не тільки свою звичну схему вакцинації, але й обов’язково додаткову дозу від COVID-19», – зауважує імунологиня.

ВИСНОВОК

Оскільки у складі наявних вакцин проти ковіду немає живого вірусу, вони є безпечними для людей з ослабленим імунітетом, зокрема й онкохворим. До того ж вакцинація захищає таких пацієнтів та зменшує ризики інфікування та важкого перебігу недуги. Тому інформація, що щеплення проти COVID-19 викликають рак або загострюють хворобу в ремісії – ФЕЙК!

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Читайте також:  «Чорна зона» карантину в 11 містах України: соцмережами шириться «коронавірусний» фейк

Коментар